Cornucopia?

2015-10-21 09:08

85% av ungdomarna är stressade av bostadsköp

Enligt en enkätstudie från SBAB upplever 85% av ungdomarna stress vid bostadsköp. 83% upplever det stressande att bestämma bindningstider på lånen.
Andel 20 - 29-åringar som är stressade inför visningar. Källa: SBAB

Ungdomar (definition 20 - 29 år enligt SBAB) blir generellt högbelånade när de ska köpa en bostad och den hysteriska situationen i bostadsbubblan gör det inte enklare. 20 procentenheter fler upplever stress vid visningar eller fastställande av bindningstider idag än 2014.

SBAB:s undersökning har utförts 8 - 15 oktober och avspeglar i högsta möjliga grad alltså situationen just nu.

SBAB:s boendeekonom Emma Persson säger:
"Att vara ung och ny på bostadsmarknaden är en stress i sig. Men dagens situation, där många objekt säljs redan innan visning, trissar ytterligare upp stämningen inför visningar. Vetskapen om att det är få objekt till salu, många potentiella köpare, vilda budgivningar och snabbt stigande priser späder också på stressen."
Vi vet alla att stress leder till felaktiga och förhastade beslut. Och det är just ungdomarna (och barnfamiljer som nyligen växlat upp till större boenden, ofta villor) som kommer råka mest illa ut när bostadsbubblan kraschar.

Det är inte meningen att man ska behöva uppleva stress när man gör sitt livs dittills största affär och med belåning och riskfylld hävstång största ekonomiska risktagande. Beslut måste kunna fattas i lugn och ro, men så är det alltså inte. Vilket är ytterligare ett tecken på att bostadsbubblan antagligen är i sin hysteriska slutfas (som kan pågå flera år).
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

23 kommentarer:

 1. I dagens Sverige synes mig trots allt ett bostadsköp vara det som borde ge minst stress i den situation som landet befinner sig i!

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Klart det är stressande. Du skall parallellt sätta dig in i lagar, förstå kontrakt, tolka besiktningar, läsa på ekonomi , jämföra, budgetera osv osv
  Saker som du normalt inte gör. Eller har kompetens om. Samtidigt som du budar och det finns inget givet svar på hur det görs bäst.

  Mina svärföräldrar var stressade 1972. Mina föeäldrar var stressade 1977. Alla jag känner har varit stressade över den största affären man gör.

  Så ja, det är naturligt. Frågan är om det är mer idag eller man väljer att förneka stressen med tankar på renoveringsprojekt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är iaf avsevärt mycket mer stressade nu än förra året. Gissar att stressnivån kan knytas till priserna.

   Radera
  2. Kanske troligt men det finns ju felkällor. Politiskt läge, flyktingströmmar, osäkert världsläge, allmänt lättkränkthet som säkert är en stressfaktor.

   Radera
 4. Kan bara tillägga att som ensam budgivare är stressnivån lägre ...

  SvaraRadera
 5. Kan bara tillägga att som ensam budgivare är stressnivån lägre ...

  SvaraRadera
 6. Klart det är stressande. Du skall parallellt sätta dig in i lagar, förstå kontrakt, tolka besiktningar, läsa på ekonomi , jämföra, budgetera osv osv
  Saker som du normalt inte gör. Eller har kompetens om. Samtidigt som du budar och det finns inget givet svar på hur det görs bäst.

  Mina svärföräldrar var stressade 1972. Mina föeäldrar var stressade 1977. Alla jag känner har varit stressade över den största affären man gör.

  Så ja, det är naturligt. Frågan är om det är mer idag eller man väljer att förneka stressen med tankar på renoveringsprojekt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag gillar att du lyckats få in ett dubbelinlägg mitt emellan dina dubbelinlägg! Det krävs (dålig?) teknik för att lyckas med det!

   Radera
  2. Jag med imponerad!
   Ty inte ens jag har lyckats med någon dylik bravad.
   Här är man en mygga bland giganter...
   Sorry " Rickard" !

   Radera
  3. Backspace efter skickad kommentar. Så enkelt var det :-)

   Radera
  4. Backspace efter skickad kommentar. Så enkelt var det :-)

   Radera
  5. Ah. Jag bjuder på den och mig själv.

   Radera
 7. Jag skulle vara extremt stressad nu om jag ville ha en lägenhet i dagsläget - det kommer snart behövas ca 30 000 - 50 000 nya lägenheter i landet. Visserligen inte på Söder eller Kungsholmen, men man kan ändå fråga sig vad det kommer att göra med prisbilden på sikt ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då blir det till slut attraktivt med nybyggnation, som redan idag på sina håll ser helt OK prissatta ut. Ja visst, det kan bli brist även på nybyggen, men då ökar ju byggbolagens marginaler och byggandet kommer igång den vägen (eller så köper man JM och tar del av vinsten den vägen).

   Radera
  2. Inte alls, bostadsbehovet finns främst bland väldigt köpsvaga grupper hos befolkningen.

   Radera
  3. Det är stressande att leta hyresrätt också. Särskilt när man märker att bostadsmarkaden för hyresrätter/andrahandshyresrätter delvis verkar antingen torka upp eller försvinna (gissning: privata fastighetsägare ser $$$$/€€€ att tjäna på staten via flyktingarna och drar undan objekt från marknaden?) medan man funderar på vart man skall få tag på bostad.
   Alla vill inte ha en bostadsrätt. En del har inte råd, en del tycker det är för tråkigt att göra precis det som beskrivs ovan av Rickard Ohlin. Oavsett inkomst, även en fullgod sådan. Det som oroar mig förutom den egna bostadssituationen är att det verkar som folk med signifikant mindre inkomster än jag har uppenbarligen har bolån som är långt över vad jag skulle kunna få eller bedöma som rimligt.

   Slutsatsen måste väl bli att en känslo- och köplustdriven - och uppenbarligen stressad - bomarknad där det är en vinstlott att sno åt sig en bostad för lånade pengar innan alla andra har haft chans att ens titta på den för redan existerande bostäder låser in allt mer pengar som annars hade kunnat vara med och driva ekonomin bättre än såhär? Något i den stilen.

   Radera
  4. Med den politik som bedrivs nu vill väl politikerna att det inte byggs nya bostäder. Dessa i sig kan ju också peta hål på bostadsbubblan när/om utbudet ökar. Dom är ju så extremt valhänta att dom inte vågar fasa ut ränteavdragen under 30 år vilket kan vara en bra signal som skulle kunna finnas i människors medvetande. Sen snackas det om vad som skulle ske om man tar bort ränteavdraget på en gång, vilket borde vara ett helt ointressant förslag

   Radera
  5. @Nils Nilsson: Kanske är det så (att politikerna inte vill bygga nya bostäder). Men jag tror att det inte är intressant att bygga rimligt prissatta bostäder.
   Påpekade för över tre år sedan på ett annat forum att man har "byggt in sig" i ett hörn där i det i Storstäderna främst men även andra områden inte längre går att bygga billiga/subsiderade/sociala bostäder för att de sänker värderingen på de befintliga omvandlade bostäderna - vilket ter sig som politiskt självmord men också att lokala väljare är starkt emot det.

   Nu är vi ju där redan, fast samtidigt finns även lokala starka effekter där man tar ut "vinsten" på förhand för bostäder som bör bli mer attraktiva om några år. Ett exempel är såvitt jag hört (inte kollar beloppen själv utan det är några anekdoter, men det låter inte orimligt) Sickla/Järla området i Nacka i Stockholm. Alltså här: http://kartor.eniro.se/m/LyBda
   Det skall byggas ut tunnelbana dit, men det verkar redan ha inneburit att bostadspriserna börjar "jäsa" och dra uppåt.

   Radera
  6. Är just nu i fasen att jag går på visningar och budar på villor i en svensk småstad (50 000 invånare) och manin är verkligen fullt utvecklad. Husen budas upp flera hundra tusen redan dagen efter visning på hus där jag efter visningen har flertalet frågetecken kring husets skick och tycker det behövs ytterligare besiktning innan det är rimligt att ens betala utgångspris.
   Mäklarna pressar på för snabba affärer och säger man "Jag vill besiktiga skorstenen" så blir mäklaren grön i ansiktet och slutar svara i telefon utan prackar på någon annan drömkåken med nybytta tapeter så är såå fräscha....

   Radera
  7. @Boris

   Ja så är det. Problemet är inte ränteavdrag, banker eller politiker när det kommer till köpta bostäder utan det är individernas totala oförmåga till en rimlig bedömning. Man skaffar sig ett lånelöfte och så budar man tills utrymmet i lånelöftet är slut. Har man inte köpt då så går man vidare till nästa bostad och gör samma sak.

   Det går knappt att som sund individ köpa någonting alls för folk i allmänhet är helt fartblinda.

   Anekdot: Jag var intresserad av en bostad i en oäkta förening med en avgift på 0 kr. Jaha tänkte jag och började läsa på om konsekvenserna på nytt.

   * Jag får inte skjuta upp någon vinst in i bostaden
   * Jag måste skatta på hela försäljningsvinsten av min befintliga bostad
   * Lättnadsreglerna är på väg att försvinna vilket gör att man beskattas på bostadsförmånen med 25%
   * När jag säljer får jag skatta 25% istället för 22%
   * Jag får heller inte då ta med mig något uppskov

   Bostadsrätt i oäkta föreningar börjar bli riktigt dåliga att äga, det är både oförmånligt och osäkra framtidsutsikter.

   Jag går på visningen och frågar mäklaren kring detta och mäklaren ser ut som han vill kasta ut mig när andra på visningen nyfiket lyssnar och är förvånade för de hade ju ingen aning om detta.

   Sen blir det budgivning och priset blir skyhögt, det är ju alltid någon som inte fattat vad en oäkta förening är för något och kör på som en galning för att sedan nästa år säga "ojdå, hur skulle jag kunna veta att jag skulle förmånsbeskattas och tvingas betala skatt på hela vinsten direkt".

   Individerna som inte förstår någonting är de som har havererat marknaden för köpta boenden, inte bankerna, politikerna, finansinspektionen eller någon annan.

   Radera
  8. @Boris: Hehe, vilket vansinne. Kan se det framför mig. Varit med om ombildning på 90-talet och även gått på lite visningar.
   @D.L: Ja, det var ju inte så att alla var tvingade att ta bostadslån. Hade inte det varit så fartblint hade förhoppningsvis utbudet varit mindre och seriösare - och folk hållit hårdare i pengarna. Hade räntan varit högre så kanske hade även folk sparat mer på bak istället för "sparande" i bostadslån och då även spekulerat mer med egna pengar än någon annans/varandras välfärd.

   Radera
  9. Det kommer lagstiftas att kommunern måste bygga. Alltså måste det lånas och skattebetalarna hostar upp och så byggs det ett nytt miljonprogran. Alternativt används pensionsfonderna till detta.

   Radera