Cornucopia?

2015-10-06 09:36

Bud på Canadian Oil Sands - aktien upp 55%

Det kanadensiska fuloljebolaget Suncor (TSX:SU) lade igår ett fientligt bud på det kanadensiska fuloljebolaget Canadian Oil Sands (TSX:COS). COS-aktien steg 55% och handlades över budpris, på förväntningar om konkurrerande och bättre bud.

Suncors bud på COS ligger på 8:84 CAD per aktie, men aktien stängde gårdagen på 9:60 CAD. Budet kommer vid en tidpunkt när aktiekursen är i bott och ska anses som ett skambud, mycket enkelt att räkna hem vid minsta återhämtning i oljepriset de kommande decennierna.

Canadian Oil Sands enda verksamhet är den största ägardelen i det kanadensiska fuloljebolaget Syncrude, där COS äger 37%. Suncor äger 12%, men marknaden förväntar sig nu att övriga delägare ska komma med mer realistiska bud. Dit hör Nexen (7%), Imperial Oil (25%), Murphy Oil (5%) och kinesiska Sinopec (9%).

Det förväntas att Canadian Oil Sands ledning avvisar budet. Doug Warwick hos COS största ägare TD Asset Management har sagt att budet är "lite i underkant".

Dock visar budet på undervärderingen hos COS och hela den kanadensiska fuloljebranschen. Oljepriset kommer inte stanna på dessa nivåer. Det har förekommit budrykten kring COS tidigare, vilket man kan se i charten nedan, men detta är det första konkreta budet.
Dagschart TSX:COS.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

9 kommentarer:

 1. Jepp, det är en rimlig nivå (enkelt att räkna hem för köparen). Som nämnts många gånger så har slaktnivåerna på 6-10$ som synts i år varit billiga.

  Synd bara för de som köpt på 20-30$ och hoppats kunna behålla i evighet som "pensionsförsäkring" eller spekulerat i att oljepriset stiger tillbaka till forna nivåer. Nu får man Suncor istället som kanske inte är ett lika tydligt "bet". COS har ju funkat ungefär som en köpoption på oljepriset.

  SvaraRadera
 2. Nästan så man blir sugen att kliva av lite och hoppas på att den faller tillbaka.

  Men jag får lite vibbarna att Ryssland vill starta storkrig i mellanöstern för att pressa upp oljepriset så det kan vara oklokt att hoppa av också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis min känsla också, slår kanske 3 flugor på smällen genom att även förstöra EU/NATO med massinvandring och för USA genom att trycka åt Saudi och Israel i förlängningen.

   Radera
  2. "förstöra EU/NATO med massinvandring "

   Finns det några belägg med att invandring förstör stater? Snarare bygger vårt välstånd på öppna gränser och generöst mottagande

   Radera
  3. Och skilj för fan på invandrare och flyktingar!

   Radera
  4. @Linus
   Har du något belägg för att dagens nivå på öppna gränser byggt upp något välstånd?
   Du tänker kanske på Malmö (4 Miljarder back/år) framgångssagan?

   Självklart åker vi och de andra länderna som blir fullständigt överbelastade med asylsökande bakåt i utvecklingen i många år framöver, när stora resurser går åt till att försöka försörja dem.
   Eller du tror inte det belastar systemen?

   Var kommer pengar till allt som behövs för ankomsthanteringen, akut mat och tillfälliga bemannade boenden, de ökade kostnader för allt från sjukvård, polis, SFI, nya skolor, lärare, bostäder infrastruktur, mm för människor som inte ens har ett riktigt (ej skattepenga-finansierat låtsas) jobb på minst 7 år framåt?

   Många 100-tals miljarder kostar den här karusellen oss, förutom de oåterkalleliga negativa förändringarna som sker i vårt samhälle, (jag kan inte beskriva det mer detaljerat) som kommer att minska landets produktivitet för evigt.

   Radera