Cornucopia?

Aktuellt

Facebook Luleå - 100 MSEK i bidrag plus 160 MSEK i stöd om året - gav 44 jobb

Facebooks etablering i Luleå fick över 100 miljoner kronor i investeringsstöd av alliansregeringen. Samtidigt slipper man också betala energ...

2015-09-10 12:31

Ryska militärövningar med 175 000 man igång

I måndags drog Ryssland igång en sk oplanerad beredskapsövning (eng snap excercise) i det centrala militärdistriktet, omfattande 95 000 man. Samtidigt har man idag startat övningen Unionsskölden som ska mobilisera 80 000 man i det västra militärdistriktet. Tillägg: Eventuellt har TASS lagt dit en nolla för mycket på 80 000, men 95 000 för centrala militärdistriktet stämmer enligt det ryska försvarsministeriet.

Om Unionsskölden kan man läsa hos Kremls nyhetsbyrå TASS, som anger att den omfattar 80 000 man, 100 stridsvagnar och 80 stridsflyg. 1000 man från Vitryssland ska också delta och de ca 80 000 man starka förbanden är mobiliserade nära baltstaternas gränser.

Detta sker samtidigt som man dragit igång en gigantisk oplanerad beredskapsövning, som ska omfatta 95 000 man, i det centrala militärdistriktet. Övningen pågår till den 12:e september enligt ryska försvarsministeriet. Kremls propagandakanal Sputnik anger att övningen omfattar 95 000 man 7 000 pansarfordon och artilleripjäser etc, samt 170 stridsflygplan, vilket också försvarsministeriet anger i förbifarten.
Bra läge att testköra reservkraften.

Summan av de två just nu pågående övningarna är alltså 175 000 man, över 7 000 pansarfordon etc och 250 flygplan.

Uppmärksamheten i västerländsk media är förstås i princip noll och intet, speciellt från vänsterhåll som fortfarande tror att den nationalfascistiska (i kontrast mot nationalsocialistiska) diktaturen i Kreml är goda snälla gamla myskommunister och världsförbättrare. Det visar återigen på att det ryska upprätthållandet av kriget i Syrien, genom vapen- och ammunitionsleveranser, trupp på plats, samt veton mot åtgärder mot Assadregimen i FN:s säkerhetsråd, fungerar som strategi för att få Europa att titta åt ett annat håll.

Stora delar av västra och centrala militärdistriktet är alltså på krigsfot just nu. Till detta kommer bedömt 50 000 man som Ryssland redan har mobiliserat och insatt i sydöstra Ukraina, eller längs gränsen till Ukraina. Den som vill följa de påstådda övningarna kan göra detta på det ryska försvarsministeriets hemsida, där det t ex påstås att tre luftlandsättningsdivisioner har satts i högsta stridsberedskap och transporteras till utpekad övningsplats via transportflyg. Man har även mobiliserat Iskandersystem till skjutfält, och mobiliserat de strategiska trupperna, dvs kärnvapenförband.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

38 kommentarer:

 1. Men är den verkligen opanerad? (Alltså från de vars beredskap testas synvinkel). Jag tycker det har bubblats om att det skullebli beredskapsövning I central distriktet ett tag nu på försvarsbloggar och att det var lart att det var deta ditsikts tur enligt ett rullande schema?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bubblandet är snarare ett resultat av att gigantiska beredskpsövningar, som inte behöver föranmälas till grannländer, är det nya normala och att de förekommer ofta. Det går alltså att förutspå när en kommer ganska väl.

   Radera
  2. Jo, men själva huvudövningen för centrala distriktet är väl känd, men beredskapsövningen som är "okänd" eller hur?

   Radera
 2. Klart de måste få öva.
  De tvingas ju hålla fred i Ukraina!
  I mitt nya husorgan RT tycker Putin att Ukraina skall ha tålamod:
  https://www.rt.com/politics/314397-situation-in-ukraine-depends-on/

  De för också fram vem som spenderar mest på militären-men det visste vi väl?
  USA 131 Mdr USD
  Ryssland kommer upp till 21 Mdr USD
  Åtta på listan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ingen nyhet att USA spenderar mer än dubbelt så mycket som den som kommer tvåa nej. Inte för mig iaf.

   Om nu Ryssland tänker bli officiellt aggressivt så är det faktiskt dåligt för världen att de inte spenderar mer pengar än de gör! Det innebär bara att där är färre steg att falla tillbaka på innan atombomberna börjar falla... Klassisk Whataboutism för övrigt ;)

   Radera
  2. Det är rätt ointressant hur mycket man spenderar. Det är mer intressant hur man rustar och spenderar i Sveriges närområde. Att USA slänger iväg miljarder i stilla havet rör mig liksom inte i röven.

   Radera
  3. Ben, det är väl annat som rör sig i din röv, hö hö.

   Radera
  4. Bara önsketänkande från din sida.

   Radera
  5. Ben, jag säger bara Vlad Dracul III

   Radera
  6. Ben Dover:

   Hälsa dom på amerikanska ambassaden!

   Radera
  7. Ryssland ligger ju väldigt nära Sverige och därmed sker ju alltid militärövningar i vårt grannskap. Lite mer oroad är jag över den ökade aktiviteten från USA/NATO. Att jämföra hur mycket militärbudgetarna är blir något skevt eftersom USA bedriver militära aktioner här och där och krig kostar i synnerhet nr man använder sig av legosoldater för att inte reta upp en inhemsk opinion. Det är traumatiserande att få hem sonen i en kista.

   Radera
  8. Ja, ryssarna betalar för dåligt för att attrahera legosoldater. Så det blir vanliga värnpliktiga som slaktas i Latakia och Donbass. Mycket bättre.

   Radera
  9. OSSE rapporter att inga stridande ryska enheter finnes. Och i Syrien? Inse vilken fördel det skulle vara för motståndarna! Då är det fritt fram att bomba sönder Syrien.

   Radera
  10. P.S. Angående solden så lider tydligen USA under den och vill att dess allierade ska bidraga mer.

   Radera
 3. Man kan ju undra vilken aktivitetsnivå som Ryssland har råd att hålla? Det är väl inte gratis att hålla på som man gör nu direkt. Märks det på andra sätt i samhället att försvarsutgifterna ökar och att inkomsterna från t ex olja minskat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, nä hade man hållit på som media beskriver så hade man varit bankruttför länge sen :) Ringer inga klockor? :)

   Radera
  2. Dom spenderar friskt ur de Sovereign Wealth Funds (ung. som Norska Oljefonden) som dom byggde upp under de goda åren. De pengarna beräknas räcka maximalt tre år till om inget oförutsett händer. Dessutom har det genomförts kraftiga nedskärningar för vård, skola och omsorg, och i regionalstöd (ca 85% av regionerna går med mer eller mindre kraftiga underskott. Ett tiotal har redan kursat). Även runt 80% av större infrastrukturprojekt har skjutits upp eller skrotats.

   Arbetslösheten är fortsatt låg eftersom det är i praktiken olagligt för stora företag att säga upp anställda – däremot har dessa anställda fått se sin lön krympa med 30-75%.

   Det går att hålla undan ekonomisk kollaps med hjälp av hårdhänt statlig styrning i några år med förr eller senare kommer det en kollaps.

   Radera
  3. "förr eller senare kommer det en kollaps"
   Man kan ju undra i skenet av det omfattande flyktingangagemanget de senaste dagarna har bjudit på ifall den Svenska regeringen har börjat planera för det till synes ofrånkomliga.
   För en Ryska ekonomisk kollaps kommer ge verkningar i närområdet till vilket dagens "katastrof" kommer ses som en västanvind.

   Radera
  4. Det blir alltså ungefär som i gamla Sovjet - "Företaget låtsas betala lön och vi låtsas jobba".

   Till ekvationen kan man också lägga låg nativitet, hög självmordsstatistik, en dåligt och korrupt fungerande sjukvård samt en galopperande HIV-epidemi. Allt detta lär förvärras med de avsevärda nedskärningarna inom t ex utbildnings- och sjukvårdsväsendet.

   Radera
  5. Glöm inte att det är milsvid skillnad på vad de svenska och ryska folken kan uthärda. I Sverige blir det panik och folk springen runt som yra höns om tillväxten sjukner till 0%. Gud förbjude att det blir några procentenheter minus – då är undergången nära.

   I Ryssland kommer folk ihåg hur illa det blev efter Sovjet föll och är beredda att uthärda rejäla svårigheter innan dom vänder Putin ryggen. Arbetslöshet, tomma hyllor i affärerna och några tiotals procentenheter fall i BNP är inte mer än ett mindre fartgupp.

   Radera
  6. Ben Dover, glöm inte en väldigt skev demografi. De närmsta åren (5-15) kommer stora årskullar gå i pension i Ryssland och det finns i princip inga nya arbetare som kan ta över. De som finns är ofta dåligt utbildade och med tvivelaktig erfarenhet. Vi pratar om underskott på 10-tals miljoner erfarna arbetare och tjänstemän.

   Radera
  7. Snittryssen njuter ju gott under sina -2 år som pensionär, så demografin lär ju inte bli något problem.

   Radera
  8. Vi ska väl inte glömma att det kraftiga rubelfallet bidrar positivt till Rysslands ekonomi. Ryssland importerar förhållande lite. Vad som hänt med rubelns depreciering är ju varje svensk storföretagares våta dröm. Lyssna på ekonominyheterna.

   Radera
  9. Tillverkar dom ens plåster i Ryssland? Hur mycket insulin tror du man kan köpa för en rysk medellång nu?

   Radera
  10. @Kristian:

   Det förutsätter att ryssen är faktiskt OK med att leva så igen. Vilket jag betvivlar (vilket man (väl) även har sett under små pyrande demostrationer, som snabbt slåss ner/ej rapporteras om)..

   Radera
  11. Ja, det där är en intressant frågeställning.

   Jag har ju jobbat en hel del i Ryssland innan alla crackdowns, när alla ville in och investera.

   Det som var anslående med unga ryssar var att de inte visste vad en lågkonjunktur var, eller hur den skulle kunna uppkomma. Kurvorna pekade för evigt uppåt i deras värld, tillväxten var konstant och snabb. Ett villkor för hr Putins stöd hos befolkningen är nog att kurvorna pekar uppåt helt enkelt. Varför ska man nöja sig med en despot ifall han inte ens levererar det han lovat? Om det börjar gå sämre och det märks i folks plånböcker börjar nog den yngre generationen ifrågasätta en hel del. De är ju inte isolerade från omvärlden heller, de ser ju hur Paris, London eller för den delen Bangkok ser ut, liksom.

   Radera
 4. Kan nog vara smart att öva lite :).. kanske enda chansen vi har kvar medan USA försöker destabilisera hela mellanösten och flöda Europa med ekonomiska migranter, IS.krigare och annat spännande. Typiskt för ett imperium som håller på att falla. Brukar inledas med destabilisering av de perifera lydstaterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att Ryssland destabiliserar perifera lydstater som t ex Georgien och Ukraina? Jo, det är ett symptom på att det går utför för Ryssland, det kan jag hålla med om.

   Radera
 5. Det här med att Rysslands valutareserv skulle räcka i tre år (vissa sa faktiskt 2 år) det var baserat på status quo.
  Nu behöver de stora företagen refinansiera sina lån när de är utestängda från IMF och staten måste gå in. Även i de ryska bankerna måste staten gå in med kapital samtidigt som regionerna går med underskott.

  De har även en ränta kring 12% som gör att företagen inte investerar. Och alla som har pengar kvar försöker desperat få ut dem ur Ryssland.

  Det kan nog gå snabbt på slutet. Man får hoppas Internet trollen har en exit plan. Kan de redan Svenska kan de säkert tjäna 4 ggr mer här än i Putins ljugarslavläger.

  SvaraRadera
 6. Appråpå vänsterns "goda sida" till Putin. Länge trodde jag att Cornu överdrev när han menade att det finns folk i vänstern som inte ser Putin som den skurk han är.

  Idag slösurfade jag på Wikipedia och fick lära mig att FiB/Kulturfront fortfarande finns kvar. Surfade in på deras sida, och blev formligen chockad över USA-paranoian och Rysslandsvänligheten där. Har inte hunnit gräva igenom det än, men här är några exempel på deras vansinne, som har publicerats nyligen:

  http://www.fib.se/utrikes/item/4950-donbass-armens-ukrainska-trofeer
  http://www.fib.se/utrikes/item/4959-amerikansk-massmordare-pa-besok-i-sverige

  Då har jag inte ens berört deras Israel-hat och sionistkonspirationer.

  Är det någon som granskar vänsterfascismen?? Allvarligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slösurfa, jojo, vi vet nog vilken fib-publikation du var ute efter

   Radera
  2. Dom cancersvulsterna är snart döda allihop ändå. Det är bara en massa skäggiga kårhusockupanter med haschpsykos som lämnade jorden 1968.

   Radera
  3. Än en gång har du fel Ben, de lämnade inte jorden 1968 utan de tågade rakt in i SVTs lokaler och där har de bitit dig fast.

   Radera
  4. Jag avsåg alltså mentalt.

   Radera
  5. Nej, det är ingen som granskar vänsterfascismen. Det är media som har den granskande uppgiften i ett samhälle, och de är ju i princip alla vänsterfascister, och granskar naturligtvis inte sig själva och sina meningsfränder.

   Radera
 7. Det ger ju onekligen lite perspektiv när vi i Sverige diskuterar att beväpna Gotland med ett hundratal soldater och några stridsvagnar samt lanserar Sverige tillsammans för 2miljarder SEK .. :-)

  SvaraRadera
 8. Jösses. Strosat runt i kulturminnesmärket en halvtimme. Dom är kanske inte fler i FIB än i föreningen transsexuella mjölkbönder. men har troligen mer medieutrymme. Kan nyckelordet vara "FNLvänner" ?

  SvaraRadera