Cornucopia?

2015-09-21 12:13

SvD: 80% av hushållen får sänkt disponibel inkomst av (s) och (mp):s budget

Schibsted/SvD uppmärksammar att fyra av fem hushåll kommer få sänkt disponibel inkomst med (s)va(mp)regeringens nya budget. Finansminister Magdalena Andersson (s) har dock uttryckligen beordrat att denna information ska tas bort från budgetpropositionen, men informationen finns i den tidigare finansplanen.

Majoriteten av svenska folket är alltså förlorare på den första socialistbudgeten sedan valet 2014. En källa säger till SvD:
"Finansministern har sagt att materialet inte ska vara med i budgeten och därför är det borta. Regeringen vill mörka att det är så här effekterna av politiken ser ut, att så många förlorar."
Finansminister Magdalena Andersson (s)
Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet 
SvD sammanfattar resultatet:
"Förklaringen är finansdepartementets slutsats att 80 procent av hushållen förlorar på regeringens politik under 2016, enligt uppgifter till SvD. Den disponibla inkomsten sjunker i åtta av tio inkomstgrupper. När den analysen var genomförd tog Magdalena Andersson beslutet att inte publicera materialet i budgeten."
Endast 37.9% av de svenska väljarna röstade på regeringspartierna, men inte ens dessa väljare får behålla sina inkomster, då endast 20% av de svenska hushållen slipper minskad disponibel inkomst.

På annat håll konstaterar tjänsteföretagens branschorganisation Almega att man redan fått se massuppsägningar av anställda på grund av skattehöjningarna för arbetsgivarna. Almegas VD Anna-Karin Hatt (fd centerpartistisk energi- och IT-minister, som alltså faktiskt lyckats få ett jobb) säger:
"Det är märkligt att en regering som säger sig ha en jobbagenda och vill att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020 väljer att höja trösklarna in på arbetsmarknaden genom att göra det dyrare att anställa unga och försämra både RUT- och ROT-avdragen. Båda de förslagen kommer leda till färre, inte fler jobb, framför allt för unga och invandrade."
För hushåll där man blir uppsagd faller förstås den disponibla inkomsten ännu mer, och det handlar där om hushåll med redan låga inkomster, som därmed inte får de skattelättnader eller icke skattehöjningar som de 20% svagaste hushållen påstås få.

Särskilt är det just grupper med högst arbetslöshet som kommer bli av med jobben - ungdomar och invandare - konstaterar Almega.

Inga män har nämnts vid namn i detta inlägg för att höja rankningen hos olika sk rättviseräknare. Vi vet ju alla att det är som mest rättvist när det är 100% kvinnor. Vi slänger väl inte lite extra kvinnoförnamn för att dra upp rankingen ännu mer: Anna, Lotta, Birgitta, Lena, Lovisa, Margareta och Bertina.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

77 kommentarer:

 1. 80% av de Svenska hushållen ja!
  Vi öppnar våra hjärtan, det är klart att det kostar att investera i nyanlända.
  Var inte så småaktig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Men den höjda kostnaden för hemhjälpen med 2500 kr extra i månaden kommer säkert göra att fler pensionärer arbetar längre.

  Eller inte. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Per år-gissar jag?

   Radera
  2. Tror inte att pensionärer arbetar längre nu när (S) tagit bort rabatten på arbetsgivaravgiften för pensionärer, trots att det var en mycket god affär för staten. Ideologi går före och pensionärer ska inte arbeta även om dom vill själva.

   Radera
  3. Kristian, Arbetande pensionärer är inte bra för arbetslöshetsstatistiken så det måste naturligtvis motarbetas.

   Radera
  4. Kan vi dessutom ersätta den erfarne pensionären med en 3-4 unga outbildade unga för att göra samma jobb så blir det fint i statistiken, eller just det, det kostar ju lite mer för företaget...

   Radera
  5. Jonsson, inte för att jag gillar Sossarna men det är det verkligen nån som hindrar företagarna från att låta folk jobba kvar om de vill? Visst att man inte får någon skatterabatt, men om dom nu är så effektiva som du påstår så finns det väl inga skäl till rabatter.

   Radera
  6. Var menat som sarkasm angående vissas syn på att äldre inte ska jobba och att låta ungdomarna få de jobben istället. Du har såklart helt rätt - för mer kvalificerade jobb där erfarenhet ger en bra utväxling på effektivitet jämfört med en färsking så behövs nog inte skatterabatten (kan tänka mig att den kan användas för att ge mer löneutrymme för att faktiskt motivera att en person jobbar kvar efter 65 i vissa fall). För väldigt enkla jobb, t.ex. att packa upp matvaror i en butik, är det nog bra med en rabatt för att en pensionär ska få jobbet istället för en ungdomlig förmåga som bör vara mer effektiv än pensionären.

   Som jag tolkat det får du fortsätta jobba efter 67 om arbetsgivaren är ok med det, dock ingen rättighet.

   Radera
 3. Går inte hela budgeten indirekt ut på satsningar som är till för nyanlända? Skol och bostadssatsningar är ju helt klart riktade ditåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En normal skolgeneration är 75'000-100'000 elever. Nu skall kanske 300'000 nyanlända in på SFI. Det hade blivit en rejäl merkostnad - om det hade funnits några lärare att anställa...

   Radera
 4. Men vi har ju ingen inflation ju, så det är klart att vi har råd att betala mer skatt när alla priser ligger kvar på samma nivå.
  Fast om skattehöjningen tvingar mig att spara in på pizzakvällarna och netflixabonnemanget blir det svårt för mig att sponsra flyktingmottagandet.

  Isabella, Erika, Linnea..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast skattehöjningarna LEDER till inflation! (Praktiskt va?) I lördags märkte jag att de har höjt priset på limpan (bröd) med 4% pga höjning av arbetsgivaravgifterna (för unga. Cafeer är ju ungdomsarbetsplatser.) Det enklaste skulle därför vara att höja momsen så mycket att man får den "önskade" inflationen. Både Ingves och Andersson blir glada.

   Radera
  2. Javisst ja, Riksbanken vill ju ha 2% inflation.. man gör två flugor på smällen samtidigt.. ett genidrag från vår regering helt enkelt. Det visar ju att Margit Richert hade fel. De KAN hålla två tankar i gång samtidigt.

   Radera
 5. Men den höjda skatten på fossila drivmedel leder till mer cyklande och bättre hälsa för de som åker lite mindre bil eller i några få fall till lite fler sålda elbilar. Vad detta medför är lägre kostnader för sjukfrånvaro i företagen och mindre utbetalningar från sjukkassan. I nästa steg går företagen därmed bättre och levererar in mer skatt till staten så räntekostnaderna blir mindre och skatten senare kan sänkas.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde Ada Beata och Cicilia.

   Radera
  2. Dags att göra cigaretter och brännvin avdragsgilla?

   Försämrad folkhälsa är bra för ekonomin?

   Radera
 6. Så för att ha råd med invandringen genomför man åtgärder som sannolikt tvingar bort än fler invandrare från arbetsmarknaden. Så SD-inbrytning i nya väljargrupper? (Apropå SD, så vore det intressant att veta hur Arnstads performance i Debatt i torsdags påverkat opinionen.)

  SvaraRadera
 7. @nanotec, man måste nog också räkna in kostnaderna för pensionssystem etc av att hälsosamt folk lever längre. Det bästa för ekonomin är väl en lagom misskött hälsa så att folk dör vid 65. Tänk rökning, fredagsgroggar + inga grönsaker till husmanskosten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju därför cigarettrökning är så lönsamt för staten. Dels så får staten in massa skatt på dem, sen dör de tidigt så staten slipper betala pension.

   Radera
  2. Får du lungcancer och måste bli opererad eller ännu värre få cellgifter för att öka din korta överlevnad med ett halvår då du mår pyton så har du i en handvändning raderat ut en stor del av överskottet av alla skatteintäkter du någonsin genererat...

   Nej att låta folk dö i plågsamma och utdragna cancersjukdomar är ingen vinstaffär för staten, behandlingarna är dyra.

   Radera
 8. Socialismens grundval är minimal disponibel inkomst varför åtminstone S- och V-väljare torde vara nöjda med riktningen. "Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov", dvs staten tar allt värde du skapar och ger dig sedan det den anser att du behöver. Många anser att detta är så nära paradiset man kan komma.

  Sen behöver vi inte hetsa upp oss så mycket över just årets höstbudget. Några miljarder tas in här och fördelas ut där. Mest småjusteringar i socialistisk anda och inga systemförändrande reformer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yeah, what he said även om det kan uttryckas bättre. Socialistisk politik ska prioritera de utsatta, t ex de nedersta 20%:en, på övrigas bekostnad. Detta är väl en etablerad sanning?

   Det som i själva verket är anslående är att sossarna har så dåligt ideologiskt självförtroende att de avsiktligt mörkar detta faktum när det i själva verket är i linje med de grundläggande ideologiska hörnstenarna i partiet? Politik utan ideologi, eller rättare sagt, ett politiskt etablissemang som kapitulerat för globaliseringen, tappat rodret och nu driver omkring på de liberala haven.

   Ville man ha skuggan av en chans att besegra SD så kan man inte skämmas för sin egen politik, liksom. Här blottläggs i sjävla verket den svenska politikens totala misslyckande.

   Radera
  2. På 1960-talet gav Palme&co ut en bok betitlad "Politik är att vilja".

   Ur denna kan vi bl a citera följande:

   Jämlikheten är en utopi som ännu är långt ifrån förverkligad i det svenska samhälle där så mycket av gamla klassfördomar och reella klasskillnader lever kvar. Och det är en utopi som ständigt måste formuleras på nytt och ständigt erövras på nytt. Ty i en dynamisk utveckling ligger ständigt faran att nya privilegier skall befästas, nya gränser ritas ut och nya klyftor grävas upp mellan människorna. I strävan till jämlikhet ligger en väsentlig del av socialismens särprägel och framtidsuppgift.

   Palme måtte rotera i sin grav snabbare än turbinerna på Ringhals när det som tidigare framhölls klart och tydligt i själva verket mörkas och göms undan.

   NB då att jag inte nödvändigtvis är enig med varken Palme eller dagens sossar om vilken politik som är bäst för Sverige. Men sossarna verkar ju t o m ha glömt vad socialdemokrati innebär.

   Radera
  3. Instämmer i det du skrivit ovan BD. Att Socialdemokraterna har svårt att argumentera för socialdemokratisk politik är märkligt.

   Har själv inte haft möjlighet att följa riksdagens budgetdebatt idag men den måste också betraktas som en något underlig tillställning då alla partier i opposition utom ett lämnat carte blanche åt sittande minoritetsregering. Att opponera på förd politik när man gett bort makten är inget annat än gnäll alt skådespel.

   Radera
  4. @Ben: Jepp! Och det är därför som Jeremy Corbyn vann valet i UK: han vill driva vänsterpolitik och nationalisera järnvägen och posten. (Precis som Ulf Adelsson f.ö. Så är Adelson då egentligen en kommunist i moderatkläder? Eller är Corbyn en moderat i socialistkläder? En champagnesocialist?)

   Jenny Madestam på Expressen ledare skriver typ samma sak som du.

   Radera
  5. Angående Adelson så har jag för mig att den annars så märklige Paul Craig Roberts i sin krafts dagar (då han var rådgivare åt Reagan) menade att gemensamt utnyttjade resurser i mer eller mindre naturliga monopol - järnvägsspår är ett utmärkt exempel - även i den nyliberalaste av världar ändå bör ägas gemensamt. Konkurrens funkar inte riktigt där.

   Men det var ju innan Roberts fick nåt slags virus på hjärnan och började yra om sionism och den vita rasens framtid. Men man kan ju tänka sig att Adelson tänker samma.

   Corbyn har jag tyvärr dålig koll på men ja, man kan ju tänka sig att flera länder i västeuropa lider av samma åkomma som Sverige.

   Den allra sista visionära reformen jag kan komma på är det där med jobbdator. Man fick förmånliga avtal för att koppla upp sig till internet. Det mest därefter är mörker. Detta var väl typ senare halvan av 90-talet kanske.

   Radera
  6. Tror vänster överskattar värdet av Corbyn - han fick ju jobbet mest för att han är den enda som är kvar i den generation i det partiet som ännu inte varit partiledare...

   Radera
  7. It's done by: "A government that has no pride" (Chrissie of Pretenders)

   Radera
  8. Till detta kan man väl också lägga att åtminstone många LO-män tjänar en bit över 30 000 (snickare är inte underbetalda, t ex) och många av dem röstar idag på SD. S har en kraftigt reducerad väljarbas men att låtsas som att man inte har en politik är nog inte rätta sättet att bredda det.

   Radera
  9. Inte för att jag följt inrikespolitiken i UK speciellt nära men det figurer också en konspirationsteori om varför Corbyn, som är vänstersocialist på riktigt, blev vald och som inte har med ökande trängtan efter socialism att göra. För 3£ kunde varje britt via internetregistrering bli en "Registered supporter" för Labour och få en röst vid valet av ny partiledare. Vissa menar att många Torys passade på att registrera sig och sedan rösta på den mest "extrema" kandidaten i syfte att driva de mer moderata laborväljarna till sitt eget parti..

   Radera
  10. Väl argumenterat. Att lägga en budget med stark fordelningsprofil utan att tala om det verkar minst sagt märkligt.

   Sedan tror jag att Palme & Co lade in fläskben i budgeten för den stora massan, för att inte riskera att väljarna skulle lämna skeppet. Eftersom det på den tiden, epoken Sträng i stort sett, var konstanta skattehöjningar, var man tvungna att lägga in andra förbättringar för att blidka medelklassen. Det är det som inte finns med denna gång, vilket är konstigt. Vid en snabb genomgång finns ingen reform som riktar sig till dessa, det är idel försämringar. Antagligen var skillnaden på Palmes tid att medianhushållet var betydligt mindre välbeställt så fördelningslinjen kunde gå högre upp än i 20:e percentilen.

   Radera
  11. @Ben Dover: Här är den bästa sammanfattningen om Corbynism: http://www.independent.co.uk/voices/comment/thank-god-we-have-the-rightwing-press-to-tell-us-what-a-disaster-jeremy-corbyn-as-pm-would-be-10475557.html

   Det där är faktiskt sant. (utom det där med en utomjordisk allians mellan Corbyn och en asteroid).
   Fö: menar du att Adelsson är anti-semit för att han vill nationalisera järnvägarna?

   Radera
  12. Håller med kingedward, men vi måste gå ända till Palme, Persson hade samma strategi, maxtaxan exempelvis. S budgetar brukade alltid gå ut på att "småfolket" skulle konsumera mer. De breda lagren.
   Kanske ser vi nu hur mp påverkar? De vill ju ha ner konsumtionen.

   Radera
  13. @Lotta: Nej det blev ett syftningsfel där om Adelsohn. Han och Roberts tänker nog samma om järnvägarna... inte om Israel.

   Radera
  14. Jag undrar om inte en del av S:s problem förutom att den sviktande väljarbasen är att intelligentsian antingen ligger till vänster eller höger om S. Så många gråsossar finns det nog inte på kultur och ledarsidor, vilket nog gör det ganska svårt att formulera en motivering till sin politik.

   Ang Corbyn så kan det nog vara en hel del sk avgrundsvänster o dyl som också registrerat sig (av den typen som hellre är ortodox i opposition än som kan kompromissa för att nå makten).

   Radera
 9. Älskar formuleringar som "upptäckte" osv. Det ärliga svaret som vi aldrig får höra är "det bara bidde så"
  Kontranyheten borde då vara "jobbskatteavdragen ledde till att 80 % av hushållen fick minskad skatt"

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://i.imgur.com/z86iMPx.jpg

   Radera
  2. Åh det är ju jag :D

   Radera
 10. Frågan är om budgeten är dimensionerad för nuvarande årstakt asylsökande (365 000)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är om budgeten är dimensionerad för nuvarande årstakt på regn (3650)?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Det kanske är väldigt aningslöst av mig då det givetvis råder stor fattigdom i världen men varför anses alla asylsökande vara utan egna resurser och måste starta från 0?
   Om man antar att en viss del har egna tillgångar, hur håller man detta undan från myndigheterna i dagens samhälle eller är det ingen som kollar helt enkelt.

   Radera
  3. Nederbörd är ett naturligt inslag i vårt klimat.
   Migration och invandring är styrd , eller borde vara styrd.
   Det är ingen naturlig företeelse.
   Vi gynnas av nederbörd om den kommer i lagom takt.
   Vi kanske även gynnas av invandringen-under samma premisser som nederbörden.
   Vi kan inte generöst avstå nederbörd till förmån för andra mindre gynnade.
   Däremot kan vi generöst hjälpa flyktingar var de än råkar befinna sig.

   Radera
 11. På broarna ovanför huvudlederna här i Göteborg har det börjat dyka upp banderoller med texten "Avgå regeringen! Nyval nu!". Ingen avsändare, bara (tryckt, inte handskriven) vit text på svart bakgrund. Jag såg flera stycken på väg till jobbet i dag. Jag kanske bara inte har märkt det förut, men jag kan inte påminna mig att jag har sett något liknande tidigare – trots att även tidigare regeringar har, milt uttryckt, lämnat en del i övrigt att önska. Är den här regeringen exceptionellt impopulär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Regimen!
   Regering plus Vp samt alla som skrivit på DÖ utgör en enhet som är ifrågasatt.

   Radera
  2. Häromdagen var jag förbi centrala Stockholm och sprang in i ett litet men högljutt "avgå Löfven" rally så det kan bu bli en spännande höst (har ingen aning om vilka arrangörerna var, lät väldigt mycket vänster, men de var kanske Max 100 pers vilket fick mig att undra om det snarare var SD eller PRO. Inga pariblommor skymtade

   Radera
  3. Vänsterpartiet kan det knappast vara. Lyssnar på budgetdebatten och Ulla Andersson (Vp) säger vi har satsat.. om budgeten.
   Så var det med DÖ. All makt till vänsterpartiet!

   Radera
  4. I går kväll såg jag en person som var uppe på en bro över E6an och satte upp nämnd banderoll. Hade samma funderingar som du Börjesson, sämsta regeringen någonsin? Iofs har regeringen många fiender så avsändaren kan vara vem som helst till höger om S.

   Radera
  5. @Besserwisser : Sök på "demonstration avgå" på facebook (om du har det) för mer info.

   Radera
  6. Aaah åt SD hållet m.a.o.

   Radera
  7. Fast lite förvånad är jag eftersom tokbänsterns motdemonstration saknades... Märkligt

   Radera
 12. "Majoriteten av svenska folket är alltså förlorare på den första socialistbudgeten sedan valet 2014. En källa säger till SvD"

  Att få mindre pengar i plånboken är inte samma sak som att vara en förlorare. En så självklar sanning att den inte ens skulle behöva påpekas. Fråga din närmsta fotbollssupporter om du inte tror mig, eller grannen som just köpt splitterny bil.

  SvaraRadera
 13. Socialdemokraterna är inte socialister enligt någon tänkbar innebörd av ordet.


  Sen så har väl omkring 80% av befolkningen det rätt gött ställt? Jag tillhör låginkomsttagarkategorin som får ut en 15,000:- i månaden och jag lever ett på alla sätt rikt och bekvämt liv och har råd med allt jag kan tänkas behöva. Det undgår mitt förstånd hur människor som tjänar det dubbla har mage att klaga.Get real för fan.

  Lägg pengarna där de behövs istället. Missbruksvård, mentalhälsovård, ökat stöd för de 20% som inte har allt de behov. Och investeringar för en stark och förnuftig produktion i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga barn alltså och kanske inte i Sthlm eller så?

   Radera
  2. Vad har du kvar efter boendet är betalt?

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. De unga får inget jobb för att de kräver* hög lön för produktion av mycket låg kvalitet. Konsumenter vill inte betala mycket för lite och därför kan heller inte arbetsgivare anställa folk som kräver mycket och bidrar lite.

  Inte nog med att ni kollar på fel ställe i kedjan, ni kollar så fenomenalt långt fram i kedjan att hela diskussionerna blir befängda från alla parter. Det är för guds skulle inte arbetsgivare som betalar arbetsgivaravgifter, det är arbetstagare. Vad som händer när vi höjer arbetsgivaravgifter är alltså att arbetstagaren plötsligt kräver högre bruttolön för att utgifterna på bruttolönen blir större.

  Och det är inte ett dugg oviktigt. Tex kan det bli tydligare varför det inte är det minsta konstigt att ta bort _subventionen_ av arbetsgivaravgifter för unga. Subventionen är en jättemärklig lösning på problemet, eftersom arbetsgivaravgifter endast är till för att dölja storleken på total skatt för specifikt utsatta grupper (arbetstagare). Att börja mecka med subventioner för en sådan funktion är dömt att skapa ett katastrofalt system ingen har koll på.

  *I de flesta fall är det staten som kräver den saken, men det är irrelevant då jag försöker konstatera faktum snarare än att påstå att unga är dumma eller dylikt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungdomsarbetslöshet innefattar ungdomar i åldern 15-24. Det är inte höra krav som är problemet utan utbudet/matchningen. Det saknad tex sjuksköterskor men svårt att anställa en 15-åring för det.

   Radera
  2. Sjunkbomben: du kanske missade poängen? Unga kanske inte bidrar så mycket som de kräver?

   Radera
  3. Är inte en "sjuksköterska" en korg med tjänster som kan delas upp i sina beståndsdelare, var för sig, perfekta för en 15-åring att klara av, till en beskärd del av lönen?

   Radera
  4. Anonym: Fast är påstående korrekt
   "De unga får inget jobb för att de kräver* hög lön för produktion av mycket låg kvalitet."
   Jag vet inte hur det ligger till i praktiken, även om ungdomsarbetslösheten för närvarande är 20 %, förmodligen 30 % om man räknar in åtgärder som gör att de inte är med i statistiken så är det ändå 7-8 ungdomar av 10 som har jobb. Tror inte dessa "kräver" för mycket. Problemet är väl att den de återstående 3 av 10 är sådana som halkat snett i skolsystemet, nyanlända utan någon som helst skolgång, olika typer av handikapp som gör ett vanligt jobb omöjligt. Men hoppet är inte helt släckt för när ungdomen fyller 25 år så blir plötsligt arbetslösheten 8 % och det är väl en siffra som får anses normal för att upprätthålla jämviktsarbetslösheten.

   Radera
 16. I en budget är alltid intäkterna överskattade och kostnaderna underskattade.
  Egentligen borde de rycka plåstret ordentligt ur ett strategiskt perspektiv och höja fastighetsskatten, ta bort ränteavdragen, höja reavinstskatten mm. Vid nästa val har man x antal nya väljare ( 3 år att bli medborgare) som inte bryr sig om historiken samt en andel väljare har gått ur tiden och S kan skylla på V / MP

  SvaraRadera
 17. Skulle vara kul om det kom 300k asylsökanden nästa år, undra hur mycket skatten skulle höjas i nästa budet :)

  SvaraRadera
 18. Frågan är om inte Sverige införde arbetskörkort för statligt anställda. För att arbeta krävs det då 110 i IQ. Alla under denna nivå betraktas som kontra-/improduktiva och sparkas... Vad tror panelen skulle vi inte komma närmare optimum med en sådan åtgärd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kanske jag låter cynisk, men den högre IQ svansen brukar väl söka sig till den privata sektorn där löner/förmåner/karriärmöjligheter är bättre relativt den statliga sektorn.

   Radera
  2. @Jonsson ..Man kan nog drista sig till att påstå att det hela handlar om adverse selection. I den meningen är den "tärande sektorn" dubbelt tärande.. Förutom att försörja dumskallarna så får vi betala för deras misstag...

   Radera
 19. Om 80% av svensk folket får mindre att disponera så borde 99.5% av Cornus bloggläsare mindre att disponera.

  För övrigt så finns det nog bara en lösning på invandrarproblematiken och det är att överge tanken på att Sverige ska bäras upp av kunskapsjobb och istället satsa på att få hem produktionsjobb från Kina typ textil, verkstad, montera telefoner mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker att vi borde satsa på att utveckla tjänstesektorn för privatpersoner som RUT har varit ett bra exempel på. Om en stor del av Sveriges befolkning hade möjlighet att anlita städhjälp/trädgårdsmästare/pool-guy mm skulle vi skapa massor med relativt enkla jobb som dessutom har fördelen att de är jobb som inte kräver konsumtion.

   För att nå dit måste vi sänka skatten på arbete och öka lönespridningen. Utan RUT Idag är det orimligt dyrt att som privatperson anlita hjälp med enkla sysslor eftersom staten ska ha så stor del av kakan. Ska jag anlita en person som löser en enklare tjänst måste jag nog jobba dubbelt så många timmar för att få ut tillräcklig nettolön för att betala fakturan utan RUT.

   Radera
  2. Jag håller med. Tjänstesektorn kan också utvecklas men frågan är ändå om det skapar tillräckligt många jobb. Man kan säkert göra en ganska rimlig uppskattning på vad löneläget i tjänstesektorn bör vara för att öppna för att fler privatpersoner ska utnyttja tjänster. Min känsla är ändå att även enklare industrijobb kommer att behövas.

   Radera
 20. Finansdepartementet börjat tappa tråden, nu kan man kontrollera budgeten själv.
  http://www.di.se/artiklar/2015/9/21/litar-du-inte-pa-budgeten---rakna-sjalv-har/

  SvaraRadera
 21. Ingen nyhet direkt...
  Man kan ju dock "nästan iaf" konstatera att vi får vad vi förtjänar..
  För oss som inte röstade på S, MP, V eller SD är det dock mest synd om då det blev en odemokratisk uppgörelse som vi givetvis inte kunde förutse...
  Men resten, de som röstade på socialistkommunisterna hur tänker dom?
  Antagligen små myser dom nu när ALLA får det sämre..

  SvaraRadera
 22. http://www.di.se/artiklar/2015/9/21/allt-fler-flyttar-fran-ryssland/
  Långt kvar innan vi ser riktig whiteflight härifrån?

  SvaraRadera
 23. Du har blivit skittrist Cornu. Jag har dragit mig för att läsa dina böcker och ju mer jag läser dina tramsiga inlägg på bloggen, desto mindre lust får jag att börja med böckerna.
  Är det bara basha vänstern du skriver om numera?
  Sovjetsystemet rasade ihop över en vecka för 25 år sen, men det vi nu bevittnar är ju kapitalismens sista dödsryckningar. Varför skriver du inte om det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant tanke, men jag är inte övertygad. I DDR hade man det ideologiska alternativet bokstavligen hundra meter bort. Det var lätt att se vad man skulle ersätta den misslyckade kommunismen med, även om många säkert tänkte naivt och utopiskt.

   Not so much när det gäller kapitalismen. Vad är alternativet? Därmed inte sagt att det inte pågår ett paradigmskifte, men några sista dödsryckningar är det inte tal om enligt min uppfattning. Snarare en förkylning.

   Radera
  2. @Man With No Name
   Cornu skriver om kompiskapitalismen och planekonomins misslyckanden. Är det någon annan typ av kapitalism som jag inte känner till om som har misslyckats och som verkar i det fördolda i vårt samhälle? Sen antar jag att du är så gammal att du förstår att du inte kan undkomma kapitalism, eftersom vi inte bor i adam & evas lustgård?

   Radera
  3. Det är bara det att han retarderat in i nån sorts trotsålder, det han skriver numera är ungefär lika förutsägbart som att konstatera att även veckans flingpaket innehåller tillsats av E136.
   Före valet tyckte jag han skrev utifrån nån sorts egenskapad åsiktsplatå, men nu är det närapå en kopia på utvecklingen på Dmitry Orlovs blog, fast i hans fall är det Putinism för hela slanten, här är det vänsterbashing.
   Det är långtråkigt kort sagt, det ger inget att hoppa på redan döda ismer. Känner inte att jag varken orkar börja läsa någon av hans böcker, men än mindre rekommendera dom till mina vänner..

   Radera
 24. Kanske är det dags för en smula solidaritet och inte bara mitt, mitt, mitt ,mitt, jag, jag, jag,

  SvaraRadera