Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2015-10-05

Essunga - när preppren själv får välja och kriget kommer

Essunga kommun är en förtjusande och mikroskopisk kommun mitt i den västgötska landsbygden. Här finns inga militära eller civila mål alls när kriget kommer, samtidigt som kommuninvånarna i princip har all service man kan behöva lokalt. Kort sagt en perfekt kommun för den landsbygdsnaive romantikern till prepper att bosätta sig i.
Vägen till (från) Essungas centralort Nossebro i riktning mot söder och E20 till Göteborg. Finns inte ens mittlinje.
Essunga utmärker sig med att det finns inte ens någon riksväg genom kommunen, ingen järnväg, inga stora kraftledningar, inga stora kraftverk eller ställverk, ingen flygplats, inga militära mål och ingen samhällsviktig civil infrastruktur, inte ens vindkraftverk (?). De enda som i princip passerar genom Essunga är bilar på E20, som skär av kommunens ena hörn, men allmänheten är nog knappt medvetna om att de passerar genom denna kommun med 5 559 invånare per den 30:e juni 2015.

Det finns alltså ingen som helst anledning för någon utomstående, inte ens främmande makt eller zombieapokalypsens horder av medelklass hungrig efter hjärnor, att någonsin ta sig till Essunga.

Ändå finns det i princip full service och allt man kan behöva i centralorten Nossebro, med sina 1 886 invånare. Här hittar man bland annat brandstation, vårdcentral (med akutintag pga avståndet till närmaste sjukhus), apotek, Sparbank, Hemköp, ICA Supermarket, charkbutik, tre caféer, gatukök, skoaffär, modebutik, heminredningsbutik och florist, begravningsentreprenör och Systembolaget. Därtill ett antal bensinmackar med skyltar och namn du trodde hörde hemma på 70-talet. Dessutom överskottslagret BJM, med allt vad preppern behöver. Enda nedsidan sägs vara att det inte finns något postombud i kommunen.
Centralt belägna Erikssons Chark, som lagat God Korv (tm) sedan 1923. Har inte bara god smak för korv, utan
också god smak för vad för personer vederbörande följer på Twitter.
Erikssons Charks produkter var 100% hipster före det var coolt.

Sparbanken i Nossebro och till höger skymtar Sveriges Minsta Systembolag (tm) (?) i bild.
Essunga kommun ligger placerad i den Bermudatriangel som utgörs av E45-R44/R47-E20, rent av den mindre Bermudatriangeln R42-R44/R47-E20. Ingen kommer någonsin hitta hit, inte ens när det grå dammet fyller våra mobiltelefoner (inte riktigt sant - både Filip Stenvik och Gustaf Silverbane passerade genom Essunga kommun på vägen mot Koberg och Lilla Edet). Intilliggande metropoler stavas Sollebrunn, Grästorp, Vara och Vårgårda.

Det finns rent av 18 lediga jobb på orten enligt en snabb sökning hos Arbetsförmedlingen, och mobiltäckningen är god pga den glesa befolkningen. Internet och bredband finnes, och den som jobbar på distans finner alltså kommunen perfekt. 
Anlöpet till centralorten Nossebro från metropolen Grästorp.
Essunga är dessutom Sveriges kommun med minst statligt anställda. Här hittar du inga statligt finansierade anställda skattepengdiare. De statliga myndigheterna lyser helt med sin frånvaro - ett hypotetiskt ultraliberalt utopia.

Totalt betalades det ut statliga löner om 66:- SEK per invånare i Essunga (det finns en statligt anställd boende i Essunga kommun, men oroa er inte, vederbörande jobbar inte där) i kontrast mot t ex Solnas 43 459:- SEK per invånare.

Och billigt är det.

Det finns fjorton bostäder till salu idag, varav en är en obebyggd tomt för 75 000:- kronor. Villorna kostar från 600 000:- SEK och uppåt. Vad sägs t ex om sex rum och 256 m2 för 750 000:-? Gott om pengar över för preppern att preppa med.

Trots det låga priset är man helt förskonad från ens krossat glas i händelse av att svenska kärnvapenmål, inklusive F 7 Såtenäs några mil norrut, skulle få en 800 kt Topol-M i skallen.
Källa: Nukemap
Dock ligger man inte utom GLONASS-felnavigeringsradie om 300 km (baserat på Rysslands påstådda bombningar av "IS" i Syrien) från kärnvapenmålen så risk finns förstås alltid att man råkar misstagas för Preemraff i Lysekil.

Så besök Essunga idag - ingen annan kommer göra det. I morgon kan det vara för sent. Några väl placerade kilo pentyl i väl valda vägtrummor så blir det svårt, även om zombies kan ragla och hasa sig fram trots det.

Google Streetview med start vid bron över Nossan nedan.


31 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här blogginlägget handlar inte om invandring. Du är "inte rasist, men ..." måste göra allting till att handla om invandring och dessutom en specifik folkgrupp som bara står för en mindre del av invandringen. Raderar alla dina inlägg om du inte kan hålla dig till ämnet.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Kolla Ydre kommun Cornu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ydre ligger strax öster om Tranås om jag minns rätt?

   Radera
  2. Ydre kommun i Östergötlands län (drygt 3600 inv. på 779 km2), med Österbymo (830(!)) invånare i centralorten. Ligger mittemellan Eksjö (fortfarande vacker stadskärna trots branden), Tranås och Kisa. Linköping och Jönköping liksom OKG är 10 mil bort, även om järnvägsknutarna Nässjö och Mjölby bombas sönder och samman klarar sig Ydre. Många och stora sjöar utspridda över kommunen så man kan klara sig gott på fiske. Därtill ett kuperat landskap då Kisabergen en utlöpare av Smålands Högland går genom landskapet.


   Essunga ligger väl ändå som en del av Västgötaslätten dvs man kan riskera bli tvångsvärvad till en kolchos för att staga upp jordbruksproduktionen. Ydre klarar sig på sina småbruk och terrängen är utmärkt för att bedriva gerillakrigföring i (Kisabergen igen). Ydre ingick i Dackeupproret på sin tid, Gustav Vasas här blev brutalt nedslaktade vid Kisabröten och tvingades söka vapenstillestånd efter detta.

   Radera
  3. Ydre är Sveriges sydligaste glesbygdskommun och har då alltså Sveriges minsta centralort. Centern är näst största parti med ett hår och bondgårdarna är många och suger sig fast som iglar om landsbygden. Sommen är "Vackraste sjö ibland sjöar, blåögd och ren som ett barn, runt dina vikar och öar spinner min längtan sitt garn. (Ernst Liljedahl) Ydre är preppingkommunen framför andra.

   Radera
  4. Ydre är en höjdare, framförallt runt sjön Sommen!

   Radera
 3. Räknas Ledningsregementet till ett militärt mål?
  Hamra lade stora delar av Sverige i mörker vid juletid år 1983
  E18 går igenom kommunen
  Tåg ävenledes påstår allmänbildat folk.
  Fast på 15-20 kilometers avstånd
  I värsta fall får man väl bli mälarpirat!

  SvaraRadera
 4. Det är verkligen bra service av google att täcka in minsta lilla avkrok med sina googlebilar. Man undrar hur de har råd och vem som betalar (jag?..hur?). Nån som vet hur många mil de kört i världen och hur mycket bränsle som förbrukats?

  SvaraRadera
 5. Skule Nossebro inte vara centralt, är det inte därifrån Ginza har sitt högkvarter? Det blir en Tsar-Bomba direkt i huvet för att förhindra att regimkritiska alster sprids via "postorder"

  (Eller så är det en så uppenbar krigslist att inget finns där att det måste vara där den hemliga krigsledningen finns, att man bombar den ändå)

  SvaraRadera
 6. Härligt reportage! Västergötland krossar resten av Sverige när det gäller förekomsten av s.k. hålor, möjligen med undantag av Skåne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ånej. De riktiga inavelsbyarna finns i dalarna.

   Radera
  2. Ånej. De riktiga inavelsbyarna finns i dalarna.

   Radera
  3. För att kvalificera som håla i min värld krävs något mer än en samling gårdar. Det ska finnas trottoarer, övergångsställen och spår av industri och handel. Men visst, Bergslagen är rikt på hålor med.

   Radera
 7. Där heter det -up eller -arp. Eller -öd.

  SvaraRadera
 8. Upprepar man en lögn tillräckligt ofta så blir det en sanning.
  Putin anfaller, snart tror fåket att Putin verkligen anfaller oss.

  Vilken länk ska jag klicka på i dag?
  Är det någon som säljer skyddsrum som har betalat för detta?

  Cornu förlorar sina intelligenta läsare, kvalitén är nere på modebloggsnivå nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du är ju kvar, så jag måste nog hålla med om att kvaliteten är nere på modebloggsnivå.

   Radera
  2. Struntprat. Bland den långa radda inlägg som haft en mindre smickrande effekt på Cornus bloggskap så har detta sannerligen ett betydligt högre värde om man ser till genomsnittet, i fråga om både underhållning och information.

   Alla förbannade solkare (vill solka ner andra med sina solkiga idéer och uppfattningar) borde försöka sig på det här med att uppskatta andras ansträngningar.

   T.ex vill jag lyfta fram, (vilket typ ingen gjort?) att Cornu gjorde ett ordentligt avsteg från en tråkigare och mer raljant ton han hade fallit in i. Detta avsteg aviserade han med ett inlägg där han förklarade insikten. Bra! Ståtligt! Det är mer än man kan säga om alla dessa solkare som driver runt.

   Radera
  3. Att skriva en roman om ett ett ryskt anfall är bra, köp hans böcker, men att antyda att det skulle ske nu är oansvarigt.
   Putin köpte Göran person sa cornu, Person kunde åtalat cornu för förtal för det var rent förtal.
   Är bloggen bara en roman nu?
   I romaner kan man skriva vad som helst.

   Har jag missat att alt som skrivs bara är påhittat?

   Radera
  4. Bloggen är ett skönlitterärt mästerverk.
   författaren skriver skönlitteratur inte faktaböcker.
   I böcker får man skriva att Putin köpte Göran person, men inte i bloggar det kan ge fängelse.

   Radera
 9. Det här är precis den sortens information som gör att jag önskar att det fanns en möjlighet att ge lite dricks via paypal eller annat.

  Ärligt talat och utan minsta sarkasm, vem annars skulle skriva om detta?

  Nu behöver vi bara en algoritm för att hitta fler på egen hand ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan föra över pengar till cornu längst upp på sidan finns länken han vill att du ska trycka på.
   Digitala pengar fungerar inte när kriget kommer men guld kan man betala med.

   Cornu har missat ryssarnas kompetens i , telekrigföring, det kunde han ha skrivit om och sagt att alla era digitala pengar går upp i rök när Putin startar ett elektroniskt krig utan att fysiskt gå över gränsen.
   Fysiskt guld är immunt mot telekrig.
   http://www.aef.se/Avionik/PDF-filer/FOI_om_telekrig.pdf

   Datavirus kan utplåna våra digitala pengar köp nu guld så cornu får betalt.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 10. Essunga kommun är starkt beroende av utjämningsbidrag från rikare kommuner.
  Varje invånare i Essunga tog 2014 emot 13 271 kr i skatteutjämning, dvs i Malmös nivå (14 030 kr).

  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Regional-statistik/Din-kommun-i-siffror/Oversikt-for-region/?region=1445

  Det innebär, att kommunen har bristande uthållighet i tider av umbäranden. I ett läge då Sveriget t ex tvingas koncentrera sina medel till att snabbutbilda brigader kommer Essunga-borna känna av nöd.

  SvaraRadera
 11. Cornucopia?? är en korkad romantiker som fantiserar om att sitta glesbygden och stapla konservburkar,
  "När Kriget Kommer". Vet inte om det bara är extremt dumt men harmlöst eller är direkt farligt?
  Ryssfobi, rysshat, polarisering,propaganda och ren krigshets, parat med en stupid ide´att "vi ska nog klara oss i den lilla privata bunkern". En obehaglig blandning
  ,
  Ett ev. framtida krig med kärnvapen kommer stå mellan USA och Ryssland. Vi kommer inte klara oss
  .
  Det är bara larvigt med prepping inför en slutlig katastrof som detta.
  Preppa isåfall inför den ekonomiska krisen som med säkerhet är i kommande.

  Och se den här filmen!!

  http://www.svt.se/dox/mannen-som-raddade-varlden

  En äkta Ryss har alltså redan räddat världen en gång! Även cornucopias?? och allas våra liv
  Tänk på det.
  citat:
  "Enda sättet att göra sig av med en fiende är att göra honom till en vän"

  Cornucopia?? borde fundera på om han är en del av problemet eller en del av lösningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi försökte göra Ryssland till vän genom att ge dem IKEA, Shell-borrtorn i arktis, McDonalds, Världsbanklån, EU-bidrag m.m. Men när Ryssland kom upp på benen igen genom att sälja olja och gas igen så återgick de till sin gamla retorik med att hålla buffertländer och visa på ovilja mot EU samt söndra EU genom olika covert actions. Det är skit-illa det som hänt. Jag har ingen politisk ambition att bli vän med Ryssland. De får gärna sitta där och supa ihjäl sig på vodka och äta sin potatis när de trampar fram på sina leriga vägar. (Ja, så illa är det på landsbygden).

   Radera
  2. Han skriver bara för att folk ska klicka på länken på sidan.
   Han vet att vi inte överlever kriget men folk har köpt guld och cornu har fått betalt av guldförsäljarna.
   Ni ska tro att det blir krig det är syftet.

   Radera
 12. Aha, du känner alltså inte till den skithemliga och kärnvapensäkra bunkern under Essunga centrum. Den är väl tänka att användas som alternativ mötesplats för Regeringskansliets 5000 anställda och är STOR. Ingen bra idé således.

  SvaraRadera