Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2015-10-18

Begåvningsreserven

"begåvningsreserv, utbildningsreserv, den del av en årskull som har intellektuella och andra förutsättningar" - Nationalencyklopedien
"Begåvningsreserv är en grupp personer som anses ha potential att utvecklas till elit, till exempel inom sport, på ett företag eller i den akademiska världen." - Wikipedia
De senaste åren och med det allerstädes närvarande Internet kan man notera en betydelseglidning på det anrika begreppet begåvningsreserv. Numera används ordet nästan uteslutande ironiskt, dvs med en betydelse tvärt emot den riktiga innebörden. Ordet begåvningsreserv avser egentligen högt begåvade personer som ännu inte nått sin fulla potential, och alltså inte personer som är dumma i huvudet.

Exakt när begreppet blev allmänt spritt i Sverige i dess korrekta bemärkelse låter jag vara osagt, men exempelvis användes ordet begåvningsreserv för att beskriva landets frisörer på åtminstone 80-talet.

Statsminister Stefan "Svetsarn" Löfven
tillhör antagligen inte begåvningsreserven.
Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet
I det gamla DDR-Sverige fastställdes i princip centralt vad samhället behövde i form av arbetskraft, och gymnasieutbildningsplatser anpassades därefter. Ett visst antal naturvetare, som skulle studera vidare, ett visst antal gymnasieingenjörer, bilmekaniker, undersköterskor etc. Och ett visst, antagligen korrekt, antal frisörer.

Problemet var att det var så många, mest flickor, som ville bli frisör, att i princip bara de med de allra högsta betygen, uppåt 5.0 i betyg, kunde komma in på frisörutbildningarna i DDR-Sverige. Således blev landets frisörer en begåvningsreserv av högpresterande alternativt särbegåvade personer, som klarade av att få högsta betyg i grundskolan.

Vill man påtala att någon är dum i huvudet icke-ironiskt, så ska man säga "du verkar inte tillhöra begåvningsreserven". Med betoning på inte.

Det dagliga bruket är mer idag exempelvis "begåvningsreserven i riksdagen", men det är då ett ironiskt bruk. Å andra sidan är ju dagens socialistregering i mycket outbildade, speciellt statsministern, så om han nu egentligen är högpresterade eller särbegåvad, vilket det inte finns något som antyder, så är det ju korrekt att han är en begåvningsreserv. Men det är inte vad de som titulerar regering och riksdag begåvningsreserv avser.

Det ironiska bruket av begåvningsreserv är nu så utbrett att ordet riskerar att tappa sin korrekta betydelse och många1. verkar faktiskt tro att dess egentliga betydelse är någon som är dum i huvudet.

En annan ämnesaktuell begåvningsreserv kan ju vara mina bloggläsare, som hänger här istället för att rädda världen.

Så kom ihåg begåvningsreserv avser någon med mycket hög potential, som ännu inte är på rätt plats i samhället. En Tesla Model S med däcken avmonterade.

1. Så till den grad att jag garanterat syndat själv i denna fråga. Mea culpa2..

2. Fråga mamma vad mea culpa betyder om du inte vet. Eller någon från begåvningsreserven.

38 kommentarer:

 1. Ja, detta är ett öde som drabbar ord som oftast används ironiskt. "A-lagare" är ett annat exempel.

  SvaraRadera
 2. Definerar Cornu och merparten av bloggens läsare som sig tillhörande den ironiska 70-talsgenerationen, formad i sin känsliga 20+ period av sådana program som South Park, Nilecity et al, Simpson mm. ?
  Uppväxt i välfärdshegemoni men brutalt uppväckt i krisens 90-tal men flydde undan effekterna på högskola och universitet. Rest och etablerat sig under tillväxtåren efter elfte septmember men med en känsla som gnager att det är inte som förr, tryggheten finns inte kvar.


  Satsat hårt och äntligen njuta av livet fast så slår näst kris till...

  Jag tror att Löven faller till hösten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om nu ordet begåvningsreserv tappar sin betydelse, hur många vet vad en femfemma är?

   Radera
  2. Aldrig hört vad en femfemma är, men spontant kan jag gissa att det är när man toppar ett ishockeylag med sina bästa spelare på isen samtidigt. Typ.

   Radera
  3. Dreamteam är väl den anglikanska benämningen, kan jag tänka mig? Rätta mig gärna, jag har ingen aning.

   Radera
  4. Låtskrivaren mm Owe Thörnqvist sägs i lumpen ha vattnat flaggstången för att knoppen skulle slå ut. Vidare gick han och letade papperslappar och läste på dem och kastade. När han till slut fick sin frisedel, avsked på gult papper, så sa han: Den var det jag letade efter!

   Han blev då klassad som femfemma. Den ursprungliga betydelsen fick jag slå upp i Wikipedia:
   "Femfemma, gammalt uttryck för idiot, dåre, stolle, knäppskalle, sinnesslö, galning etc.

   Person som enligt 1864 års strafflag bedömts vara psykiskt sjuk brottsling enligt 5 kap. 5 § strafflagen och blir således straffri. Sedan 1965, då brottsbalken började gälla, har uttrycket ingen förankring i straffrätten men används ibland vardagligt i nedsättande bemärkelse".

   I senaste Spraket togs "grymt" upp som exempel. Det är numera inte bara ett grisläte och synonym till brutal, utan även ett förstärkningsord, som i "grymt gott".

   Själv kan jag bidra med "att hänga ihop som ler och långhalm" som numera väl närmast är "bästa kompisar", men som förr syftade på hut svårt det var att klina fast leran på halmen vid byggandet av t ex skånelängor.

   Hamlets vålnad "vädrade morgonluft" och då var det fara å färde och han måste snabbt gömma sig i sin trälåda när det ljusnade. Numera tolkas det väl mest som "se nya möjligheter". (Eric Jannersten i någon bridgebok: Syd vädrade morgonluft när partnern upplysningsdubblade ...)

   Man kan spekulera i vad nästa kandidat för en omtolkning kan vara? Kanske att få torsk? I takt med utfiskningen kanske det kommer att betyda "högsta vinsten", typ.

   Radera
  5. Som kuriosa kan nämnas att Piteå hospital och asyl kallades i folkmun pite femfem. Och på femfem spåret kommer förmodligen även begreppet nollåtta att försvinna i och med att riktnumren försvann.

   Radera
  6. @aktiepohlman
   Jag har hörts sägas av en grabb som tydligen muciserade med Owe T i Uppsala att han till och med skulle ha skjutit med k-pist i korridoren i förläggningen!
   Om med skarp ammunition vet jag ej...
   Glömde fråga!

   Radera
  7. Ja, Rickard!
   Löv faller på hösten!
   Hoppens!
   Men vad fan får vi i stället?

   Radera
  8. Anekdotiskt som tillägg till Aktiepohlmans detaljerade och i stort korrekta utredning av begreppet då att notera att Grundkursen i Företagsekonomi Lunds Universitet och Växjö Universitetsfilial slutet 60- och början 70-talet hade den officiella beteckningen Företagsekonomi 5:5.
   Samt att 5e året i femåriga Realskolan betecknades 5:5.

   Radera
  9. Kanske man inte är en annan 5:5 än genomgången
   Realskola femårig och allt
   Enda skola som var värd namnet, enligt min mening!

   Radera
  10. Jaså, du tycker inte LHS är värt något?

   Radera
  11. Om femfemma:från Wikipedia:
   "Femfemma, gammalt uttryck för idiot, dåre, stolle, knäppskalle, sinnesslö, galning etc.
   Person som enligt 1864 års strafflag bedömts vara psykiskt sjuk brottsling enligt 5 kap. 5 § strafflagen och blir således straffri...."

   Radera
  12. Bäste Lars!
   Menade av staten anordnad utbildning...
   LHS tolkade jag innan Googling till Lärarhögskolan.
   Har ju 5 stycken dylika individer i bekantskapskretsen med nordisk utbildning.
   Apropå 5:5 a
   Svensk paradgren i seglingSvagt att jag inte direkt kom att tänka på det.
   Seglare som jag ju även har varit.
   Tja vad har man egentligen för nytta av livets hårda skola?
   Man möter ju inte samma problem kanske mer än en gång.

   Radera
  13. Nej, LHS betyder Livets hårda skola.

   Radera
  14. Femetta är ju fullträff på skjutproven som oftast föregår årets älgjakt
   Femfem är ju totalt tvärbom i sista ringen eller utanför tavlan och vapenförbud samt förvisning till att gå i drevet med drevkarlarna
   -Kanske är det inte begåvningsreserven son aldrig lär sig skjuta?
   -Eller så bommade begåvningen personen i fråga?

   Radera
 3. Jag tillhör ju inte begåvningsreserven varken på det ena eller andra sättet, men jag ska sluta hänga här, läsa kommentarer och tjafsa med (mot) er, för det är slöseri med tid och energi.
  Jag kan inte rädda världen ändå, men i bästa fall kan jag rädda mig själv och några till.

  Den planen har jag satt fart på nu, på riktigt, och min energi kommer att behövas där istället.
  Kommer dock att fortsätta läsa dina fina alster, Cornu!

  Och nu slipper du äntligen hålla reda på mina "Rasistiska" kommentarer, helt onödigt att ha den diskussionen alls längre eftersom det här landet ändå är bortom all räddning nu.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Visualiserade just det. Obehagligt.

   Radera
  2. Det är inte så konstigt. Det första en bebis ser idag är antagligen en smartphone, och det är också vad bebisar ser när dom tittar upp från barnvagnen. Så det är ju högst rimligt att dom präglas på den, och att det svänger över mot Google som helhet när dom börjar interagera med smartphonen.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gustav och tack för din fråga.

   Hur har detta med det aktuella bloggämnet att göra?

   Ha en fortsatt trevlig dag!

   Radera
  2. Jag läser bara kommentarerna i denna blogg.

   Radera
  3. Så du baserar din uppfattning om mig baserat på vad andra skriver? Nåväl, jag raderar din kommentar som off-topic.

   Ha det så bra.

   Radera
  4. Nej, jag läste bloggen till dess att det var tydligt och klart att bloggägaren är landsförrädare. Många av kommentatorerna håller fortfarande sådan kvalitet att de är läsvärda.

   Radera
  5. Det är söndag i dag.
   Vilodag för de flesta av oss.
   Kan ni inte vara lite vänliga mot varandra?
   Att chefen här på bloggen är lite känslig vet vi ju
   Men ni andra?
   Gör nu ett allvarligt försök, hör ni!
   Kanske kan ni ge oss andra ett exempel på edra drömmar och avsikter.Tips i all välmening?
   Lovar att ni skall slippa mina...

   Radera
  6. Varför detta hat mot bloggaren? Vadå landsförrädare? Starta en egen blogg om ni nu hatar denna så mycket.

   Radera
 6. Kan ju vara så att begåvningsreserven Löfven & Co inte har begagnat de grå i någon större omfattning, och därmed kan sägas tillhöra reserven? De har alltså hittills outnyttjad kapacitet som de har hållit undan och sparat.
  Jag föredrar nog att se det hela så, helt oironiskt.
  Frågan är vad vi nu skulle kunna ha dem till, om de skulle få för sig att börja jobba exempelvis.

  SvaraRadera
 7. Ja där slog ju Cornu huvudet på spiken, för det är definitivt en black om foten att inte veta vad begåvningsreserv betyder. Så nu tändes en Luma hos mången bloggläsare.

  SvaraRadera
 8. Fast ett kännetecken för moderna språk är ju att de är stadda i ständig förändring. Om en majoritet av språkanvändarna börjar missuppfatta innebörden i uttryck som ”begåvningsreserv” eller ”björntjänst” så är det denna den nya betydelsen som till slut kommer att gälla. Oberoende av vad vi som är lite finare i kanten tycker. Lök på laxen, anyone?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte på!
   Men till...
   Vi spisade blinier till kvällsvard i dag.
   Då äter i vart fall vi lax, sill etc och även bretagnsk lök därtill.
   Alldeles för gott!
   Egentligen skulle herr bloggaren ha en tjänst:träna med Wilderäng.
   Om man inte förflyttade sig åtminstone en halvtimme per dag till fots i raskt tempo skulle man inte få läsa bloggen.
   Än mindre kommentera.

   Radera
  2. Säkert gott! Själv tänkte jag på det idiomatiska uttrycket "lägga lök på laxen". Inte självklart om det innebär något bra eller dåligt. Men det är alltså motsatsen till "grädde på moset".

   Radera
 9. Nu får man väl skilja på olika typer av begåvning/förmågor.
  En statsminister bör vara en sammanhållande kraft och vara klok nog att omge sig med begåvade och pålitliga (delar den politiska inriktningen) rådgivare vars åsikter tas in och sammanvägs. Man brukar anklaga kungahuset för att vara ett ämbete som går i arv, nepotismen inom politiken verkar vara omfattande så frågan är om det innebär att gener från begåvade personer gynnas eller är det andra egenskaper som är framgångsrika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det bara till att kola runt i övriga regeringen för att se att så inte är fallet. T.ex. en "vice statsminister" som fått sin post pga könstillhörighet snarare än kompetens (och statsministern anser inte ens att hon kan anförtros vara statsministerns ställföreträdare).

   Radera
 10. Jag tror att begåvningsreserven är betydligt äldre än 80-tal. Kommer inte uttrycket med sossarnas valaffisch "Begåvad men fattig" från 1948?

  SvaraRadera
 11. Bra att cornu uppmärksammar DDR-Sverige. I dessa tider kan det vara värt att komma ihåg att allt inte var bättre förr. Den femgradiga betygsskalan var relativ, och vissa lärare såg till att varje klass kom in på 3.0 i snitt. Minns en lärare som meddelade mig: - 6-10, du skulle egentligen ha en femma, men de har tagit slut. Idag kan vilken 5:5 som helst få en. Allt till alla.

  SvaraRadera
 12. Sen kan man ju fundera om de frekventa bytena av betyggsystem i Sverige har med fört positiv eller negativ nytta? Det finns länder med stabilare kurs i PISA som haft samma gamla tråkiga betygssystem i alla år.

  OnT: Tycker mig minnas ironisk användning av "begåvningsreserv" sedan länge. Ironisk användning av ett sånt begrepp riskerar väl att ta över, särskilt då det ursprungliga luktar mögigt av social ingenjörskonst a la DDR.

  SvaraRadera