Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2015-09-03 14:42

Söndra och härska - rysk trupp strider nu i Syrien

The Daily Beasts reporter Michael Weiss avslöjar nu att rysk trupp med toppmodern utrustning nu strider tillsammans med Assadregimens trupper i Syrien. Det bör ses som ytterligare ett steg i det ryska hybridkriget, med ändamålet att underblåsa fortsatt konflikt i Syrien, och med det fortsatta flyktingströmmar.

Tidigare har Ryssland dragit bort både civil personal och militära rådgivare, men i en färsk video från den syriska statstelevisionen ser man en rysk BTR-82A, som endast finns levererad till Ryssland och Kazakhstan. BTR-82A introducerades först 2013 i den ryska armén.

Men det slutliga beviset är att man 2:03 in i filmen nedan tydligt hör rysk ordergivning i bakgrunden. The Daily Beast översätter ordergivningen:
"2:03: “Come on, quickly!”
2:06: “Throw!”
2:10: “Again! Do it again!”
2:30: “Peacock, Peacock, we are moving out.”"
Själva videon ser ni nedan.

Ryssland har noll intresse av att konflikten i Syrien upphör. När Assadregimen nu fått problem igen har man skickat in marktrupp som understöd, och de amfibiefartyg som transporterade dessa har observerats passera genom Bosporen den 22:e augusti. Minst fyra BTR-fordon var synliga på däcket på Alligatorklass-amfibiefartyget RFS Nikolai Filchenkov (foton), som alltså var fullastad då man även kan ta ett betydligt större antal fordon under däck, vid passagen genom Bosporen.

Vi ser också resultatet av denna för Ryssland helt strategiska konflikt i media över hela Europa nu. Alla är helt fokuserade på flyktingvågen och ingen uppmärksammar Rysslands invasion av Ukraina. Samtidigt finansierar Putinregimen och Kreml både de främlingsfientliga partierna i Europa, såväl som deras motståndare i extremvänstern.

Ryssland underblåser alltså effektivt en fortsatt konflikt i Syrien, med fortsatta flyktingströmmar och splittring och förskjutet fokus i Europa som mål. Antagligen kommer vi även få se leveranser av utrustning till Assadregimen, i takt med att befintliga pansarfordon slits ut eller skjuts i bitar. Men man kommer aldrig stöda Assadregimen så pass mycket att regimen kan besegra sina motståndare, inklusive IS. Då riskerar ju flyktingvågen mot Europa att upphöra och med det kan media riskera att fokusera på Rysslands invasion av Ukraina istället.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

89 kommentarer:

 1. Det talas ju även om att ryssarna baserat Mig 31 i Syrien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg precis detta med: http://theaviationist.com/2015/09/02/russians-against-isis-over-syria/

   Radera
 2. Vore väl bra om alla kunde sluta upp bakom Assad för att besegra de mycket värre alternativet IS. Tur att iaf Ryssarna agerar logiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis!
   Det är IS och andra rebeller som bör bekämpas med alla samlade krafter.
   Iran, Ryssland , Turkiet samt väst bör samla sina insatser och låta Assad återfå kontrollen.
   Sen kan man tala om att få bort Assad om det är lämpligt.

   Radera
  2. Till de mycket värre alternativen hör även Al-Nusra, Fatah al-Islam, Guraba al-Sham tillsammans med en mängd jihadist grupper

   Radera
  3. Jag ser Ryssland och Iran som nyckelnationer i Syrienkonflikten!

   Radera
 3. Att "Ryssland underblåser alltså effektivt en fortsatt konflikt i Syrien" är väl ändå lite vinklat? Man skulle lika gärna kunna säga att Ryssland försöker bidra till att besegra Islamisterna. Även USA attackerar ju Islamisterna. "Underblåser" även de kriget i Syrien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha ja Cornucopia i ett nötskal.

   Radera
 4. Stratfor skrev om detta häromdagen, mycket intressant analys. Deras slutsats angående Rysslands ökade närvaro är

  "A weak Damascus would make it harder for Russia to reach an understanding with the rebels and their backers that would safeguard its overall interests in Syria and the region. Thus, it makes sense for Moscow to bolster Syria's defenses, but a full military commitment is unlikely"

  SvaraRadera
 5. Redan gamla stasi såg ju till att vapen exporterades till bägge sidor i konflikter för att få in västvaluta. Kanske Putin har en liknande agenda för att tjäna pengar på konflikten, eller främja sina intressen. Var kommer vapnen ifrån till motståndarna mot regimen?

  SvaraRadera
 6. Om Ryssland strider mot IS och andra islamister skall Ryssland ha all ära för det!
  Men typiskt nog dissar Cornu Ryssland som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har aldrig sett dig berömma USA för motsvarande?

   Radera
  2. USA har ju för bövel beväpnat IS och alla galna terrorister därnere. Vad ska de ha beröm för?

   Radera
  3. Du Ben som har gett korken ett ansikte, USA som genom sin vansinniga utrikespolitik är upphovet till kaoset i mellanöstern har verkligen inte gjort sig betjänt av beröm. Var får du all din galenskap från?

   Radera
  4. Du wikstrom har väl inte gett någon företeelse ett ansikte. Däremot kan man väl säga att du gett homosexualiteten en röv.

   Och nej, Al-assad är ett klantarsle som var halvvägs ut genom dörren när USA blandade sig i. T ex skulle han prompt behålla ockupationen av Libanon och blanda sig i där och dessutom mörda Hariri, vilket ju slutade med att Assads grabbar blev utslängda med huvudet före.

   Nu håller han ju på och fajtas med sina egna kusiner om makten, det verkar gå sådär faktiskt när inte ens hans egna bruschor (för att tala invandrarspråk) tycker om honom.

   Killen är kass och inkompetent helt utan USA:s hjälp faktiskt.

   Radera
  5. Ben du har verkligen gett korken ett ansikte, till på köpet är du sexfixerad.

   Radera
  6. Den där korken du snackar om borde antagligen sitta i din flaska, så som du svamlar.

   Radera
 7. Alla EU länder borde hjälpa Ryssland militärt och bekämpa ner IS till sista man. Så upphör flyktingströmmen mot Europa direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara Assad hade avgått så hade nog rätt många hoppat på det tåget. Bashar al-Assad har i princip offrat hela sitt land för att få behålla makten personligen.

   Radera
  2. Någon liten förlupen kula kan ju "råka" träffa Assad, om de befriande styrkorna nu skulle vilja se att han råkade tappa makten.

   Radera
 8. Saudi, Qatar och USA är de som har skapat konflikten i Syrien och därmed flyktingströmmarna. Patetiskt av Cornu att anklaga Ryssland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var skrev han något om vem som skapat flyktingströmmen från början? Han skrev att Ryssland underblåser situationen medvetet för att flyktingströmmarna ska fortsätta.

   Varför måste alla alltid vara så jävla antingen för eller emot?! Ta ett steg tillbaka, väck en hjärncell eller två och inse att världen inte bara är svart och vit. Jobbigt, jag vet! *Suck*

   Radera
 9. Intressant tolkning. Jag trodde Ryssland var det land efter Syrien som har störst intresse av att konflikten upphör. Syrien är ju en av deras få allierade så de borde väl vilja ha stabilitet (med Assad vid rodret). Jag skulle snarare säga att det är Saudiarabien och Israel (med USA) som vill att konflikten ska fortsätta. Assad har inget att säga till om i regionen så länge inbördeskriget rasar.

  SvaraRadera
 10. Intressant tolkning. Jag trodde Ryssland var det land efter Syrien som har störst intresse av att konflikten upphör. Syrien är ju en av deras få allierade så de borde väl vilja ha stabilitet (med Assad vid rodret). Jag skulle snarare säga att det är Saudiarabien och Israel (med USA) som vill att konflikten ska fortsätta. Assad har inget att säga till om i regionen så länge inbördeskriget rasar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligt ett ämne bloggägaren inte behärskar.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Hets mot folkgrupp raderad. Låt bli spriten nör du har dator.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 11. Mer komplett formulering borde vara: "Ryssland vill hellre se fortsatt konflikt än att Assad faller."

  Det går förstås att ovan byta Ryssland mot ett annat land eller överstatlig organisation och Assad mot annan stridande part i Syrien på klassiskt kallt-krig-manér.

  SvaraRadera
 12. En annan anledning till att Ryssland stöder konflikten är att de jihadister som är där kommer att börja strida mot Ryssland om kriget slutar.
  Sen har man ju flottbasen i Tartus som man använt till att förse Assad med vapen i från.

  http://www.thedailybeast.com/articles/2015/08/23/russia-s-playing-a-double-game-with-islamic-terror0.html

  SvaraRadera
 13. Kriget upphör inte om Assad besegras. Flyktingarna slutar inte komma. Kriget fortsätter istället bara mellan de olika rebellgrupperna och IS. Om Assad besegras kommer hans egen folkgrupp dessutom att utsättas för folkmord. De som stannar kommer mördas. Nej, Ryssland skall i denna fråga ha alla heder för att man som enda västerländska stat tar sitt ansvar och motar barbarerna innan de tagit över hela världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Asgarv. Rysstrollen förnekar sig aldrig.

   1. Ryssland är inte en västerländsk stat.

   2. Som jag skrivit många gånger här på bloggen har de västerländska demokratierna, bland annat USA och framför allt Storbritannien deltagit sedan länge med boots-on-the-ground.

   Däremot finns det de som inget hellre vill än att det ska komma massiva flyktingströmmar, och det är Sverigedemokraterna. Utan flyktingar skulle ingen rösta på det partiet.

   Radera
  2. 1. Du anser att Ryssland inte är en västerländsk stat. De flesta andra ser det som givet att vita kristna européer är västerlänningar.

   2. USA och UK deltar på marken med att bekämpa IS. Enbart IS. Man hjälper de andra rebellgrupperna med att bekämpa Assad. Om det är något vi har lärt av modern historia är det att arabstater skall styras av diktatorer. Assad är en av de bättre diktatorerna. Varje gång en arabisk diktator avsätts blir resultatet istället totalt kaos och framgångar för religiösa tokstollar.

   Sverigedemokraterna har inte någon annan syn på flyktingar än t ex Finlands regering men av någon anledning är det just Sverigedemokraterna Herr Wilderäng ständigt angriper.

   Radera
  3. Spännande Gustav. Hur ser du på att Medvedev säger att Ryssland är en del av den muslimska världen? Är västerlandet muslimskt? Är Bosnien och Albanien också västerlandet?

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 14. Ryssland har noll intresse av att konflikten i Syrien upphör.

  Spännande... Kan man få någon förklaring som har tillstymmelse till logik varför de inte skulle ha intresse av att konflikten upphör?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flyktingströmmarna som det står i inlägget. Röd-socialisterna får gapa rasism och att USAs krig är orsaken till flyktingströmmarna mot västerlänningarna och och sänka deras ekonomi om det blir fri invandring. Och Brun-socialisterna får gapa USA driven kulturmarxism som sänker den etniska hegemonin.

   Då man har uttalat att man vill sänka den västerländska kulturen och dess militära allianser i nationell TV och tillika försökt med dylikt i 500-år så ligger det i linje med med de vill.

   Radera
 15. Det här var nog de mest tokiga blogginlägg her Wilderäng skrivit än så länge. Varför i hela fridens namn skulle Ryssland vara intresserade av att destabilisera Syrien? Tvärtom vill dom stabilisera Syrien med Assad vid makten, då han är den ende ledaren i landet som kan garantera någon form av stabilitet och skydd för minoriteter.
  Facit finns ju redan vad som sker när väst inför "demokratier" i arabvärlden se t ex Irak och Libyen. Man skickar landet i kaos låter grupper som Isis frodas, samtidigt som man lägger beslag på landets naturtillgångar.
  I just Syriens fall så ser Israel gärna att landet faller sönder totalt så att Golanhöjderna permanent kan annekteras, därefter ligger vägen öppen att annektera resten av Levanten, bit för bit likt det som sker på västbanken.

  Sen den tokiga kopplingen att Sverigedemokraterna önskar mer flyktingströmmar till Europa blir ju ännu mer absurt. De enda som vill öka flyktingströmmarna till Europa är de som vill demontera nationalstaterna och inför ett Europeiskt förenta stater. Och de som verkar för att upprätthålla NAIRU (Non-Accelerating Inflation Rate-of-Unemployment, även kallat jämviktsarbetslöshet, är ett nationalekonomiskt begrepp för den arbetslöshetsnivå som är förenlig med en konstant inflationstakt.[1] Begreppet har sin bakgrund inom monetarismen, och forskning av bland annat Milton Friedman) vilket ironiskt nog herr Wilderäng själv skrivit om tidigare.

  Förstår inte hur en i övrigt intelligent person som Lars kan vara så blind, i just detta fall

  .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret är enkelt, han är inte blind, han har en agenda.

   Radera
  2. Svaret finns kanske här:

   https://consortiumnews.com/2015/09/02/usnato-embrace-psy-ops-and-info-war/

   "The U.S. government and NATO have entered the Brave New World of “strategic communications,” merging psy-ops, propaganda and P.R. in order to manage the perceptions of Americans and the world’s public"

   "And, as part of this Brave New World of “strategic communications,” the U.S. military and NATO have now gone on the offensive against news organizations that present journalism which is deemed to undermine the perceptions that the U.S. government seeks to convey to the world."

   Radera
  3. Det är väl inte så mycket för demokratiinförseln i sig som för hur USA bar sig åt när de skulle göra det. I princip kastade de ut de som satt på makten i Afghanistan och Irak och satte dit de grupper som tidigare inte haft mycket att säga till om.
   Och så skulle de låtsas vara en demokrati. Men hur i helvete ska ett land vara demokratiskt om ⅓ eller hälften inte får vara med? Nej, det var mest en chimär. USA ville hämnas på terroristattackerna och slog vilt och brett mot alla som på avlägsnaste vis hade upplåtit utrymme för sådan verksamhet. Och såklart så passade de nya makthavarna på att hämnas de nyss avsatta.

   Radera
  4. Ehm, fast i Irak utgjorde ju shiiterna en klar majoritet (70%) men saknade inflytande under Saddam.

   Assads alawiter utgör kanske 10% av Syriens befolkning.

   Radera
  5. @Phil "Sen den tokiga kopplingen att Sverigedemokraterna önskar mer flyktingströmmar till Europa blir ju ännu mer absurt."

   Vem tjänar allra mest på ökad flyktingström till Sverige (förutom Bert då alltså)? Jo SD. Fortsätter trenden så kommer de ju vara största parti nästa val.

   Radera
 16. Putin vill ha kvar sin militärbas i Syrien så jag tolkar det som den största anledningen.
  Varken Syrien eller Iran har speciellt mycket pengar att betala för krigsmaterialet så det är nog ingen lukrativ affär att komma med dyr materiel till Syrien.

  Däremot liknar detta det som Sovjetunionen gjorde bort sig på i Afghanistan när det begav sig. USA behöver bara ge lite extra krigsmateriel till rebellerna så kommer de fixa enorma förluster för Putin.

  Putin är inte så himla smart som alla verkar tro - han improviserar hela tiden och har hittills haft tur. Nu verkar turen på upphällningen.

  SvaraRadera
 17. Jag trodde SD inte vill att det kommer massa flyktingar till Europa/Sverige. Enligt Cornu så är det tvärtom. Det är ungefär som att säga att MP är för miljöförstöring, det gör att de får fler röster (i och för sig, vad det gäller MP så vet man ju inte...), men då borde ju MP inte drivit frågan om Ojnar-skogen, men det gjorde de i alla fall. Förklara den?

  SvaraRadera
 18. "Det bör ses som ytterligare ett steg i det ryska hybridkriget, med ändamålet att underblåsa fortsatt konflikt i Syrien, och med det fortsatta flyktingströmmar."

  Du har ju slutligen tappat allt i din ryssofobi. Du borde ta en time out o fundera lite tror jag, dethär är ett bottenmärke.

  SvaraRadera
 19. Min synnerligen trevliga frisör har flytt från Syrien. Enligt honom har Assad stöd av ca 70 % av befolkningen på grund av sekulär politik och skyddandet av minoriteter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästan exakt samma siffror gäller Irak om man frågar om de vill ha sekteristisk styrd stat eller mångreligös fascinerande nog.

   Radera
  2. Mmm, fast nu är det ju så att Assad t ex inte alls skyddar minoriteter. Sunnimuslimer har han istället aktivt låtit mörda.

   Radera
  3. Ben hur tänkte du nu?
   Syriens arme är fortfarande i stor majoritet sunni precis som landet befolkning. En stor del av regeringen (t.ex. utrikesministern) är sunni. Inte fan förekom det någon religiös förföljelse av sunnimsulimer. Det är därför ca 0.01% av Syriens 17 miljoner Sunnimuslimer tagit till vapen i upproret.
   Muslimska brödraskapet däremot.. De har en lång historia av blodiga bombdåd i Syrien.
   Om du vill kan du såklart räkna hårdföra islamistjihadister som vanliga sunnimuslimer, jag väljer att inte göra det.

   Däremot säger de Syrier jag pratat med att man skulle passa sig för att kritisera regimen på fel sätt (ja det finns/fanns en opposition som inte krigar), då kom hemliga polisen.
   Den otroliga korruptionen kan man ju också misstänkas utnyttjades av en del mer eller mindre nogräknade mäktiga män med en samvetslös underättelsetjänst att beordra runt.

   Sen undrar jag vart fan det här snacket om att de flesta flyr från regimen kommer ifrån? Vid intervjuer pratar de flesta om att "terroristerna" tvingat dem fly av vad jag sett (men det är ju kanske inget bevis direkt). Vart kollar de sånt? I den nästan ickeexisternade mottagningen i Italien och Grekland?
   Tvivlar på att det går att hitta en valid källa på det.

   Annars så verkar ju Ryssland ha skickat vapen, bränsle och ammunition under hela kriget på reguljär basis. Realpolitiskt är det ju inget svårt att förstå att man gör allt för att behålla Shia-axeln i området så inte de Khazariska rövarna (läs om Shlomo Sand:s forskning) och deras allierade Sauiderna får helt fritt spelrum.

   Radera
  4. Jaha, vill du diskutera före kriget så är det helt ostridigt att kurderna var förföljda. Så det där med att Assad skyddar minoriteter är selektivt.

   Radera
 20. Men bara tänk tanken att Ryssland lyckas stabilisera läget i Syrien. Det skulle vara en fantastisk propagandaseger för Putin. Vem skulle då bry sig om några avkrokar i Ukraina. Vi vet att Putin främsta drivkraft är folkets kärlek (fniss) och nu skulle så många fler i hela världen älska honom. Dessutom skulle han via kontroll av flyktingströmmarna få ett utmärkt icke-militärt påtryckningsmedel riktat mot Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog det mest genomtänkta jag läst här.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Inte så outright stupid som killen som inte kan länka till rätt artikel.

   Radera
  4. sorry (gör om)

   Precis så tror jag han tänkt. När "väst" (om man kan kalla det så) agerat så fruktansvärt korkat är det inte svårt att bli poppis

   Putin – the Most Popular Leader in the World
   So why is Putin so popular even with the economy turning down? Because Obama has been outright stupid.

   Radera
  5. Ja, Kim Il-Sung måste vara skitförbannad nu när han åkt ner till andra plats.

   Radera
 21. Cornu : Du skulle behöva migrera till en annan platform. Disqus är framtiden för diskussioner. På ditt uråldriga (teknikmässigt sätt) forum så är det omöjligt att följa upp kommentarer på ett enkelt sätt. Din plattform är obsolete.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. Jag gillar i och för sig att texten är liten och allting är lite 2005, betydligt lättare att överblicka än allt sömlöst skit med idiotstor san serif-typsnittstext som finns idag för att alla smartfånar bli len om rumpan. Men Disqus är nog det kommentarssystem som är överlag bäst. Wordpress är inte långt efter heller.

   Radera
  2. Du kan klicka på Facebook-fliken och kommentera med din Facebook-identitet.

   Radera
  3. Det var bara ett hjälpsamt tips. Skaka av dig kritiken nu som du brukar göra och bestäm själv; du vet ju bäst ändå.

   Radera
  4. Skulle jag bry mig om kritik skulle det inte finnas någon blogg och all tid skulle gå åt att åtgärda kritiken. Jag prioriterar att producera innehåll. Orkar inte jobba mer än 80h i veckan.

   Radera
  5. Fixa lite emojis. Kanske en dansande banan, eller en pizza-slice med ansikte. Det känns oerhört viktigt.

   Radera
  6. Cornu : Exakt, du är ju nästan allsmäktig; Varför skulle du fråga nån om råd?

   Radera
  7. En sak att Cornu inte orkar uppgradera men att det kommer in användare och försvarar något som är sämre?
   Iofs håller Ben Dover med Cornu i 99.9% av allt han säger, fast med lite mer edge.

   Radera
 22. Den här kommentarfloden var verkligen en hammare huvudet på Corny. Är vi verkligen ryska psyops alla vi som har en avvikande åsikt än bloggeneralen eller är det början på en revolution, ett uppvaknande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett uppvaknande, här liksom i USA. Folk har tröttnat på ensidig propaganda och misstror i dag etablissemanget. Se på det kommande presidentvalet i USA där det enda verkligt oberoende kandidaten med egen finansiering vinner röster trots att han verkar vara en stolle. Skulle inte förvåna mig om Trump blir vald. Vad som sker i USA brukar komma hit, så gör även ett politiskt uppvaknande.

   Radera
  2. Gäsp. 8638 har läst inlägget. En handfull etablerade kremlins har i sedvanlig ordning gnällt. Wow.

   Radera
  3. Att generalisera utifrån ett fåtal exempel, idka confirmation bias, och dessutom dra långgående slutsatser av det är väl symptomatiskt för de rödaste sovjetkramarna utan verklighetsanknytning: "kommentarsflod", "alla vi", (fniss), "revolution" (!).

   Radera
  4. Inte så konstigt, de drömmer sig tillbaka till Tältprojektets glada dagar då de var tusenden och dessutom fortfarande kunde få erektion.

   Radera
  5. Ja Cornu tack. Ryska psyops och kremlins är bara ett uttryck för att du inte kan bemöta invändningarna i en del heltramsiga artiklar som denna.

   Radera
 23. Tycker det är lite märkligt att denne Al Assad är en sån avgudabild som är roten till allt ont. Om 90% av alla nya svenskar från Syrien är raketforskare, neurokirurger och psykologer. Han kan väl inte gjort fel då 90% av alla svenskar enligt media är bonnläppar och inavlade. Löfven borde istället ta efter Al Assad för att genomföra kunskapslyftet på riktigt. För övrigt borde Ryssland ta sitt ansvar och låta 1000 miljoner människor på flykt bli nybyggare i Sibirien. Ryssland skulle bli jätterikt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ryssland, såväl som Saudiarabien, lever på att exportera råvaror som extraheras med mycket liten insats. Det mesta av deras befolkning är därmed redan helt överflödig - fler människor innebär inte att oljan och malmen flödar snabbare.

   Därav kan så klart Ryssland skära ner i budgeten för skolor, utbildning, sjukvård etc och låta ungdomarna skjuta heroin och dö i världens största AIDS-epidemi. Dom behövs ju ändå inte.

   Annars finns det jättemycket invandring i Ryssland, det är bara centralasiater som sköter snöskottning och sånt i Moskva t ex.

   Radera
 24. Jag är absolut för att Ryssland går in ordentligt i Syrien och återställer ordningen med Assad vid makten. Även om han är en diktator så var landet mycket lugnare och säkrare under hans ledning.

  Det är på tiden att vi i den upplysta västvärlden slutar pracka på arabländerna vår syn på demokrati. Låt de bestämma själva. Regionen var betydligt stabilare med Saddam Hussein, Moammar Kadaffi och Bashar Al Assad vid makten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Assad är inte ens diktator längre sett till konstitutionen som ändrades ganska fort efter att protesterna utbröt. Skall egentligen vara val om 5 år igen eller vad det blir.

   Radera
  2. Nordkorea är också en flerpartistat med parlament etc. Enligt konstitutionen.

   Radera
 25. Al Assad är maktgalen och ej populär. Isis är heller inget alternativ. Jag föreslår Bamse som president och Åsa Romson som vice.

  SvaraRadera
 26. Anses att man bör ha mer på fötterna innan man menar att huvudanledningen till Rysslands agerande är fortsätta flyktingströmmar. Det kan vara en lyckosam biprodukt, men ville man ha flyktingströmmar skulle man beväpna IS mer. Eventuellt några ruskiga shiamiliser också.

  SvaraRadera
 27. Anses att man bör ha mer på fötterna innan man menar att huvudanledningen till Rysslands agerande är fortsätta flyktingströmmar. Det kan vara en lyckosam biprodukt, men ville man ha flyktingströmmar skulle man beväpna IS mer. Eventuellt några ruskiga shiamiliser också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ska man beväpna den MER? Jag är övertygad om att det finns vapen till alla som vill ha ett där nere. Man blir inte effektivare soldat/mördare med en Ak-47 i varje hand och två på ryggen. De ruskiga shiamiliserna är rätt välbeväpnade de med..

   När "Yuri Orlov" i början av "Lord of War" säger: "-There are over 550 million firearms in worldwide circulation. That's one firearm for every twelve people on the planet. The only question is: How do we arm the other 11?" så är det inte främst mellanöstern som man hittar de andra 11... :-)

   Radera
 28. Min uppfattning är att det känns lite långsökt att man från Rysslands sida vill underblåsa konflikt i Mellanöstern för att få fler att fly till Europa för kunna får större handlingsfrihet i Ukraina.
  Nog för att Ryssland är mästare på intriger, nog för att man gärna ser de effekterna som Lars pekar på, men jag tror att deltagandet i Syrien främst är en del av ett annat spel, ett spel om att skaffa sig inflytande i Mellanöstern.
  Men jag tror även att det är ett led i sökandet efter konfrontation med väst. Området är ju en arena där väst hittills haft spelplanen för sig själva, och det ligger väl i Rysslands intresse (eftersom de uppenbarligen söker sig tillbaka till forna tiders status som global påverkare) att finnas med på så många arenor som möjligt. På samma sätt så ser vi hur Ryssland söker konfrontation på andra platser, som t.ex Japan. Fler lär det säkert bli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressanta tankar om konfrontation I syrien. Jag har ju tidigare varit av den uppfattningen att innan Ukraina så verkade USA inte vilja peta för mycket och accepterade Syrien som Rysslands intressesfär. (Tänk t.ex. på kemvapendebacklet när det var ganska lätt att märka Obama-administrations lättnad när Ryssland föreslog en gemensam destruering. Hade det varit en regim som USA absolut ville ha bort så tror jag gensvaret varit ett annat). Jag undrar om inte den senfärdiga responsen i Ukraina inte till viss del kan bero på att USA hoppas på ett visst samarbete i Syrien mot IS.

   Radera
  2. Inget nytt med rysk inblandning redan i April meddelade Lavrov att ryssarna skulle beväpna Irak och Syrien och bekämpa IS (http://www.kyivpost.com/content/russia-and-former-soviet-union/reuters-lavrov-says-russia-arms-iraq-syria-to-help-combat-islamic-state-386830.html

   Radera
  3. Ett gott skratt förlänger livet och därför läser jag med förtjusning Cornu. Denna artikel tillhör dem. Här har en herr någon plötsligt upptäckt att Assadregeringen använder ryska vapen; något som pågått i årtionden, och med sin bristande insikt för helt vanvettiga resonemang.

   Radera
  4. Självklart är det ingen nyhet att Ryssland och Syrien har vänskapliga förbindelser. Ryssland har ju till och med kajplats där. Det nya är att de nu mer handgripligen blandar sig i.
   Att USA inte handgripligen blandar sig i Ukraina beror nog på flera faktorer, dels så har man inget att vinna på att göra det, dels vill man nog så mycket det går, dock utan att backa från sina positioner, undvika konflikt, dels saknas formella skäl (FN resolution t.ex).

   Det är skillnad på att använda ryska vapen och att använda rysk trupp. Eller kanske inte. Det verkar ju som rysk utrustning levereras med ryska värnpliktiga nu för tiden.

   Radera
  5. Käre ErikG . Bevisen för att rysk trupp strider i Syrien är obefintliga om man nu inte ser att man ser världen som klarast i suddiga bilder. USA/NATO har cirka 500 instruktörer i Ukraina och hur många Ryssland har i Donetsk är oklart men detta innebär inte ett reguljärt krig, gudskelov. Så länge USA/NATO inte handlar efter sina påståenden så kan vi vara någorlunda lugna men tiderna kan förändras men för väst att dra sig ur fiaskona i Syrien och Ukraina är deras stora problem utan att förlora ansiktet.

   Radera
 29. http://www.thedailybeast.com/articles/2015/09/05/exposing-russia-s-secret-army-in-syria.html?via=mobile&source=twitter

  SvaraRadera
 30. usa/israel de som deformerat mellnöstern har fått dit en mäktig herre som heter Rysslands Björnen som ska skapa ordning o reda

  SvaraRadera