Cornucopia?

2015-09-17 17:56

Snart kommer de nya svenska sedlarna

I oktober kommer de nya svenska sedlarna att börja rullas ut. Initialt nya 20- och 50-lappar, samt den nya 200-lappen. Men i sammanhanget är det extra intressant att många av våra mynt slutar vara giltliga från och med den 30:e juni 2017, samtidigt som bankerna oftast lagt ner kontanthanteringen.
De kommande mynten och befintliga 10-kronorna är de enda som gäller efter den 30:e juni 2017. Foto: Sveriges Riksbank
Riksbankens tidplan för de nya sedlarna och mynten hittar man enligt nedan:
"Introduceras 1 oktober 2015: 20-, 50-, 200- och 1 000-kronorssedlar.
Introduceras 3 oktober 2016: 100- och 500-kronorssedlar. 1-, 2 och 5-kronor.
Ogiltiga efter den 30 juni 2016: 20-, 50- och 1 000-kronorssedlar.
Ogiltiga efter den 30 juni 2017: 100- och 500-kronorssedlar. 1-, 2- och 5-kronor."
De svenska 10-kronorna är alltså kvar tills vidare, men enkronorna, femkronorna och de extremt ovanliga tvåkronorna upphör alltså att gälla.
De nya sedlarna. Foto: Sveriges Riksbank
De flesta banker har idag avskaffat kontanthanteringen, och man får förmoda att man hoppas att kontanterna ska konsumeras i butiker och komma in den vägen. Detta gäller åtminstone sedlar, men samtidigt finns det stora mängder mynt i omlopp. Räkna själv igenom hur mycket mynt du har hemma. Dessa är svårare att konsumera upp och banker som kommer ta emot alla snart ogitliga mynt som insättningar får man leta efter. Det finns knappt ens insättningsautomater för mynt att hitta. Och varje gång man använder en sedel i butik brukar det bli mynt i retur...

Man har åtminstone tänkt till så långt att man genomför ett färgbyte på mynten, så det blir enkelt att identifiera vilka mynt som har ett bäst före datum satt - är myntet grått (silver vore att ljuga) så slutar det vara giltligt 30:e juni 2017.

Relaterat så slutar nu Handelsbanken i Borås med bankfack och uppmanar kunderna att skaffa fastbultningsbara kassaskåp i hemmet istället. Får hoppas att bankkunder i nyare bostäder känner till begreppet golvvärme innan de börjar bulta. Kort sagt är Handelsbankens besked till sina kunder - vi vill gärna att ni råkar ut för sk hemrån, vilket skett ett antal gånger i Boråsområdet de senaste åren - bland annat dubbelmordet på ett äldre par i Alingsåstrakten, samt hemrån i Bollebygd och Horred. Att förvara något av värde i hemmet är helt meningslöst, då du absolut inte klarar av tortyr det oavsett inte är värt att riskera anhörigas liv för. Bankfacken på banken blir dock i princip aldrig rånade, då säkerheten är tillräcklig och polisen faktiskt kommer om någon försöker råna en bank. Bankernas aktiva motarbetande av bankfack handlar istället om att motarbeta konkurrerande finanssystem som kontanter (=numera förbjudet i bankfack) och ädelmetaller.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

36 kommentarer:

 1. Det är nåt lurt med det här...Staten banken och butikerna vill inte att vi använder sedlar och mynt.Trots det ska dom bytas ut...Jag tror att sedlarna är utrustade med hemliga chip så att staten kan övervaka alla svarta affärer och alla pengagömmor. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej nej.. de innehåller bergis samma kemikalie som chemtrails består av.. DHMO..

   Radera
  2. Bitterpitten har säkert rätt. Om man hanterar svarta pengar ska nog dessa förvaras i skåp kapslade med bly eller blyplånbok.

   Radera
  3. Det verkar so att inte de flesta butiker är så negativt inställda till kontanter. Det är ju så att vid kontantaffärer slipper de kortavgifterna som naggar marginalerna.

   Dessutom låter påståendet om hemliga chips som foliehattsvarning...

   Radera
 2. Jag som har ett höganäskrus fullt med mynt här hemma för att bl.a kunna mata P-automater med. Vem tar emot dem? Förutom den Romska tanten utanför Hemköp.. Kanske ska fråga henne vad hon gör med sina mynt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag blev av med min plånbok så letade jag ihop allakontanter jag hade utspridda i lägenheten (växelmynt). Sen tog jag alla enkronor (500 har jag för mig) och gick ned till konditorit och växlade. Inga problem.

   Det man skall leta efter är mindre butiker som inte använder automat för att räkna mynten och isht inte stormarknaderna - det skulle gnällas rejält i kön ifall manstår och matar ner hundratals enkronor.

   Det som gör att butiker gärna tar emot mynt är att de är billigare när de kommer från kund - och de behöver ju mynten för att kunna ge växel.

   Radera
  2. +1. Har en kompis som är fritidsledare på en fritidsgård där kidsen köper delicatobollar och sånt för småmynt. Han brukar ta nån vända i månaden till småbutiker på stan för att växla till sedlar.

   Radera
 3. Var inne på Handelsbanken idag och sa att det ska bli kul att ta ut några nya tusenlappar i oktober. Svaret var: "Vi kommer inte att tillhandahålla tusenlappar men de andra sedlarna ska vi ha."

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, hur tänker de där? Hur ska man kunna lita på en karl som inte har tusenlappar i plånboken? Det ger ett otroligt slarvigt och oförberett intryck om en man går omkring med växelpengar och ett kreditkort. (Det gör ju nämligen att JAG kan tvingas betala - för att någon fånig maskin inte fungerar.)

   Radera
  2. Plånbok schmånbok. Alla serbiska krögare med självrespekt har så klart tusenlapparna i en bunte omsluten med gummiband, antingen i den svarta skinnjackan eller i träningsoverallsbyxorna med Adidas-revärer på sidorna.

   Radera
  3. Plånbok, armbandsur och rattmuff är väl något för en tidigare generation - lämpligare några för ficktjuvar och rånare gömda tusenlappar. Dvs i mobilfodralet passar kort och någon hundring.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 4. Greklandskrisen visar att pengar på banken kan frysa inne, de som styr hur man får tag i betalningsmedel har alltid ett övertag vid oförutsedda händelser och kriser.. Klart som korvspad att banken och staten vill försvåra hanteringen av kontanter, och då är det ju lätt att skylla på att man vill motverka penningtvätt.
  Finns det ens någon statistik över hur många "penningstvättsbrott" som har begåtts under ett år ?

  SvaraRadera
 5. Stör mig framförallt på vilka personer som är på sedlarna, i princip endast "kulturpersonligheter".
  Vart är Dahlen?
  Vart är Nobel?
  Vart är Göran Fredrik Göransson (för de som inte vet den första som klarade av att använda Bessemermetoden, revolutionerade ståltillverkningen och grundade Sandvik..., ingen släkting trots namnet)
  osv.
  Synd att de som grundat Sveriges ekonomi, entreprenörer och vetenskapsmän inte representeras när någon som kan kraxa ur sig opera gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tänkte precis samma sak själv. Men i här i DDR-Sverige, där Jantelagen och klasskampen styr allt, ses väl de personer du räknar upp, medvetet eller undermedvetet, som onda kapitalister från den egoistiska överklassen, och inga som förtjänar äran att avbildas på våra sedlar.

   Jag är lite förvånad över att inga idrottsstjärnor finns med. De är väl så nära helgonförklarade idoler som man kan komma här i landet.

   Radera
  2. Var är de?
   Vart har de tagit vägen?

   Radera
  3. Mest stötande av allt. Ingen rasifierad på någon sedel. Cyndee Peters hade kunnat pryda tjugan.

   Radera
  4. Cyndee Peters lever ännu i stor välmåga, men det finns väl andra..

   Radera
  5. Men knugen duger tydligen på myntn trots att ahan lever. Att man placerat bara kulturpersonlighetr är dock en skam, folk som inte bidragit till sveriges ekonomi som tex en rad med andra kandidatter som skulle passa bättre (inte för att knugen bidragit heller)

   Radera
  6. Tycker det är utmärkta val.

   Lindgren och Hammarskjöld sitter på de mest använda och mest betydelsefulla sedlarna - två smålänningar.

   Sen har vi Birgit Nilsson, skåning,

   Utöver det Taube (göteborgare) på en udda konstigt sedel som ingen riktigt vet vad man ska ha den till. Illustrativt.

   Slutligen Garbo och Bergman, två neurotiska, skitkonstiga och folkskygga människor som påminner oss om att Stockholmare är lite sära i huvudet.

   Slutligen också en illustration om vilken landsända som är viktigast. Tre från södern, två från östern, en från västern och ingen från norr.

   Radera
  7. Ingen från norr nä. Tänk Lars Törnman på femtiolappen.

   Radera
  8. Vilket ståhej om de satte profeten på en sedel.

   Radera
 6. Den nya 1000-lappen, även kallad dagsedeln, lär hamna i folks madrasser precis som föregångarna.

  SvaraRadera
 7. Det ska bli verkligt intressant att se hur det går med alla svarta pengar som omsätts. Dem behöver ju bytas ut för att försätta handlas/skojas med. Kommer bankerna ha någon typ av amnesti tro? Vanligtvis ifrågasätts man för, vad är det, 10000 kr?

  En av de första valörerna som ryker är ju den i seriösa kretsar relativt ovanliga "vedhandlar-1000-lappen."

  I min bransch (rådgivare inom lantbruk) är det sedan länge en stor snackis, speciellt bland bärodlare.

  Hur gick det till förra gången? Har man satt snäva ogiltighetsdatum för att komma åt det här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kanske knappt släpper ut några stora mängder sedlar så att svarta kontanta pengarna kommer minska? Eller finns det uppgifter på volym sedlar som planeras släppas ut? Man kan ju minska mängden rejält om man snålar va? Ingen kan ju skylla på att de inte kan betala med kort/elektroniskt. Min gissning att swisch börjar kosta pengar strax efter bytet.

   Radera
  2. Herr Muffins tror alltså att Sverige kommer få begränsade uttag från bankerna? Max 500 euro per dag kanske?

   Radera
  3. Jo man kan ju preppa bankomaterna så att de bara lämnar ut 100-lappar och 500-lappar (precis som nu) och därmed styra villa valörer som kommer i omlopp. Det går även att styra vid uttag över disk.

   Däremot kan man knappast styra genom att strypa tillförseln på kontanter. Medger banken inte uttag så insisterar man och hjälper inte det så går man till kronofogden.

   När det gäller svarthandel så är det ju lite naivt att tro att de skulle ge sig så lätt. Det är väl bara för dem att växla in gamla sedlar (man kan säkert hitta en bulvan eller nyttig idiot som har skäl till att ha sedlar).

   Radera
 8. Nån mer som reagerat på att man bytt ut kungar och vetenskapsmän till kulturmarxister på de nya sedlarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Hammarskjöld känns ju verkligen som en kulturmarxist t ex. Idiot.

   Radera
  2. En gång i tiden var kungen på alla vår mynt och sedlar. Det var resten av en gammal diktatur, så breddning är bara att välkomna. Sen kanske det borde vara så att "äras den som äras bör." Om man skall välja mellan alla svenskar så kanske man kunde valt några mer välmeriterade. (Sen kan alla knasbollar föreslå just sin favoritpolitiker eller sig själva...)

   Radera
  3. Hammarskjöld var generealsekreterare för FN, och därmed en representant för en kulturmarxistisk organisation då FN syftar till att skapa en världsregering.

   Radera
 9. Jag bara längtar efter att div skurkars pengar ska bli värdelösa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rubeln har redan fallit en hel del så det är på gång.

   Radera
 10. Mynten är väl inget problem...
  Fyll fickorna och ge till tiggarna.
  Så löses flera problem.
  Ni blir av med skrotet. Ni uppfyller Islams villkor, att ge allmosor till fattiga.
  Och ni känner er goda.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall man göra det före eller efter de blir ogiltiga?

   Radera
 11. Odjurets märke är i antågande. Får se om svenskarna tar ner sitt stålpansar runt sina hjärtan.

  Acceptera Jesus idag eller ta konsekvenserna senare för evigt.

  SvaraRadera