Cornucopia?

2015-10-09 20:13

Fredagsmys: Moderaterna och alliansen överger också DÖ

Dags för lite extra müsigt fredagsmüs. Och vad är inte müsigare än att Anna Kinberg Batra går ut med att moderaterna överger Decemberöverenskommelsen?

"Med anledning av Kristdemokraternas beslut, på rikstinget i Västerås, där partiet fattat beslut om att lämna Decemberöverenskommelsen konstaterar Anna Kinberg Batra att överenskommelsen nu är upphävd.
Alliansens partiledare kommer att samlas för att diskutera partiernas gemensamma arbete framåt."
Foto från Moderaternas partikongress 2014.
Moderaterna hade naturligtvis inget val. Dels gäller inte DÖ om man vill bilda en regering med Kristdemokraterna i, då de hoppat av överenskommelsen. Och utan (kd) kan man inte bilda regering.

Men framför allt hade (kd):s förkastande av DÖ gjort att moderata väljare skulle strömmhoppat till (kd), som snabbt hade blivit det största borgerliga partiet och dessutom antagligen tagit röster från de (m)oderater som hoppat till (sd).

Så som realpolitiker behövde AKB upphäva DÖ för att moderaterna alls skulle finnas kvar som parti.

Härnäst kommer övningen med att svenska politiker ska uppföra sig som vuxna människor och kompromissa. Men det gick att kompromissa kring försvaret, så det ska nog gå bra.

För övrigt har inte socialisternas budget klubbats i riksdagen än. Det var väl extra fredagsmüsigt...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

46 kommentarer:

 1. Nyval, då kanske vi slipper de gröna och röda mupparna.

  SvaraRadera
 2. Detta må låta dramatiskt och spännande, men är bara helt vanlig teater.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett svar som säger i princip samma som du, Peter. -Rädd dock att det hamnar i ett antiklimax. En DÖ utan en formell DÖ.

   Radera
 3. Kanske, kanske får Fredrik den store av Preussen rätt igen angående Sverige!
  Hoppet är ju sägs det det sista som överger människan...

  SvaraRadera
 4. Dö är borta men flyktingströmmarna är kvar. Och varken alliansen eller de rödgröna har någon som helst lösning på "utmaningarna". Så det finns ingen större anledning att jubla.

  Förhoppningsvis så blir det nyval nu och något av de små skräppartierna (MP, FP och KD) åker ut, samtidigt som SD får över 20%. Det hade nog varit en väckarklocka för politikerna på riksnivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har en poäng Steffe, skulle inte förvåna om den andra falangen i KD, den som stod bakom DÖ och står bakom partiledaren, "beordrar" den frikyrkliga rörelsen ute i landet att trappa upp stödet till flyktingmottagningarna lokalt.

   Radera
 5. AKB gråter nog floder för nu måste hon jobba för lönen. Mitt intryck är att hon är skotträdd och inte fixar pressen.

  KD borde få några röster för de väckte i alla fall liv i den DÖende alliansen. Alla de andra bara satt och håvade in lön utan att jobba.

  SvaraRadera
 6. Man får en känsla av regeringen gått och väntat på en ursäkt att hoppa av eftersom man slutat styra landet. De har signalerar uppgivenhet både i ord och handling. Otacksamt för de som ska styra skutan rätt igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sossarna ser antagligen ett visst värde i att låta miljöpartister prya i regeringen. Antingen lär de sig realpolitik så att de blir lättare att ha med nästa gång. Eller också gör de bort sig så mycket att väljare går tillbaka till S. Win-Win.

   Radera
  2. Somliga kan kanske rekryteras över i framtiden, hände ju med rätt många VPK are när östblocket kollapsade. Ylva Johansson t.ex

   Radera
 7. I ljuset av DÖ:s dödsryckningar gnäggar stridshingsten gällt och uppgivet i Täbyspiltan.
  Löfven klarar inte höststormarna och faller till marken.
  DÖ-skallarna som har ockuperat plenisalen och glidit lättjefullt runt i riksdagskorridorerna, försvinner nu ner i katakomberna på den politiska korrektionsanstalten, och återuppstår i en Sjuklövergestalt.
  Nyval väntar Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns alltså inte två budgetar som står mot varandra så risk/chans för nyval i närtid är minimal.

   Radera
  2. Frågan är om misstroendevotum går igenom för första gången i Sveriges historia, jag tror då inte på det men inget är ju hugget i sten.

   Radera
  3. @Sjunkbomben 21:46
   Cirka 80 % av alla beslut som ska fattas i Riksdagen är redan fattade av EU, via direktiv och dylikt. Riksdagspartierna är således bara beslutsfähiga i de resterande cirka 20 % av frågorna. Riksdagspartierna ingår i ettdera partiblock, antingen i SD- eller Sjuklöverblocket. Sverige styrs av en vänsterjunta med stöd i Sjuklöverns vänsterfalang, trots att falangen inte har 50 % av riksdagsmandaten.

   Om SD-blocket på ett utstuderat sätt stöder Sjuklöverns alliansfalang, i de frågor som Riksdagen har domvärjo över och där alliansfalangen är oense med vänsterfalangen, så kommer vänsterjuntan i Sverige till slut falla. Vänsterjuntan tål inte hur många motgångar som helst.

   Jag tror det blir nyval senast utgången av år 2016. Löfven hotade också med nyval 22 mars 2015, om DÖ inte gick igenom december 2014.

   Radera
  4. @guelse Källa på att 80% av besluten som fattas redan är fattade av EU?

   Radera
  5. Du kan naturligtvis inte tänka dig att söka själv för att visa att det är fel? Kräv inte en källa utan kom med motargument det är så en debatt fungerar.

   Radera
  6. @Anonym 08:39

   "För att uppfylla detta mål så ersätts gradvis av riksdagen framtagen lagstiftning av EU-direktiv och EU-lagar som beslutas av ministerrådet i Bryssel. Efter att tidigare riksdagskvinnan Lena Eek (c) blivit EU-parlamentariker har hon upptäckt att cirka 80 procent lagstiftning numera härstammar från Bryssel."
   http://www.nejtilleu.se/kef/kef100/underminerats.htm
   Kommentar på det!

   Radera
 8. Då kanske de andra barnen kan komma överens med Anna klingon batra och bete sig som en opposition värd riksdagslänten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den mångkulturella Batra kommer inte att gå opposition mot kulturmarxismen. Det gjorde som bekant inte heller den mångetniske Reinfeldt, liksom den multikulturella Sahlin - ja ni vet hon som avlade med en sydamerikan och vars dotter gifte sig med en svart man (militär) i USA. Är det inte konstigt att de etniska svenskarnas politiska ledare till så stor grad inte är vanliga anständiga etniska svenskar, så säg. Är det inte konstigt att så många röstar på de som förgör oss? Kommer uppvaknandet snart. Kommer Cornu också att vakna?

   Radera
  2. RB, jag förstår din rädsla. Att vara rädd för att vakna upp en dag och helt plötsligt vara svart måste vara hemskt.

   Radera
 9. Riksdagslönen menar jag naturligtvis!

  SvaraRadera
 10. Varför ska det bli nyval?
  Tror S-MP-ministrarna kämpar på med en miljon i årslön o enbart kör administration.
  Det finns kanske pensionsförmåner att hämta också.

  SvaraRadera
 11. Inget kommer förändras i realiteten. KDs quick fix håller dem flytande ett tag till. Regeringen är söndrad och enad står SD. Tur man har sin BOB...

  SvaraRadera
 12. Inget kommer förändras i realiteten. KDs quick fix håller dem flytande ett tag till. Regeringen är söndrad och enad står SD. Tur man har sin BOB...

  SvaraRadera
 13. Har jag för övrigt förstått det rätt att DÖ eller inte, inte gör nån skillnad för regeringen, detta då alliansen inte längre lägger fram en gemensam budget utan istället har var sin. Detta innebär väl att SD inte kan ge något parti majoritet i praktiken. Med andra ord, ett spel för galleriet för att få tillbaka lite väljare. Och JÅ kommer gå gråtandes när regeringens budget likväl går igenom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle JÅ gråta. Det är ju Alliansen som förnedras.

   Radera
 14. Det är väl alldeles uppenbart att SD kommer sitta i en framtida regering. Frågan är bara hur länge det politiska etablissemanget kan sticka huvudet i sanden. Ju längre de väntar desto större blir SD. Det är en alldeles osedvanligt enkel matematik. Till och med en politiker kan förstå den. Även Lars borde förstå det. Han är dessutom rätt intelligent så det förvånar mig att den här nöten inte knäckts tidigare. Möjligen är det 'en röst på SD är en röst på Moskva' hangup som spökar.

  Snart kommer en majoritet ha fattat att det enda parti som har en någorlunda realistisk immigrationspolitik är just SD. Människosyn och grumliga vatten till trots.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidigast 2022 hade jag sagt för 6 månader sen, men för var dag som går och det kommer ytterligare 2000 asylsökare/dag så ökar chansen att SD får egen majoritet 2018.

   Radera
  2. Alternativt så strömmar nu fd Alliansväljare tillbaka till Alliansen från SD, medan besvikna S-väljare strömmar till SD.

   Radera
 15. Man bör ju kunna lita på sina politiker. I alla fall för en mandatperiod. Alliansen höll sitt löfte i 10 månader. Vänder kappan efter vinden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://youtu.be/wbzHfxfqWqA , detta är bara ett exempel. Vad är din poäng?

   Radera
 16. Spelar ingen större roll i det stora hela. Vi väljer bara mellan olika grader av socialism i Sverige. Hatar man socialism så finns det inget alternativ att välja.

  SvaraRadera
 17. Ja ja det blir väl som vanligt. Korkade borgerliga partier släpper fram ett fascistiskt parti. Som sedan får makten. Och sen vet man ju hur det går...
  Fast det är kul som omväxling att det är unga kvinnor som bär dumstruten nu :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså hur går det?

   Radera
  2. MP sitter ju redan vid makten ;-)

   Radera
  3. Finns det ett parti som är mer fascistiskt (totalitärt) än V eller F!

   Radera
 18. Jultomten kom tidigt i år :-)

  Kan vi hoppas på lite klappar i form av svetsarns avgång Samt MP och kommunisterna i malen så är året fulländat :-)

  SvaraRadera
 19. Det händer nog inget praktiskt nu, men om Alliansen väljer att gå ut med en gemensan budget 2016 så blir det ju nyval. Men alla utom SD är rädda för nyval.

  SvaraRadera
 20. Jag undrar om det inte börjar bli möjligt att samarbeta med SD, och för SD att lära sig samarbeta. Med tanke på att varenda sängplats snart är uttömd i kommunerna hörs allt starkare röster om att läget inte är helt lätthanterligt... Jag misstänker att det nu bland gräsrötterna i princip alla partier finns en önskan om lägre invandring, vilket i så fall förenar dem med SD. Här skulle SD enkelt kunna sträcka ut en hand om att aktivt stödja en alliansregering med ett antal förbehåll. Men vågar Jimmy ta ansvar? Det är ju trots allt lättare att vara i opposition.

  SvaraRadera
 21. Läktarplatsen i östra kolonin är fullsatt med oroliga åskådare som undrar vart moderlandet är på väg. Oroliga vänner från moderlandet verkar uppgivna, vår beundran för deras tålamod är stort.

  SvaraRadera
 22. Inte helt insatt i hur budgetprocessen går till. Är det för sent för Alliansen att jobba lite nätter och slänga ihop en budget som gemensamt alternativ?

  Det verkar vara den enda räddningen nu för Sverige. En Alliansbudget som går igenom med stöd av SD där man lovar t.ex TUT istället för PUT samt införande av ordentliga gränskontroller som ett första steg och som morot till SD. Detta skulle leda till att regeringen faller men att Alliansen kan bilda ny regering med passivt stöd av SD. Det vore det absolut bästa för Sverige i nuvarande katastrofala läge.

  SvaraRadera
 23. DÖ slutet förändrar inget. Det blir inget nyval-förrän församlingen inser att SDs politik är enda vägen i nuvarande migrationselände.
  Det är först när församlingen kan komma överens om en linje som stryper flödet av förhoppningsfulla migranter.
  Lösningen är en strängare asylprövning och säkra länder i anslutning till konfliktländer. Barnhem för ensamkommande i Afganistan tex!

  SvaraRadera
 24. Spök dö lever vidare i år. Hörde Thomas Tobe på TV4 nu. Är säker på att M och S inom kort enas om hur Sverige ska hantera flyktingarna. Självklart blir det ingen gemensam regering.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mest realistiska och verklighetsanknutna jag hittills hört i denna tråd.

   Radera
 25. Förtroende måste förtjänas. Blåsåssarna har visserligen tid på sig till nästa val, men jag har svårt att se att de kan göra något som gör att de får mitt förtroende igen.

  SvaraRadera