Cornucopia?

2015-10-09 16:47

DÖ dör - (kd) säger nej

Kristdemokraternas riksting säger nej till Decemberöverenskommelsen. 189 delegater röstade nej till DÖ och 89 för partiledningens linje.

Alternativet till DÖ är inte att Sverigedemokraterna ges något som helst inflytande över svensk politik. Alternativet till DÖ är att man likt i många svenska kommuner söker samarbete över blockgränserna.

Exempelvis så innebär det att Stefan Löfvén, som utsetts av riksdagen till statsminister och regeringsbildare, ombildar regeringen och söker stöd för politik från de borgerliga istället för Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Om nu inte Miljöpartiet är så makthungriga att de kan tänka sig sitta kvar i regeringen och förhandla med borgerliga istället för (v).

Det kallas att ta ansvar och uppföra sig som vuxna i en icke svart-vit värld.

En politik som bättre speglar svenska folkets röster i riksdagsvalet, en politik mer mot mitten än mot vänster.

Så fungerar det i de flesta andra demokratiska länder. Regeringen lägger t ex budgetförslag, sedan förhandlar man fram en kompromiss, där alla sidor ger och tar, och sedan går den modifierade budgeten igenom. Inte att man binärt bara kan säga ja eller nej.

Lär er förhandla. Uppför er som vuxna. Har man inte en egen majoritet kan man inte förvänta sig att fritt få utöva politik som om man har en egen majoritet.

Jo, man kan visst ignorera 13% av väljarna i den demokrati. Men man kan inte likt DÖ innebär ignorera 56% av väljarna. Förd politik ska ha stöd av över 50%. Då måste man förhandla och kompromissa. Åtminstone om man är vuxen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

62 kommentarer:

 1. Underbart!

  Äntligen lite syresättning av svensk politik, Reinfeldts motbjudande influenser börjar äntligen tappa kraft. Tillfrisknandet kan ta sin början.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte det, jag tror att Reinfeldt i framtiden kan bli hågkommen som den som slutligen krossade "välfärdsstaten", och äntligen avvänjde svenskarna från skatte/bidragsknarkandet. Borgerligheten har försökt åstadkomma detta i många årtionden genom politisk opinionsbildning, men det enda de lyckades uppnå var konstanta valförluster. Svenska folket är så hjärntvättade med vänsteråsikter att den enda lösningen var att knäcka högskattestaten genom en okontrollerad invandring.

   Radera
  2. konspirationsteori, föga trolig.

   Radera
  3. Konspirationsteori? Unknown har ju så rätt som man kan ha. Eller tillhör du den naiva skaran som tror Reinfeldt är "godhjärtad"? Snälla...

   Radera
  4. Ja jag tror han tror på det han själv säger. hursomhelst inte så intressant att fördjupa sig i. Det är som det är.

   Radera
  5. Konspiration? Njaeae.

   Jag tror inte det var avsikten. Alliansen var anammade inte liberalismen, inte i den meningen iaf. De valde att anamma en variant av korporativismen som var mer lik sossarnas än tidigare borgeliga regeringar gjort.

   Hade man faktiskt varit liberal så hade det förvisso varit vägen att gå. Öppna sitt hjärta är nog något även vänstersympatisörer kan skriva under på (som nyttiga idioter). Men fri migration funkar dock inte så bra ihop med socialism (i varje fall inte mer socialism än omvärlden tillämpar), det vet Kina och det viste Sovjet, isht ifall man lever med tron att man skall kunna livnära sig på rikare människor (det som händer att rika människor kan emmigrera och att fattiga människor kan immigrera).

   Radera
 2. Men spelar det någon roll att KD överger DÖ om de andra borgerliga partierna står fast vid den?

  Om så Moderaterna lägger en egen budget som de röstar på, och Kd och SD väjer att rösta på denna budget, så samlar den inte med än 150 mandat. Så länge vänsterpartiet röstar med regeringen så har de fler (158) mandat. Det krävs alltså att alliansen lägger en samlad budget, att de röstar på sin egen budget, och att SD röstar på alliansens budget för att förra höstens situation skall uppstå igen. Det räcker således att ett borgerligt parti står fast vid DÖ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så måste det vara rent tekniskt. Det man kan hoppas på är väl att regeringen faller i enskilda frågor som berör statens utgifter, även om inte själva budgetproppen faller. i bästa fall flippar MP ur, och det blir talmansrunda eller, ve och fasa, extra val.

   Radera
  2. M är med på noterna. helt klart en planerad kupp.

   Radera
 3. Ska bli mycket intressant hur mycket KDs siffror förändras efter detta val. De behöver lite fler röster i opinionsundersökningarna för att komma över spärren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter M följer resten på ett pärlband. Det finns liksom inget alternativ om de vill överleva.

   Radera
 4. Det förändrar inget viktigt, om det inte på något vis leder till nyval.
  Annars är det fortsatt oljad rutschkana utför..

  SvaraRadera
 5. Underbart, Sverige har inte råd att låta en regering regera utan opposition. Nu blir en mycket intressant vinter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige har visst en aktiv opposition. Folkpartiet har t.ex. just nyligen föreslagit införandet av en plastpåseskatt.

   Radera
  2. Kapitalist, javisst nu när svetsarn gör en frivolt in i sitt eget ...., kan vi äntligen få en statsminister utan en rödgrön komministröra till pajas regering

   Radera
 6. "DÖ", med det avses sverige som nationen, som vi känner den, slutar att existera antar jag?

  SvaraRadera
 7. Vad bra! Nu kanske den här sjuka överenskommelsen kanske försvinna och politikerna utöva politik. Tror och hoppas att KD för rejält ökade opinionssiffror vid nästa mätning. Hoppas det dubbla och att dessa tas från de övriga borgliga blocket. Så dessa ser och kanske förstår att DÖ är rent skit och att dom följer samma spår?

  SvaraRadera
 8. KD+S+MP+VPK har faktiskt precis 175 mandat i Riksdagen!
  Minsta möjliga majoritet. De kanske bildar regering tillsammans nu när alliansen har skrotats och blivit evigt meningslös? Homoadoptioner, omvandlandet av kyrkor till moskéer och höjd bensinskatt är ju ideologiska kärnfrågor som de fyras gäng har gemensamt. Ebba kan bli regeringens homominister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Landets idiotreserv moderaterna kommer ju att fortsätta stödrösta på KD ändå, av "taktiska skäl", och förbli KD:s största väljargrupp.

   Radera
  2. En annan kul detalj är att det var KD som hittade på DÖ från början...

   Radera
  3. Nej det gjorde de inte Fredrik, sluta ljug. Det var S, men de första de ringde var KD.

   Radera
  4. Göran Hägglund var Alliansens huvudförhandlare med Socialdemokraterna när DÖ upprättades, precis som han var Alliansens huvudförhandlare när den migrationspolitiska överenskommelsen med Mp gjordes 2011. KD har varit synnerligen aktiva i arbetet med att störta Sverige i fördärvet. Kanske börjar man dra ören åt sig nu...

   Radera
  5. Ehh vart går du info om att alliansen upplösts?
   Dom är starkare än någonsin nu, vi har nu äntligen en opposition som kan sätta stopp för den rödgröna kommuniströran som försatt landet i en djup kris.
   Nu kan vi bara hoppas på att svetsarn åker IT med badvattnet och att vi får en statsminister!

   Radera
 9. Första S gjorde efter valet var att ge V kalla handen och söka stöd över blockgränserna. Var dock ingen inom alliansen som var sugen då. Det är från det hållet som representanterna behöver växa upp och börja förhandla, dags att börja göra sitt jobb som politiker helt enkelt. Hitta frågor där man kan enas och kohandla runt resten.

  Och MP kan mycket väl sitta i en samarbetsregering med delar av alliansen. V är lite mer obstinata dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte precis påminna om det jag också. Egentligen är jag inget stort Löfven-fan, men att försöka beskylla honom för alliansens barnsligheter är väldigt orättvist.

   Radera
  2. Problemet Steffe gjorde var att bara fråga C, och i viss mån FP. Självklart skulle inte de gå med på att avveckla alliansen, hade han splittrat alliansen hade vi haft S-hegemoni i flera årtionden framöver. KD och M var aldrig tillfrågade.

   Radera
 10. Champagnen på kylning. Första steget bort från den nytotalitära DÖ.

  SvaraRadera
 11. Detta betyder bara att de fyra olika borgerliga partierna kommer att lägga fram fyra olika budgetar. Det spelar ingen roll vilken av dessa fyra SD röstar på. De rödgrönas gemensamma är ändå fortfarande störst. Internt inom KD tog dock selfie-bruttan Skyttedal ett stort steg mot att bli nästa partiledare någon gång i framtiden. Det är lite catfight-varning där nu - kan bli riktigt underhållande.

  *bunkrar popcorn*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen tycker jag att det är like kul att KDUs förbundsordförande är äldre än KDs partiledare..

   Radera
  2. Det tillför onekligen ytterligare en dimension! :-)

   Skall vi börja kalla det för "trosornas krig"?

   Radera
  3. Ehh de har redan lagt fram fyra budgetar... Och SD har förklarat att de ska begära misstroendevotum.

   Radera
  4. Jag syftade på nästa budgetvända, nästa år.

   Radera
  5. Om de fyra allianspartierna lägger fram olika budgetar så får ingen majoritet även om SD röstar på någon av dem, men hur hanteras S+Mp budgeten? Skall allianspartierna lägga ner sin röster eller rösta emot? Röstar de inte emot så släpper de ju igenom ex skattehöjningar och sviker sina väljare och SD är fortfarande enda oppositionsparti som röstar emot regeringens budget. Regeringen måste finna en riksdagsmajoritet för sin budget för att det skall fungera är min bedömning.

   Radera
 12. https://twitter.com/hanifbali/status/652525113578008576

  Moderaterna anser DÖ upphävd.

  SvaraRadera
 13. Är det inte så att när MP "tar ansvar" och kompromissar så får de skit för att de är makthungriga och offrar sina ideal? :)

  Typ http://cornucopia.cornubot.se/2014/11/miljopartiet-kapitulerar-overger.html

  SvaraRadera
 14. Inom ett par timmar har Arnstad forskat fram att alla i Kd är fascister.

  SvaraRadera
 15. Cornu: nu sitter jag här med whiskyn framför brasan och väntar på något fredagsmys som eldar igång kommentarsfältet lite...

  SvaraRadera
 16. Jaja, det är mycket snack men innan vi får se KD i handling överge DÖ så betraktar jag detta som alla andra utspel allianspartierna har ägnat sig åt sedan valet.

  SvaraRadera
 17. AKB uttalar sig "Jag konstaterar att decemberöverenskommelsen är upphävd." Vad leder henne till detta konstaterande? Feghet? Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna träffade överenskommelsen. Om det minsta partiet väljer att lämna betyder det inte per definition att hela överenskommelsen rämnar. KDs agerade betyder heller ingenting mandatmässigt.

  Nu beklämmer det mig inte att DÖ rivs upp men det skulle vara mer klädsamt om AKB erkände att DÖ var ett misstag och att Moderaterna därför också väljer att kliva av överenskommelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Ocke, vi jobbar inte så längre.

   Radera
 18. Hmm... Allt går enligt plan verkar det som. Om Allianzen går ihop igen så betyder det att det var planerat. Alternativet är att blåssåssarna går ihop med rödvinssåssarna och regerar fram till nästa val då de blir detroniserade. Usurpatorn Löfven har dock liksom Åsanisse Juholt satt sin sista potatis.

  SvaraRadera
 19. Många som inte kommer hålla med här.
  Hoppas på ett extraval. Ut med AKB. Tror själv på att utfallet kommer bli ca 25%M 25%SD 5%KD. Ingen mer "alliansen". M bildar regering med KD, får stöd av SD som enbart dikterar invandringsåtgärder för att lösa "krisen".
  SD:s politik funkar i alla andra EU länder, att Sverige skulle vara "annorlunda" är skitsnack.

  Alternativt, nåt som tyvärr aldrig kommer hända, Cornus förslag. Att alla som vill ha dagens invandring får betala för den själva, t ex genom en frivillig extraskatt som kyrkoskatten, eller ett 90 konto.

  Jag vill verkligen inte att SD ska sitta i regering, men vill att de ska få samma inflytande som i Danmark.
  Hade våra politiker lyssnat på folket (inte den skrikande promillen från extremvänstern) från själva början hade vi inte haft denna kalabalik i dagens politik.

  SvaraRadera
 20. Glömde såklart säga att jag dock INTE tror att Löfven kommer utlysa ett Extraval. Så dum är han ju inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löfven är som det verkar, om man sett hans tal från central park i NY, lätt efterbliven. Han borde bytas ut snarast. Om inte annat för att vi som svenskar skall slippa att skämmas så fort han öppnar munnen utomlands på sin hemsnickrade svengelska.

   Radera
  2. Att kalla honom för efterbliven är väl lite taskigt, däremot är det ju uppenbart att han inte är storgruppssocial, det syns tydligt på kroppsspråket och hörs på sättet han talar att han känner sig obekväm i rollen när det riktas tusen mikrofoner mot honom samtidigt. Som förhandlare bakom stängda dörrar han han ju ett viss track record. Vi får se hur långt det räcker i dagens öppenhetskrävande samhälle...

   Radera
 21. Detta har hänt: KD:s landsmöte har röstat för att överge DÖ. Konsekvenser? Framtiden får visa men leder sannolikt inte till någonting. Visar bara vilket kaos partiet befinner sig i. SD har inre slitningar med svärmorsproblem. Centern kan knappast regera med SD och knappast heller FP. De områden där M har sina partibärande väljare är de områden där SD är som svagast. Så kanske den företrädare inom KD, som sa att detta innebär att man får skapa sig majoriteter i förhandlingar, som tidigare ägde rum nu kommer åter. Ja det vore alliansens död och vi får gratulera Stefan Lövén.

  SvaraRadera
  Svar
  1. AKB håller med KD-kvinnan. Nu blir det underhållning!

   Radera
  2. Bäste Herr Bylund .. Du ska nog inte räkna med Svetsarn Löfvis framöver, detta innebär att DÖ är över och vi har som minimum en väl fungerande opposition. I bästa fall ett nyval där Löfvist åker ut med badvattnet där han oxå hör hemma..

   Så vad innebär detta.. Tja hade detta skett före vårbudgeten hade haft kvar både ROT och Rut.. Bromma och förbifarten hade varit en ickefråga.. MP och V... Ja de är ju nu av mindre betydelse.. Frågan finns de kvar 2016?

   Radera
  3. Bylund visar prov på intelligens!
   Naturligtvis är det så att Statsministern på längre sikt är den store vinnaren på det inträffade...även om han för publikens skull tvingas gläfsa lite.
   Alliansen är ju i och med detta upphävd och Statsministern har nu möjlighet att ta av silkesvantarna i förhållande till MP och börja föra realpolitiska sakförhandlingar över blockgränsen.
   Den stora förloraren är av vad som kan ses SD.
   Och vad att säga om Åkessons löfte att nästkommande vecka begära misstroendevotum mot Finansministern?..Det visar endast att SD är ett pajasparti som uppenbarligen inte kommit till mognad trots fem år i Riksdagen.

   Radera
  4. Jomen såere jag finner det inte någon nackdel av att ha erfarenhet av annat än politik som politiker exempelvis svetsning. De flesta partiledare saknar denna kompetens även om herr Björklund och Fridolin också har det men i övrigt? RUT och ROTbidragens vara eller icke vara är en ickefråga eftersom en ganska liten minoritet använder sig av dessa. Inte ens i Danderyd använder sig mer än en tredjedel av dem även om det är den kommun där invånarna få mest bidrag från det offentliga i hela landet. Och visst finns V och MP kvar 2016 men 2018 finns FP och KD kvar i riksdagen?

   Radera
 22. Det som händer är magiskt. Många väljare valde mer en mer konservativ högerpolitik till höger om alliansen som gick ut på att signalera att man ville minska den okontrollerade invandringen och öka insatserna för integration. Resultat var att vänster-miljö-folket fick avgörande inflytande i riksdagen. Sen låte alliansen samarbetet falla sönder - och Reinfeldt signalerar flera gånger före valet att man överger gamla värden och kastar sig rakt in i Socialdemokraternas politik. Världen är underlig just nu och nu kommer spelreglerna ändras i grunder i Sverige, där vi med öppna ögon genomför ett förstörande belastningstest av välfärden, sjukvården och skolan.

  SvaraRadera
 23. KD förtjänar sååååååå mkt respekt, dom har nu äntligen sagt vad alla Allians-partier egentligen tycker men som dom inte vågade säga !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom kommer se resultatet framöver var så säker, över 10% är ingen omöjlighet... Övriga allianspartier har agerat lame ducks!

   Radera
 24. Äntligen händer det något. Löfven har gjort bort sig totalt. Reträttpost som blivande Tältminister

  SvaraRadera
 25. Det är väl alldeles uppenbart att SD kommer sitta i en framtida regering. Frågan är bara hur länge det politiska etablissemanget kan sticka huvudet i sanden. Ju längre de väntar desto större blir SD. Det är en alldeles osedvanligt enkel matematik. Till och med en politiker kan förstå den. Även Lars borde förstå det. Han är dessutom rätt intelligent så det förvånar mig att den här nöten inte knäckts tidigare. Möjligen är det 'en röst på SD är en röst på Moskva' hangup som spökar.

  Snart kommer en majoritet ha fattat att det enda parti som har en någorlunda realistisk immigrationspolitik är just SD. Människosyn och grumliga vatten till trots.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför tror du att SD kommer sitta i regeringen?

   Det rimliga med det parlamentariska läge man har är att istället försöka minska antalet partier som är (direkt) representerade i regeringen. På det sättet kan man få en regering som på ett rimligare sätt kan söka majoritet för sina förslag hos (de övriga) partierna.

   Nu har vi ju i princip en regering som av princip vägrar prata med ett parti och dessutom inte är speciellt benägna att prata med något annat parti i opposition. Detta i kombination med att de partierna de inte vill förhandla med utgör en majoritet i riksdagen är ju inte en bra utgångsupunkt för att bygga en regering.

   Nej, leta rätt på någon som kan det här med att föhandla och förankra förslag i en grupp och utse vederbörande till statsminister och utse folk som är kunniga inom sina områden som ministrar.

   Radera
 26. Välkommen till Cirkus Sverige och våra stora fina cirkustältläger!

  Vi förevisar bl. a. naiva virriga DÖ-skallar, ekonomiska migranter, riktiga flyktingar och asylsökande, jonglerande handläggare, akrobatiska tvångsåtgärder, dresserade hjärntvättade politiker och inte minst våra fantastiska och politiskt korrekta clowner.

  Och du...om du vågar och törs....så kan du få din och Sveriges framtid spådd av 1000-tals fantastiska spådamer.

  Med toköppna hjärtan

  Stefan Lövén
  Cirkusdirektör

  SvaraRadera
 27. Detta är det bästa som kunde hända Sverige och jag hade på känn att det var på G..
  Trycket var för stort och vansinnet med att köra Sverige i botten med hjälp av miljökommunisterna fullkomligt ohållbart..

  Låt oss hoppad att även Svetsarn gör en frivolt ner i sopkontainern :-)

  SvaraRadera