Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2015-10-05 18:06

Asylkrisen: Häktet i Helsingborg evakueras - Stockholm avbokar idrottsanläggningar med tre timmars varsel

Fängelset Helsingborg evakueras och ska bli asylmottagning, samtidigt som man hävdar att Kirseberg och Smälteryd ska "tas i drift inom kort". Samtidigt går nu Stockholms kommun ut med att de kan komma att avboka idrottsanläggningar med tre timmars varsel för att ge plats för asylsökande.

Fängelset i Helsingborg används idag som häkte och de ca 50 häktade ska flyttas någon annanstans. Huruvida man alls kommer ha platser över till nya häktade misstänkta brottslingar lämnas som en övning åt polisen och kriminalvården längre fram. Därtill hävdar man att Kirseberg och Smälteryd "inom kort" ska tas i bruk.
"Sedan tidigare har Kriminalvården upplåtit två nedlagda anstalter till Migrationsverket. Det handlar dels om Kirseberg i Malmö och Smälteryd utanför Göteborg. De kommer att tas i drift inom kort."
En snabb verklighetskontroll visar dock att inga hantverkare synts till på Smälteryd, som är i uselt skick. Enligt uppgift är Kirseberg i ännu sämre skick. Bloggläsare får gärna rapportera huruvida det sker någon hantverksaktivitet vid Kirseberg.

För att tas i bruk behöver de renoveras, och då ska detta upphandlas, anbud ska tas in och fastställas. Det är knappast så att det står hundratals lediga hantverkare i byggbranschen och letar uppdrag. Fullt normala tider för att få nya uppdrag utförda i byggbranschen är upp till sex månader. Därtill behöver inredning upphandlas, då bägge anläggningarna är tomma. Verklighetsförankringen verkar alltså skeva något.

Nationella Transportenhetens personal har enligt uppgift fått order att avvisa 40% fler än normala 4 000 om året, dvs 5 600. Personalen har inte underrättats om hur detta ska gå till och ställer sig mycket frågande till det hela, då man inte ens klarar av önskade 4 000 om året idag eftersom hela hanteringen polisen-Migrationsverket brutit samman redan tidigare. Oavsett är 5 600 mindre än de 6 000 som utlovades i lördagens presskonferens.

Stockholms kommun varslar nu för att man kan komma att avboka idrottsanläggningar med tre timmars varsel för att inhysa asylsökande.
"På grund av rådande situation med flyktingar i Stockholmsområdet åligger det idrottsförvaltningen att med tre timmars varsel ställa anläggningar till förfogande för människor i nöd. Det här kan innebära sena avbokningar. Vi ber om överseende med detta."
Detta kommer inte bli populärt bland Stockholmsområdets idrottsföreningar. Bloggrannen Sjätte mannen har föreslagit att man istället ska ta alla kulturanläggningar i anspråk istället för de kontinuerligt fullbokade idrottsanläggningarna. Trots allt har kulturarbetarna massivt ställt upp medialt för de asylsökande.
"För knappt ett halvår sedan konstaterade ordföranden i Stockholms Idrottsförbund ärligt följande apropå det här med idrottshallarna i 08-land – “Vi står inför en kollaps, redan nu har föreningarna trängt ihop sig bortom alla gränser.”"
Första offret kommer alltså bli barn- och ungdomsverksamhet inom idrott, och en hel del vuxenverksamhet. Men har man öppna hjärtan så har man och (fi)-(mp)-(v)-(s)-styrda Stockholms kommun har förstås de öppnaste hjärtana av dem alla. Då får folkhälsan och idrotten stå tillbaka. Sjätte mannen avrundar:
"Skulle det då inte finnas en helt annan lösning än att sno våra idrottande ungars tränings- och matchtider för att idrottshallen eller gymnastiksalen har blivit flyktingförläggning? Skulle det inte vara läge att sno varenda teaterlokal, varenda konserthus, varenda plats där de mest godhjärtade av alla – våra kulturarbetare – jobbar ihop sin brödföda?"
Hur den politiska opinionen bland de 100 000-tals som sysslar med idrott eller träning i Stockholms kommun kommer påverkas av detta lämnas som en övning åt lokala partistrateger.
Smälterydanstalten.
Jag avser återkomma om Kriminalvården lyckas skaka fram hantverkare att restaurera Smälteryd. Men med tanke på kartan och verkligheten så kommer nog de asylsökande placeras där utan att något är på plats alls. Anläggningen är helt tom, alla inventarier auktionerades bort för 3-4 år sedan.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

58 kommentarer:

 1. Hantverkarna borde väl också behöva köpas med offentlig upphandling? Det finns kanske nån paragraf om att man kan skita i proceduren vid brådskande fall iofs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oavsett finns det inga hantverkare lediga.

   Radera
  2. Står för övrigt "För att tas i bruk behöver de renoveras, och då ska detta upphandlas, anbud ska tas in och fastställas."

   Radera
  3. Sedan ska ju upphandlingar överklagas också. Kan ta tid.

   Radera
  4. Jo, men då borde man kunna lista ut via t ex OPIC eller liknande om det köpts nån renovering.

   Radera
  5. Jag tror det går snabbt, man gör gärna en radda undantag när det gäller sådant, har jag sett, kostnaden hamnar ju hos staten och kommunen får bättre fart på konsumtionen..

   Radera
  6. Det är bara att betala tillräckligt bra så kommer hantverkarna springande, ev överklagande eller synpunkter anses rasistiska och avslås.

   Radera
  7. Berörd myndighet har säkert ramavtal, som upphandlats, så det är nog inga problem

   Radera
  8. Henrik Persson: Säg inte det, befintligt ramavtal innebär väl att man kommit överens om prisnivåer. Det finns ju inte i det att leverantören skall kunna tillhandahålla godtyckliga mängder hantverkare till det priset.

   Problemet som uppstår är alltså att de som har ramavtalen inte kan leverera önskat antal hantverkare till det priset. Vill man ha loss fler hantverkare så blir man tvungen att upphandla dessa.

   Radera
  9. De nyanlända kan väl bygga och renovera själva, vad jag hört från Löfven så är det ju massor med välutbildade som bara väntar på att få jobba.

   Radera
  10. När man tittar på vad campingägare och ägare till nedlagda hotell får för för att upplåta sina hotell så tyder det på att det finns inga kostnader som är för stora för flyktingverket. "Vad sägs om 250 % normallön", ok, vi har ett avtal !! Det finns ingen markkontakt i myndigheten.

   Radera
 2. Smälteryd ser ju ut att vara byggd av trä.
  Skönt att jag inte bor i närheten.

  SvaraRadera
 3. Inte bara teatrar etc, finns gott om trevliga och rymliga barer och restauranger som kan hysa små grupper av käcka invandrade gossar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...på Södermalm i Stockholm...

   Radera
  2. Konferensanläggningar kan användas tex Bommersvik.
   Äntligen får utomhusidrotten en välförtjänt skjuts framåt.

   Radera
  3. Harpsund o Slottet är givetvis lämpliga!

   Sagerska kan väl ta lite...

   Radera
 4. Haha.. ingen hejd på dessa mentalpatienter till politiker. Det är nästan så det börjar övergå i nån form av humor även detta. Kul att Stockholmarna får ta lite också. De tillhör nog generellt de allra mest hjärntvättade i landet.

  SvaraRadera
 5. Vägen som vi har framför oss nu, glöm inte fäll upp till helskärm!

  SvaraRadera
 6. Det är nog ingen större risk för överklaganden av konkurrensskäl, det kommer så många flyktingar nu att alla företag i relaterade brancher som har något att leverera eller bidraga med kan få ett stort hörn av kakan utan att pressa bort någon annan från marknaden vid anbudsgivning. Problemet är snarare det motsatta, det finns inte tillräckligt många som har något att erbjuda trots migrationsverkets bottenlösa penningpåse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I en KRISSITUATION krävs ingen upphandling!

   Vi är där NU!!!!

   Radera
 7. Men finns det inte hantverkare bland de asylsökande? De behöver väl inte validera sin kompetens? Och har man klarat av att ta sig över halva jordklotet borde man klara att renovera ett fängelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säg det till fackföreningsrörelsen - en av deras egna är ju t.o.m statsminister.

   Radera
  2. Du kan ju inte på allvar förvänta dig att de ska behöva arbeta också efter den långa och hemska resan. Nu är det tid för rekreation och vila. Det stod dessutom inget om att man behövde arbeta eller på annat sätt anstränga sig i turistbroschyren.

   Skicka istället Kjelle, Malena, Carola, Jonas och övriga apostlar till Smälteryd så kan de få renovera stugorna i fina bjärta färger och sen kan de hålla i lite teater- och sångkurser. Kulturarbetsplatserna är ändå stängda pga att det flyttat in andra asylsökande där.

   Jag tror det blir toppen.

   Radera
  3. Nån som träffat en arabisk snickare? Dom verkar inte vilja hålla på med det.

   Radera
  4. Det finns säker hantverkare bland invandrarna men jag har svårt att tro att de är speciellt inlästa på Plan- och bygglagen, Boverkets byggregler, Europeiska konstruktionsstandarder, Miljöbalken eller arbetsmiljölagen. Vem som helst kan inte bara att börja bygga i Sverige.. Och sen har vi facket ovanpå det.

   Radera
  5. @ Ben

   ISIS är väl rätt duktiga på demolering? Att riva det gamla tar ju (i Sverige) numera längre tid än att bygga det nya så det skulle frigöra svenska hantverkare till den halvan.

   Radera
  6. Arabiska snickare är väldigt få, av naturliga skäl.
   Däremot murare, stensättare, klinker och kakel, betongare finns.
   Förövrigt skulle det gå alldeles utmärkt för flyktingar att bygga sina egna hus, kruxet är att det måste vara eget byggande. Finns många tusen sådana hus i Stockholm, Tallkrogen byggda med hjälp av Småa, på arrendetomter ofta. Sedan har vi attefallshusen ev skulle kunna tillämpas.

   Radera
  7. När det gäller renovera fängelset borde det utan problem gå att göra lagligt genom att ge de boende hyreskontrakt. Alternativt arrendera ut allt till en ideell förening där de boende blir medlemmar. Föreningar får renovera sina lokaler bäst de vill.

   Radera
  8. @Bendover: Jag har! (Eller en libyer iaf.)

   @Ocke: Äsch! Det är väl bara att bygga som i Kristiania? Turn on, tune in, freak out. Tänk så kul och mångfaldig Sverige skulle se ut? Med en massa egen-påhittade hus, Man kan bygga en jäkligt sjysst jordkula för endast ca 45,000 kr. http://www.simondale.net/hobbit.htm Mysigt va?

   @Henrik Persson: håller helt med. Problemet är dock mark och vad de ska försörja sig på. Min farsa byggde vår kåk. Men han jobbade ju heltid samtidigt - annars hade han ju inte haft råd. Då realiseras dessutom Reinfeldts vision av att det är en massa skog i Sverige. Man skulle ju kunna göra precis som då Tallkrogen byggdes med arrendetomter etc. Men om de asylsökande bygger hus (och/eller renoverar) under tiden som de väntar på om de får uppehållstillstånd så får de ju lön under den tiden (någon sån där ersättning som flyktingar på asylboenden får). Får de inte det har de varit solidariska mot den som får det. Win-win! Alla är snälla.

   Radera
  9. Man har väl gott om TÄLTBYGGARE...
   Snickra gör man nog inte!!!

   Radera
 8. Något som är intressant med att man väljer att ta just idrottsanläggningar, personlig åsikt som jag inte kan stötta med statistik, är att idrotten antagligen är en av de mest framgångsrika integrationsanstalterna i samhället. Av alla extremt välintegrerade invandrare jag känner har i princip allihopa haft sin start i ett engagemang i idrotten. Det är där man får svenska vänner åt barnen och det är där i förlängningen som föräldrarna träffar andra svenska föräldrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med det argumentet skulle du även kunna ta de flesta svenska dagis i anspråk! Lär väl rymma 20-30 flyktingar per genomsnittlig lokal.

   Hälften av nuvarande dagispersonal kan vara kvar som flyktinglägerpersonal och den andra halvan behåller också jobbet men uppmanas att fortsätta ta hand om barnen i alternativa lokaler - det vill säga sina egna bostäder.

   Radera
  2. Det är alltså ett argument _mot_ att använda just idrottsanläggningar till detta.

   Radera
  3. Båda skulle funka rent fysiskt, men emot är egentligen mitt också om du tänker efter. Tror du verkligen svampregeringen skulle tillåta något som i förlängningen skulle få hundratusen kvinnor i offentlig sektor att upptäcka att de egentligen lika gärna skulle kunna starta eget? Eller att oppositionen skulle gå med på något som placerar hundratusen manliga flyktingar, många med psykiska problem och krigstrauman, precis nästintill alla landets lekplatser för barn?

   Radera
  4. Tim är rasist!
   Han vill bromsa invandringen med nåt svepskäl, fyyy på dig Tim

   (Bara skojar med dig Tim, men så har alla logiska argument hanterats i 15 år nu ca)

   Radera
 9. Noterar för övrigt att Turkiet nu får allt de pekar på i förhandlingarna med EU. Det skall byggas sex nya "flyktingläger"* för två miljoner flyktingar och ingen säger ett pip om att kurderna får bomber i huvudet varenda dag.

  Sex "flyktingläger" för vardera 333'333 personer - sug på den! Vart och ett stort nog att klassas som Sveriges tredje största STAD avseende antalet innevånare. I ett land som redan är tättbefolkat och fattigt nog för att den egna befolkningen ofta skall fly norrut!

  Erdogan har Merkels kulor i ett järngrepp och om EU inte gör som han säger så öppnar han gränsen mot Grekland och släpper över dessa två miljoner lagom till den europeiska medelklassens kompledigheter under julhelgerna.

  http://omni.se/topic/108f31db-5966-4f0f-9d04-c87c1fa7d7a8/2f995c63-0d77-4f05-ba58-8dcb33abe524

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar hur många Kurder som sen kommer till Sverige?

   Några MILJONER???

   Radera
 10. Fast ingen här berättar vad staten borde göra istället, att stänga gränserna är väl varken juridiskt eller ens praktiskt möjligt? Vi har väldigt mycket gräns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är ett av världens mest gränslösa länder (ordvitsen i detta får ni på köpet), vi har bara gräns mot Norge och Finland samt en bro till Danmark.

   Radera
  2. Sverige är verkligen gränslöst, också när det gäller all sorts extremister.

   Radera
  3. Vi har inte alls väldigt mycket gräns. Vi har Malmö, Helsingborg och Trelleborg bara. Och så har vi alla flygplaster där vi har stängsel före passkontroll vid ankomst från utanför Schengen liksom Ungern har.
   Det är mycket enkelt att införa gränskontroll på tre ställen , kräver kanske storleksordningen 500 gränspoliser 24/7: 3 ställen, 20 poliser på var ställe ger 10 000 mantimmar/vecka, var och en gör 20 tim/vecka (med smester och sådant). Det blev 500 gränspoliser. Om det kommer 20 000/vecka blir det 40 st/gränspolis att kontrollera/vecka. Verkar överkomligt.
   I övrigt kan vi väl följa Dublin som vi avtalat om och utföra personkontroller som resten av Europas länder.
   -

   Radera
  4. Precis. Antalet syrier som ger sig ut i kajak för att landstiga på höga kusten är nog försumbart.

   Radera
  5. Så alla tåg över bron ska stoppas? Alla bilar stoppas, då måste det byggas om flera mil motorväg. Alla båtar i h-Borg kommer försenas och i princip bli oåkbara.

   Radera
  6. Klart all trafik kan stoppas om viljan verkligen finns. Vad tror du händer om det plötsligt uppstår en ebolaepidemi på skånska flyktingförläggningar? Då kommer t.o.m Danmark och Norge att stoppa oss andra från att komma ut!

   Radera
 11. Turkiet har ca 23 miljoner turister årligen. Gott om fina inclusive-hotell, så det är bara boka charter, går säkert att få runt 5000 kr/v/person. Enklast för alla parter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var fan ingen dum idé och dessutom så finns ju alla i de krokarna från början..
   Likadant kan man ju göra i Grekland, till nytta för det bankrutta landet

   Radera
  2. Dela 23 miljoner med 52 veckor (eller 365 dagar) så blir siffran ändå inte särskilt imponerande. Dessutom får man väl antaga att en stor del av landets interna konferensverksamhet och callgirldito behöver lokalerna för att överklassen skall kunna operera som vanligt.

   Radera
 12. Min grundinställning är att ALLTID att lägga problem där de hör hemma.

  Vilket nu skulle motsvara, att har regering, riksdag och Migrationsverket beslutat om att ta emot ett så stort antal flyktingar att övriga landet havererar, så är ju lösningen att hyra bussar och frakta flyktingarna till Rosenbad, riksdagshuset och Migrationsverkets huvudkontor och be dem stiga av och kontakta ansvarig beslutsfattare. Så får de som har tagit besluten också ta konsekvenserna.'

  Misstänker stort att ett par tusen uppretade asylanter kommer få fart på politikerpacket som är vana att låta andra städa upp efter dem. Hur jävla svårt kan det vara?

  SvaraRadera
 13. Blir faktiskt bara arg när jag tänker tanken att någon försöker inhysa flyktingar i kulturbyggnader i huvudstaden, för då kommer det säkert protesteras enormt från berörda arbetare! Förbaskat hyckleri! (Om det nu slår in)

  SvaraRadera
 14. SVT har massor med stora lokaler. T.ex. Studio 3 som bara används till Bollibompa som lätt skulle kunna rymma flera hundra personer. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/TV-huset,_Stockholm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bolibompa?
   "Det är en viktig fråga tycker jag".
   Talade och sade tjejen från Kurredutön.

   Radera
 15. Idrottshallar och gymnastiksalar fylles till 100 % från kl 8- 20 av barn, således en utnyttjandegrad av 50 %. Teatrar museer och konsthallar fylles kanske i medeltal till 50 % under två av dygnets timmar, så det blev en utnyttjandegrad av 5 %. Optimeringsproblemet att maximera volymen akutplatser till minimal negativ effekt på det offentligas nyttighetsutbud har således en mycket klar första lösning. Kyrkor har en utnyttjandegrad av kanske 5 % under tre av veckans timmar, 0.1 % , så de ligger förstås allra först .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fyll kyrkorna!

   Allah GODA KRAFTER BEHÖVS NU...

   Radera
 16. Kanon - dom flesta vill ju ha det så här. Det finns gott om plats. Friends Arena - Globen för att nämna några, Lika bra att gå ALL IN så är det "färdiginvandrat".

  SvaraRadera
 17. 7148 ansökte om asyl förra veckan i Sverige vilket ska jämföras med förr-förra veckan, då det inkom 6909 ansökningar. Hur många tror ni kommer den här veckan?

  SvaraRadera
 18. Finns inga snickare nu alla jobbar med ROT projekt innan den försvinner. Jobb utan ROT är ingen som ger sig på. Efter nyår kommer det däremot finnas fler lediga snickare...

  SvaraRadera
 19. Om vi (SÄPO) bara kunde "se" vilka som var terrorister av de som kommer hit och vilka som inte är det så är min lite elaka idé att de (terrorister) borde placeras på häkten och fängelser. Så att det bara är att "vrida om nyckeln" om det skulle behövas så har man dem samlade på kontrollerat ställe :-)

  SvaraRadera