Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2015-10-16 12:53

Gräv fort, gräv djupt: Flygplan nedskjutet av turkisk militär

Den turkiska militären uppger nu att man just skjutit ner ett oidentifierat flygplan i turkiskt luftrum efter att ha varnat det tre gånger. Underförstått är flygplanet antagligen ett ryskt stridsflygplan. Tillägg: Det ska handla om en drönare, ej ett bemannat stridsflygplan.

Alla bloggläsare har ju redan tagit förberedelser för tredje världskriget, så ni kan förstås bara sätta igång popcornen, och retirera ner till kärnvapenskyddsrummet.

Övriga kan läsa Johan Wiktorins blogginlägg Mot väpnad konflikt III på Kungliga krigsvetenskapsakademiens blogg. Det finns en icke försumbar risk att NATO-landet Turkiets nedskjutning av ryskt stridsflyg kan sprida sig till väpnad konflikt i vårt närområde.

Johan Wiktorin:
"Den nutida tillvaron ställer alltså stora krav på det militära försvaret och den politiska ledningen. Eftersom en strid mellan enheter från en Natomedlem och Ryssland i Mellanöstern skulle kunna hoppa hit till oss på några timmar, så gäller det att förbereda sig på det värsta. Det är alltså inte uteslutet att Kreml skulle kunna svara på två nedskjutna stridsflygplan längs den turkiska gränsen med en operation i den här delen av världen, men det har väl partiernas taktiska staber redan tänkt på."
Innan du tar med dig popcornen ner i bunkern och hämtar barn och anhöriga från skolor och arbetsplatser, så bör man förstås invänta utvecklingen. Mer information om vad för flygplan man skjutit ner kommer garanterat. Det kan t ex vara en drönare. Fortfarande allvarligt, men inga personskador på rysk sida.

Och nyheten är av en sådan trovärdighet att Schibsted/SvD har flashat den.
En del har tryggare arbetsplatser än andra.


17 kommentarer:

 1. Misstänkte att det handlade om en drönare. Antagligen en som kommit på villovägar och därför var fair game.

  SvaraRadera
 2. RT eller BBC för sanningen.
  BBC: The Syrian government is known to be operating drones, in addition to the US-led coalition against Islamic State and Russia.
  RT Inget ännu!
  https://www.rt.com/news/318654-su-30-incident-us-syria/

  SvaraRadera
 3. Hur varnar man en obemannad farkost?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har väl en operatör med kamera:
   Knackar lite på objektivet och gör fingret!

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Hörrö, nu får du ta och snyta dig. Ska vi gräva fort och djupt varje gång ett RC-plan störtar? Pojken som skrek varg?

  http://www.hurriyet.com.tr/gundem/30327643.asp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blir grabben sur.
   De sköt ner hans leksaks-flygplan.

   Radera
 6. Nu enligt Russian MoD så har alla deras plan kommit tillbaka, behöver inte vara sant. Troligtvis syriskt eller Iranskt. Men man kan ju alltid hoppas på att det är Israeliskt eller Amerikanskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt rådet att aldrig tro på något förrän det dementeras från Kreml så är det alltså nu bekräftat att det var en rysk UAV. Det ska tydligen vara en rysk Orlan 10.

   Radera
  2. Verkar ju definitivt stämma om man bildgooglar "Orlan 10" och jämför med turkiska pressbilder: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/30327643.asp

   Svårt att flyga drönare samtidigt som man dricker водка typ. Lätt att flyga runt i fel land.

   Sen undrar jag hur turkiskt jaktflyg lyckades "skjuta" ner en UAV utan att smula sönder den totalt. Scenariot att de först ska ha anropat varning tre gånger och sedan skjutit ner den känns väl inte så troligt? Systemfel på UAV:n, varpå den avviker in i fel land och går i backen?

   Radera
 7. Antagligen sköt de ner ett Turkiskt eller Amerikanskt eller Franskt. Bra att källa anges, har inget förtroende för SvD som är en NATO blaska.

  SvaraRadera
 8. Antagligen sköt de ner ett Turkiskt eller Amerikanskt eller Franskt. Bra att källa anges, har inget förtroende för SvD som är en NATO blaska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://tr.sputniknews.com/turkiye/20151016/1018396438/tsk-iha-suriye-kilis.html

   Om den bilden stämmer så måste NATO börjat handla på ICA i östra Ukraina. Men det är ju fullt möjligt!

   Radera
 9. Enligt tillförlitliga källor i city har ryska flygvapnet smulat sönder 456 IS-fästen sedan 30 sept. Stämmer det Corny?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer säkert. Det är nog därför som de är på väg in i Aleppo nu. Behöver ett nytt plejs att hänga på.

   Seriöst, någon som på allvar tror att Putte skulle riskera att bomba IS och därmed bli ett nytt självmordsbombarmål? Kom igen! USA tar ju hand om IS, förvisso som det verkar, utan framgång. Putte kan ju fokusera på att hjälpa sin polare Assad med de andra bråkstakarna.

   Radera
 10. Det råder fortfarande ingen klarhet. Turkiet säger nedskjutning av drone och Rysslan säger ingen nedskjutning av drone. Enligt rt.com för Ryssland samtal med USA, Turkiet, Israel om regler för luftrummet i Syrien på högsta politiska och militära nivå, tydligen inga större problem att samarbeta där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Turkiet säger att de skjutit ner en UAV, Ryssland förnekar det. Eftersom vi vet att Ryssland alltid ljuger kan det väl inte bli klarare än så?

   Radera