Cornucopia?

2015-10-28 15:42

Handelsbanken höjer kortavgifterna med 44%

Handelsbanken höjer sina kortavgifter med 44%. Tydligen kan man inte behålla korten annars.
Foto: Handelsbanken

Tidigare har Handelsbanken varit den bank, som varit mest positiva till kontanter och behållit både kontanthantering och bankfack på sina kontor. Men det senaste året har en omsvängning skett. Bankfack avvecklas och allt fler Handelsbankenkontor slutar med kontanthanteringen.

Som på beställning höjs nu kortavgifterna på bank- och kreditkort med 110:- SEK, från branschstandarden 250:- SEK till 360:- SEK, dvs en prishöjning med 44%. Enligt DN sker detta för att:
”behålla det utbud av förmåner och tjänster som korten har och som uppskattas av kunderna”
Tydligen skulle Handelsbanken alltså tvingas sluta med kort utan denna höjning. Eller så anser de att deras kunder är dummare än tåget.

I botten handlar det förstås om minusräntorna, som ju är tänkta att driva inflationen. Och här fick vi mycket riktigt en prisökning på 44%. Frågan är bara om SCB mäter den i sin beräkning av KPI-inflationen?

Om en Handelsbankenkund i snitt över året har 10 000:- SEK på sitt lönekonto (gissar på högt räknat) och man får betala 360:- SEK för att ha det kort som numera är nödvändigt för att kunna köpa något, eller ens ta ut kontanter ur en bankomat när Handelsbanken tagit bort kontanthanteringen, så är det en negativ ränta på 3.6% (360/10000=0.036) på lönekontot.

Övriga banker hävdar att de inte tänker höja kortavgifterna, men det kommer garanterat. Gäller bara att paketera rätt och införa höjningarna rätt i tiden. Först vill man förstås få över Handelsbankens kunder innan man höjer de egna avgifterna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

23 kommentarer:

 1. Ja och de samarbetar med närliggande vårdcentral. Min fru var där nyss och ville betala med en femhundring. Nej vi har inte växel blev svaret. Hon fick ta det på kortet.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har dom rätt att neka kontant betalning? Att dom inte har växel borde vara deras problem.

   Radera
  2. @Alex Nja, de är tvugna att ta emot kontanter för betalning av en skuld. De har för det första KANSKE rätt att neka kontanter INNAN skuldsituation uppstår. De är nog inte tvugna att ha växel (det är med andra ord ditt problem), eller annorlunda uttryckt de är inte tvugna att ta emot kontanter på de att de skall vara skyldiga att betala tillbaks (dvs du har inte rätt att ensidigt skuldsätta någon).

   Radera
 2. Kanske dags att lämna Handelsbanken nu då. Men övriga banker kommer som sagt garanterat följa efter snart. Finns det något sätt att skaffa kort billigare? Någon av försäkringbolagsbankerna kanske, som Länsförsäkringar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. OKQ8 Visa är gratis, bara använda detta och betala fakturan när den kommer :-)
   Men frågan är om man kan ha konton på banken utan kopplat kort?

   Radera
  2. Nästan säker på att det kan man inte. Nu har handelsbanken dessutom slutat ge ut frikortet som är gratis.

   Radera
 3. Banker skall man äga inte vara kund i.
  Slutade vara kund i Handelsbanken då de införde ett konto med bästa ränta- Allkontot för att senare försämra detta och införa ett med bättre ränta. Mig lurar man inte.

  Sen dess har jag haft pengar i en påse!

  SvaraRadera
 4. Jag tror Visa kort hos Forex är gratis

  SvaraRadera
 5. Dom får dessutom en andel av varje korttransaktion vilket genererar någon miljard eller så per år i vinst. Klart dom inte kan tillhandahålla korten billigt med sån klen marginal.

  SvaraRadera
 6. En handelsbankenkund måste väl ha betydligt mer än 10000:- på lönekontot i snitt. Eller? Felskrivning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle man låta mer än ungefär 10 000 ligga kvar på ett lönekonto med minusränta? Självklart överför man alla pengar som inte behövs för löpande utgifter inom den omedelbara framtiden till ett annat konto.

   Radera
  2. Säg 20 000:- efter skatt. 10 000:- går till olika räkningar. Då är det 10 000:- kvar och medlet blir 10 000:- om man inte konsumerar något.

   Radera
  3. Nej det är rätt. Klart man swishar över den månatliga miljonen till sitt konto på Cayman islands och bara behåller en tio tusen om man skulle vilja spontanshoppa en apple watch signature edition eller en per morberg-skärbräda för 4000:- eller så.

   Radera
  4. Oskar Niklasson: Det är inte speciellt förnuftigt att ha massa pengar liggandes på lönekontot utan ränta. Såvida du inte har 20tkr kvar när räkningarna är betalade så blir snittet under 10tkr. Du kan ju dessutom klara dig på kreditkort under månaden - jag baxar över allt utom någon tusenlapp till avanza och nordnet snarast möjligt när lönen hamnar på kontot.

   Det normala är att man INTE har miljonlön för övrigt...

   Radera
 7. Santander bank har gratis debit kort, utan valutaväxlingsavgift. Dock endast 12 uttag per år som är gratis (varsomhelst i världen).
  Toppa upp med OKQ8 kreditkort, också gratis samt med 1% cash tillbaka på allt du köper.
  Betala för att ha kort? Jeeez...

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1 % tillbaka helt från banken eller ingenstans? Butiken du handlar hos får istället betala avgift när du betalar med kortet och därefter tar banken lite från den avgiften och ger till kortkunden som incitament för att kortkunden ska använda sitt kort istället för kontanter.
   Riktigt ruttet.

   Radera
 8. Om man har allkortet får man bonus på vad man handlar för. Om man handlar för 10000 kr /månad får man 240-480 kr bonus per år (beroende på vilka ytterligare tjänster man utnyttjar). Handlar du för 15000 kr/månad får du 360-720 kr/år.

  jag tror du får bästa bonusen med OKQ8 kort, deras VISA är 0 kr och jag tror du får 1% i ränta för handlade pengar och du kan ta ut det som kontanter på macken.

  SvaraRadera
 9. Bank Norwegian (ja, flygbolaget) har ett kreditkort som är gratis och man får 1% i bonus per spenderad krona som man kan köpa flygbiljetter för. Dessutom bra villkor för bankomatuttag utomlands.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Ok najs, inser direkt att mina kunskaper inom detta område bör förbättras.

  SvaraRadera
 12. Klart det ingår i KPI, men andra banker har ju betydligt rimligare priser för banktjänster. Detta är ju faktisk en sådan punkt som står stilla eller blir billigare över tid. Jag betalar 20 kronor i månaden och har gjort så i minst sex år utan prishöjning (och då finns det ändå billigare alternativ att vända sig till om nu detta pris skulle öka).

  SvaraRadera
 13. OKQ8 äger ju med sitt kort ingen avgift och 1% i återbäring. just nu har jag gratis på seb för mitt visa (enkla vardagen) men när det tar slut får man leta vidare av principiela skäl tänker inte betala för att ha ett kort där dom själva tjänar plenty för varje dragning.

  Mvh

  SvaraRadera
 14. Så dom slutar med kontanthanteringen OCH höjer avgiften? Man kan ju tycka att det ena borde kompensera för det andra.

  SvaraRadera