Cornucopia?

2015-09-08 19:20

Tisdagstrams: Omslutande påslakan i tvättmaskinen

Hur kommer det sig att när man tvättar sängkläder tillsammans med påslakan, så lyckas alltid påslakanet omsluta i princip all den andra tvätten, som levereras i en enda dåligt centrifugerad klump, möjligen även dåligt tvättad klump?

Detta är helt klart ett världsproblem för bloggens läsare att reda ut.

Min hypotes är att påslakan är att betrakta som tvättens diod - det går bara att passera ett påslakans öppning i en riktning, och det är inåt. Därmed är det en ren stokastisk process, där givet tillräcklig tid kommer all övrig tvätt att förr eller senare omslutas av påslakanet. Då man generellt bör tvätta sängkläder på högre temperaturer, minst 60, gärna 75 grader, så blir det också längre tvättar, med nästan 100% sannolikhet för total omslutning.

Tvättmaskin i drift.
Lösningen på detta världsproblem är helt enkelt lika enkelt som självklart - tvätta påslakan separat utan annan tvätt att omsluta. Eller så kan man förstås knäppa påslakan med intakta knappar innan man stoppar dem i tvätten.

Tydligen sägs det dessutom finnas påslakan med dragkedja, vilket löser detta problem. Sådana går åtminstone att köpa i Tyskland. Sedan finns det något som heter tvättpåsar, i vilket man placerar själva påslakanet, och på så sätt förhindrar att det omsluter den övriga tvätten. En slags kondom för tvätt.

Hypotesen ovan kan förstås förvandlas till en teori, genom att med tillräckligt många stickprov tvätta samma tvätt olika länge, och mäta upp hur mycket av tvätten som omsluts av påslakanet för olika längd på tvätten. Stämmer hypotesen bör man få en rätt snygg fördelning som konvergerar mot 100% omslutning när tvättiden går mot oändligheten.

Påslakanet har dock en utmanare, nämligen stretchlakanet. Att dra igång en deathmatch mellan ett påslakan och ett stretchlakan i en dödlig kamp om vem som omsluter vem lämnas dock som en övning åt läsaren.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

41 kommentarer:

 1. Handsken är kastad
  För mig får den ligga orörd.
  Kom bara helt spontant att tänka på religion när jag betraktade din illustration.
  Enligt min hustrus utsaga är Lestadianer förbjudna att titta på tvätt i maskin
  Underkläder, kantänka...
  Med tanke på Lestadianers barnkulle storlek är det kanske klokt!
  Kullarnas storlek är imponerande!
  För övrigt: min hustru har råkat ut för att påslakan beter sig på det sätt du beskriver.
  Men inte ett ord angående detta till mig
  Klokt!
  Skulle nog inte brytt mig
  Bortskämd
  Erkännes.

  SvaraRadera
 2. Varför har du en torktumlare men ingen mikrovågsugn? Torktumlaren är bland det mest onödiga som existerar i ett hushåll.

  SvaraRadera
 3. Jag gav upp och sydde knappar på alla påslakan, tog sin lilla tid men det var klart värt besväret.

  SvaraRadera
 4. Jag tror att det ligger mycket i din förklaringsmodell, Cornu. Men är det verkligen en stokastisk process?

  SvaraRadera
 5. Tvättpåsen verkar vara lösningen. Kriget mot vardagens tidstjuvar tar aldrig slut. OT: noterade att begreppet "omsluta" förekommer i en nyligen utgiven svensk SF roman :-).

  SvaraRadera
 6. Man kan tydligen betrakta verkligheten utifrånolika utgångspunkter. Lasse W har valt sin. En annan kan vara att betrakta det hela som att underlakanen(den övriga tvätten) istället penetrerar påslakanen. Att applicera knappar alt dragkedja skulle då motsvara pessar. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett pessar förhindrar väl inte penetration? Du menade att det motsvarar ett kyskhetsbälte.

   Radera
  2. Uj uj uj, L L:s inlägg hade Freud haft roligt med...

   Radera
 7. Äh, de plagg som hamnar inuti påslakanet (som för min del är vittvätt på 90 grader) blir nog rena i vilket fall. Bara praktiskt att de påsar ihop sig. Electrolux skulle kanske göra succé om de lanserade en tvättmaskin för män, om det är möjligt. Jag tror de måste göra det mycket mer komplicerat och telefoninteraktivt för att lyckas med en sån kupp. Försöka göra tvättmaskinen till en statuspryl.
  "-Jag har köpt en Zunassi 330 för tietusen, made in Holand China. Jag kan ställa in vattentemperaturen här på min mobil där vi sitter på caféet. Får inte gå över 700 grader dock eftersom det får diamanter att brinna."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska man tro landet brunsås så handlade männens infart i köket om att det kan lagas mat på ett svårt sätt, man bakar eget surdegsbröd och gör sin egen pasta. Gärna ska det ha lite naturlighetsromantik också. Att tvätta på tvättbräda ligger nog närmare framtiden. Alternativt väljer man att inte tvätta kläderna alls.

   Radera
 8. När dessa vardagliga intimiteter ändå har kommit på tal, lägger ni dasspapper på vattenytan i stolen innan ni, ja, sätter er på den? Så slipper man ju använda borsten efteråt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ha som vana att lägga "lass"papper har sina fördelar:
   1. säkerställer kontroll av att det finns dasspapper.
   2. man kan torka av sittringen med lasspappret innan man sätter sig
   3. man minskar risken för bakstänk
   4. man minskar risken att behöva använda borsten efteråt.
   Nackdelar:
   1. det går åt mer papper.

   Anser för övrigt att stådass är det mest hygieniska eftersom det eliminerar all kontakt mellan användaren av dasset och de tidigare användarna. Bakstänksrisken är minimal. När man väl lärt sig huka är det också en mycket tjänligt lassställning.

   Radera
  2. Mardröm att få bakstänk på en offentlig toa..
   Använder därför inte dem till att "lassa" ej heller har man väl frivilligt direkt-kontakt med huden mot någon yta därinne?

   Brukar även försöka hålla andan under hela besöket.

   Radera
  3. @RB, det kanske förklarar varför danskarna använder dubbelt på smycket dasspapper som svenskar, som jag hörde någon nöjd exportchef förklara.

   @Kalle7 Jag förstår hur du känner, men det är bara att ge upp de där föreställningarna och inse att vi är alla samma soppa. Jag rekommenderar en uppesittarkväll med ett par föreläsningar på ibiology dot org om vad det är som finns inuti dig själv. Huruvida du blir konstig eller insiktsfull eller bara fortsätter som vanligt är upp till dig. Men du måste väl hålla med om att det är helt jävla fantastiskt och att "bakstänk" inte spelar någon roll. Du behöver inte hålla andan, någon miljon mikrober hittar dig ändå. Ta istället ett djupt andetag, en suck.

   Radera
  4. Att "lassa" (nytt ord för mig! Tack!) funkar ju inte i speciellt många länder om man sen inte vill fixa ett avloppsstopp för halva samhället.

   Vilket leder in på tanken, är det bäst för miljön: att spola ner pappret, eller att slänga det i papperskorgen bredvid? Vem har svaret?

   Radera
  5. @Kapitalist

   Jag har koll på läget och de värsta bacilluskerna är tackolov inte luftburna, visst riskerar de bli det om man kör med handtorken, eller får bakstänk, men du gör ju som du vill ;)

   Radera
  6. Jag blir otroligt nog aldrig sjuk, så jag har ingen bakterieskräck. Senast jag var förkyld var anno 2002, och före dess 1990. Jag hade alltid trott att det som luktar illa på toaletter är harmlös metangas, men tyvärr u läst att metangas är doftlös. Det som stinker är verkligen bajsmolekyler som kommit in i näsan. Jag har nyligen fascinerats av mikrobiologi och tittar bl.a. på föreläsningar på ibiology.org som jag rekommenderar alla att göra en gång istället för nån spelfilm. Det är bara att konstatera att vi inte har någon chans mot dessa små maskiner. Spelar ingen roll om det stänker eller inte, de är redan inuti dig.

   Radera
  7. Fallskärm heter det. Inget annat.

   Radera
 9. Kallle7 har rätt, sy i knappar då! Eller tvätta så full maskin att inget kan röra sig där inne...

  Borsten är ju så äcklig, själv använder jag papper för att torka mig. Pappret kan ju också annars skydda för "bomben" från trampolinen så att säga. Stänket kommer högre än varifrån föremålet släpptes.

  SvaraRadera
 10. Vad tusan har ni för märkliga sängklader?
  Det har nog aldrig hänt mig vad jag kan minnas. De trasslar sig aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv kör jag med Polyester-Satin i alla mina sängkläder (färgade gult och blått så klart!) och det händer mig ibland men inte alltid. När det väl händer så är det alltid bara ett par strumpor eller så som lyckas penetrera/omslutas.

   Radera
  2. Brukar inte åtminstone en strumpa försvinna vid tvätt?
   Någon förklaring på det?

   Radera
  3. Absolut, Strumpor däremot bara går upp i atomer...

   Radera
  4. Atomer trodde redan den gamle greken Demokritos sig vara på spåren .
   Men om strumpor visste nog ej en grekisk filosof ett vitten!

   Radera
 11. Jag tror att påslakanet vänder sig ut och in och på det sättet omsluter den övriga tvätten, detta är ju också lätt att kontrollera.

  SvaraRadera
 12. Viktigt meddelande till allmänheten - information från Bokus.com:

  - 1 st Stjärnfall (9789187783388) à 179.00 kr
  Artikeln är tillfälligt slut hos förlaget och har därför avbeställts.

  För bövelen...

  SvaraRadera
 13. Vad händer om man tvättar två påslakan samtidigt? Blir det en kamp i tvättmaskinen om vilket påslakan som ska lyckas omsluta det andra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske kan få statliga forskningsanslag för att genomföra dokumenterade experiment i ämnet.

   Radera
  2. Spännande idé Fredrik! Kan lanseras som ett spektakulärt alternativ till den grymma tuppfäktningen i många länder.

   Radera
 14. Jämför med hur en vimpel, som får sitta uppe några månader, praktiskt taget alltid slår en gordisk knut på sig själv.

  SvaraRadera
 15. Är det påslakanen som omsluter övriga plagg, eller är det övriga plagg som penetrerar påslakanet? Fanns det ett samtycke? Och var det ett vitt påslakan och rasifierade plagg, eller tvärtom så man vet vem som är förövaren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sluta tramsa... Alla vet att det är bögarnas fel!

   Radera
 16. Det är ett fenomen som jag funderar över efter varje vittvätt. Men det är inte bara påslakanen som är glupska, örngott är duktiga på att sluka näsdukar.

  SvaraRadera
 17. Ja, det här är ett problem i vårt hem.

  Min man envisas att ha stora påslakan, som nästan räcker för två i en 160 säng. Vid tvätt av dessa monsterlakan åker alla lakan och örngott in i påslakanet. Vi har löst med att tvätta påslakanet för sig.

  SvaraRadera
 18. http://physics.stackexchange.com/questions/92361/behaviour-of-duvet-covers-in-washing-machines

  SvaraRadera
 19. Mycket enkelt! Stäng påslakanet! Det finns alltid möjlighet att stänga moderna påslakan! Dock icke gamla. Om du till äventyrs kör med gamla påslakan ; vänd dom först ut och in; stoppa sedan övrig tvätt i påslakanet! Tvätta och sedan faller allt på plats som sig bör!

  SvaraRadera
 20. Varför är navelludd blått?

  SvaraRadera
 21. Vadå tvätta?
  http://www.clasohlson.com/se/Weekendlakan/Pr314887000

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köp, sleep och släng!

   Radera
  2. Låter som ett engångsligg...

   Radera
 22. Jag har en smal toppmatad tvättmaskin - och där händer det väldigt sällan att påslakanet tar "hand om" den övriga tvätten.

  SvaraRadera