Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2015-09-17 10:12

"Vinden har vänt" - SD framåt i fyra nya opinionsundersökningar

"Vinden har vänt." - Henrik Arnstad
Nu visar hela fyra opinionsundersökningar, samtliga genomförda efter den sk "flyktingkatastrofen" blev medial, att Sverigedemokraterna går framåt mer eller mindre kraftigt trots att "vinden har vänt". Det handlar om TV4/Novus (telefonintervjuer), Metro/YouGov, Nyheter Idag/Sentio och Aftonbladet/Inizio.

Gårdagens nya opinionsundersökningar var alltså TV/Novus, där SD gick framåt 1.4 procentenheter, och Metro/YouGov, där partiet ökade med 2.1 procentenheter och som största parti får 27.3% av opinionen. Flyktingfrågan hamnade också som den viktigaste frågan för opinionen rapporterar Metro.
"I den senaste väljaropinionen från Yougov, utförd på uppdrag av Metro, ställdes frågan om vilka tre politiska frågor som är viktigast just nu. Flykting- och invandringsfrågan hamnade högst upp på 53 procent, en ökning med sju procentenheter från augusti."
Eftersom opinionsundersökningar som visar att SD är största eller näst största parti inte räknas kallar Public Serivce/SR Novus undersökning för den första sedan den mediala flyktingkatastrofen:
"Undersökningen är den första som till större delen gjorts efter spridningen av bilden på den treåriga pojken Alan Kurdi och den senaste tidens uppmärksamhet av flyktingfrågan."
Putin- och Rysslandskramande
Sverigedemokraternas blivande
svenska flagga?
Fast totalt finns det nu fyra undersökningar, alla genomförda efter fotot på Aylan spreds i media. SD går alltså framåt +3.0, +0.7, +2.1 och +1.4 procentenheter i dessa fyra undersökningar - ett snitt på 1.8 procentenheter. Så mycket för att "vinden har vänt".

I den mån undersökningarna är behäftade med metodfel, vilket samtliga institut hävdar att samtliga andra insitituts undersökningar är, så bör metodfelen vara konsekventa och förändringarna ovan är fortfarande relevanta, åtminstone i riktning.

En poll-of-polls av dessa fyra undersökningar ger SD ett medel på 24.025%.

Man ska komma ihåg att demonstrationer för flyktingar är lika representativa för hela den svenska opinionen som första maj-demonstrationerna. Baserat på första maj är 100% av svenskarna kommunister och socialister, men vi vet alla att det inte är så. 

Politikerna väljer dock att fortsätta ignorera utvecklingen och spelar alltså SD i händerna. Extra intressant är att Folkpartiet nu åker ur riksdagen i YouGovs undersökning, kanske därför att deras väljare slutligen gett upp sedan partiet ställt sig bakom tvingande placering av flyktingar på orter där det helt enkelt inte finns några hyreshusghetton att placera dem i.

Frågan är när politiker och media kommer vakna och inse att de just nu puttar SD inte bara mot största parti, utan tids nog mot största block. Antagligen inte förrän när rösterna räknats på valdagen i september 2018. För fram till dess kommer väl samtliga opinionsundersökningar ogiltligförklarats, och inte bara de kritiserade allt mindre korrekta telefonintervjuerna.

På annat håll kritiserar Johanne Hildebrandt media för usel täckning och analys av flyktingkrisen, som ingalunda är något nytt eller ens europeiskt problem. Och Margit Richert skriver på Schibsted/SvD Kultur att Stefan Löfvens regeringsförklaring antagligen var skriven av skolbarn, med tanke på att den saknar all form av kommatering och förmåga att hålla mer än en tankegång, eller resonemang, åt gången.

Jag kommer naturligtvis fortsätta täcka SD:s extrema ökning i opinionssiffrorna, som antagligen helt saknar motstycke i svensk politisk historia. Speciellt kommer jag täcka denna extrema vindkantring, då etablerade media inte gör det. SD fick 1.4% i valet 2002, dubblade till 2.93% 2006, dubblade till 5.70% 2010 och mer än dubblade till 12.86% till valet 2014. Sedan dess har man antagligen på mindre än ett år dubblat igen. Tidigare stora rörelser i svensk opinion, som den sk Westerbergeffekten eller Miljöpartiets två inträden i Riksdagen är ingenting mot denna extrema vindkantring vi just nu upplever i svensk politik. En förändring som mestadels ignoreras eller förnekas av både media och de politiker vars karriärer hotas.

Om det är någon tröst så kommer SD efter valet 2018 ha ännu svårare att få tag på kompetenta politiker och kanske kan det kaos av inkompetens som kommer behöva fylla alla utskott och beredningar om SD landar runt 40% av mandaten slutligen få vinden att faktiskt vända... En valseger för SD kan bli en pyrrhusseger för deras väljare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

98 kommentarer:

 1. Kanske dags att anordna en stödgala på TV och radio och låta ALLA tidningar ha extrabilagor om humanism och godhet?
  Jag menar, Live Aid var ju en jättehit.. tonerna till "We are the world" spelar i mitt huvud as I write..
  Man kanske kan göra galan till ett veckolångt event till och med, så man kan engagera skolelever i olika slags humanismlektioner och aktiviteter kring flyktinghjälp.. så frön av godhet i barnens medvetande och utplåna det onda SD för all framtid?
  Nationellt prov i medmänsklighet för ALLA i samband med att man lämnar in deklarationen? Fel svar och man får kvarskatt på 10% av årslönen..
  Vi måste ju göra nåt ju! Kan man inte bara skjuta alla onda människor med kulspruta!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fasinerende å lese innleggene her. I Sverige i dag skjer det mord, gruppevoldtekter, eldrerån, stadig flere eldre som ikke får den hjelp de trenger, og jeg vet ikke hva, hver eneste dag!

   Og hva er det som bekymrer svensker? SD framgang. Utrolig!

   Radera
  2. Nä. 2014 konstaterades 87 fall av dödligt våld. Antagligen var alla de inte att betrakta som "mord" i juridisk mening.

   Att påstå att det sker mord, gruppvåldtäkter osv i Sverige varje dag är därmed lögnaktigt. Eller ni kanske har en annan kalender där i Norge, där året bara har sisådär en 60-70 dagar?

   Radera
  3. Äldrerån, mord, gruppvåldtäkt och gamla som missköts.. Sker inte något av detta varje dag?

   Radera
  4. Det KAN ha varit lite lätt sarkasm i mitt inlägg ovan.. en smula kanske

   Radera
  5. Ben Dover: i norge kanske det finns mord där offret inte dör eller där gärningsmannen inte använder våld;)

   Radera
  6. Kanske även en anings sarkasm i Bend Overs inlägg med :)

   Radera
 2. Johorå, vi är alla kommunister.
  Dags att ta opinionsundersökningarna med en nypa salt, även om de visar i de senaste 17 undersökningarna att (sd) ökar, är det ju inte säkert att de gör det i verkligheten.

  Och whataboutEngland dårå, de packar ihop sig några tusen gamla socialister i en lada och röstar fram en riktigt härlig socialist som ledare för Labour. Han kommer att leda till jordskredssegrar, sanna mina ord, och kanske inte bara för Labour.

  SvaraRadera
 3. Kulspruta?
  Blyförgiftning...
  Ärtsoppa väl ok?
  Nej,visst f-n!
  Man får taga bort fläsket...
  Men förhoppningsvis är det tillåtet att be Montholon om hjälp.
  Han visste i alla fall hur man kryddade vinet på den där ön i Sydatlanten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker då inte ta emot några flyktingar som nån beskjutit med kulspruta, det finns ju risk att de klassas som miljöfarligt avfall.

   Radera
 4. "Om det är någon tröst så kommer SD efter valet 2018 ha ännu svårare att få tag på kompetenta politiker och kanske kan det kaos av inkompetens som kommer behöva fylla alla utskott och beredningar om SD landar runt 40% av mandaten slutligen få vinden att faktiskt vända... En valseger för SD kan bli en pyrrhusseger för deras väljare."
  Det kanske är på sin plats med följande citat: "Give 'em enough rope, and they'll hang themselves."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om det stämmer, de är ju faktiskt det enda parti som utesluter medlemmar överhuvudtaget verkar det som, hos övriga är vem som helst välkommen rakt in på valbar plats verkar det som...

   Radera
  2. Du tänker uppenbarligen på miljöpartiet och spionstrålar från CIA, och kanske även på de goa kvinnorna i Fi med kvinnomisshandlare och tafsare i toppen och måhända på levnadsglada socialdemokratiska ministrar osv

   Radera
  3. Jaha du O.
   Det blir nok kaos når SD tar over med tanke på "ordning og reda" som det er i landet nå. (sic)

   Radera
 5. Apropå den presumtiva nya flaggan.
  Ganska bra idé
  Verkar för mig 1812 års politik.
  Ryska och herr Ponte Corvo, som ju är invävd i Riksvapnet ...

  SvaraRadera
 6. "Jag tror inte SD:s opinionssiffror mår särskilt bra av den våg av medmänsklighet som nu sveper över Sverige. Godhet FTW!" - Henrik Arnstad 4-sep 2015

  Han är kanske inte så bra som Stefan Löfven tror att han är?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arnstad är inte ens så bra som hans motståndare anser att han är!

   Radera
  2. Vem är Arnstad? Borde man veta?

   Radera
  3. Nej, både ditt blodtryck och din mentala hälsa mår bättre av att inte veta.

   Radera
  4. En äkta fascist skulle jag nog tycka

   Radera
  5. Uppriktigt sagt en NOBODY, eller borde ha varit!
   En misslyckad Akademiker, med en tvåordsvokabulär...

   Radera
 7. Hildebrandts kritik är bra, sakkunnig och vettig. Den artikeln borde alla läsa.

  Dagens pappersmedia är tragikomisk. Jag kommer närmast att tänka på den där Samuel Beckett-pjäsen utan belysning där aktörerna står i kolmörker och missuppfattar varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hildebrandt ÄR bra , sakkunnig och vettig. Kanske därför hon också har vissa positioner...

   Radera
 8. "Om det är någon tröst så kommer SD efter valet 2018 ha ännu svårare att få tag på kompetenta politiker och kanske kan det kaos av inkompetens som kommer behöva fylla alla utskott och beredningar om SD landar runt 40% av mandaten slutligen få vinden att faktiskt vända..."

  Håller det inte som helt omöjligt att mer erfarna/sansade politiker från t.ex. S och M tar och byter parti allt eftersom SD rensar ut i leden och visar på stabila opinionssiffror.

  Att man brutit med sitt ungdomsförbund pekar också på att partiledningen vill runda av de skarpa hörnen och göra partiet lite mindre kontroversiellt.

  Givetvis öppnar detta upp för ett mer uttalat nationalistiskt parti som kommer ta en del väljare från SD, men det gör också att SD framstår som ett mer sansat alternativ än det mer nationalistiska partiet.

  Omvälvande tider både inrikes och utrikes står för dörren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bla M och S är fullt av "erfarna" politiker, och se hur bra det går för dem. Politiken behöver lite nytt blod, de "erfarna" politikerna har visat att de inte håller måttet längre.

   Radera
  2. Det finns en del kompetent folk i både S och M som är rätt trötta på partipiskor och vänsterinriktad identitetspolitik. Gammelmoderater och gråsossar delar en del värderingar (hårt reglerad invandring, lag och ordning, effektivt nyttjande av skattemedel, etc.) och kan säkert finna en gemensam grund i SD.

   Radera
  3. Förr fanns det ministrar som betecknades opolitiska eller partilösa. De var experter inom sina områden, exempelvis var juristen Sven Romanus justitieminister i den första Fälldin-regeringen. Om SD är smarta så kan de engagera experter och kunniga tjänstemän och bilda en regering långt mer kompetent än vår nuvarande.

   De andra partierna verkar välja partikolleger till ministrar helt utan någon tanke på eventuell kompetens.

   Radera
  4. Ja, men tyvärr blir det nog svårt att få någon av dessa experter att kasta bort sin karriär och bli utfrusna som "rasister" och "fascister" resten av livet bara för att sitta i en SD-regering i några år.

   Radera
  5. Annars är det väl ett utmärkt läge för sunda icke-rasister att starta karriär som yrkespolitiker. SD letar nog med lykta och förstoringsglas efter personer som kan hålla sig från att svinga järnrör eller skriva att man vill meja ner flyktingar med kulsprutor på facebook på fyllan.

   Radera
  6. Unknown, du kan ha rätt men det kan ju också finnas experter med några få år kvar till pensionen som vill avsluta sin karriär som minister.

   Radera
  7. Unknown: jor riktigt slipade karriärpolitiker dras säkert till fp som hanmar utanför riksdagen;)

   Kanske är det lite magstarkt för partitopparna, men det finns nog en och annan slipad person som kan tänka sig att ta plats för att där finns plats.

   Angående externa ministrar så är det ju ett alternativ. För de som man behöver fylla riksdagen med är ju bara knapptryckare - krävs ingen större kompetens för det...

   Radera
  8. Frågan jag ställer mig är vilka SD:s rådgivare är. Jämför ned de kaxiga jublande MP som trodde de skulle få 12% i valet med de rätt beskedliga och tysta SD som mest sitter still i båten.
   Jag har tidigare halvt på skämt föreslagit folk från SVRRF, men oavsett så handler det knappast om bara tur.

   Radera
  9. Tror också att politiker från andra partier kan tänka sig byta partifärg till SD. Kåtheten att sitta i riksdag eller regering när det är stor risk att man kan mista sin plats i nuvarande parti tror jag är stor. Att byta fot finns det många exempel på. Thomas Östros som nuvarande VD för svensk bankförening är bara en. Anders Sundström är en annan inom bank och försäkringsvärden. Makt korrumperar och kunna sitta kvar med de löner, förmåner och makt som en riksdagsplats ger kan nog många sälja en hand får.
   Skrupelfria är det många i de här positionerna som är.

   Radera
 9. Vad trött jag blir på alla som invärtes jublar över att SD´s framgångar sätter fingret på de andra partiernas oduglighet men sedan inte kan låta bli att slänga in brasklappen att de själva aldrig skulle kunna rösta på SD eller som här raljerande påpeka att de med 40 procent av platserna inte kommer få tag i kompetent folk.
  Helt sant, snabbt växande organisationer har nästan alltid växtvärk och SD har samlat en brokig skara, att raljera hjälper inte utan bidrar snarare till stigmatiseringen och blir en självuppfyllande profetia.
  På samma sätt borde vi förstås behandla miljöpartiet och de andra sex partierna. DEn stora skillnaden tycker jag är att SD presenterar en lösning, kanske inte den bästa, men de andra presenterar bara floskler.
  Eller vad säger man om;
  Sverige är inte fullt, det finns massa skog
  Vi kan gott bli 30 miljoner
  Vi vill ha helt fri invandring (underförstått med bevarad välfärd)
  Etc,etc

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vad trött jag blir på alla som invärtes jublar över att SD´s framgångar sätter fingret på de andra partiernas oduglighet men sedan inte kan låta bli att slänga in brasklappen att de själva aldrig skulle kunna rösta på SD"

   "DEn stora skillnaden tycker jag är att SD presenterar en lösning, kanske inte den bästa, men de andra presenterar bara floskler."

   Där har du ju svaret. SD presenterar EN lösning. På allt. De andra verkar tycka att det är viktigast att så långt det är möjligt distansiera sig från SD. När medieklimatet blev som det blev så blev de andra partierna fastlåsta och har inte kunnat presentera några lösningar över huvud taget, för att inte riskera att kopplas ihop med SD, givetvis leder detta till att folk tappar förtroende för de andra partierna, och många röstar på SD eller säger sig komma att rösta på SD bara för att uttrycka sitt missnöje.
   Först när låsningarna släppt, och de börjar väl så sakteligen släppa nu när partierna inser att det inte är media som är väljarkåren, och partierna kan börja prata om problemen som de kan få tillbaka väljarnas förtroende. Men problemen, oavsett vilka de är, är komplexa i dagens samhälle, och de löser sig inte magiskt av att man stänger gränserna. Det blir inte billigare att "hjälpa på plats" heller, eftersom en sådan hjälp, för att den ska lösa problemet med flyktingtågen är att skapa fungerande nationer i deras hemländer där flyktingarna kan bo. Så länge hjälpen sträcker sig till ett tält och en säck ris i veckan kommer flyktingarna söka sig till en plats där de kan bygga en framtid, för sig och sina barn. Det skulle du också göra, och jag med. Vi skulle inte sitta ut tiden i ett tält, i misär, för att vänta på att ett krig som kan ta 10 år eller mer ska ta slut.

   Radera
  2. Kondomer på plats då?

   Radera
  3. @ErikG: Ja visst är det så. Morgonsur skrev bra om det häromdagen. Men lösningen på Mellanösterns problem kan omöjligt vara att dess befolkning flyttar hit - även om det är vårt (Västs) fel.

   De etablerade politikerna har haft totalt fel. Både Bill Clinton och Jose Barruso sa att migrationen kommer att avta när folk får det bättre. Och vi lever i en värld som ALDRIG har varit varken rikare eller fredligare (Hans Rosling) - och med aldrig sinande flyktingströmmar. För det är inte bara de som sitter i ett tält med en säck ris som drar.

   Så länge inträde till Europa betyder guldvinsten så kommer folk att försöka ta sig hit - oavsett hinder. Med EUs fenomenala förmåga att alltid göra det sämsta av en situation så kan jag tänka mig att man lyckas avskaffa välfärdsstaten OCH skjuta flyktingar (men bara lite halvhjärtat. I ena benet. Så att de får rätt till asyl pga särskilt ömmande skäl och förtidspension.).

   Radera
  4. Precis, Lotta. De som har resurserna att ta sig hit är ju de som trots allt har någon form av ekonomi, som har råd att ha smartphones, har råd med flygbiljett. De kommer ju hit för att de tror de kan få det bättre här, bättre jobb, mer trygghet, bättre utbildning för barnen etc. Trots EU´s ändå rätt hårda gränser utåt kommer de in, och de skulle göra det även om vi byggde in oss i ett fort här uppe i norr. Det finns inga enkla och snabba lösningar som också är långsiktigt bra. Jag tror vi får hitta någon slags medelväg där vi lyckas moderera strömmarna, sen gäller det att stoppa de värsta katastroferna och jobba för att bygga välstånd för länderna som även finns utanför EU. Men med tanke på att vi (EU) inte ens kan lösa problemen INOM EU (exvis Romerna i Rumänien) så kommer det gå trögt.
   Ett problem med migrationen är ju att de länder som migreras ifrån drabbas av brain drain, de som kan lämna landet är ju de som ändå har någon form av bildning. När man pratar om att hjälpa på plats, så är det ju inte lite tältduk och ris dessa länderna behöver, inte heller militär intervention, utan hjälp med företagande, hjälp med access till marknader etc.
   Sen är det ju frågan hur vi ska lösa det här med migrationen. Jag är ändå rätt stor vän av välfärdssystem mm. Jag är långt ifrån expert på hur det funkar idag, men kanske kan man skapa ett system med arbetsvisa som kan vara relativt lätta att få, men som inte ger bäraren tillgång till mer än de mest grundläggande välfärdssystemen (egentligen fri akutvård). Då kan ju de som vill pröva lyckan åka till Sverige, eller Belgien eller varstans inom EU och söka ett jobb, jobba, bo men inte vara berättigad till pension mm. Personen är helt enkelt ansvarig för sig själv utan något socialt skyddsnät. Om gästarbetaren inte kan finna något jobb får denne återvända hem och försöka igen med ett nytt visa. Jag är medveten om att ett sånt system har massor med nackdelar - konkurrens om jobb, "andra klassens medborgare" drar ner löner etc.. men smartare människor än mig får fundera vidare...

   Radera
  5. Ja kompetensen, konkurrensen, är inte överväldigande, i ÖVRIGA partier!

   Det finns kvalificerat säkert folk uppåt pensionsåldern som slängts ut/hoppat av,
   från andra partier, med massor av erfarenhet.

   Då har man ingen karriär att "vårda"...

   Radera
 10. "Putinkramande"

  Pinsamt.

  SvaraRadera
 11. Det behövs ett konsrvativt parti i sverige som förespråkar ett skattetryck på 20%.
  Det finns SD som kallar sig "konservativa" men egentligen bara är gammelsossar.
  Det finns KD som kallar sig "konservativa" men bara är ytterligare ett socialliberalt parti.
  Det finns M som kallar sig "konservativa men egentligen bara är ett socialliberalt parti, alternativt, saknar ideologi.

  Jag hoppas SD splittras och vi får ett höger-SD som erkänner att fortsatt välfärdsstat i sverige ej är möjlig. Och som är höger på riktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste på bistånd att staten skall fortsätta bedriva välgörenhet åt medborgarna. Detta är socialism, inte konservatism.

   Sen läste jag hårresande formuleringar under jämställdhet. Samma vänsterextrema syn som det övriga postmoderna etablissemanget.

   Det jag kan förstå så är borgeligframtid motståndare till medborgarnas rätt att bära vapen. Hur kan medborgarna försvara sin trygghet och sin frihet om de ej har rätt att bära vapen? Samma sossetänk som resten av socialliberalerna.

   Sen läste jag att de verkar vilja behålla en massa bidrag. Borgeligframtid framstår som samma sorts socialliberaler som övriga etablissemanget, de vill bara skruva litet på reglagen och finjustera den socialliberala maskinen. Dels är detta fullständigt verklighetsfrånvänt, välfärdsstaten överlever inte den massinvasion vi såg under Reinfeldt och än mindre den vi ser nu. Och dels är det inte konservativt. Det är bara ytterligare ett socialliberalt parti. Om man räknar SD till socialliberalerna* så blir partiet det åttonde socialliberala partiet i sverige. Det enda icke socialliberala partiet är V (även om de har litet socialliberal retorik så är de nog mer kommunister på riktigt).

   *SDs konservatism verkar vara mest ett spel för galleriet. Dessutom är skillnaden mellan socialkonservatism och socialliberalism marginell, samma gamla socialism, i allt väsentligt.
   /m2

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Sen vill de bedriva samma fruktansvärda neocon utrikespolitik som washington bedrivit de senaste 15 åren. Demokrati-jihadism orsakar bara död och förstörelse.
   /m2

   Radera
 12. Äntligen en verklighetsförankrad artikel relaterad till SD.
  Men det sista Cornu skriver om att SD kommer få bemanningsproblem är bara löjligt efter SD idag är representerade överallt i Sverige och att de av nykomlingarna som inte är erfarna fd moderater m.m. tryggt kan luta sig emot de SD;are som suttit i 4 eller 8 år. Återigen hittar Cornu ett litet halmstrå som visar sig inte hålla för hans tyngd.
  SD:s framtida problem ligger måhända i den interna striden om SDU och det faktum att SD:s opinionssegrar inte är en följd av ett aktivt eget agerande utan pga att sjuklöverns politik och uppträdande så vidrigt att till om med gamla kommunister snart ser SD som det minst onda partiet och minst dåraktiga. Personligen tror jag det skulle gynna Sverige och SD om SDU bildade ett nytt parti med mer utpräglad patriotism och mindre anpassning till PK-Sverige. Problemen med uteslutningar skulle minska och SD skulle framstå mer aptitligt för de mest skygglappade sjuklöverröstare.
  Den stora frågan är dock om "SDU" kan uppnå 4% nästa val om man startar nu. Jag tror inte det är omöjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Patriotism är ju en flummig grund att stå på för ett politiskt parti. Det som jag tycker är bäst för landet och min vision av hur Sverige ska se ut i framtiden är förmodligen något helt annat än det du tycker är för landets bästa. Trots att vi båda älskar vårt land och vill landets bästa. Vem av oss är patriot?

   Man får väl hoppas att alla som ger sig in i politiken har en idé om vad som är bäst för landet och dess medborgare. Annars har de ju knappast där att göra. Sen att idén kan vara rätt eller fel ur din eller min synvinkel är en annan femma, det är ju därför vi har olika partier att välja mellan.

   Radera
  2. @ErikG:
   Det är för många som inte kan något annat än retorik som ser en enda väg att komma närmast köttgrytorna. Dagens priviligierade stand. Det är väl snart bara Sjöstedt kvar som kan förmedla någon form av idéstödd svada i sin retorik. Resten rapar eller spyr ut floskler i accellererande tempo.

   Radera
  3. Lars J. Som sagt, då har de inte där att göra, och då ska man inte heller rösta på dem. Vilket kanske förklarar varför så många säger att de ska rösta på SD. SD´s opinionssiffror är ju, tror i alla fall jag, snarare ett betyg "F" till de övriga partierna, eller kanske främst S och Alliansen, än ett "A" till SD´s politik.

   Radera
  4. Ja, jag tror också att det (att väljarna är så jobbiga så dom tänker lite själva ibland, och ser att enda sättet att sända ett meddelande som når fram till de kring ymnighetshornet är att rösta på (sd)) är en betydligt större förklaring till (sd)s framgångar än rasism, intolerans och hat. Har svårt att se att plötsligt är var fjärde svensk rasist.

   Obehagligt många led som har otur när de tänker och de verkar förstärka varandra i negative spiral. Kanske jag har otur när jag tanker så?

   Radera
  5. I så fall är vi två!

   Radera
  6. Ja, det är mycket retorik men lite ideologi.

   Det beror ju på att de har samma ideologi allesammans. De skillnader som finns handlar ju snarare om nationalekonomiska kalkyler i hur olika ekonomiska åtgärder resulterar i nya jobb och höjd BNP.

   Varför ska man diskutera ideologi när man är 99% överens, liksom?

   Radera
  7. Jag tror som ni, ErikG och Lars J.

   Problemet är ju att poängen inte verkar gå hem... Det är väl medias fel antar jag - som lägger fokus på partiet i sig istället för att gå till grunden med varför folk röstar på dem.

   Men då måste man ju göra lite riktig undersökande journalistik, så det föll väl direkt där...

   Radera
 13. Men vilken j*via jamsande: hur svårt kan det vara att 1.bestämma hur mycket sen sverige skall hjälpa omvärlden 2.Beräkna optimal metod ? Är befolkningen korkade dygdetiker månne?

  SvaraRadera
 14. SD kommer att öka fram tills dess att de får regeringsmakt och antingen börjar kompromissa som stödparti eller i ensam regeringsmakt gör tydligt att de inte kan lösa Sveriges problem.

  Sveriges problem (och till stor del Europas) kommer av en vansinnig skuldsättning under lång tid samtidigt som det paradoxalt nog underinvesterats i basinfrastruktur. "Vårt" kunnande har minskat relativt sett samtidigt som våra löner är fortsatt höga. De företag som idag startas kommer i större utsträckning att innebära mindre och mindre jobb generellt visavi marknadsvärdet på dessa.

  Av det jag kan se vill inget parti erkänna de problem vi står inför, ännu mindre ser jag något parti som kommer med förslag på att vända trenden (för sakens skull tror jag det är försent).

  Nej som sagt, SD-supportrar kan jubla då deras parti kommer att få direkt eller indirekt regeringsmakt i Sverige nästa val. Tyvärr för väljarna kommer det inte göra någon skillnad på framtidsutsikterna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det blir inte ens kul att kunna säga: "Vad var det jag sa?" när ens älskade land befinner sig i kaos och på randen till inbördeskrig.

   Radera
 15. Insåg man inte att detta skulle ske när man gjorde 13% frågan till en 87% fråga så är man ju lite efter. Om ens enda lösning på ett problem är "skjut budbäraren" så är man i en värre knipa än de flesta tycks begripa.

  (DÖ) kommer antagligen gå till historien som det sämsta beslut en parlamentarisk modern nationalstat har tagit då man lämnat dörren öppen för alla problem en globaliserad värld har att erbjuda i ett försök att värja sig från allt ansvar man kan tänkas bli beskylld för framöver.

  (DÖ) Luktar som en blandning av inkompetens och Chekism i paritet med reduktionen av försvarsmakten.

  SvaraRadera
 16. Till ämnet hör ju även att flera tar upp valet 2018 i sina kommentarer vilket förutsätter att världsläget ser ut ungefär som nu.
  Jag sticker ut hakan och hävdar å det bestämdaste att det inte kommer att göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med där, så länge kommer det inte att hålla, det är för långt till 2018

   Radera
 17. Ett återkommande tema på denna blogg är hur olika samhällsbärande funktioner vanskötts av diverse regeringar. Finns där ett samband med ledande politikers utbildningsnivå? Kan det vara så politiker saknar intellektuella redskap att hantera svåra samhällsproblem? Är det därför man blundar för det som är svårt och jobbigt? Och hur blir det när politikeryrket professionaliseras? När en kritisk massa av dina kollegor har samma bakgrund, brist på utbildning och brist på erfarenhet från ett liv utanför politiken?

  Jag saknar tid och metod för att mäta handlingskraft och utfall men en snabb Wikipedia jämförelse mellan regeringarna Bildt (1991-1994) och Löfven (2004-) ger följande:

  För regeringen Bildt (1991-1994) - 50 % av ministrarna hade en universitetsexamen och 66 % gedigen yrkeserfarenhet utanför politiken och av dessa 43 % erfarenhet av företagsledning eller annan privat vinstdrivande verksamhet. Hela 1 % var dessutom reservofficerare.

  För regeringen Löfven (2014-) - 42% av ministrarna har en universitetsutbildning och att 37 % har gedigen yrkeserfarenhet utanför politiken och av dessa har ingen utom möjligvis Sven Erik Bucht erfarenhet av företagsledning eller privat vinstdrivande verksamhet. 0 % reservofficerare.

  Om en regering skulle sättas upp av det av påfallande många kommentators hyllade SD och vi antar att en sådan regering skulle bestå av SD-s nuvarande riksdagsgrupp skulle siffrorna se ungefär ut så här: 21 % med universitetsexamen (förutsatt att "lärare" ingår i den gruppen annars 7 %) och 50 % med gedigen yrkeserfarenhet utanför politiken, de flesta lärare men också undersköterska eller personlig assistent. Åtminstone en har varit yrkesofficer och dessutom varit chef på ett företag.

  Det är klart att boklig bildning och erfarenhet från verkligheten inte är allt här i världen men nog känns det som att något saknas? Speciellt i som kineserna brukar säga "intressanta tider".

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissar bara men skulle inte förvåna om kurvan för bildningsgenomsnitt hos SD pekar upp lika brant som kurvan för flyktingmottande.

   Radera
 18. Det är ingen vild gissning att SD på lite sikt kommer att bli största block. Kanske går Moderaterna+SAP ihop och bildar det nya partiet Socialmoderaterna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem f-n ska rösta på (sm)?
   De försöker ju utmåla det svenska poltiska landskapet som om de är dom 2 alternativen, typ demokrater och reublikaner I USA. De flesta som röstapå dess 2 lever förmodligen i den villfarelse också och slutar omedelbart rösta på dem närde till sist inser att S&M är same-same-but-different.

   Tyvärr är väl (sd) som de vill framställa det jälva, det enda oppositionspartiet i dessa DÖdagar. Suck!

   Radera
  2. @ Lars.J Givetvis kommer ett ev samgående av partierna EFTER valet 2018 så man kan lura väljarna 4 år till.

   Radera
  3. Ahh? Som den finske pojken som pissar på sig ute när det är vinter?

   Radera
 19. Med nuvarande ökningstakt så är det inte omöjligt att SD får över 50% i valet 2018. Sen är ju frågan om vänstern kommer att acceptera ett sånt valresultat....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Acceptera? Det tror jag nog. Vad är alternativet? Tror du Sjöstedt kommer att kasta Molotovs på riksdagen? Knappast.

   Radera
  2. Nej, jag tror inte Jonas Sjöstedt kommer att kasta molotovcocktails på riksdagen :)

   Radera
  3. Men ett antal rättrogen, godhetsindoktrinerad (s)-are kan sitta i rösträkningen och göra systematiska räknefel... Säkert i villfarelsen att de gör en insats för demokratin. Jag vet att röstfusk förekommit i Sverige i modern tid (nåja, 80-talet) och det var då så att det var (s) som fick dessa röster.

   Radera
 20. SD:s framgångar står ju att finna i den övriga politiska likriktningen.

  Först har man kapitulerat för den globaliserade liberalismen. Inte ens V och MP är emot frihandel i EU, osv etc. Åtminstone inte i praktiken.

  Eftersom alla är överens med varandra om sådana övergripande frågor, måste man definiera sin politiska fiende och då blir det sju partier som pekar på det åttonde. Delvis rättvist naturligtvis, de tycker ju de facto annorlunda.

  Det enda som kan ta ifrån SD deras tätposition är så klart konkurrens. Så desarmerades NyD en gång i tiden.

  Det sjuklöverparti som annonserar att de tänkt om angående invandring, EU och lite annat smått och gott kommer tjurrusa lika snabbt som SD sjunker tillbaka till ensiffrigt stöd.

  Förmodligen kan man se samma sak i kommunalpolitiken. I de kommuner där sjuklövern smugit undan alla försök att etablera flyktingmottagning har nog SD ett begränsat stöd och inflytande skulle jag gissa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Endast empiriskt men i Vaxholm där man stolt deklarerar att man inte har en enda SD´re bland kommunpolitikerna har man heller inte tagit emot en enda flykting.

   "Vaxholms skrala flyktingmottagande, trots ett guldkantat avtal med Migrationsverket, får nu konsekvenser. Länsstyrelsen har sagt upp avtalet på grund av att inte en enda flykting har tagits emot på flera år."

   http://www.skargarden.se/flyktingavtal-med-vaxholm-uppsagt/

   Radera
  2. +1 Ben!

   Sen den vecka för en god tid sedan när du citerade Jello Biafra och refererade till Bart (eller om det var pappa Homer) Simpson, förstod jag att vi hade en del gemensamma tankar. Det välformulerade skrivna är det välformulerade tänkta (ditt inlägg). Så begripligt att t.o.m. en S&M-are borde se det självklara sambandet i innehållet.

   Radera
  3. Let's lynch the landlord!

   Radera
  4. Brace yourself my dear!

   Radera
  5. ...for a bowl of rice a day..

   Radera
 21. SD har en realistisk politik och viker inte ner sig för medias kölhalning till skillnad från alla etablerade politiker. Kulturmarxisterna propagerar för extrem feminism och multikulturalism som är deras främsta verktyg att underminera, försvaga, skada det homogena och välfungerande samhället med syfte att söndra och härska. Det är helt enligt Frankfurt skolans modell. De har hållit på sedan 1964 då mångkultur och särrättigheter introducerades och som blev låg 1975. Långsiktigt, strategiskt och systematiskt arbete som sprider sig i samhället, för bra karrär måste PK åsikter accepteras som belönas av makten. Politik och media blir allt mer utopiskt och idiotiskt samt destruktivt och bryter ner samhället.

  Om det finns 100 barn och 100 äpplen så ger regeringen idag ett barn 99 äpplen och 99 barn får dela på ett äpple. SD vill ge alla barn var sitt äpple. En humanare, rättvisare och medför inga integrationsproblem. Detta är höjden av rasism enligt etablerade media och politiker, men folket tycker det är bästa lösningen för att förhindra Sveriges undergång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Frankfurtskolan är en styggelse som orsakar mycket problem och lidande. Söndra och härska är metoden.

   Radera
 22. Det är uppenbart att måttet är rågat.

  Folk har helt enkelt tröttnat på att delar av Sverige varken är eller känns svenskt längre.

  John Cleese säger om London att det inte är engelskt längre och undrar var är alla engelsmän är.

  John Cleese - London is no longer english
  https://www.youtube.com/watch?v=J80AGEvRQOg

  Mångkultur är OK så länge den utgör ett exotiskt och spännande inslag. Men ingen trivs med att vara en minoritet i sitt eget land/stad/stadsdel.

  Det ser vi ett tydligt exponentiellt tilltagande exempel på just nu.

  SvaraRadera
 23. Du kan ju inte räkna ett aritmetiskt medelvärde! Det är oPK. Du måste vikta: t.ex. 3*0,01 + +0.7*0,9 +2.1*0,03 +1.4*0,0,6 = 0,8. Det är fortfarande en ökning, men om man dessutom avrundar till närmast jämna heltal, så blir ökningen för SD 0%. Det känns väl bra?

  SvaraRadera
 24. Senast valet 2022 kommer en majoritet av flyktingarna att rösta på Alliansen eller SD! Jag skämtar inte! De flesta flyktingar anser själva att väst borde ha ingripit i deras hemländer så att de inte behövt fly. Det enda parti som tycker så här i Sverige är SD. På sikt har de alltså bara SD att söka sig till.

  Man kan jämföra med det som hände på 1990-talet med flyktingarna från f.d Jugoslavien. Sossarna öppnade dörrarna i övertygelse om att krigsflyktingar = nya egna väljare. Det funkade 1998 och 2002. Men eftersom dessa människor hade flytt från en f.d kommunistisk diktatur så gick de mer och mer över till den andra sidan vartefter de förstod hur politiken i Sverige funkar.

  Samma sak kommer att hända med de som kommer nu, 2018 röstar de rödgrönt, 2022 fifty-fifty, 2026 blått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många kristna från Mellanöstern röstar idag på SD för att båda grupperna ej gillar is--m.

   Radera
 25. Äh. Det är ju bara troll som klickar flera, förlåt, blivit uppringda flera ggr och valt SD. :-)

  SvaraRadera
 26. Fast vinden har ju vänt. I tider av stor tragik och många som flyr vill folk hjälpa och SD:s politik hjälper flest. Naturligtvis ökar de följaktligen.

  SvaraRadera
 27. 30'000 personer hade sagt att de skulle till medborgarplatsen och visa att sverige skulle öppna sina hjärtan. Men sen regnade det så bara 15'000 personer dök upp.

  Det säger ganska mycket om svenskarnas inställning när undvika regn går före hjälpa flyktingar. Så jag är inte förvånad över SDs framgångar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du säker på att det verkligen var 15 000 ? Titta på ytan och tänk på att många hade paraplyer så att man inte kunde stå så tätt. Har inte orkat men som vill ta det som räkneövning. Alla som anordnar demonstrationer/möten vill gärna överdriva, det är lite trist att tidningar vill en sak istället för att rapportera vad som verkligen sker. Det är inte bra att tidningar har en ideologisk agenda när det gäller nyheter och jag tycker man marker rätt tydligt det just nu. Jag kommer inte att rösta på SD men jag vill ha en mer opartisk rapportering vad som hander. Journalister kan privat var v eller mp men I sin yrkesroll är de satta att tala om vad som händer.

   Såsom cornu påpekar så är det flera opinionsundersökningar som visar på att SD ökar trots en massiv mediabevakning kring flyktingar.
   Det är ju faktiskt väldigt överraskande och jag trodde det skulle vara förstasidesnyhet men inte den morgontidning jag läser.
   Men jag misstänker att om SD gått illbaka lika mycket som egentligen hade varit mer förväntat så hade det varit på löpsedlarna.

   Det är konstig nyhetsvärdering I mina ögon.

   Radera
  2. Jag hörde siffran 15000 av någon reporter på plats. Oavsett så varvdet många som brydde sig mer om håret än flyktingar

   Radera
 28. Har du foton på dessa 15000?
  Skulle vara intressant att se, liksom...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aftonbladet har säkert någon bild. Googla om du vill räkna.

   Radera
 29. KD och M tillhör samma EU-parlamentsgrupp som Viktor Orbans Fidesz. Ska vi köra lite Cornu-logik på det sambandet?

  SvaraRadera
 30. Det är ju super! Då har vi 2.35 miljoner som kan åka ner "och hjälpa på plats"!
  Det vore både godhjärtat och skulle höja intelligensen här i landet. På många sätt börjar den närma sig 30-talsnivåer...

  SvaraRadera
 31. @Cornu
  En eventuell kompetensbrist i Riksdagen efter valet 2018 till följd av att SD-blocket blir större än DÖ-skalleblocket, skulle åtminstone inte jag vara alltför rädd för. Nuvarande Riksdag utmärks inte direkt av kompetens, utan mer av en flock knapptryckarzombier med välrepeterade muntliga anföranden.

  I och med EU-medlemskapet så är det så vist ordnat att 70 % av alla beslut som tas upp i riksdagen redan är fattade av Ministerrådet och Europaparlamentet. Riksdagen har härmed funktionen att implementera EU-direktiven i vår nationella lagstiftning, vilket mer är ett jobb för professionella opolitiska jurister.

  Man får väl sätta de skarpaste hjärnorna till de resterande 30 % av besluten som tas upp til omröstning i riksdagen. Och det går säkert att hitta bland de 349 blivande riksdagsledamöterna.

  ksdalla beslut rörande varfår en majoen eventuell seger för SD-blocket

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rättelse:
   Ett smärre stavfel har smugit sig in i den sista meningen:) Det ska stå:

   Det har blivit en folkstorm bland PK-folket när näringslivet och då särskilt lobbyister från vinstmaximerade privat aktiebolag inom den skattemedelsfinansierade välfärdssektorn har kontaktat SD. Dessa försöker självfallet påverka SD, så att SD vid en eventuell regeringsställning ska tillåta dessa företag att få fortsätta sin business. Numera är också Wallenbergsfären verksamma inom välfärdssektorn, som de kallar tillväxtsektorn.

   Här måste man vara klar över att privata företag inom välfärdssektorn har applåderat den destruktiva massinvandringen. De privata företagen inom välfärdssektorn gynnas nämligen av en stark befolkningstillväxt, eftersom en sådan borgar för ett stort elevunderlag (=skolpengsgaranter), många flyktingar att ta hand på lukrativa flyktingförläggningar samt många patienter och vårdtagare.

   Dessutom anställer många av dessa privata vårdföretag invandrare, oftast med dåliga svenskakunskaper och vilkas lön till största del betalas av de svenska skattebetalarna. Därmed minimeras företagens lönekostnader och vinsten maximeras. Patientsäkerheten blir å andra sidan bedrövlig.

   Följdriktigt figurerade tre Wallenbergare i Dagens Nyheters massinvandringspositiva upprop där 100 kändisar, politiker och annat löskefolk skrev under en appell där de dyrt och heligt värdesätter människan Anders Behring Breivik i lika hög utsträckning som deras nära familjemedlemmar.

   SD måste således sätta ned foten och avkräva lobbyisterna svar på hur skolelevresultaten blir bättre med vinstmaximerande friskolor, och på vilket sätt patientsäkerheten gynnas av ett vinstmaximerande, kartellsökande vårdoligopol. Om inte något seriöst och tillfredsställande svar ges, så bör SD inskränka dessa företags verksamhet från dagens nivåer.

   Radera
 32. "1.4% i valet 2002, dubblade till 2.93% 2006, dubblade till 5.70% 2010 och mer än dubblade till 12.86% till valet 2014."

  Dags för logaritmisk skala här med...

  SvaraRadera
 33. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 34. Över 1000 flyktingar anländer per dag i Malmö förnärvarande.
  Sanna mina ord det blir en utmaning med Maggans toma lador..

  Jag tror nog SD kommer fortsätta klättra i rask takt framöver

  SvaraRadera
 35. Idag publicerade SIFO en undersökning som visar att SD ej har gått framåt. Nåväl ej att förvånas över och i de övriga har de ej ökat signifikant. Men den intressanta frågan är varför skattningen av stödet i samma tid skiljer sig åt med upp till 10%, ja 17 % om vi tar med SCB från i maj? De intressanta frågan lyser med sin frånvaro och den tror jag inte intresserar de högertok som lever ut något slag av orgasm eller Cornu som är reflexiv, stimuli - respons, men ej reflekterande.

  SvaraRadera