Cornucopia?

2015-09-02 16:43

Skatterna höjs med 31 miljarder 2016

Regeringen har nu gått ut med att skatterna höjs med 31 miljarder år 2016. Speciellt sätter man åt unga som arbetar, pensionärer som arbetar, höginkomsttagare och folk som är beroende av bil, dvs landsbygdens befolkning.

Fest hos Maggan och ALLA
är inbjudna. Speciellt unga,
pensionärer och motorburen
landsbygdsbefolkning.
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
TT har sammanställt uppgifterna och kommer fram till följande siffror:
 • Höjda arbetsgivaravgifter för unga, som därmed blir dyrare att anställa och får svårare att få eller behålla riktiga jobb: 10:66 miljarder SEK (GSEK)
 • Sänkt RUT-avdrag så pensionärer inte kan köpa hjälp: 5:60 GSEK
 • Skattehöjning bensin och diesel för de som inte klarar sig utan bil: 4:20 GSEK (min beräkning, ej TT)
 • Sänkt jobbskatteavdrag vid inkomster över 50 000:- SEK i månaden: 2:71 GSEK
 • Ej uppräknad brytgräns för statlig skatt: Ca 2:00 GSEK (min beräkning, ej TT)
 • Särskild löneskatt för arbetande pensionärer: 1:77 GSEK
Gåvor till ideell verksamhet ska inte heller vara avdragsgilla för företag längre, men frågan är om det ger så mycket skatteintäkter, utan snarare styr om företagens överskott till något annat än att stödja civilsamhällets organisationer. 

Sammantaget gäller det alltså att inte vara pensionär och speciellt inte på landsbygden. Dock ska pensionärerna få en femtiolapp i sänkt skatt i månaden. Det var väl roligt då! Och ungdomar som blir av med jobbet ska tvångserbjudas praktikplatser inom sjukvården istället, för alla älskar ju att byta blöjor på äldre, som med tillförsikt ser fram emot alla motiverade och käcka ungdomar som med glädje i blick kastar sig över dessa praktikplatser istället för sina tidigare yrkesval de valt själva.

Övriga grupper har nog skattehöjningar att se fram emot 2017 och 2018, förutom landsbygdens befolkning, som gissningsvis kommer få skattehöjningar på bensin och diesel varje år. Inte för att det kommer erbjudas någon kollektivtrafik som alternativ, om nu någon trodde det. Då kan man ju bli av med skatteintäkterna...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

50 kommentarer:

 1. Det är bara början på en 20-årig cykel sisådär. Minst. Företagsskatterna står på tur och det lär fortsätta parallellt med övrig beskattningsrätt inkl bostäder. (s) gamla skattekultur kommer igen. Skulle inte förvåna om nästa kris kommer med ett regeringsbyte där borgarna tvingas fortsätta öka skatteintäkterna.

  När inför vi MMT-politik?

  SvaraRadera
 2. Ja, det krävs stora skattehöjningar för att finansiera den av Herr Wilderäng så hett eftertraktade invandringen från Mellanöstern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du slutat slå din fru än, herr Halmgubbe?

   Radera
  2. @Gustav

   Har du ens läst Cornus andra bloggposter? Kolla t.ex. in:
   Cornucopia: Demokratisera invandringen

   Radera
  3. Om man som Herr Wilderäng är beredd att sälja sin själ för att omfamnas av etablissemanget går det inte an att så där heteronormativt som ovan anklaga en könlös individ för att ha en fru.

   Radera
  4. Kan inte påstå att han har sagt att han vill ha invandring, däremot försöker han ifrågasätta båda sidor när de kommer med vaga påståenden.
   Detta är dock internet och alla som inte är på ens egna sida tror många är på den andres sida. Att rösta blankt betyder tydligen att man är emot alla.

   Radera
  5. Har man röstat har man gett sig in i leken.
   Då får man leken tåla.

   Radera
  6. Att rösta blankt räknas för övrigt som ogiltig i sammanställningarna.
   Det är därför folk MÅSTE rösta och välja av parti A, B, C osv.
   Riksdagen delas upp i andel av avgivna röster, inte antal röstberättigade.
   "- Varför är det så tomt i Riksdagen i år?", "- Josåatte, det var så många som röstade blankt så därför är 78 mandat helt tomma."

   För er som tycker illa om SD: Rösta, och gör det på ett parti som är rejält ovanför 4%-spärren. Era röster på "fina" enprocentspartier som FI, Piraterna, SKP osv. är lika med en röst på SD.

   För er som tycker om SD: Rösta, och gör det på just SD, och inte på partier som Svenskarnas parti, "Nazzzisterna" och andra enpersonspartier, för annars är er röst lika värdelös som om ni slängt den i rännstenen och fotat av den.

   Radera
  7. Varför presentera ett av fyra möjliga lösningar? Antingen höjer man skatter eller så minskar man storleken på välfärdsstaten eller så minskar man invandringen eller så reformerar man arbetsmarknaden.

   Men ja det är väl gråsossars (SDares) lösning på alla problem. Höja skatter.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Förra regeringen använde massinvandring som vapen mot välfärdssystemet. Nuvarande använder skattehöjningar för att upprätthålla massinvandring. Ska vi kalla det hädanfärdssystemet?

  SvaraRadera
 5. Varför öka skatten när ett borttagande av ränteavdraget kan ge staten lika mycket inkomster?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar om att dränera väljargrupper som inte röstar på regeringen på skatt. För många BLT röstar på (mp) för att man ska kunna ta bort ränteavdraget. Tänk hur det skulle se ut på Södermalm t ex.

   Radera
  2. Stödet för (mp) är ju lågt på landsbygden, bland de som faktist lever nära naturen. Så att höja skatten för dem via bensin- och dieselskatterna är enkla pengar som inte kostar röster.

   Radera
  3. För att miska effekterna av den tickande budgetbomben kan Maggan i alla fall sänka taket till en nivå där det inte drabbar söderhipsters i dagsläget. Då drabbas för närvarande bara väljare som ändå aldrig kommer att rösta på regeringen. När räntan väl stiger drabbas alla men väljarnas minne är väl relativt kort.

   Radera
  4. Kan cornu säga vad han vill göra med ränteavdraget.
   Avskaffa det eller ha det kvar, ett tydligt svar vore bra.

   Radera
  5. @ekvationsteorin

   Du vill ha "ett tydligt svar" men du ställde ju inte ens en fråga!
   Vad skulle det tjäna till om han sa det förresten? Om du ville att han skulle skriva det på bloggen så kunde jag förstått.
   Jag tycker vi ska slopa det (om nu någon mot förmodan undrar), vad tycker du själv?

   Radera
  6. Är bostadspriserna för höga så måste ränteavdraget bort.
   Bidraget går mest till dom bostäderna med stora lån, som rika äger.

   Radera
 6. Jag har inte sett några visioner av vad man vill göra med alla dessa pengar det verkar mer vara en ryggmärgseffekt att man höjer skatten. Men någon plan har man inte.

  Jag är som rttck här ovan mer rädd för andra vågen som kommer innehålla fler företagsskatter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja och jag tror att man försöker att kompensera via klassiska investeringsavdrag etc. Företagsskatterna är generellt låga(inte arbg-gifterna) och därför åker de upp. Det blir hårt för mindre företag och ensam-entreprenörer.

   Radera
  2. Pengarna ska gå till bidrag och hittepåjobb till alla arbetslösa som de skapar.

   Radera
 7. Skulle konsumtionen falla med omkring 10% i en lågkonjunktur av mått skulle momsen minska med ca 40 Mdr. 4-5%-enheters ränteuppgång på särskilt längre upplåning(den normala, särskilt i ett läge under flykt från statspapper generellt) innebära bortåt 100-150 Mdr i budgetavbränning(lånar man som vanligt till räntan?). De sociala välfärdskostnaderna har ökat dramatiskt och det ser inte direkt ljust ut när F-kassan och vården bara kräver mer och mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyckas man dessutom höja inflationen blir det jackpot för skatterna.Det är väl ingen som tror att man kompenserar fullt ut på utgiftssidan :). 5%-ränta på en 5-10-åring (med låg inflation) skulle kunna vara accepterat av kapitalägarna förutsatt att det inte blir en riktig allvarlig skuldkris i hela Europa. Men jag tror det finns risker att långräntorna kan stiga under deflation/disinflation. Det vore spiken i kistan om hela samhället lånar till kort ränta(cb-ränta+). Det skulle inte fungera riskmässigt.

   Radera
  2. Har de sociala välfärdskostnaderna ökat? Jag trodde det var Alliansens största triumf: att i en internationell lågkonjunktur som slog Depressionen med råge, sänkte de a-kassan.

   Radera
  3. Lotta; förvisso men bl.a sjukdomskostnaderna inkl sjukpenning/sjukbidrag, sjukpensioner etc....... är de som rusar. Det är nog inte bara inflationen som gjort att vi igen tangerar skuldtoppen från 1992.

   Visserligen ökar även BNP men inte per capita. Och allt fler människor hamnar utanför arbetsmarknaden. Trenden är densamma i väst.

   Radera
  4. @rttck: Ja, men det beror på att vi är ett land av gnällspikar och offerkoftor. (Se exvis rusande våldtäktsstatistik som beror på hysteriska fruntimmer, eftersom samhället har blivit tryggare - egentligen. Iaf om man står i en garderob och blundar). Nä, skämt åsido, men beror inte det på den demografiska strukturen? Precis som det var för 10 år sedan då en massa 40-talist-tanter var utslitna i vården? Nu är folk som är födda 1960 55 år - och då kommer ålderskrämporna. Om hälften av alla medelålders män är överviktiga, så är det inte den halvan som kör en svensk klassiker. (Jag försöker alltså säga att jag tror att 50-talisterna är en mindre kull än både 40- och 60-talisterna. För att inte tala om 70-talisterna! Vilket ju är tur, får de har inte tid att bli sjuka, eftersom de måste amortera.)

   Radera
 8. Vi kan ta bort avdragsrätten för fackföreningsavgiften….eller??

  Men vi får ju även skatter på solpaneler, naturgrus, handelsgödsel, finansiella tjänster etc. Kostar att vara solidarisk!

  Dessutom kan ju Stockholmare gläjda sig åt nästan fördubblade avgifter på vägtullarna i stan.
  Kommer att kosta en pendlare mycket mer än bensinskatten. Worst case blir det 2205 kr/månad om man antar 21 arbetsdagar /månad. Skattade kr naturligtvis. Kostar att värna om miljön!

  SvaraRadera
 9. "till ideell verksamhet ska inte heller vara avdragsgilla för företag längre, men frågan är om det ger så mycket skatteintäkter, utan snarare styr om företagens överskott till något annat än att stödja civilsamhällets organisationer."
  Stämmer det verkligen? Det är väl bara privatpersoner som kan göra det avdraget. Företagen måste sponsra enligt gällande regler.

  SvaraRadera
 10. Pensionärer kan fortfarande köpa hjälp för 4166kr i månaden och få Rut avdrag för detta. (Sänkning av Rut från 50000 till 25000)

  SvaraRadera
 11. Även med skattehöjningen av bensin är den betydligt billigare än den var för ett tag sedan, märkte inte av massor av stoppade bilar när priset på bensin var högt?

  SvaraRadera
 12. Varför ska staten aktivt slå ut yngre arbetskraft genom att sponsra arbetande pensionärer? Samma arbetsavgivaravgift (lägre än idag) ska väl gälla alla så marknaden (ex mitt företag) får avgöra vem som ska anställas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte poängen just den att de redan har betalat in sin pensionsavgift och inte ska göra det en gång till?

   Radera
 13. Det vore intressant om det fanns några nyckeltal över hur mycket en skattehöjning av t.ex. löneskatter ger i slutändan. Man kan tänka sig att det leder till att folk handlar mindre och därmed får staten in mindre i moms. Mindre handel leder till färre anställda som leder till mindre skatteinkomster och större utgifter, etc.

  SvaraRadera
 14. *lite förvånad att ingen grävt fram youtubeklibb med Maggan från valrörelsen där hon säger att hon absolut inte kommer att behöva höja några skatter...*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Onödigt, sådana påstående från en socialdemokrat kan inte tas på allvar. Så det skulle inte ha ett nyhetsvärde att gräva fram klippet.

   Radera
 15. Det är ju givetvis helt riktigt att höja skatten för höginkomsttagarna. De har kommit undan för enkelt allt för länge nu. Dessutom ynglar de av sig och blir fler och fler. Enligt SCB är medianhushållet "välbärgat", det är givetvis helt oacceptabelt. Om man inte försöker begränsa antalet till rimligare siffror, och eventuellt avyttrar de som överstiger kvoten, kommer Sverige att svämma över av dessa människor. Ifjol fanns det 75000 dollarmiljonärer, i år växer den siffran till 90000. 20%! Om det fortsätter på det viset kommer de snart vara i majoritet och ta över landet fullständigt.
  Och sedan är det deras fruars tur. Igår blev jag omkörd av en fet kärring i en Toyota Land Cruiser av senaste modell, hur kul är det på en skala?

  AB hade en lysande ledare häromdagen som beskrev hur fel det var att de som tjänade över gränsen för statlig skatt bara betalade 56% marginalskatt, det måste gå att få upp den högre. Skatter finns till för att omfördela välstånd, vad de används till är ju ur marxistisk synvinkel inte så viktigt egentligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar din sarkasm.
   Ärligt så tycker jag man ska lagstadga att arbetsgivaravgifter etc ska synas på lönespecen. Det var ju nån undersökning som visade att majoriteten inte hade nån aning om vad dom egentligen kostar för ett företag. Skulle dom se alla skatter skulle dom nog tänka till ett par extra gånger innan dom röstar på S.
   Är man höginkomsttagare så har man 70% marginalskatt medräknat arbetsgivaravgifter.

   Radera
  2. Ja, att se verkliga skatterna på lönen vore en ögonöppnare för en många.
   Dock är det ju så att LO-facken (förvånad?) sätter sig på tvären och inte anser att deras medlemmar ska behöva se detta eftersom i sina lönespecar då det kan te sig "förvirrande" för dom stackars löntagarna.

   Radera
  3. Jag kan se min totala lönekostnad via företagets HR-portal (dock ej på lönespecen). Jag tror dock inte så många kollar vad de egentligen kostar.

   Radera
 16. Tycker det är lustigt att så många granskar och ifrågasätter den statliga skatten, men har någon kollat in den kommunala skatten? I Göteborgsområdet (flertal kranskommuner) så har den gått upp med ca 1% vad jag märkt. Hur är det över resten av Sverige? Och om den har gått upp, vad beror det på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I resten av landet går den oftast upp. Inte sällan för att många kommuner i landet förväntats stödja kommuner med dåligt skatteunderlag. Typiska sådana glesbygdskommuner med dåligt skatteunderlag och stora utgifter är Göteborg och Malmö.
   Naturligtvis ska regeringen gratuleras för denna rättvisereform som uppmuntrar till klok användning av skattemedel.

   Radera
  2. Eftersom alla kommuner dessutom förväntas finansiera riksdagens beslut så vore det rimliga att man slopade kommun och landsting och finansierade alla riksdagens beslut med statliga skatter.

   Radera
 17. Det viktiga är vad det verkliga resultatet blir, man höjer skatten på brännvin för att folk skall supa mindre, man höjer skatten på arbete för att folk skall arbeta mer, eller...................

  SvaraRadera
 18. Addition ger inte 31 GSEK-lite över 26 ser jag.
  Men det är väl felräkningspengar resten!

  SvaraRadera
 19. Its about f-ing time!
  Show me da money!

  SvaraRadera
 20. Har lagt företaget vilande och ökat min anställning. Sossarna ska gå back på mig. Även gått ur transport (sosseklubben) och kyrkan. Ställt av firmabilen och nu väntar jag lugnt på att Jimmie tar över om några år. Det svåra blir att se landet gå åt skogen fram tills dess.

  SvaraRadera
 21. Trots allt får vi vara glada att S har övergett 1%-målet och att skattehöjningen därför blir mindre än en borgerlig. Men de menar nog inget med sitt prat ty annars hade man inte låtit in senast budget gå -3% ungefär. Men de har ju yrat om ordning i statens finanser bara inte för egen del.

  SvaraRadera
 22. Tvångserbjudas; vilket härligt orwelliskt ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha, ungefär som att det är "solidariskt" att rösta på ett parti som ger andra människor skattehöjningar

   Radera
 23. Jag håller med om att det är dumt att höja arbetsgivaravgiften för unga, mycket dumt. Att dessa unga istället skulle tvingas jobba i vården mot sin vilja tror jag inte på. Men det vore nog inte helt fel ändå. Alla borde prova på att jobba inom vård och omsorg någon gång, skulle kanske leda till lite mer empati och förståelse för andra. Här jobbar idag många nysvenskar istället, de är inte lika bortskämda som svenska ungdomar.
  Angående RUT, man sänker maxbeloppet från 50 000 till 25 000 kr per år. Det kommer inte påverka pensionärerna så som du skriver för personer över 65 undantags regeln, dvs de får behålla maxbeloppet på 50 000. Dessutom är det bara 2% av alla som hittills nyttjat RUT som köpt tjänster för över 25 000 kr.

  Jobbskatteavdraget sänks för de som tjänar mycket, tycker du att det vore bättre att sänka det för de som tjänar minst i stället då?

  SvaraRadera