Cornucopia?

2015-10-23 16:18

Fredagsmys: På besök på BLT-café

Dags för lite extra härligt nollräntedrivet fredagmys! Nedan följer några citat jag plockade upp sittande på vad som uppenbarligen var ett BLT-café någonstans i Sverige.
En radda bankomater. Har inget med artikeln och citaten att göra.
Två män i 30-årsåldern sitter och diskuterar lite saker den ene vill köpa. Typ en BMW. Och en dyr resa till Thailand.
"Det är inga problem. Du kan köpa en uppvärdering av din lägenhet och höja lånen. Kostar ingenting."
Ett annat sällskap, kvinnor den här gången, berättar om ett par bekanta som gift sig.
"De lånade femtiotusen på lägenheten till vigselringen."
Det slutade dock inte där, utan bostadsbankomaten var fortfarande vidöppen.
"Han funderar på att ta ett lån till på lägenheten och köpa en iWatch Edition för 180 000:-"
Fanns mer spännande att citera, men vi låter det vara. Till och med roligare än att åka buss.

Så nu har ni något extra müsigt att diskutera med varandra där i fredagsmyssoffan. Vad kan ni ta ett extra lån på huset och köpa för livsnödvändigheter? 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

68 kommentarer:

 1. Man tror inte att det är på riktigt men det är det kanske.

  Jag bor mitt i BLT-land och jag har aldrig hört något liknande när jag varit ute och fikat eller någon annanstans heller för den delen. Men det är uppenbart att det är relativt vanligt förekommande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Kan detta vara sant?

   Radera
  2. Jag också. Det folk möjligen diskuterar är belånigäng för att ändra uppvärmningsystem på huset, ev renovering av 15 år gamla badrum med felajtiga golvbrunnar mm. Så pass dyrt att du inte fixar det på kreditkortet alltså. Möjligen ny bil då den gamla är slut efter 20 kilomil, eller blivit för liten. Thailandssemester? Folk amoterar som satan ifall de har lån> 1-2 MegaSEK enligt min erfarenhet. Natt som dag. Ur i skur. Sjuk eller frisk.

   Det är ett antal Tokholmare som idag är överbelånade , och ännu färre ute i landet. Och nästan alla gör vad de kan för att minska sina risker.

   Men det är klart att det blir ändå hårt när skattern höjs kraftigt, räntorna ökar, avdraget minskar och konjunkturen går åt helvete. Priserna faller.

   Hyr ut garaget till en asylsökande?

   Radera
  3. Nja, jag har väl inte hört så extremt extravaganta uttalanden som Cornu redovisar för, men nog har man hört en del...

   Framförallt lyxrenoveringar i förtid av relativt nya och moderna kök/badrum, liksom att man "passar på" att låna lite till för thailandsresa eller lite nya möbler. osv.

   Men att folk utnyttjar låneutrymmet till att köpa bil, och kanske köper nåt lite dyrare än de egentligen har råd med, är inget ovanligt alls. Det är svårt att slå boräntan.

   Radera
  4. Vaddå inte sant?! Det är ju bara att lyssna på BLT i ens bekantskapskrets så dyker det ju hela tiden upp liknande citat. Kolla statistik på belåningsgrad och den starka kopplingen mellan bostadsprisuppgång och konsumtion. Ju mer bankomaten stiger i värde ju mer konsumeras på kredit.

   Radera
  5. Glöm inte heller OLT, ObliagtionsLåneTorsken Sverige. Jag har hört hisnande historier berättas om lås som ska tas. Vi jobbar oss stadigt uppåt i listan och verkar ha som mål att toppa den till 2020. OLT och BLT gör Sverige till en ekonomisk faktor att räkna med i världen.

   Allas lika värde och kampen fortsätter!

   Radera
  6. @Styrbord

   Skillnaden är att ObligationLåneTorskens beteende inte verkar vara relaterat till prisökningar på någon säkerhet de använder för sina lån utan det är mer tillfällets nycker som gör att den utökar sina blancolån...

   Radera
  7. Näe, men de relaterar trots allt till prisökningar för oss skattebetalare alternativt försämringar i välfärden. Säkerheten borde vara vår framtida återbetalningsförmåga och hur den ser ut kommer långivarna bestämma. Prisökningar på säkerheten kommer...

   Radera
  8. @Styrbord

   Men det är ju sådana omständigheter som uppenbarar sig först i framtiden, inget att oroa sig för med andra ord. Bara låna på när skattebetalarna inte kan förväntas ställa upp att betala för kalaset...

   Radera
 2. Man kanske skulle ta sig ett lån för att se hur det är. Kommer inte ihåg.
  Skrämmande hur folk tänker ibland...

  SvaraRadera
  Svar
  1. På Island har man kastat 26 av de patologiska utlånarna i fängelse. Kanske en modell som skulle passa Sverige när pyramidspelet rasar samman. Eller vad tycker ni?

   http://icelandmag.visir.is/article/26-bankers-already-sentenced-a-combined-74-years-prison

   Radera
 3. Att ingen politiker vågar agera i en riktning som skulle stoppa bolånerallyt talar sitt tydliga språk. Stigande bostadspriser är den stora motorn i den svenska ekonomin eftersom medelklassen har kunnat konsumera i takt med värdeökningen. När bostadspriserna nått sitt tak så kommer hela den svenska ekonomin kollapsa likt ett korthus. En ond cirkel startar där minskad konsumtion leder till högre arbetslöshet, vilket ger ytterligare minskad konsumtion och ännu högre arbetslöshet. Till slut kraschar bostadspriserna vilket drar ner landets ekonomi i den djupaste depressionen i modern tid. Folk svälter, kravaller blir vardag. Till slut brakar hela samhället samman i ett laglöst kaos. Allt detta kunde såklart undvikits om de styrande politikerna hade tagit sitt ansvar och avskaffat ränteavdraget. Ett särskilt tungt ansvar vilar såklart på den föregående regimen Borg och Reinfeldt som konsekvent vägrade hantera frågan. Men även nuvarande regim lär få sig en känga av eftervärlden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömde grått damm överallt.

   Radera
  2. Du glömde grått damm överallt.

   Radera
  3. @Kim

   Man måste vara rimligt naiv om man tror att alla de problem du radar upp hade avhjälpts med ett avskaffat ränteavdrag.

   Radera
  4. @Kim

   I regel brukar sittande regering bära hundhuvudet när det går åt pipan. Folk har kort minne och minns sällan det föregående politiker gjort. En del saker är det också så länge sedan som det genomfördes att även normalbegåvade har svårt att minnas.

   Ta ex.vis Bill Clinton, som avskaffade Glass-Steagall i slutet på 90-talet, en starkt bidragande orsak till den nuvarande finanskrisen som påbörjades 2008. Många inser att regeln egentligen måste tillbaka, men starka lobbygrupper...

   Ändå anses kanske Bill Clinton som en av de bättre presidenterna...

   Radera
  5. @D.L.

   Hade den förra regimen avskaffat ränteavdraget så hade den maniska prisutvecklingen stoppats, konsekvenserna av ett prisfall hade blivit betydligt lindrigare.

   @Greenious

   Ja, bankerna och invandrarna tillhör nog de som vanligt folk kommer skylla på.

   Radera
  6. @Kim

   Nej, den hade på sin höjd mattats något om ränteavdraget hade avskaffats. Man har gjort åtgärder historiskt tex kontantinsatser, topplån, förändrade uppskovsregler.

   Man har till och med justerat ränteavdraget vid två tillfällen historiskt.

   Trots detta har priserna skenat, i snabbare eller långsammare takt beroende på åtgärder. Att tro att man hade kunnat avskaffa ränteavdraget för 3-10 år sedan och genom ett trollslag så hade allt vart annorlunda är rimligt naivt. Den åsikten vidhåller jag.

   Radera
  7. Ränteavdrag har inte så stor inverkan. Det som satte fart på rallyt var amorteringsfria lån. Förr i tiden var man tvungen att amortera av lånet på 40 år eller nåt. Och med en sån regel skulle det vara omöjligt med dagens rally.

   Radera
  8. @ D.L. och Inge Njören

   Det finns väl inget som säger att man inte kunde gjort ytterligare åtgärder om inte det avskaffade ränteavdraget haft önskad effekt. Men problemet är ju att de styrande politikerna vill ha dessa skenande bostadspriser, eftersom det eldar på samhällsekonomin och ökar deras chanser till att bli omvalda. Grundproblemet här tycks vara att demokrati inte uppmuntrar politikerna till att vara långsiktigt ansvarstagande.

   Radera
  9. @Kim

   Det är klart att man hade kunnat vidta flera åtgärder än det. Vilket också hade varit ett måste om man hade velat se en förändring.

   Du skrev dock

   "Allt detta kunde såklart undvikits om de styrande politikerna hade tagit sitt ansvar och avskaffat ränteavdraget."

   jag är emot alla förslag som ger politikerna mer pengar i plånboken och medborgarna mindre pengar. Dessa beslut är sällan fattade för individens eller samhällets bästa utan enbart utifrån politikernas bästa.

   Och varför ska man dutta runt med ränteavdrag och amorteringskrav. Kan man inte lika gärna indexera hela bostadsmarknaden och fastställa ett maximalt kvm-pris på alla bostäder i Sverige och göra det straffbart att sälja för mer pengar än så. Problem solved! Eller inte...

   Alla dessa åtgärder är endast i syfte att ge politiker större budget, ingen annan anledning finns.

   Radera
  10. Dessutom är ju ofta politiker själva BLT och talar i egen sak. Det är faktiskt rätt lätt att ha en viss åsikt och argumentera för den om man själv tjänar på den, även om någon annan får betala i slutändan. Men så är det med demokrati, bara att acceptera då alla alternativ är sämre som Churchill sa.

   "Indeed, it has been said that democracy is the worst form of government except all those other forms that have been tried from time to time." - Winston Churchill

   Radera
  11. ...Tal i underhuset, 11/11 1947.

   Radera
  12. @D.L Med avskaffandet av ränteavdraget menar ju de flesta implicit en skatteväxling så staten får ju inte mer pengar i plånboken, i alla fall om de vill undvika att straffa barnfamiljer allt för mycket. Är du fortfarande emot avskaffandet av avdraget då?

   Amorteringskraven borde ju ge minskade skatteintäkter dock. Istället för konsumption eller investeringar förstörs pengarna. Och hade vi haft ett krav på en rak amortering på 30-40 år (inga annuitetskontruktioner...) på hela beloppet hade det varit omöjligt att nå dagens bostadspriser.

   Radera
  13. @Jonsson, till slut så fattar någon.

   Radera
  14. Greenious: Det är mest i Sverige som Bill Clinton anses som en av de bättre presidenterna. För det står nämligen så i alla de stora svenska tidningarna och upprepas ständigt i SVT/SR. Då måste det ju vara sant och så kunde han ju spela saxofon. Informationen om hans beslut om sub-primelånen kommer jag ej ihåg att jag läst i svenska tidningar t ex.

   Radera
  15. Själv försöker jag att behålla ett yttre betraktarperspektiv, ty jag vill inte fastna i fällan... Åberopar Kurt Gödels incompletness theorems.

   Uttryckt på svenska skulle man kunna säga att om man sitter i skiten så är det inte så kul, haha.

   Radera
  16. @ Jonsson

   Vadå implicit skatteväxling. Det är ytterst sällan man hör några sådana argument.

   Det låter mer som biltullsdiskussionen där många röstade för då det ändå bara var 20 kr och det var undantag för fordonstyp X och essingeleden skulle undantas. Sen blev det som det blev med de undantagen och taken.

   Det kommer bli samma skräp här.

   Jag är för avskaffande av ränteavdragen för staten ska inte syssla med sån skit. Men de ska också avskaffa RUT, ROT och övriga former av subventioner. Detta i syfte att sänka skattetrycket, antingen genom höjda grundavdrag eller en generell sänkning av inkomstbeskattningen.

   Radera
  17. @D.L

   Jodå. Många debattörer och även partier som vill ta bort ränteavdraget vill genomföra någon form av skatteväxling. Senast Bankföreningen i en debattartikel i veckan.

   Om V får bestämma blir det avskaffade avdraget bara mer pengar till välfärd och då är det helt enkelt en skattehöjning. MP vill lägga pengarna på slopad reavinstskatt vilket är någon form av skatteväxling. Andra argumenterar för att lägga pengarna på mer vettiga saker som höjt grundavdrag eller sänkt inkomstskatt. Vad Maggan vill är ju svårt att veta, hon vågar ju inte prata om detta.

   Radera
  18. @kim

   Okunnighetsnivån på ditt inlägg gör att jag inte ens orkar kommentera... Det är i likhet med att imorn 3e världskriget..

   Radera
 4. Min favorit är en kille som satt nära oss på en bar för några veckor sedan:

  "Det finns inga topplån längre".

  Nähä.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iofs har han ju rätt i att topplån inte finns längre. Benämningen botten- resp topp-lån är avskaffad.

   Vilket är synd, för det är antagligen en bidragande orsak till bolånerallyt.

   Radera
  2. Blancolån är väl det nya topplånet...

   Radera
  3. Hmm. Det är alltså jag som är out of date. Jag tänkte ju iofs blancolån när han sade topplån, för mig är det ungefär samma sak. Men okej, jag tar tillbaka mitt ursprungliga hånande av honom och tar på mig dumstruten.

   Radera
 5. Fick avslag på lån till fastighetsskatten när det begav sig.
  Som börshaj så kunde jag inte visa stadiga intäkter.
  Kapitalet gav ingen lånemöjlighet!
  Då, ca X miljoner sen, fanns det många som flyttade , tvingades flytta.
  Det kostade 2,5% i skatt att vara obelånad!

  SvaraRadera
 6. En generation helt utan minnen/historia/erfarenheter! Var är pappa&mamma? Vet de vad deras barn gör med deras "förutbetalda" arv(lån&pant)? Men antagligen baserar de sina förhoppningar om "evigt" minimala Japan-räntor. De kan få rätt då mycket tyder på att korträntorna i Europa kommer att ligga still medan euron kraschar. Bingo på kort sikt(konsumtion i Europa) om inte Ingves börjar med valutainterventioner. Men å andra sidan lär det inte räcka om euron börjar falla under 0,8 usd. De långa räntorna bör dock stiga vilket sätter alla i en rävsax(superbrant räntekurva). Statsskuldkriser är nyckeln till stupkanten.

  SvaraRadera
 7. Det är så dumt så man tror inte det är sant.

  Det som är extra tråkigt här är att om man budar i en "tillväxtregion" eller "storstadsregion", så är det människor med denna ekonomiska mognad som står som andra budgivare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det är fullständigt hopplöst att ge sig in i budgivningar mot dessa personer. Bomarknaden är inget för tänkande personer som funderar på framtida förutsättningar. De köpare som vinner i nuläget är de som ringer till banken och frågar hur mycket de kan få låna som max och sedan bara kör gasen i botten på budgivningen. Detta är sedan ett par år tillbaka en mycket lönsam strategi. Att ta det försiktigt lönar sig inte alls.

   Radera
  2. Du har väl samma möjligheter som andra att kolla vad du kan låna, om det sedan inte räcker är en annan sak. Alla har olika förutsättningar och lön. Tillgång och efterfrågan etc..
   Försvarar inte maxlån men man bestämmer själv.. Hittills har det dessutom lönat sig.

   Radera
  3. Eftersom att jag utgår från att räntan inte kommer vara mindre än noll resten av mitt liv så anser jag inte att jag har den möjligheten nej. Vad sedan banken skulle låta mig låna är en helt annan sak. Problemet är att jag helt enkelt inte vill låna 5-6 miljoner för en standard 3rok lägenhet eftersom jag inte anser att det är hållbart i längden.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Mortgage är det engelska ordet för bolån. Begreppet mortgage kommer ursprungligen från franskan och betyder dödslöfte. Tänkvärt, i synnerhet för alla de i Sverige med skulder så stora att de inte ens skulle kunna amortera av dem till fullo under sin livstid.

  SvaraRadera
 10. Om vi slutar konsumera så innebär det att terroristerna har vunnit - var det visst någon som sade 12/9 2001...

  SvaraRadera
 11. Inte bara i Sverige som huset används som bankomat. I Thailand görs det till och med reklam att huset kan användas som bankomat:

  https://goo.gl/photos/dqAETKMD2c9pjfEn9

  SvaraRadera
 12. Cornu. kanske dags för en blogg-post som tar hopp hela det bankdrivna samhället och tänket som egentligen ligger bakom din tagline: Evig tillväxt i en ändlig värld?
  Själv jobbar jag med medvetenhet och utveckling av den (Hur vi tänktes, känner och agerar) och kan vid behov tillföra något.

  SvaraRadera
 13. Att inte ta lån på bostaden för viss konsumtion är ju hål i huvudet då räntan är såpass låg på bostadslånet jämfört med ett konsumtionslån.

  Med viss konsumtion avser jag främst billån och nödvändiga reparationer på bostaden. Amorteringstakten på t.ex. ett lån till en bil bör anpassas efter värdeminskningen på bilen och vara frikopplat från övrig amortering på bostaden. Thailandssemestern tappar ju sitt värde ganska snabbt så den ska man naturligtvis inte låna till.

  SvaraRadera
 14. Om ni tycker att cornu överdriver så tycker jag att ni ska titta på TV3s lyxfällan. Jag häpnar varje gång.

  SvaraRadera
 15. På sätt och vis är det ju helt rationellt agerande i en värld med noll ränta och amorteringsfritt.

  SvaraRadera
 16. Kan tänka mig att varmaste sommaren på minst 4.000 år och samtidigt monsterorkanen Patricia störst någonsin mot Mexico ( CNN just nu "Most dangerous storm in history") kan ha ett samband med negativ ränta, hög belåning och koldioxid.

  Vår SD-sympatisör svärdsmördaren i Trollhättan tas fortfarande upp. Ja jag vet det finns inga sådana galningar inom SD, tror jag.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Nanotec

   Ehh, nej... Romartiden åtnjöt mycket trevligare temperaturer än vi gör nu.

   Och vänsterpacket samlar som vanlig allting höger om SD som just SD, bekvämt ignorerar man SvP och ND eller ännu otrevligare partier.

   Men jag ska väl inte vara sämre själv, som anser allt vänster om VPK, som VPK. De är inte särskilt trevliga heller. Men VPK är rumsrena, SD är det inte.

   Som libertarian är alla egentligen lika illa, men jag mår fan fysiskt illa när folk anser att ett kommunistparti är bättre än SD... Då har man nog nått höjden av historielöshet.

   Radera
  2. Vore jag libertarian skulle jag nog också må illa mest hela tiden.

   Radera
  3. @Greenious

   Menar du att CNN tillhör vänsterpacket och ljuger? Mördaren i Trollhättan uttryckte sympatier för SD på nätet. Varför hjälper SD pyromaner med adresser till föreslagna flyktingförläggningar?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Alla vill kanske inte bo granne med en flyktning förläggning (även fast den typiska Svensken inte "vågar" stå för den åsikten om någon frågar).

   Men vet man vart det ansökts om förändringar för en ny flyktings förläggnings kan man alltid överklaga bygglovsansökningarna och kanske skjuta det framåt ett halvår eller nått och hoppas på att det inte blir av i ett bästa scenario.

   Radera
  5. Nonotec, ganska OT på en artikel om BLT.. varför behöver asylförläggningarna hemlighållas? Det brinner ju trots allt många fler skolor och bilar i Sverige även självantända religiösa lokaler för dyrkande av låtsaskompisar , det är tryggt i Sverige lita på det. Dra nu inte förhastade slutsatser om att dödknarkarnazisterna inte skulle ta reda var de ska placera asylförläggningarna ändå. Angående mördaren i Trollhättan är det ganska tragiskt att jämföra mediabevakningen i jämförelse med rasistmorden på IKEA.

   Allas lika värde och kampen fortsätter!

   Radera
  6. @Nanotec
   En galning är väl en galning utan att man behöver försöka generalisera ? J Det skulle aldrig falla mig in I att det likartade knivdådet på IKEA dra paralleler att de från det land som mördaren där kom ifrån skulle misstänkliggöras.
   Men det kanske du tycker ?

   Radera
  7. MSM, våra politiker och goda kändisar samt polisledning gör som Nanotec. Generaliserar och raljerar, men bara om det är PK...

   Allas lika värde och kampen fortsätter!

   Radera
  8. Oj vad känsligt det var att citera CNN.

   Bara för att gå bakåt lite längre historiskt har jag sett att det finns sympatisörer till SD som förnekar Hitlers gasugnar och Putins krig i Ukraina. Konstigt att polisledning, goda kändisar, våra politiker (undrar om SD räknas dit?) och MSM gör som mig. Undrar vem MSM är.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  9. @nanotech
   Bara så att du vet så röstar jag ej på SD.

   Att du antyder att att de som kritiserar dig skulle ha någon association med förnekelse av nazisternas dödsläger tycker jag är rent osmakligt. Kan du inte höja dig i din debattnivå ?

   Radera
  10. Haha, Nonotec. Helt OT med SD i ett inlägg om BLT men whataboutismen känner inga gränser. Historiskt är alla nazister tom drottningens pappa och Kamprad. Du är ett troll va?

   Allas lika värde och kampen fortsätter medmänskligt!

   Radera
  11. Milda Webben: Hur framgångsrik var den taktiken när det gällde Revingehed? De har redan börjat sätta upp tält...

   Det låter ju som att melodin är att det skall göras undantag till höger och vänster för att kunna "hantera" situationen. Då kan ju krav på att man skall följa riktlinjerna för bostäder (inte ens riktlinjerna för kennel behöver de följa) kunna bortses från, och kanske kommer det också att man tillåts bortse från bygglov (då kan du överklaga bygglovet bäst f*n du vill).

   Radera
  12. Jag hörde någon säga "neger" på Biltema idag så med nanotecs slutledningsförmåga är Biltema ett nazistiskt företag.

   Radera
 17. ... Och tänka sig att vi kommer göra en bailout ...

  WHÄÄÄ WHÄÄÄ . Min bank äj Omkjull. Behöjver pengjarna från stajten WHÄÄÄ gråt...snyft..

  Taj Mojoriteten Staten... Whääää... Vi bryr oss inte. Vi gjodde bara affrärer . WHÄÄÄÄ. Kom och hjälp oss ....

  SvaraRadera
 18. En bra sak sak att låna extra för just nu är att betala ev uppskjuten vinstskatt på fastighetsförsäljning då brytpunkten är 3,25% ränta för att det skall löna sig. Har man 300tkr i vinstskatt så är det bara att låna upp detta för drygt 1% ränta och betala tillbaka. Dessutom kan man justera deklarationen 5 år bak i tiden och få tillbaka ränta på uppskjuten vinstskatt, vilket ger en rätt bra affär (nog för att finansiera en vigselring inte minst :-))

  SvaraRadera
 19. Det är inget nytt fenomen. Redan för tio år sedan tappade jag hakan då en vän hade ökat belåningen på villan för att resa med hela familjen på kryssning till Västindien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är om han gjorde rätt. En härlig semester och livskvalitet med familjen istället för en billig ränta istället för solbullar och saft på en mulen strand i regniga sommarsverige. Om han har tur kommer det att sluta med skuldavskrivning och då skrattar han sist... för vad kan alternativet bli..?

   Allas lika värde och kampen fortsätter!

   Radera
 20. Med dagens ränta är det väl egentligen inte så konstigt att det lånas, bortsett för bostadsbristen så är ju det ju helt avgörande..

  SvaraRadera
 21. 25000 personer i Sverige har fortfarande stora skulder sedan 90-talskrisen:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6285043

  Privata skulder avskrivs aldrig och jag kan verkligen inte förstå människor som riskerar sin framtid för skitsaker som ger status för stunden.

  SvaraRadera