Cornucopia?

2015-09-07 17:18

Skicka din tonåring till Military Camp 2015

En del beklagar sig över att värnplikten inte är kvar och att ungdomen av idag således blir förtappade. Men det finns bot - du kan nu skicka din tonåring på frivilligorganisationen Försvarsutbildarnas läger Military Camp 2015 under höstlovet.

Military Camp 2015 är i samma anda som sommarens Defense Camp 2015, som utgick från LSS utanför Uppsala, men MC2015 utgår istället från FöMedC på Käringberget i Göteborg (för övrigt känt från min roman Stjärnfall).

Lägret är under vecka 44, dvs 25:e - 30:e oktober och tonåringar i åldern 15 - 20 år, som inte tidigare deltagit i frivilligförsvarets ungdomsverksamhet är välkomna. Lägret är kostnadsfritt, men transport till Göteborg, där ledarna möter upp, får man nog stå för själv.

"Military Camp är kursen för dig som vill veta mer om de grundpelare som håller upp vårt samhälle vid kriser och krig: Försvarsmakten, de frivilliga försvarsorganisationerna, det svenska krisberedskapssystemet samt polisen och räddningstjänsten.
Under en intensiv vecka kommer du att få veta mer om samhällets försvar genom besök vid arméförband, marinförband och flygvapenförband samt polismyndighet och räddningstjänst. Vid besöken kommer du att få en bra bild över vilka uppgifter dessa enheter har och vilka yrkesvägar och utbildningar de kan erbjuda dig. Under veckan kommer du också att få information om de frivilliga försvarsorganisationerna och de möjligheter till engagemang som finns där."
Bandvagn 206 (med 120 mm grk på släå)
Detaljerat schema finns som PDF här och det blir bland annat besök på Skövde Garnison, F 7 Såtenäs, Polismyndigheten Region Väst, Räddningstjänsten och man kommer även åka stridsbåt 90 och övernatta ute på Känsö en natt, samt få möjligheten att åka bandvagn och terrängbil mm.

Så nu har du möjligheten att för obefintlig kostnad inte bara bli av med din tonåring under höstlovet, utan också få lite räfts och rättning på telningen! Eller något...

Seriöst så är sådana här ungdomsläger med all sannolikhet väldigt kul för motiverade ungdomar av bägge könen. Och med seriösa vuxna ledare som förhoppningsvis ser till att ungdomarna håller händerna i styr.

Har jag räknat rätt har ni veckan ut på att anmäla era tonåringar, så höstlovet kan förvandlas från ett föräldrahelvete till kanske rent av kvalitetstid för föräldrarna om kvällarna...

Ingen form av ersättning har utgått till mig eller till mig närstående för detta blogginlägg, utan det är mest för att påtala att det faktiskt går att få ungdomar att ansluta sig till de frivilliga försvarsorganisationerna om man nu som förälder ser upphörd värnplikt som ett problem. Om ni nu kan visa ledarskap och motivera era tonåringar. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

27 kommentarer:

 1. Gjorde ju inte vpl för att jag var för ung för att de sku ta sådana med små defekter. Men FBU var jag med i. Lärde mig ett och annat där som jag fortfarnade har nytta av. Bland annat att pressa mig själv psykiskt och fysiskt för att prestera bättre än jag kände var möjligt. Det där med mamma, du och verkliga prestationsförmågan...

  SvaraRadera
 2. På 80-talet deltog jag i Arméns praktikantläger.
  Ett på sommar i Bohuslän och ett på Vintern i Dalarna, eller möjligtvis om det var Västmanland.
  Då ingick utkvittering av grönkläder och meteriel, excersis, vapenkunskap, motion och idrott, skjutning med lös och skarp ammunition inklusive lysammunition på kvällen. Vapnen var k-pist på sommarlägret och gamla Mausers på vinterlägret. Med k-pisten sköt vi ed lös esp kammarammunition. Kom inte ihåg om vi kvitterade ut egna vapen eller om alla fick varsin inför resp övning. Tolkning på skidor efter bandvagn samt bad ute på Ramsvik kom jag också ihåg. Förläggning sommar i reguljära förbandslogementet samt i stuga.Vinterlägret var i hemvärnets stuga tror jag. Reguljära grönkläder. Lite som en lättsammare mini-lump en vecka. Både killar och tjejer var med på lägren. Mycket kul och trevligt, även om jag själv inte alls fastnade för någon militär karriär och gjorde bara 10 månaders ordinär lump.

  Det fanns ockå något som hette FBU (Frivillig befälsutbildning) men det var nog lite mer för MÖP (sk stridisar) så det testade jag aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag var på FBU-kurser på åttiotalet fanns hela skalan: MÖPar (kallades stridisar), legoknekt-wannabies, morsgrisar, skojfriska äldre gubbar (40+), farsor som ville komma bort lite, barhängare, solbadare, skidsugna mm. En härlig blandning alltså. Befälen var av yttersta klass och med glimten i ögat. Övningarna de bästa jag varit med om, alla gav allt. Allt var gratis vilket var perfekt för en fattig student.

   Jag tror det finns motsvarande kurser inom frivilligrörelsen idag.

   Radera
  2. Armén praktikantläger var bara för ålder typ 15-18 år, dvs bara för de som inte gjort lumpen. Befälen var ordinarie.

   Intressant fråga hur man gör med muslimer för dessa kurser eller om värnplikten skulle införas igen.

   Ser ingen möjlighet att ha dem i ordinarie förband under rådande omständigheter. Ingen vettig människa skulle väl våga göra lumpen tillsammans med segregerade förortsmuslimer utrustade med skarpladdade automatkabiner och handgranater. Många terrorister och IS-turister har kommit från välutbildade förhållanden så att urskilja vilka som är potentiella är omöjligt.

   Ska dessa kunna bidraga med försvar av det land vars beskydd och förmåner de åtnjuter så får man nog sätta upp en separat muslimsk bataljon.

   ...och ja, det finns labila dårar bland vanliga svenskar också, och om andra svenskar skulle indoktrineras i radikala fundamentalistiska religioner så skulle de också vara en riskgrupp, men nu råkar det ju vara så att denna typ av riskabla indoktrineringar nästan bara sker bland muslimer.

   Radera
  3. Har haft muslimer som kolleger i det militära. Lite krångel med maten bara.

   Radera
  4. Ser problemet mest vid tex allmän värnplikt. Det vara ju nog med dårar i lumpen redan i ett hyfsat homogent samhälle som det var på 80-talet.
   För yrkesmilitärer är det ju kanske ett mindre problem då ju sållningen är något mer detaljerad och selektiv än vad den kan vara om hela årskullar ska göra lumpen.
   Kan ju också bli lite jobbigt när fd IS-resenärer upptäcker att de kan gå med i hemvärnet och få automatkarbin och göra jihad här hemma. Nekas de är det diskriminering osv.

   Radera
  5. Hade en palestinier som lumparpolare - enda problemet med det, som jag minns var vid uthämtandet av uniformer. Han fick som ende soldat en fältmössa m/59 som var made in Israel..

   Radera
  6. Skall du utesluta alla muslimer, så får du nog utesluta alla jämtlänningar och vänstersympatisörer också. Både etno-nationalistiska / separatistiska terrorister och vänsterextremister har åstadkommit avsevärt fler terroristaktioner än religiösa under de senaste sex åren. (https://en.wikipedia.org/wiki/Terrorism_in_the_European_Union)

   Detta är förstås sarkasm. Men att jämställa miljarder människors islam med hundratalet fundamentalisters våld är faktiskt ganska osakligt.

   Radera
 3. "de grundpelare som håller upp vårt samhälle vid kriser och krig"
  Humor!
  Går det bra om man är 20+ men ljuger om sin ålder, eller är detta en rasistisk verksamhet?

  Det här måste du väl kommentera, mitt i prick på dina debattämnen. Giriga bönder kräver dyrare för de fattiga. Putler har satt tummen rakt i ögat på BU (Bondeunionen). BU:s enda uppgift är ju att göra maten så dyr som möjligt för att berika de parasiterande hobbybönderna. BU:s utrikespolitik har uppenbarligen misslyckats i detta avseende, bönderna vill tjäna pengar på att låta Putler ta Ukrajna, och bönderna kontrollerar ju hela BU:s budget.
  http://www.svd.se/krispaket-men-inga-stodkop-for-eus-bonder/om/varlden

  SvaraRadera
 4. Ville anmäla min dotter, men hon tyckte inte det var en bra idé. Hennes karriär är inte inom det militära tycker hon. Nåväl, kanske kan få fason på sonen om några år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med sonen kanske du kan strunta I att berätta för honom först :-)

   Radera
 5. Fördelen med lumpen var väl att det just inte var frivilligt. Här får man väl in de hyfsat välanpassade.

  FBU lyckades förstöra intresset för mig direkt genom att ett befäl skällde ut mig högt och ljudligt för att något papper inte var ordentligt ifyllt. Skillnad på att ha hand om värnpliktiga och frivilliga som kan gå därifrån ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Soldater är tydliga med att alla fel är oacceptabla. Gör du fel så dör dina kamrater tillsammans med dig. Klarar du inte av att fylla i en blankett så kanske du kan lära dig hur man gör det. Om du inte kan lära sig av alarmistisk kritik mot dina dödliga misstag, så hör du inte hemma i en krigsmakt. Du har mycket riktigt insett detta och diskvalificerat dig själv.

   Radera
  2. :) OJMR så var det just tydligheten i vad som var rätt som var orsaken.. Diskvalificerade mig själv från vidare vpl genom att söka vapenfri tjänst som tyvärr pengarna tog slut till innan det blev av (kraftverkstekniker).

   Radera
 6. Det tråkiga med denna blogg är att besökarna är så homogena att ingen skriver att det är förfärligt att någon förälder ens tänker tanken att skicka sin älskade avkomma att lära sig döda (eller dödas).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tror jag inte de får lära sig särskilt mycket strid på det där lägret, eftersom det finns konventioner som hindrar att barn och ungdom nyttjas som barnsoldater. När det gäller att dödas, så brukar man inte behöva utbildning. Alla kommer vi lyckas med den saken, förr eller senare. Tricket är att misslyckas med att dö så länge som möjligt.
   Däremot kan det vara bra för barnen att se hur våra viktigaste samhällsfunktioner fungerar, oavsett om man tycker att de ska ta värvning eller ej.

   Radera
  2. Om du tittar på ett militärläger, vad är huvudsyftet? Att barn ska lära sig hur samhällsfunktioner funkar? Hmm... vilken samhällsfunktion då? Hur man slår ihjäl utlänningar?

   Alla dör men alla dödas inte.

   Radera
  3. Kolla programmet, var ser du PEK:en? Var ser du stridsutbildningen? Var hittar du CBRN-utbildningen? Titta på flygplan, åka stridsbåt, bo i tält, lära sig första hjälpen, besöka en brandstation, är det något som gör dem till supersoldater i dina ögon kan du knappast ha gjort ens 7,5 månader vpl. I mina ögon låter det som scoutläger, men med lite dyrare omgivning. Fast, som barnamördande, blodtörstig dödsmaskin efter mina 14 månaders värnplikt kanske jag är avtrubbad...

   Radera
  4. Det är flera människor idag som "lär sig att döda", de flesta gör det för att skydda andra och egna barn. Jag skulle säga att de flesta blir soldater för att skydda andra, tyvärr betyder dock skydda att man ibland måste döda andra människor för att de man skyddar skall få leva.

   Radera
  5. Det roliga är att du tillskrev mig den åsikten som jag i mitt första inlägg skrev att ingen skriver. :)

   Fast jag tog väl på mig den också i mitt svar.

   Jag har sett programmet. Stridsbåt. Första hjälpen, vem är skadad? Vilken sorts tält?

   Vad är det för fel på ett scoutläger i så fall. Om de gör samma sak, men i en annan kontext. Underförstått är ju så klart allt där gjort för att man ska få en positiv bild av att jobba med att döda andra. Sen att brandstationsbesöket bara är "en häftig grej" och att man kan ha nytta av första hjälpen även civilt är väl en annan sak.

   Jag skulle tycka att lägret inte borde heta Military camp, om nu syftet är så brett som man anger. Polis och räddningstjänst är ju civila samhällsfunktioner som används 100% redan civilt, medan de tre andra delarna i lägret är rena militära delar. Så majoriteten är ju militär verksamhet.

   Tänk så här: du får en tandborste i camouflagefärg. Hur associerar du?

   Det räcker att sova i ett militärtält, man behöver inte säga "givakt" ens.

   Ja som sagt, det är synd att ingen skriver såna åsikter här! :)

   Radera
  6. Unknown> Bra, du har nyanserade tankar. Om alla bara lärde sig att försvara 100%, skulle då krig uppstå?
   Jag funderar en del på vad det är som skulle få mig att dra på mig mördarkostymen och åka till Finland för att försvara "mina/våra" barn genom att döda andra. Förmodligen mindre än jag nånsin anar, men om man kan komma på den delen kan man också komma på vad som krävs för att förhindra det.

   Sen är vi alla djur så förmodligen kommer vi fortsätta döda varann då vi upplever oss tillräckligt hotade. Så svaret är att vi ska känna oss nog trygga?

   Radera
  7. "Det roliga är att du tillskrev mig den åsikten som jag i mitt första inlägg skrev att ingen skriver. :)"
   Eftersom du skriver den, så antar jag att du vill ta den sidan i diskussionen, oavsett om det är din egentliga ståndpunkt eller ej. Jag gillar själv att vara "djävulens advokat" ibland, och kan argumentera för en åsikt jag egentligen inte har bara för att punktera ett dåligt argument.
   Felet i din argumentation, eller sär vi är så att säga oense är att jag inte ser "military camp" som någon stridsutbildning alls. Jag vet inte vad du har för militär bakgrund, men jag var med i Flygvapenungdom som tonnåring och har gjort lite av det som beskrivs i programmet. Vi fick lära oss HLR (sen när är det FEL att lära sig HLR?!), vi fick bo i militärtält, vi fick lära oss hantera en kommunikationsradio, vi fick lära oss om vad flygvapnet sysslar med och till och med skjuta lite (kpist för min del). Men gjorde det oss till soldater? Skjutit hade jag gjort innan, luftgevär givetvis, men principen och målet är detsamma. Jag hade till och med skjutit luftgevär på skoltid som en valbar skolaktivitet vid något eller några tillfällen. Betyder det att jag var färdig soldat när jag gick ut ur nionde klass?

   Syftet med "military camp" är ju uppenbart, nämligen att genom att göra lite äventrliga saker med barnen informera dem om försvarets och räddningstjänstens verksamheter. Detta i förhoppningen att barnen ska se på dem som möjliga arbetsgivare i framtiden, men också göra dem medvetna om vad dessa myndigheter sysslar med. Syftet, vilket alla föräldrar med förmåga att läsa innantill måste förstå, är INTE att göra dem till soldater, färdiga att rycka ut i strid. Vi som gjort lumpen vet ju att gröntjänsten är i alla fall TRE veckor utan permis.

   Som jag ser det så är det faktum att det kan finnas människor som tror att ett litet "scoutläger" i försvarets regi gör barn till barnsoldater anledning nog för att man ska skicka sina barn på dessa läger. När civilister aldrig kommit i kontakt med försvarsmakten, och blir rädda och lite kränkta bara de ser en livs levande, fullt utrustad soldat, så måste försvarsmakten ut och ta sin plats i samhället igen.

   Dessuto, jag gjorde värnplikten i 14 månader som mekaniker, och inte ens efter 14 månader känner jag att jag fått tillräckligt med stridsutbildning och vapenträning för att känna något som helst självförtroende i en stridssituation. Så när någon tror att fem dagar med lite lekar räcker, så blir jag faktiskt jävligt förolämpad. Lite kränkt faktiskt.. ;-)

   Radera
  8. Djävulens advokat eller inte, joda, håller på med samma som du (och det gör ju Cornu rätt intensivt av och till också) men i detta fal, korrekt, jag har liten åsikt åt det hållet att bara att ett läger HETER Military ger all dess verksamhet en kontext en positiv bild av den militära verksamheten. Som du vet är väldigt extrem i sin yttersta spets där dödande är accepterat som en av ytterst få (är det andra?) delar i vårt samhälle.

   Jag tror inte alls att barnen är soldater/mördare eller redo att döda någon, men man har fått smak på tanken åtminstone. Och som förälder tycker jag att man likväl som om man ger vapenleksaker till sina barn att man ger en signal om att man i slutändan tycker det är OK att döda någon (i försvarssammanhang men likväl). Klart att (alla) barn leker krig ändå! Men det går lika bra med en pinne och barnet (kanske?) då mer reflekterar över varför ens föräldrar inte så lätt ger barnet en bössa att låtsasskjuta någon med,

   Jag är själv osäker hur jag i slutändan ska ställa mig, finns ju många klassiska dilemman och detta är ett. Ska jag döda (låta någon dö) för att jag själv (eller mina/våra barn) ska överleva?

   Jag tror att jag som de flesta andra skulle döda/låta någon dö, även om jag skulle må dåligt av det. Jag tror det. Men om jag själv vill hålla i bössan? Nej, jag är nog en usel fegis, skulle nog fly före fäkta om det gick. Nyanserade jag mig nu?

   Radera
  9. Det där var så dålig svenska att Cornu kommer banna mig som psyopstroll från St Petersburg. :)

   Radera
  10. är själv ungdom i FVRF och jag kan berätta att stridsutbildning får INTE ske med ungdomar under 18 och ska i regel inte ske med dom över 18 heller. visst får man lära sig skjuta i samma modell som sportskytte. men det är det enda

   Radera
  11. Ursäkta men nog kan ni väl se att om man i en militär miljö leker med lego, ritar dalahästar eller grillar pinnbröd så sker det hela i en militär kontext och man "vänjer" sig med tanken, men insuper de värderingar som officerarna/ledarna har etc?

   Sen om det är en stor sak, bra eller dålig, det borde finnas fler åsikter om.

   Radera
  12. Och? Det är fel för att? Värderingar och värderingar. De hinner inte lära sig så mycket värderingar på fem dagar. Däremot vad är det för fel att de får lära sig lite om försvaret och hur det är att bo i fält? Jag har både varit med i FVRF och gjort värnplikten, och jag har inte mördat någon än.
   Men det är klart, hade jag velat göra goda FI:are av mina barn hade jag nog inte skickat dem på "Military Camp". Det hade inte varit helt ideologiskt kosher givetvis. Men nu är jag ju inte anhängare av den ideologin. Det är nog inte min dotter heller, trots att hon tycker sig ha bättre saker för sig än just Military Camp. I dina ögon har jag förstört mina barn för läääänge sedan.

   Radera