Cornucopia?

2015-10-06 13:46

Björklund är kanon - Folkpartiet vill sätta Archer på Gotland

Det enda partiet som hoppade av vårens försvarsöverenskommelse, Folkpartiet, vill nu att Sverige ska köpa in de 24 Archer-haubitsar, som Norge brutit sitt kontrakt på. Ett antal av dessa vill Folkpartiet ska sättas på Gotland och integreras med någon form av kustförsvarsradar, för att återskapa kustartilleri.

Tanken att använda Archer som kustartilleri är förstås inte ny. Pjäserna används till detta tillsammans med en fiktiv underkalibrerad Excalibur 2-granat med förlängd räckvidd i min andra roman Midsommargryning (2013). Med tanke på att den nya Stridsgrupp Gotland, har både namn och sammansättning som från min första roman Midvintermörker (2011), så är det ju passande att man även sätter in Archer som kustartilleri.

Men det hela kommer stanna i Folkpartiets idévärld. Övriga partier har en försvarsöverenskommelse, och Folkpartiet står utanför och trycker näsan mot rutan. Man kan alltså riskfritt göra vilka ofinansierade populistiska utspel som helst, väl medvetna om att de aldrig kommer genomföras.

Två haubitsbataljoner till, för totalt fyra, vore mycket välkommet. Rysslands invasion och krig i sydöstra Ukraina visar tydligt att artilleriet fortfarande är slagfältets kung, drottning, domare och bödel. Och Sveriges 24 haubitsar, när dessa levererats om några år, på två brigadartilleribataljoner är för lite.

Två bataljoner till, åtminstone som förbandsreserv, skulle möjliggöra en tredje manöverbrigad, till vilket det finns materiel i den sk förbandsreserven (om än inte stridsvagnar, men nog för en hel stridsfordon 90-brigad), samt en bataljon fördelningsartilleri (division om man så vill). Fanns viljan kunde samtliga Archer mjukvaruintegreras med de mobila kustartilleriradar som vi hade ett tag, och som ska stå i depå eller malpåse någonstans i Sverige fortfarande. Då systemet används utomlands (Thailand?) så är det inte helt utdaterat och Saab bör ha kompetens kvar. En sådan integrering skulle lämpligen gälla samtliga 24 + 24 haubitsar, så man inte är låst till specifika enheter.

Men att placera några av dessa 24 haubitsar på Gotland är förstås ett slag i luften.

Vi kan jämföra ett kompani med 4 haubitsar med vad som stod på Gotland år 1999. Enligt SMB:s Gotland under kalla kriget, sidan 179, fanns då
 • 30x 10.5 cm haubits 4140
 • 15x 12 cm granatkastare
 • 6x 15.5 cm haubits 77B
 • 2x 15.5 cm haubits 77A
 • 36x 15.5 cm haubits F ("fransyskan")
 • Plus fem fasta kustartilleribatterier om åtminstone femton eldrör (7.5 cm - 12 cm)
Enkelt uttryckt hade man tre 15.5 cm haubitsbataljoner enbart på Gotland, 50% mer än Sverige har totalt i framtiden när Archersystemen är levererade. Till detta lättare artilleri.

Det är förstås tacknämligt att Björklund vill ragga lite opinion genom att ställa fyra haubitsar på Gotland. Det kommer åtminstone göra att Ryssland inte kan ta Gotland utan vapeninsats, precis som Stridsgrupp Gotland redan gör. Det blir ytterligare några kryssningsrobotar mot de plåtförråd där Archer-pjäserna kommer stå.
Copyright (c) 2015 I fablernas land (TwitterFacebook). Återpublicerad med stöd av cc-licens.

Forna tiders tankar om den stora massiva invasionen är förlegade. Ett fientligt angrepp mot Gotland kommer föregås av maskirovka och ske med snabba förband, som sannolikt kommer vara på plats vid de svenska fordonsgaragen innan Sverige ens gått upp i beredskap.

Stridsgrupp Gotland är rätt tänkt, i den mån det kommer handla om ständigt stående trupp. Man ska komma ihåg att Sverige under kalla kriget hade tusentals värnpliktiga under ständig utbildning på Öjn, och alltså ständig militär närvaro, som på några timmar, om än ej färdigutbildade, kunde satts in mot lede fi. Det är en milsvid skillnad att ha några fordon i ett garage utan personal ständigt redo.

Att händelserna i Midvintermörker blir som de blir beror på att Stridsgrupp Gotland var i fält, fullt mobiliserade och fullt bemannade som en del av en svensk motövning. Annars hade boken blivit två sidor lång.

Ska man ta med sig något från Folkpartiets förslag så är det att svenskt artilleri behöver grupperas ut i landet och inte bara stå i Boden. Åtminstone hälften av Archerpjäserna bör vara utgångsgrupperade i södra Sverige. Att transportera ner slagfältets kung från Boden i händelse av krigshändelser tar helt enkelt för lång tid och för stora logistikresurser i anspråk. Men man ska inte ha några illusioner om att det ger Sverige ett försvar värt namnet. En utgruppering gäller för övrigt inte bara artilleriet. Alla regementen i singularis, som Artilleriregementet, Luftvärnsregementet, Ingenjörsregementet, Ledningsregementet, borde grupperas ut och inte bara stå i förråd på respektive ort i landet.

Jag kanske bidragit på marginalen till det enorma Gotlandsfokuset i den svenska försvarsdebatten. Men Sverige är faktiskt mer än Gotland och även resten av landet kan behöva försvaras.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

28 kommentarer:

 1. Raytheon har gått ut med att en "dual-mode seeker" ska utvecklas till Excalibur så att den ska kunna användas mot fartyg som rör sig. Primärt till den kommande 127mm varianten men gissningsvis blir det en "drop-in replacement" för 155:an. Tänkt användningsområde är "anti-FAC" (Fast Attack Craft).

  SvaraRadera
 2. Hur svårt är det att montera någon form av vapensystem på t.ex lastväxlarflak och likt rysk Club-K gömma dem lite överallt i landet och vid mobiliseringshöjning haka på dem på någon av Kommunens lastbilar och dra iväg. Vid larm skall container A skall ställas vid plats XY.
  Vapensystemen skulle kunna stå laddade och klara och "osäkras" via meddelande via lokalradion, lite som Charles Bronson i "Telefon".
  Någonstans i samhället måste man även införa en nivå på saker som är hemligt "på riktigt" och inte visas upp för ryska vapenkontrollanter.
  Hyr plats hos bönder som kan ställa en haubits längst in i ladan under en presenning, med utspridning "kostar" det för mycket att slå ut allt. "Ska vi bränna en X-robot på något som kanske inte ens står där"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådana system måste väl säkert bemannas och betalas de också, och de kommer att gå att spåra de också

   Radera
 3. Hade dom verkligen kvar 15.5F på Gotland 1999? Gärna utan laddbord också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sent som 1997 genomfördes fortfarande GU på fransyskan vid A7. Redig pjäs det där även om lavetten var lite klen.

   Radera
  2. Det var lite som ett levande museum där på Öjn under andra halvan nittiotalet. Fransyskor, och 10,5 cm i batart.

   Centurion, tappade såklart lite av charmen när den fick diesel (ett arv från P6 vill jag minnas). Å andra sidan var det ju bara p18 som sköt 10,5cm så det small rejält på Tofta ett tag där.

   Radera
 4. Finns det planer på att skaffa någon typ av modernt mobilt luftvärn eller förlitar man sig helt på att fientligt flyg kan motkämpas med svenskt flyg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bataljonsluftvärn finns med i planen och ska anskaffas vilket årtionde som helst.

   Radera
 5. Nu skall inte lägga alla ägg i samma centrallager och måla en måltavla på taket, men hade man inte kunnat skydda plåtladan med luftvärn mot inkommande kryssningsrobotar, eller semiballistiska sådana? För att göra så att vi kan försvara ialla fall en vecka. För övrigt finns det massor av köplador som också kan tjänsgöra som väderskydd åt bassarna.

  SvaraRadera
 6. Nu skall inte lägga alla ägg i samma centrallager och måla en måltavla på taket, men hade man inte kunnat skydda plåtladan med luftvärn mot inkommande kryssningsrobotar, eller semiballistiska sådana? För att göra så att vi kan försvara ialla fall en vecka. För övrigt finns det massor av köplador som också kan tjänsgöra som väderskydd åt bassarna.

  SvaraRadera
 7. Min tanke är att man bör klara sig med betydligt billigare 12cm granatkastare för traditionellt yttäckande artilleri. Gärna i form av AMOS. Dubbla eldrör för 12cm granater bör ju betyda samma sak som ett eldrör 15.5cm.

  Men att ett mindre antal Archer med Excalibur mycket väl kan bidra som en avgörande faktor som långräckviddsprickskytte. Dold och hemlig placering av Archer i centralt på Gotland samt på Upplandsslätten kan ju täcka in hela Gotland och dessutom Arlanda och Stockholm för helt avgörande punktinsatser.

  Fartygsprickskytte passar ju även in i detta användningsområde.

  PS Postning med Verisigns OpenID-lösning är väldigt trasigt nuförtiden. Känns mest som tur när det funkar (Safari/MacOS, chrome funkar inte alls). Betydligt tystare från mig nuförtiden därför, men det kanske är en feature.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kör troligen någon plugin i Chrome typ adblock/disconnect/privacybadger eller liknande som sätter stopp.

   Radera
  2. Näpp

   Och skulle ändå inte förklara varför det funkar så kasst i Safari.

   Edit (eftersom jag som väntat inte lyckades posta). Denna gången fick jag faktiskt ett femeddelande från Chrome "ERR_QUIC_PROTOCOL_ERROR" nymodärniteter. Vad är det för fel på tcp?

   Och rent konkret när jag inte får QUIC-fel - det som händer i Chrome är att jag hamnar på förhandsgranskningen efter ett par skakiga redirects via loginsidan för openid. Men när jag trycker på "publicera" så hamnar jag i redigeringsmode igen.

   Tillbaka till safari nu för ett nytt försök.

   Radera
 8. Fransyskan fanns definitivt 95-96. Vi pansar-KB fick vår artilleribreddutbildning på den.

  SvaraRadera
 9. Det är inte så fantastiskt dyrt att bygga betongbunkrar så varje Grip, varje Archerpar och varje stridsvagnspar osv kräver en Iskander var för att slås ut. Bygger man många kan man börja blanda bort vad som står i vilket förråd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behöver inte ens vara bunkrar. Räcker att det är insynsskyddat (väggar & tak) och någolunda isolerat så att värmestrålningen inte går igenom så lätt. Sedan blir det ett "shell game" för Ryssarna att hålla koll på vilka förråd/byggnader som är använda just idag.

   Men det är klart att det inte är fel med lite fortifiering också.

   Radera
  2. Man vill gärna få plats med fredsflottiljerna innanför staketen.

   Radera
 10. fattar jag det rätt att det 1997 fanns 104 kanoner och nu 4?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, så som jag har förstått det få finns det noll (0) kanoner idag.
   Fyra skulle det bli om Björklunds förslag skulle gå igenom vilket sannolikt inte sker.

   Radera
 11. Undrar när man bygger förstärkta skydd i ett avstängt område för krigsmaterielen och flyttar prylar mellan skydden med jämna mellanrum. Så att man har 50 skydd och det krävs en kryssningsmissil per skydd för att nå verkan ?

  SvaraRadera
 12. En extra sak man ska tänka på är att vi has små artilleribataljoner i dom flesta andra länder har fler än 12 i varje.

  SvaraRadera
 13. Den tredje manöverbrigaden kan ju sättas upp på Gotland, det skulle lösa en hel del problem !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undra om det inte blir lite mycket jämfört med resten. En stående bataljonsstridsgrupp räcker nog.

   Radera
 14. Gotland behöver försvaras, men det viktiga där är nog snarare att ha något där direkt,då det är extremt svårt att förstärka där, om man inte behärskar sjövägarna och luftrummet.

  Resten av landet...tre manöverbrigader räcker nog inte och ej heller befintliga medel

  SvaraRadera
 15. Ursäkta franskan, men helvete vilken nedrustning och avyttring som skett under dessa 16 år! Och det är bara artilleriet. Från en hel jäkla massa till ingenting på Gotland. Nu har man visserligen satt tillbaka lite symboliska stridsvagnar där, men bemanningen är väl sisådär vad jag förstått.


  Nu är jag kanske lite sent på bollen här, men skulle man inte kunna investera i något slags artilleri som kan som, med precision förstås, kan skjuta från fastlandet mot mål på Gotland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En tanke är att agera som försvarsmakten gör i Wilderängs bok "Midsommargryning" och skjuta med Archer från norra Öland mot Gotland. Detta dock med annan fiktiv ammunition. För längre avstånd får det nog duga med Flottans eller Flygvapets Robot 15, eller om man köper in modernt raketartilleri.

   Radera
  2. MLRS hade ju varit något. Vi kanske kan fråga Putte om han har lust att avvara några Smerch? Vi skickar Sjöstedt med en offert och förklarar att det är mot imperialisterna i Washington vi ämnar försvara oss mot. Fast det i själva verket är en blågul maskirovka där vi riktar eldrören mot invaderande horder från öst. Varning, spår av ironi och fryntligt skämtlynne kan förekomma i texten.

   Radera