Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2015-10-23 09:57

"Det är fantasin som sätter begränsningar"

Migrationsverkets generaldirektör Danielsson medger att myndigheten fantiserar kring hur man ska kunna ordna sängplatser åt 100 000-talet asylsökande. Bland de totalt orealistiska förslagen är nu att inhysa asylsökande i landets skyddsrum, vilket visar att myndigheten helt tappat kontakten med verkligheten.
Bergrum.
"Det kan bli gymnastiksalar som vi redan disponerar eller andra stora ytor som vi får iordningställa. Det är fantasin som sätter begränsningar [...] Skulle vi göra en lång lista på alternativ så skulle skyddsrum vara längst ned på listan. Men vi måste inventera alla möjligheter och detta är en del av inventeringen."
I artikeln sägs det finnas 65 000 skyddsrum i landet.

Att Migrationsverket befinner sig i förhandlingsstadiet (förnekelse, ilska, förhandling, depression, acceptans) och fantiserar fritt om lösningar som inte fungerar är uppenbart. Tidigare vilda uttalanden om tältläger har landat i att det bara finns 75 tält och att husera 30 000 personer i tältläger kan tidigast bli aktuellt nästa höst. Tält måste nämligen införskaffas också. Tänkte inte på det.

På samma sätt har varken Kirseberg eller Smälterydanstalterna, som skulle svälja 600 asylsökande, där man hade 200 interner tidigare, färdigställts trots att de framställts som att de skulle tas i bruk omedelbart. Till en början saknar antagligen anstalterna bygglov för att användas som annat än just anstalt, och absolut inte bygglov eller brandskydd för tre gånger så många asylsökande som interner. Plus infrastruktur som duschar, toaletter och adekvat dimensionerat kök och matsal.

Men i de fria fantasier som ansvarig myndighet enligt generaldirektören ovan ägnar sig åt har man nu gått vidare till skyddsrummen.

Sveriges 65 000 skyddsrum är mestadels i privat ägo, t ex hos hyresvärdar, bostadsrättsföreningar eller rent av villaägare. Respektive fastighetsägare har som byggherre fått bidrag för att uppföra utrymmen dimensionerade som skyddsrum, inklusive tillhörande ventilation, men lokalerna används till annat idag.

Det kan ofta handla om lägenhetsförråd i bostadsrättsföreningar eller hyreshus. Eller garage, källarförråd eller hobbyrum i villor. Staten förfogar inte över dessa utrymmen, annat än i händelse av krig eller krigsrisk i närområdet.

Det handlar inte om tomma lediga lokaler. Oavsett är de aldrig avsedda för att använda som långtidsboende, utan ska på sin höjd, med kemiska toaletter och dricks- och hygienvatten på dunk, fungera som befolkningsskydd i 2-3 dagar vid kärnvapeninsatser. De saknar generellt avlopp och kranvatten, då dessa dels inte kan väntas fungera vid krigshändelse och dels innebär onödig håltagning i skyddsrummen.

Det finns dock ett mindre antal större befolkningsskydd som kanske inte är i privat ägo.

Ett av dem är Johannes i Stockholm, som står tomt. Även Mariaberget kan disponeras, även om halva anläggningen idag är parkeringshus.

Men som sagt, det finns inte vatten, det finns inte avlopp, det finns inte bygglov, det finns inte brandskydd, då brandskyddet är utformat för krigets krav, inklusive evakueringsmöjligheterna, vilka inte uppfyller civil standard. Ja, Johannes och Mariaberget ska kunna svälja tusentals personer vid händelse av kärnvapenkrig eller konventionella bombningar. Då får man cirka en kvadratmeter per person och pga frånvaron av hygienanläggningar och till och med kök, så är det enbart tänkt som en tillfällig lösning.

Så nej, skyddsrum finns inte tillgängliga varken kort- eller långsiktigt, utan skulle behöva byggas om för antagligen miljardbelopp för att hysa in asylsökande i extremt deprimerande anläggningar utan tillgång till solljus. Att ens lyfta detta som förslag visar att Migrationsverket saknar koppling till verkligheten och just fantiserar.

Enda fördelen är ju att Johannes och Mariaberget ligger centralt i Stockholm, med nära tillgång till serivce och arbetstillfällen...

Åtminstone medger Migrationsverket att alla dessa tillfälliga extraordinära lösningar blir permanenta, eller som man kallar det långvariga. Varenda gymnastiksal, som planeras som tillfällig lösning kommer alltså vara en långvarig lösning. Det kan i sin tur förklara att en del hotell rivit sina avtal med Migrationsverket, medvetna om att när högsäsongen kommer finns det ingenstans att flytta de asylsökande till.
"Hösten 2015 råder det akut brist på boendeplatser för nya asylsökande och extraordinära lösningar behövs omgående. Alla extraordinära lösningar riskerar att bli långvariga." - Migrationsverkets oktoberprognos sidan 3
Ja, det finns personer som jobbar i bergrum åtta timmar per dag. Det är en deprimerande miljö, men kan fungera arbetstid, då man åtminstone får se dagsljus eller iaf ett fönster resten av dygnet. Men det är inte en miljö att vistas i permanent.

Ja, det går att till mycket stora summor bygga om skyddsrum till att ha vatten, avlopp, ytterligare evakueringsvägar och inreda dem till lägenheter eller gigantiska sovsalar. Men då tar vi också bort deras skyddsrumsfunktion långvarigt eller rent av permanent. Då är det bättre att anlägga nya bostäder över mark. Eller tält.

När det gäller brandskydd så kan räddningstjänsten komma åt en byggnad ovan mark från alla håll, både för evakuering av instängda och för bekämpning av bränder. Ett skyddsrum kommer man bara åt via ingångarna. Förhoppningsvis räcker det som förklaring till varför dessa är extremt olämpliga som permanentbostäder.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Som du skriver är branskyddet inte det bästa i skyddsrum. Det blir ofta stopp för att använda dessa lokaler ens till möteslokaler för hemvärnet.
  Att det ska gå att använda till boende är helt uppåt väggarna.
  Men alla tänker inte klart när dom drabbats av panik!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Man kan tolerera brandskyddsnivåerna när helvetet rasar utanför, men inte till vardags.

   Radera
  2. Med tanke på att förläggningar verkar antända oftare än andra byggnader så låter det helt ogenomtänkt.

   Radera
 2. Verkar vara en uppgörelse klar nu i flyktingfrågan.

  Tillfälliga uppehållstillstånd samt utökade rutavdrag(???)

  Rutavdrag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man vill väl i postkolonialismens anda att alla hjärnkirurger, raketforskare etc ska städa våra toaletter. White man's burden och det där.

   Radera
 3. Ska man snabbt uppföra bostäder åt många människor så behöver man lösningar som til exempel utedass.
  Detta kräver dock att man ändrat dagens rigorösa bestämmelser för hur utedass ska hanteras. Sådana lagändringar kan säkert göras snabbt, kanske på ett år eller så.

  Bara att sätta fart på Kaplan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riksdagsbeslut kan ske omedelbart och gälla direkt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 4. Här har vi faktiskt fröet till en ny svensk industri! Var är entreprenörerna?

  Det finns ett stort behov av tillfälliga bostäder med goda boendekvaliteter. Tänk "baracker med stil" och kolla vad som gjorts i stora världen:

  https://www.google.com/search?q=shipping+container+homes&biw=1425&bih=689&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&sqi=2&ved=0CBsQsARqFQoTCL6zr-KP2MgCFQQGLAodKF4A8Q#tbm=isch&q=shipping+container+architecture

  Moderna limträmaterial och automatiserad tillverkning.
  Tekniska lösningar för el/VVS som tål frysning så att det inte behöver grävas till frostfritt (eluppvärmda navelsträngar i polyeten).
  Pumpat avlopp som inte kräver fall för självrinning.
  Lokal värmecentral för fastbränsle (flis-pellets) med Climeon för elgenerering.
  Justerbara styltor för minimal grundläggning. Inget schaktande och sprängande.
  Bilfritt. Räddningstjänst/ambulans sköts med fyrhjulingar.
  Solpaneler, cyklar, kolonilotter, höns, får, yadayada...

  Kom ihåg att det var här ni läste det först!

  Lite mer: https://www.google.com/search?q=shipping+container+homes&biw=1425&bih=689&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&sqi=2&ved=0CBsQsARqFQoTCL6zr-KP2MgCFQQGLAodKF4A8Q#tbm=isch&q=shipping+container+architecture

  SvaraRadera
 5. Fet chans att min bostadsrättsförening upplåter våra skyddsrum till flyktingar. Om det blir lag så tar vi det till EU-domstolen. Olaglig exproprieing. De kan lika gärna ta våra lägenheter i nästa steg ! För övrigt är jag förvånad över hur enkelspårigt alla tänker. Det är ont om boplatser, för att bygga boplatser krävs hantverkare för anpassning, alla hantverkare just nu jobbar skiten ur sig för alla ROT-uppdrag som skall vara klara före årsskiftet, alltså finns det inga hantverkare. En lösning för mig är då att 1) skjuta upp försämringen av ROT 2) ge de hantverkarföretag som "kommer till undsättning" tre års skattelättnader......går det ens att tänka i regeringskansliet eller springar alla omkring i panik ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ska hantverkare med ROT till när de pga efterfrågan kan ta vilka priser de vill endå?

   Radera
  2. Vad ska hantverkare med ROT till när de pga efterfrågan kan ta vilka priser de vill endå?

   Radera
  3. Vi kan importera fler polska och baltiska hantverkare. De fixar det mesta redan idag.

   Radera
  4. Kan inte flyktingarna bygga husen själva, eller är de upptagna med annat? Det måste väl finnas en och annan hantverkare i flyktingströmmarna?

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Sedan har vi det där med tuberkulos. En kronisk lungsjukdom som sprids epidemiskt, särskilt när man packar in många människor i trånga och fuktiga utrymmen. Friska unga svenska män i militärtält är inget problem. Sjuka och försvagade flyktingar som grupplas i fuktiga stortält vintertid, not so much.

  För att skydda både flyktingarna och resten av Sverige mot epidemi behövs INDIVIDUELLA vintercampingtält - och det kanske finns att köpa på marknaden? Utspridda rent fysiskt över t.ex en golfbana är sådana dessutom säkert lättare att skydda mot brandattentat.

  SvaraRadera
 9. Arnstad och Danielsson vilket radarpar för Sverige det skulle bli ;-)

  SvaraRadera
 10. Väntar på att desperationen når nivån tomma ladugårdar och svinstallar.

  SvaraRadera
 11. Mariaberget är ju perfekt. Då får ju Virtanen och Co gångavstånd dit när de skall göra sitt volontärarbete.

  SvaraRadera
 12. Trädkojor kanske kan vara något? "Likt fåglar taga sin tillflykt - dit människan inte stör..."

  SvaraRadera