Cornucopia?

2015-10-30 09:44

BBC intervjuar Garry Kasparov

BBC har publicerat en radiointervju med ett av Rysslands sista hopp, fd schackvärldsmästaren och fd presidentkandidaten, numera exilryssen, Garry Kasparov. Väl värt att lyssna på när han berättar om Putin-regimens planer och mordet på Kasparovs vän Boris Nemtsov. Samtidigt kommer Rysslands motsvarighet till den norska oljefonden att ta slut nästa år, om inte oljepriset rusar först.

BBC:s intervju med Kasparov hittar ni nedan.
Bland annat säger Kasparov att Putin just nu letar efter fiender och konflikthärdar att ge sig in i, inte osannolikt Libyen härnäst. Kreml måste hela tiden i det här läget hitta nya yttre fiender för att kunna behålla makten och helst behöver man också orsaka kaos och destabilisering i Mellanöstern i ett desperat försök att få upp oljepriset.

År 2016 är Rysslands finansiella reserver slut. Landet behöver 90 - 100 USD i oljepris för att kunna fortsätta med sin massiva upprustning och sina krig, eventuellt mer då de beräkningarna var före ens invasionen av Ukraina. Det kommer inte bli billigt för Ryssland att låna pengar med massiva underskott.

Rysslands engagemang och konfliktskapande i Mellanöstern bör ses ur detta perspektiv. Kan man få lyckas expandera inbördeskriget i Syrien till att sätta hela Mellanöstern i brand kommer det göra underverk (ur ryskt perspektiv) för oljepriset. Någon ambition att t ex besegra IS har man ju inte, trots allt bombar man inte IS, eftersom IS är Rysslands bästa chans att expandera konflikten ner mot Kuwait och Saudi-Arabien. Att man drar in Saudi-Arabiens ärkefiende Iran i Syrien ökar möjligheterna till expansion av konflikten.

När pengarna är slut måste Ryssland dra ner och den enskilt största statliga utgiftsposten råkar vara militären. Som knappast kommer acceptera att tas bort från köttgrytorna. 

Det är inte så säkert att Putin sitter kvar 2017, utan kan komma att avsättas i en militärkupp. Vilket inte kommer bli bättre för omvärlden. En redan labil och psykotisk regim kommer ersättas av en desperat, labil och psykotisk regim. På ett eller annat sätt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

47 kommentarer:

 1. Svar
  1. *sätter mig bredvid och tigger lite popcorn*

   Radera
 2. Ja, men den ryska underhållningsindustrin är åtminstone bättre. Har syrierna inte vett att uppskatta Putins försök att rädda dem från det sadonazisatanistiska oligarkjudiska Hollywoodkomplexets menliga inflytande på moralen genom att klusterbomba skiten ur deras sjukhus, så tycker jag nog allt att de är lite otacksamma.

  SvaraRadera
 3. Jasså jag trodde att USA redan hade destabiliserat mellanöstern, men det kan ju alltid bli värre.

  Om man ska tro på USA,s försvarsminister verkar det som om USA och Ryssland har delat upp bombningarna i Syrien för att minska risken att stridsflygplanen ska komma för nära varandra. USA bombar i nordöstra Syrien där ISIS är och ryssarna i sydvästra där övriga rebeller är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så Ryssarna bombar där de moderata rebellerna är och väst där de militanta Jihadisterna är då eller.

   Radera
  2. Så Ryssarna bombar där de moderata rebellerna är och väst där de militanta Jihadisterna är då eller.

   Radera
  3. Ja så är det Puddas. USA stöttar med vapen och utbildning enbart grupper som anfaller ISIS. USA stöttar inte grupper med vapen som attackerar Assad. Allt för att inte komma i konflikt med ryssarna.

   Radera
  4. Fanns det moderata rebeller så... Tyvärr är de inte verkliga. Det är olika former av islamister, hur stor del av Syrien hålls av moderata rebeller?

   Radera
  5. Till PMA : Det verkar som USA endast har kvar 5 av USA beväpnade syrier inne i syrien. Dom var från början 50 soldater. Dessa 5 soldater får inte strida mot Assad utan bara mot ISIS.

   USA stöttar inga rebeller som strider mot Assad. USA har haft stora problem att rekrytera syrier som vill strida mot ISIS. Syrierna vill strida mot Assad men då får dom inga vapen av USA.

   Se detta kongressförhör med en US-general:
   http://www.c-span.org/video/?328129-1/hearing-military-operations-islamic-state

   Radera
  6. Jag vägrar att tro på att alla som strider mot Assad är terrorister i någon form.
   Går man tillbaka till islamiska våren så fanns det en hel del människor i Syrien som bara önskade sig demokrati. Några av dessa människor borde rimligtvis finnas kvar i landet.

   Radera
  7. I fredstid flyr folk från diktaturer till demokratier, men sämst är naturligtvis krig.
   När det gäller USAs olika förehavanden i mellanöstern kan man säga att de möjligen haft mestadels goda avsikter men att de uppenbarligen har underskattat svårigheterna att skapa fungerande demokratier. Sedan har USA naturligtvis diverse egenintressen också.
   Ryssarnas ambition är förvisso inte att skapa demokrati i mellanösterns länder.
   Det är säkert lättare att lyckas nå målet med sådana ambitioner.
   Ryssarna har väl knappast några ädla motiv till sin inblandning?

   Radera
 4. USA bombar med lånade pengar alltsedan Vietnam, så ryssarna kan kanske bomba med lånade pengar, några år i alla fall.
  När alla fiat-valutor till slut kollapsar kanske vi kan få ett stopp på bombandet, men då är väl tredje världskriget redan utkämpat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. USA kan bomba med lånade pengar eftersom världshandeln bygger på USD. Alla andra länder spelar efter andra ekonomiska regler.

   Radera
  2. Förutom när vi byter till Yuan,då världshandeln bygger på det allmänt accepterade valutasystemet oberoende på vilken geografisk position den för tillfället huserar på.

   Radera
 5. Han är väl inte mest känd för brädspel utan för att han är en bitcoiner?

  https://twitter.com/kasparov63/status/561612514983940096

  SvaraRadera
 6. Jag visste inte att Ryssland var beroende av dollar för att införskaffa militär utrustning. De köper sina prylar från egna fabriker och betalar förstås i egen valuta. Sverige gjorde likadant så en gång i tiden. Dollarkursen påverkar civila ryssars inköp av importerad civil utrustning.

  Ryssland har ett eget militärindustriellt komplex med en del intressanta produkter men även civil forskning och civila produkter som är okända i Sverige eller västvärlden. Den svenska föreställningen om ryssarna som lågteknologiska stäppnegrer som lider av endemisk alkoholism är hämtad från amerikansk populärkultur. Att Ryssland inte är lika välmående eller välorganiserat som Sverige beror på den enorma sociala skada som flera generationers kommunism ställt till med.

  Vore det inte för kommunismen så skulle Sverige ha lika täta handelsförbindelser med Ryssland som med Tyskland. Den andra generationen av denna kommumism heter "kulturmarxism" eller "postmarxism" och den har ställt till med enorm skada på Sverige som på sikt kommer att göra Sverige fattigare och mer desorganiserat än Ryssland.

  Ryssarna har ett lustigt uttryck som väl passar in på de flesta svenskar och speciellt en viss person som bor i lantliga Sätila, det uttalas "nekulturny" och betyder "obildad" eller "ignorant bonnläpp". Sverige är överfyllt med nekulturny-svenskar som blint repeterar tillbaka det de läser i svenska massmedia utan att ens fundera på om det är sant. Det mest absurda jag nyligen läst var att den ryska Sputnik-kanalen naturligtvis var propaganda eftersom den var statsfinansierad.

  Vad är i så fall Sveriges Radio och Sveriges Television eller för den delen alla svenska tidningar som endast existerar tack vare presstödet? Statlig propaganda enligt samma mått. Den här bloggen? Psy-op propaganda av en person som är beroende av goda kontakter med den svenska militären och svenska polisen för att få material till sin blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden mellan SVT och RT och liknande är att journalisterna i Sverige använder sitt media för att driva sin egen personliga vänsteragenda och försöka uppfostra folket, medan i ryska kanaler är det regeringen som driver sitt budskap, med risk för dödsfall för journalister om de kliver utanför ramen.

   Radera
  2. Det festliga med att de köper från egna fabriker är, så klart, att den dubbelsiffriga inflationen äter upp mycket av försvarsbudgeten. Alla under 40 har lämnat försvarsindustrin och många av vapentillverkarna är insolventa.

   nekulturny är ju snarare att likställa med "tölp", inte nödvändigtvis nån som är korkad utan nån som är ouppfostrad. Fisa i hissen, äta med öppen mun, det är nekulturny.

   Det finns en viktig skillnad mellan RT och t ex SVT, och det är att RT m fl har som riktlinje att "återge det ryska perspektivet". Det finns ingen sådan riktlinje för svensk TV. Vill de intervjua bönder i Afghanistan behöver de inte fråga svenska UD vilka frågor som är lämpliga att ställa. Det måste däremot RT.

   Radera
  3. Dom är beroende av import för många saker som inte är direkt vapenrelaterade. Navigationsutrustning, en del radiosystem, gasturbiner, helikoptermotorer (de två senare kom från Ukraina), värmesikten till fordon, osv. Allt detta har nu, eller håller på att, ersättas med ryska varianter som är betydligt dyrare och håller lägre kvalité. Gasturbiner till stora fartyg har dom inte kunnat ersätta vilket gör att flera byggprojekt till flottan ligger nere och endast mindre (korvetter/fregatter) modeller produceras.

   Radera
  4. KLOCKRENT av baronen...

   Radera
  5. Helt riktigt, i en normal värld skulle Ryssland vara vår största handelspartner. Tyvärr förstörde de judiska bolsjevikerna den ryska monarkin och mördade 99% av den ryska adeln och många fler i gulagerna, det tog lång tid för Rysslan att bli normalt, först under Putin börjar Ryssland bli Ryssland. Sverige borde göra allt för att utveckla handel och vänskapliga förbindelser med Ryssland. EU värt namnet måste naturligtvis inkludera Ryssland annars är det varken fredsprojekt eller europeiskt. Ryssland är Europas största nation, både geografiskt och demografiskt samt militärt. Europa kommer aldrig att bli den naturliga stormakt det är med ett splittrat Europa som USA orsakar. Ett fritt och självständigt Europa med frihandel från Lissabon till Vladivostok är framtiden. Handelsavtal med Asien, Afrika, Syd och Nord Amerika. Europa ut ur NATO och in i Europad säkerhets organisation.

   Radera
  6. Ryssland kunde säkert varit med i både Eu och NATO. Man har bara inte spelat korten på det viset vilket är väldigt synd. Ryssland är annars rikt både på naturtillgångar, kultur och potential inom forskning o.s.v
   Detta är lika synd för ryska folket som för oss i Rysslands omgivning.

   Radera
  7. Ryssland kunde säkert varit med i både Eu och NATO. Man har bara inte spelat korten på det viset vilket är väldigt synd. Ryssland är annars rikt både på naturtillgångar, kultur och potential inom forskning o.s.v
   Detta är lika synd för ryska folket som för oss i Rysslands omgivning.

   Radera
 7. Att "Ett av Rysslands sista hopp" som i USA dömts för korruption skulle vara det bästa sanningsvittnet förefaller väl inte som det smartaste draget av bloggaren i hans korståg mot Ryssland?

  Ryssland har liten statsskuld och stora råvarutillgångar, samt en befolkning som kan uthärda svåra tider. Kina behöver Ryssland av flera skäl, och kommer att ställa upp med kapital om det krisar till.

  Kan det bli mer fel än så här? Slutklämmen i det här propagandastycket "labil och psykotisk" passar kanske bättre på bloggaren själv när han försöker skriva om Ryssland....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är han verkligen dömd i en domstol i USA? Det är jag tveksam till.

   "Kina behöver Ryssland" har vi hört tusen gånger. De behöver USA mer, det är de som betalar deras löner i alla de där fabrikerna. Den där gasledningen blev visst ingen hit heller...?

   Radera
  2. USA är nog mer beroende av Kina. Något som vi lär bli varse när och om Dollarn förlorar sin status som reservvaluta. USA är en nettoimportör med $2.13T i import vs. $1.42T i export. USAs export till Kina 7.6%. USAs import från Kina 19.9%.

   Radera
  3. Ben, tveksam översättningen via Google där. Men du verkar vara en hejare på ryska så kan väl översätta åt oss.
   http://m.lenta.ru/news/2015/10/21/garrykasparov/?v
   Han blev i alla fall avstängd 2 år från World Chess Federation (FIDE) för att ha betalat muta USD 500k för att försöka bli president i organisationen. Samt att amerikanska myndigheter är inblandade i utredningen.

   Radera
  4. Så otippat att du ljög nu igen. Finns det inga engelskspråkiga källor på att det pågår en brottsutredning i USA alltså?

   Radera
  5. Kasparov har faktiskt fällts för korruption i samband med sin kampanj för att bli ordförande i FIDE - av FIDE själva under ledning av hans rival.
   Det får man lägga så mycket vikt vid som man vill, någon brottsutredning var det i alla fall inte fråga om.

   Radera
 8. Kasparov intervju i BBC! Hahaha, den här bloggen är sanslös. Hur många ryssar stödjer Kasparov och hur många stödjer Putin? Ja just det och ändå är det lilla Kadparov version av vekligheten vi skall tro på?!? Rysslands intensiva vapenupprustning överträffas väl 100 fallt av USA som står för ca 50% av världens militär utgifter. Detta är skrattretande löjligt att försöka framställa Rysslan som ett hot mot världsfreden när USA har varit intensivt engagerade i krig sedan 2001 och egentligen sedan 1941.

  Texten ovan blir genast mycket mer trovärdig om Ryssland byts ut mot USA ovan.

  BBC som inte sagt ett sant ord någonsin, fullt av anti-Ryssland propaganda. Den här intervjun har absolut noll i trovärdighet.

  Det är USA som krigat sönder MÖ inte Ryssland. Ryssland hjälper den lagliga regeringen i Syrien militärt. USA sponsrar terrorister att störta den lagliga regeringen i Syrien vilket är olagligt. Så det är svart på vitt vem som är skurk och lagbrytare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man bör väl lyssna på den som har rätt, inte på den som har flest följare?

   Det står dig fritt att sluta läsa bloggen om du tycker den är dålig. Men du är såklart bara intresserad av att sprida rysk propaganda. Du kommer inte att läsa min kommentar för du har redan gått vidare till nästa blogg som kritiserar det numera enda landet som startar krig i Europa.

   Radera
  2. Så enligt dig stödjer ryska folket den som har fel och inte den som har rätt?!? Ingen logik i det. NATO krigade väl både i Afghanistan och Libyen. USA i Ukraina och över allt. Ryssland hjälper Syrien helt lagligt och öppet. Hur kan du vara så hjärntvättat att du köper denna anti-Ryssland propaganda. Byt ut Ryssland mot USA och texten blir 90% rätt.

   Radera
  3. Ryska folket stödjer väl den som den statliga propagandaapparaten promotar, oavsett om den har rätt eller fel.

   Radera
  4. Afghanistan var ett svar på 9/11, Libyen var en FN-operation, USA krigar inte i Ukraina – det är Ryssland. Hur kan du vara så hjärntvättad att du köper Rysslands propaganda?

   Radera
  5. Dessutom; BBC är en av de mest trovärdiga mediaorganisationerna i världen. Vad personerna som intervjuas säger är dock inte BBCs ansvar. Tydligen har du svalt de ryska propagandans nihilistiska bild av sanningen.

   Radera
  6. BBC är inte trovärdigt för fem öre. 100% NATO media.

   Radera
  7. Och hur många tyskar stödde AH 1938 ? Och hur många Nordkoreaner stödjer mannen som avrättar sina närmast underställda med luftvärnskanon?
   Och hur många ryssar stödjer Putin?

   Radera
 9. Oh, oljepriset kommer att skena snart, när Ryssland tillsammans med Iran tar över Syrien och Irak. Och är jag ganska säker på, även den oljeproducerande delen av Saudi som bebos av shiiter (kanske inte Mecka ned mot Röda Havet). Då kontrollerar Putin hälften av all oljeproduktion idag. USA som krigat och ockuperat i regionen ett kvarts sekel flyr därifrån i ett totalt förnedrande nederlag. Nu tar ryssen effektivt över inom loppet av några få månader. Vår tids Blitzkrieg.

  Lägeskontroll: Vem är fältherren hära? Obama? Merkel? :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sakta i backarna.

   Det finns inget alternativ där Petrodollarns död kommer sluta i ett kramkalas. Detta kommer sluta med ett slag av episka proportioner. Möjligt scenario är att ett ekonomiskt belägrat och militärt hotat Ryssland med en död Putin(Skjut mig) av en eller annan anledningen inleder en attack och i förebyggande syfte, avfyrar flertalet SS-18 Satan med 10 nukleära spetsar riktade mot mål över hela USA. Följden blir såklart katastrofal och ekonomier över hela välden havererar som följd. USA som nedrustat sin kärnvapenarsenal och är i ett nukleärt underläge mot Ryssland - är inte tandlöst - efter biljarder i svarta budgetar finns det flera äss i rockärmen. Kanske är det nya vapnet Teslas dödsstråle, kapabel att pulverisera vad som helst med precision. Det skulle kunna förklara varför man valt att rusta ner när Ryssland valt att rusta upp sin kärnvapenarsenalen. Det nya vapnet är en spelvändare och Ryssland kapitulerar till FN. Som har bildat en Superstat där medlemmarnas valutor är kopplade till IMF:s särskilda dragningsrätter.

   Lägsekontroll: It ain''t over ''till the fat lady sings.

   Radera
 10. Lögner redan efter 10s det var inte Assad som använde kemvapen, jag trodde detta numera var allmänt känt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anti-Ryssland sekten som häckar här är helt hjärntvättad av NATO medias propaganda. Hela BBC intervjun är bara propaganda men sekten tror att den är högsta sanning. Byt ut ordet Ryssland i texten ovan mot ordet USA så blir det 90% rätt.

   Radera
 11. Nu är jag inte Putin men jag har en känsla av att han vill sitta kvar långsiktigt och ha en del klirr i kassan kvar. Vad göra? Oljepriset måste upp eller så måste hela den ryska ekonomin plus försvaret strukturomvandlas. Den enkla vägen för en Putin stavas nog mer krig, men mot vem? Om jag suttit på tronen hade jag nog försökt få med Kina i kampanjen i Syrien och sen på något smidigt sätt utvidgat konflikten till Saudi Arabien. Tex genom att några oljetankers råkar i brand. Saudi kommer nog inte få hjälp från USA i det läget... Konflikten behöver inte vinnas men den kommer skapa en kedjereaktion som försvagar USA, höjer oljepriset och tryggar tronen ett tag till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, för att kina vill se ett högre oljepris...

   Radera
 12. Russia's Real Purpose In Syria
  https://www.youtube.com/watch?v=VGN07xRmOtc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har ju onekligen en 'intressant' vinkel:

   "Look at this prophetic News Cast and consider also Jeremiah chapter 49."

   The Prophecy of Damascus Starting to Fulfill
   https://www.youtube.com/watch?v=3j1tKyg3g_M

   Radera
 13. Problemet med Kasparov är att han också är en halvgalen konspirationsteoretiker.

  SvaraRadera