Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2015-10-14 12:43

Anna Kinberg Batra (m) fortsätter stöda regeringens politik och budget

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor gick idag ut med att hon vill se en alliansgemensam budget, som potentiellt kan fälla regeringens budget. Moderaternas Anna Kinberg Batra förtydligar dock att hon avser att stöda regeringens budget och inte invända ens mot några detaljer.

"M-ledaren säger att det är "sannolikt lite eller ingenting" som hon vill ändra på i regeringens budget under behandlingen i riksdagen senare i höst."
Kort sagt har Moderaterna i praktiken inte något att invända mot någonting i den socialistiska svampregeringens budget. Man vill inte ens ändra i några detaljer och lämnar därmed alla möjligheter till förbättrande förhandlingar därhän. All kritik mot budgeten har alltså bara varit tomma populistiska utspel, läpparnas bekännelser utan handling eller egentlig vilja bakom.

Samtidigt är detta djupt oansvarigt och en tydlig brist på ledarskap. Både årets och den nu lagda budgeten för nästa år är redan överspelade på grund av den pågående krisen. Det behövs redan i år ett tiotal miljarder kronor i ökade anslag till Migrationsverket och kommunerna, som behöver finansieras. Och den nu föreslagna budgeten för nästa år visar på ännu större glapp, även om man skulle stänga gränsen.

Det enda ansvarsfulla är att riva budgeten, eller förhandla fram de tillägg på skattehöjningar eller utgiftsminskningar  om miljardbelopp inom andra områden (välfärd, socialförsäkringar, infrastruktur, rättsväsende, försvar etc), som behövs till den pågående krisen. Man kan inte stödja situationen om man inte avser att ordna fram pengar för att hantera den. Problemet är antagligen att man inte vill informera svenska folket om att det kostar att vara en humanitär stormakt med öppna hjärtan. När marknadens aktörer upptäcker att svenska staten går med skenande budgetunderskott kommer de låga statslåneräntorna vara historia, och med det kommer även övriga räntor, inklusive bostadsobligationsmarknaden, att dra iväg. Det kommer kosta ytterligare miljardbelopp för svenska staten i högre räntor på den nödvändiga nya upplåningen, och miljardbelopp för alla som har bostadslån. 

Åtminstone försöker Kristdemokraterna ta lite ansvar genom att ta upp frågan om en gemensam budget. En hypotes kan annars vara att Anna Kinberg Batra och Moderaterna vill att landets styre och ekonomi ska gå åt skogen så mycket som passivt möjligt, men man ska inte förlita sig på illvilja när beteendet istället kan förklaras av inkompetens. Dessutom skulle det bli en alliansregering som får sopa upp resterna, vilket knappast skulle göra dem populära hos väljarna.

Jag misstänker på goda grunder att det finns ett skikt av högre myndighetschefer som inte för vidare hur situationen är till beslutande politiker. En mycket kostsam variant av group-think, både i mänskligt lidande och kort- och långsiktiga ekonomiska kostnader och andra konsekvenser. 
I morgon börjar moderaternas kongress, dock inte i Göteborg som på bilden.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Om man bortser från miljöpartiet (måste nästan göras för att inte spåra ur) så slås jag av en märklig tanke: De mest aparta partierna tycks ha de partidare med mest trovärdighet.

  SvaraRadera
 2. Det är ganska sant! Men det ligger nog lite grann i sakens natur. Det är bara de "aparta" partierna V och SD som faktiskt står för något, och vars partiledare därför kan tala i konkreta termer. De andra kan inte göra annat än sprida floskler omkring sig för att i görligaste mån dölja sin brist på idéer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, som vi varit inne på tidigare i bloggens kommentarsfält så är det väl dessa som har någon form av ideal i ryggen när de orerar. Hur illa är det egentligen ställt (med våra företrädare) när en vänsterpartist framstår som den mest hederliga av partiledarna?

   Radera
 3. Nuvarande regering sitter med svarte Petter och du förebrår akb att hon inte ropar : snälla, ge hit svarte Petter på en gång så jag också kan misslyckas eftersom jag kommer behöva handskas med exakt samma verklighet i ekonomin och i riksdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis där är problemet med våra politiker idag. Eftersom politik är deras valda karriär (i många fall så kan de inget annat) så vill ingen av dem göra något som kan skrota deras karriär innan de hinner samla kontakter nog för att kunna dra sig tillbaka och leva på nått glassigt konsultjobb.

   Det vi behöver är patrioter som inte bryr sig om att folket kommer att hata dem för de åtgärder som måste genomföras. Tyvärr räcker inte fyra år för det heller, så det kommer inte hända förrän skiten träffat fläkten på riktigt.

   Och nej, SD är inget alternativ. Man hittar troligtvis fler patrioter i det partiet än i något annat - det krävs nog lite patriotism för att stå ut med det hatet som hela Sverige riktar mot dem dagligen, men tyvärr är dessa patrioter samtidigt dumskallar. Dumskallar ska aldrig leda, än mindre leda länder.

   Radera
  2. Du ska inte döma andra utifrån dig själv.

   Radera
  3. Om SD är dumskallar måste de övriga vara huvudlösa.

   Radera
  4. Är det smart att omvandla Sverige till ett fattigt Islamskt Kalifat med Sharia lagar om 10 år? När skall alla sovande 7k röstande idioter vakna!!!

   Radera
  5. @Milda Webben:
   Jag proteströstade på SD senaste valet så ja, jag är definitivt också en dumskalle. Jag vet dock bättre nu så det kommer inte hända igen. Frågor på det?

   @whfowgpwJNM
   Jag kommer iofs inte att rösta på något av de andra riksdagspartierna heller, för de är också fulla av dumskallar. Bara i något mindre utsträckning än SD. Vi har alltså att välja mellan Dum och Dummare som ska styra landet... *tumme upp*

   Radera
 4. De har nog inte bestämt sig om de ska spela långsiktigt eller kortsiktigt. De till skillnad från KD löper ju mindre risk att ramla ur och har kanske därför lite mer valmöjligheter.

  SvaraRadera
 5. Är inte Ebbas utspel avsett för Moderaternas kongress? Att ha en partiledning som kan påverka med inte vill kan ju inte vara särskilt kul för det moderata fotfolket i kommunerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner en moderat kommunalpolitiker (väldigt liten, typ div 7 inom m, absolut ingen här känner honom). Han skulle ALDRIG samarbeta med sd. Om m skulle samarbeta m sd skulle han lämna partiet. Och jag tror att han inte är ensam om de åsikterna. Och samarbete med sd är förutsättningen för att m ska kunna regera.

   Radera
 6. Jag lurar på om AKB spelar ett litet spel för att kunna skapa någon form av samarbetsregering ihop med S. Under tiden de förhandlar i skymundan kommer hon inte stöta sig med dem i några uttalanden. Kanske?

  SvaraRadera
 7. Det här systemet, där det är demokrati en dag vart fjärde år och sen 1459 dagar av ren rå kumpankapitalism, är det verkligen rustat för rymdåldern? Det är kanske dags att inse att ekonomisk budgetar och planekonomisk politik för att främja det socialistiska samväldet är ett misslyckat kapitel och något som gjort vårt samhälle fattigare socialt och ekonomiskt, snarare än rikare?

  Är det inte hög tid att börja kolla på vad som ska ersätta detta system?

  Hayek sådde fröet till att ersätta Anna Kinberg Batra med Prediction Markets . Kanske skulle det vara något för rymdåldern?

  Eller varför inte ersätta hela systemet med marknadsdemokrati och äganderätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk vad svårt det skulle vara för vanligt folk att ändra på dagens system. SD har väl hållit på och kämpat i 20-30 år och inte lyckats påverka invasionspolitiken alls. Jag skulle gärna vilja ha ett ärligt fungerande demokratiskt system där folket måste äga media med en aktie var eller liknande. Varken Ryssar, Kineser eller Zionister skall få äga svenska medier, utan bara svenskar som är lojala med Sverige.

   Radera
  2. Problemet är väl att det inte är uppenbart att alla stölder, eller vad politikern kallar skatt, sker under totalitarism. Politikerna gömmer sina handlingar under humanism. Vari ligger det humana att tvinga en rasist att betala för invandring? Alla vet att systemet är trasigt och invandringen är bara ett symtom av det. Att regeringen inte klarar av att sköta gränser ska inte behöva ta 20-30 år att ändra. Tänk dig en TV-tillverkare som inte lyckas tillverka fungerande apparater, ingen tror väl att det skulle ta 20-30 år innan de var ute ur branschen?

   Den här 1/1459 demokratin röstades inte på plats och kommer inte behöva röstas ur plats. Att ändra på systemet kommer bli mycket lättare när mattransporterna slutat gå till det här landet. Men det är hög tid att börja prata om hur nästa system ska se ut.

   Radera
  3. Du har en poäng i att större och större problem tvingar fram en lösning eller döden och att folk är mer benägna att ändra saker och ting för att överleva. Har funderat på om politikerna vill ändra något och därför kör massinvasion av främst muslimer för att skapa kaos, fattigdom, enorm kriminalitet men kan inte se vad det skulle vara. Många tror att politikerna bedriver anpassning till FNs Agenda 2030 som är ett riktigt kulturmarxistiskt bolsjevik 2.0 dokument.

   Radera
 8. Jag sa redan när DÖ skapades att AKB skulle göra moderaterna till ett 10% parti.

  Och som jag misstänkte var dödförklaringen av DÖ från övriga partiers sida endast snack, vi får väl se om KD omsätter det i handling, men det är tydligt att DÖ fortfarande lever i högsta välmåga.

  SvaraRadera
 9. Det finns förstås myndigheter och andra aktörer som har incitament att mörka eller vrida på verkligheten för att få tillfälle att verka viktiga eller sko sig på den pågående situationen. Alla miljarder som den pågående krisen kommer att tillgängliggöra för dessa aktörer är naturligtvis ett oerhört starkt incitament som påverkar beslut på alla möjliga nivåer där någon ser sig kunna vinna på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ändå ska allt "hanteras inom ram" och inga anslag och ingen finansiering sker? I takt med att kommun efter kommun och myndighet går över i krisorganisation för att hantera situationen så måste man dra ner på annat, om man inte får ytterligare finansiering för att rekrytera mer (kompetent?) personal för ordinarie verksamhet.

   Radera
  2. Japp och därför blir budgeten i sig relativt ointressant. Det som överskuggar allting annat är om S+M lyckas få till en uppgörelse om migrationen där man kraftigt stryper invandringen till landet. Detta måste ske de närmaste dagarna. Allting annat är tämligen meningslöst i jämförelse. Men så länge MP sitter i regeringen så kommer de ej tillåta en sådan uppgörelse.

   Radera
 10. Karriärister gör nog bäst i att hålla den förda politiken främst. Migrationschefen och arbetsförmedlingens boss är nära nog politiskt tillsatta nickedockor.

  AKB vill nog gärna förhandla Sossarnas budget inom riksdagens väggar först!
  Det är svårt att förhandla med Sossarna när man dessutom nästa gång kommer att vilja fälla dem.

  SvaraRadera
 11. KD imponerar onekligen en del och rör om lite i pk grytan..
  Vi får hoppas alliansen inte tänker vänta tills nästa val med att plocka bort Svetsarn.
  Regeringen är ju en katastrof av rang på alla punkter!
  Shit has already hit the fan!

  SvaraRadera
 12. Det märkliga är hu snabbt Ebba sadlade om från att vara anhängare till DÖ till att nu ivra för motsatsen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja eller inte.

   När väljare ofta har bisarra beteenden och uppföranden, är politikern istället väl medveten om att föra sig rätt, vara trevlig och att ge ett gott intryck – det ingår i störningen. Uppförandet kan dock vara teatraliskt eller tillgjort, personen kan uttrycka uppfattningar om sin egen förträfflighet, simulera känslor som anses passande, allt i syfte att manipulera för att uppnå bestämda personliga målsättningar. En politiker har som regel svårt att förstå nyansskillnader i känslor, till exempel skillnaden mellan sexuell attraktion och äkta kärlek. I kombination med detta har politikern ofta drag av impulskontrollstörningar samt saknar tålamod; de söker sig till äventyr och beter sig ansvarslöst.

   Radera
  2. Hon följer partiets vilja och inte partistyrelsens vilja. Bra beslut av kongressen, det lär KD vinna många borgerliga röster speciellt när M tänker rösta på S budget eller inte rösta emot den.

   Intrycket är att det viktigaste är att hålla massinvandringsdörren öppen på vid gavel så länge som möjligt för att maximera volymerna som skattebetalarna sedan får betala längre fram, innan SD får majoritet och stoppar karusellen.

   Radera
 13. " När marknadens aktörer upptäcker att svenska staten går med skenande budgetunderskott kommer de låga statslåneräntorna vara historia, och med det kommer även övriga räntor, inklusive bostadsobligationsmarknaden, att dra iväg."

  Ungefär så som skett i USA senaste år, i linje med varningarna från alla tokstollar på högerkanten?

  SvaraRadera
 14. Vad det handlar om är ju att Moderaterna med AKB i spetsen just nu inte är regeringsdugliga, vilket de inser själva och därför håller sig så mycket i bakgrunden som det går. Man kan naturligtvis inte erkänna inför väljarna att man inte har ordning på torpet och kompetens nog för att ta ansvar så därför vill man förhala och hålla sig undan så gott det går för att förhoppningsvis kunna komma tillbaka starkt till 2018.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om regeringspartierna också har denna värdefulla självinsikt?

   Radera
  2. Till saken hör nog också att både Busch och Lööf har tänkt att vara mammalediga mesta delen av tiden fram till 2018 - båda är ju bara på sin första unge.

   Radera
  3. Nej, regeringspartierna verkar fortfarande inte ha insett att en tvåpartiminoritetsregering är ett uselt alternativ. Att förhandla i två omgångar för att få ihop en majoritet, först inom regeringen och sedan utanför, är ju ren idioti. Bättre att köra Ullstenvarianten med en väldigt svag regering som söker hoppande majoriteter i så fall.

   Radera
 15. Moderaterna har partistämma 15-18 oktober så innan dess lär Klingon Batra inte säga flaska. Rent hypotetiskt skulle Finn Bengtsson-falangen kunna komma att de facto leda partiet efter stämman

  SvaraRadera
 16. Tur att man inte är moderat längre. Fattar inte att någon kan rösta på dessa.

  SvaraRadera
 17. Jag anser att det inte finns någon sk. "kris".

  Något som man själv har skapat helt medvetet och som även går att förändra är ingen kris. Det är idioti.

  SvaraRadera
 18. Inte helt märkligt att man inte fäller budgeten.. Det skulle troligen innebära nyval = M etc sitter där med hela den här sörjan till land i knät och man har ju ingen plan alls för hur det här ska redas upp heller.

  Bättre då att låta S/MP med svansen V få ta hela smällen politiskt, låta korthuset rasa och sen kliva in och ta över.

  Är nog planen men.. Man verkar helt ha glömt SD i sina resonemang, jag tror man underskattar hur många som är fruktansvärt less och trötta på hur borgarna har misshandlat sina väljare sista tiden. Jag kommer då aldrig ge dem min röst igen då det lika gärna kan betyda att jag bidrar till att V får sin igenom sin skitpolitik.

  Förtroendet för svensk politik har nog aldrig tagit så mycket stryk som den har gjort sista åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som Lars skrev... http://cornucopia.cornubot.se/2015/02/iq-hos-svenska-toppolitiker-vem-som.html

   Radera
 19. Ja, som flera andra varit inne på så vill inte AKB ha regeringsmakten. Det är alldeles för besvärligt just nu - hon ser hellre att Löfven fortsätter att trassla ihop saker och ting så att hon kan ta över med en alliansminoritet 2018. Det är i alla fall det hon drömmer om och det som varit planen ända sedan DÖ skapades. DÖ är bara borta på pappret - i realiteten gäller det fortfarande.

  Men Ebba är intressant. Hon verkar ha en räv bakom varje öra, och drar sig inte för att kannibalisera inom alliansen. Tvärtom är det väl en uttalad strategi för KD, att locka över väljare från Moderaterna. Jag tror att hon kan hämta hem en hel del borgerliga väljare från SD också, men då måste hon visa att hon menar allvar med att vara ett riktigt oppositionsparti. Och det är väl i det ljuset man skall se dagens utspel. Ebba påstår sig åtminstone vara beredd att sänka regeringen redan nästa år, till skillnad från Batra och Björklund som helst vill vänta till 2018.

  SvaraRadera
 20. S+Mp regeringen får förhandla med V om politiken, men det behövs inte med M som stödjer regeringens politik till 100% föresatt att den stöds av V. En röst på M blev en röst på S+Mp och V. M lär förlora många väljare till SD och KD nästa val.

  SvaraRadera
 21. YouGov oktober. Sd största parti 24,8%, M 21'8%.
  Den multietniske Reinfeldt valde den multikulturella Batra. Hon är trogen antisvensk och handlar endast under galgen. Tänk till..... Hur stor chans har slumpen? Först en antisvensk moderatledare med svart farfars farfar följd av en antisvensk gift med en Indier.

  SvaraRadera
 22. Om det här fortsättet i tre år så kommer SD vara stört parti utan konkurrens. Enda tråkiga är att tre år fortsatt vanstyre och svensk välfärd är som bortblåst. Den totala inkompetens som råder nu är irreversibel, har man väl gett en person PUT kan man gärna inte sparka ut han eller hon (oftast han) efteråt.

  Hade min morfar levt, som var övertygad antinazist sedan kriget, hade han pratat om landsförräderi .

  SvaraRadera
 23. Om tre år kommer ingenting av välfärden finnas kvar alls. Vi har inte råd. Skatterna kommer behöva justeras uppåt rejält och det kommer att slå precis som det alltid gör när man höjer skatter, dvs bakut för näringsliv, konsumtion etc. Högre arbetslöshet som ett brev på posten.

  Sverige, as we know it, kommer se väldigt annorlunda ut på väldigt kort tid. Bara mängden pengar i rena socialbidrag som betalas ut är redan nu alldeles för hög, hur det kommer se ut om 3 år när vi vuxit ett par hundra tusen till varav väldigt få ens har en möjlighet att kirra ett jobb.. Vänta bara till anhöriginvandringen till vågen av asylsökare vi ser nu kommer igång på allvar.. Då jäklar :D

  Ladda med popcorn!

  SvaraRadera
 24. Det är därför inte heller någon slump att länder med prekära och politiskt avvägda balanssystem, som Finland eller Schweiz, har en mycket mer avvaktande syn på migration och på frågan om migranternas etniska sammansättning. Citat

  Inför personvalsystem i Sverige så kan vi slippa politikerbroilerna, som aldrig haft ett yrke

  SvaraRadera