Cornucopia?

2015-09-30 16:56

Reuters: Ryssland har börjat bomba moderata rebeller i Syrien

Ryssland har nu börjat bomba rebeller i Syrien, men föga överraskande inte som de påstår IS, utan moderata rebellstyrkor. Man gav USA och övriga västländer en timme på sig att upphöra med sina anfall mot IS, ett förtäckt hot om att skjuta ner västerländskt flyg över Syrien. Minst fem kvinnor och sex barn ska ha dödats i Rysslands bombräder mot icke-IS.

"Targets in the Homs area appeared to have been struck, but not areas held by Islamic State. [...] Areas of the province of Homs struck by the Russians are controlled by an array of rebel groups including several operating under the banner of the "Free Syrian Army", activists, locals and rebels said. None of the sources named Islamic State as one of the groups operating in the areas hit on Wednesday."
Syriens flagga.
Man ska komma ihåg att Ryssland säger att man ska bomba terrorister. Det handlar då alltså om Assads definition av terrorister, dvs alla som kämpar mot Assadregimen.

Med ett flygförbud för USA, Frankrike och Storbritannien innebär Rysslands intervention färre bombningar av IS och den ryska strategin att ordna fram ännu större flyktingströmmar mot Europa fortsätter alltså när IS stärks och skyddas mot flygangrepp. Direkta bombningar mot civila mål i rebellhållna delar av Syrien kommer förstås också öka antalet flyktingar på väg till Europa.

Ryssland ska ha dödat minst fem kvinnor och sex barn i sina bombanfall mot staden Homs, som inte hålls av IS, utan av moderat oppositionBrittiska The Telegraph skriver:
"Syrian Observatory for Human Rights says at least 27 dead, including five women and six children, from the strikes in the towns of al-Rastan and Talbisah as well as the village of al-Zafaraaneh. All are in the northern Homs countryside."
Nu återstår de massiva fördömandena av Ryssland och Putin från alla som någonsin kritiserat USA för att ha bombat civila, så kallade anti-imperialister. De följer förstås i kommentarsfältet nedan. Eller så är det väl samma navigeringsfel i GLONASS, som fick ryska spetsnazförband att köra fel några hundra kilometer och dyka upp i Ukraina...

Man ska inte lita på Rysslands motsvarighet till GPS, satellitsystemet GLONASS. Först åkte ryska Spetsnazförband fel baserat på GLONASS-navigeringen med ca 150 km och dök upp i sydöstra Ukraina. Härnäst bombar ryskt flyg 300 km fel i Syrien. Vem vet vad som händer nästa gång? Östersjöflottan kanske navigerar 300 km fel under någon övning och landsätter marininfanteriet på Gotland istället för Königsberg-exklavens stränder?

Under tiden gratulerar vi Kreml till en mycket lyckad psyops där man fått västvärldens befolkning att tro att Putin räddar dem från IS, när man i själva verket gör tvärt om och bombar moderat opposition i Syrien.

Tillägg: Här hittar man video och diskussion kring Rysslands bombning ett av FSA-rebellernas högkvarter. Det handlar om en gruppering som är godkänd av USA för leveranser av TOW-pansarvärnsrobotar. Notera att jordgrottor man såg 0:31 in i filmen helt utlånades av bombningen. En annan film från Rysslands bombning av IS-fria Homs med engelska kommentarer här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

57 kommentarer:

 1. Vilka är de "moderata rebellerna"?

  Seriöst Cornu. Håll dig till inrikespolitik och ekonomi. Uppenbart att du har noll koll på vad som sker i omvärlden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka rebeller som kan anses vara mer moderata torde vara ganska glasklart, har du testat Wikipedia?

   För övrigt för namnet "MetalHeadViking" tankarna till en Putin-kramande, Sverige-fientlig tokstolle som sjunger i samma kör som extremhögern och ryska avlönade proffskommentatorer från St. Petersburg. Långsökt?

   Radera
  2. Nej Janus, oavsett vad du hittat på Wikipedia så är den sista delen av FSA idag lierad med Al Qaida. FSA har aldrig egentligen ens existeras förutom som en exilregering på ett turkiskt lyxhotell. I själva verket är det bara ett samlingsnamn för hundratals smågrupper som vandrar lite varstans i sin lojalitet. De flesta är rent av utländska legosoldater.

   Radera
 2. MEN SKÄRPNING NU ALLTSÅ - DET FINNS INGA "MODERATA" REBELLER !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såklart det finns, det är de som rekryterar enligt arbetslinjen och skickar sina skadade till privata vårdcentraler...

   Radera
  2. ...Inte heller glömmer de moderata rebellerna att i god tid betala in skatter och arbetsgivaravgifter (via sitt Pentagram-konto förstås).

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Är de Såssar menar ni kritiker?

  SvaraRadera
 5. Löjligt, Cornu. Det finns i princip inga "moderata" rebeller. ISIS och Al Nusra(dvs Al Qaeda) är de överlägset mäktigaste. De flesta av de andra rebellgrupperna är olika former av salafister, dvs extrema islamister. Bara en liten spillra är "normala" och de har inte makt att göra någonting. De rebeller som USA tränat och beväpnat är ett massivt misslyckande och total katastrof. Av de som tränats är bara 4-5(!!) kvar.

  Du borde läsa på lite hos Joshua Landis Syria Comment eller den svenske experten Aron Lunds Syra in Crisis på Carnegie.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Wuahaha... Cornu har blivit en av de nyttiga idioterna på nätet. Något som så snällt projiceras på flera av läsarna.. Kanske är han rent utav ett bloggtroll?

  Det finns INGA moderata rebeller i Syrien. Om dom någonsin funnits så var de döda redan 2012.. Jag upprepar.. Det finns INGA GRUPPER I SYRIEN SOM TRIDER FÖR ETT SEKULÄRT, STARKT, SJÄLVSTÄNDIGT OCH DEMOKRATISKT SYRIEN.

  Fakta:
  Alla människor som har skägg, är religiösa, slåss under en utomstatlig organisation MOT en sekulär stat, och dessutom finansieras av tveksamma intressen är terrorister.

  Progressiva sekulära industrialiserade socialistdiktaturer kommer alltid vara ett bättre ställe för människan att leva än samhällen kontrollerade av religiösa fundamentalister.

  Terroristerna i denna konflikt är finansierade, tränade, beväpnade och understödda av västerländska demokratier (israel inkluderat) och diverse tveksamma monkariker i gulfområdet.

  De som slåss EMOT terroristerna är tyvärr inga liberala västerländska demokratier alls.. Utan en annan religiös grupp (Hezbollah) och ett gäng diktaturer. (Kina, Ryssland, Iran, Syrien).

  Om människor i väst själva fick välja vem de skulle bo granne med, så skulle 99% av alla västerlänningar välja Ryssar, Kineser, Iranier och förhållandevis liberala Hezbollah framför de människor som framställs som rebeller i Syrien.

  Varför stödjer vi en sida i en konflikt som vi aldrig skulle respektera i våra egna länder? Och varför väljer bloggens författare att beskriva dem som moderata rebeller?

  Har man svårt att ta in dessa enkla fakta bör man uppsöka en psykolog. För närmare verkligheten än detta vil man inte komma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att Nordkorea är bättre än Saudi? Hm? Hur många flyr Nordkorea jämfört med Saudi?
   Det är snarare så att det är bättre att ha el och vatten än att inte ha det. Det är bättre med lagstiftning och rättsväsende än avsaknad av det. En stat är bättre än anarki.

   Radera
  2. Puh, det var mycket "fakta" det Kaddelack... Du kanske ska uppge lite källor så vi slipper utgå ifrån att det kommer ifrån din fantasi?

   Radera
 8. Jag är övertygad att Ryssland när det krigar ej tar samma hänsyn mot civila eller det är väl bevisat i diverse konflikter senaste årtiondena.

  Men jag tycker att ibland måste man "våga" handla och ta till obekväma beslut/handlingar, inte sitta chockad och ej göra något alls som är så typisks Svenskt (Jag är själv Svensk i många generationer tillbaka).

  Om man är handlingskraftig och tar en del "kontroversiella" beslut/handlingar nu för att få bort alla rebeller så är jag övertygad om att det i slutänden leder till förre dödsoffret totalt sätt.

  Det är precis så som USA gjorde i Hiroshima och Nagasaki vilket troligen ledde till att det dog färre människor än om kriget fortsatt. (Bra gjort USA, även fast det kan låta hemska att uttrycka sig då).

  Detta är förövrigt ett tips som gäller allt i livet, våga ta obekväma beslut för att i slutänden ge ett bättre resultat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar som att invadera Irak?

   Radera
  2. Nej det var ett misstag har det visar sig.
   Av precis samma skäl tro jag att det bästa är att hjälpa assad att få bort alla rebeller.
   Om man har att välja på skit och skit så får väja det som är minst skit.
   Att få till en sann demokrati tror jag är omöjligt med alla religösa fanatiker.
   Ateister verkar vara bättre på att skapa fungerande och demokratiska samhällen.

   Radera
  3. Men en intervention i Syrien kommer garanterat INTE visa sig vara ett misstag?

   Radera
  4. Det är ingen som vet innan vi får se resultatet.

   Jag tror iaf att om man ska "välja sida" så är det bättre att stödja Assad.
   Att ha den naiva inställningen att det kommer bli en demokrati likt väst om "andra sidan" (alla olika rebellgrupper samt IS) tar över Syrien så tror jag man blir besviken.

   Ett 3e alternativ som du verkar förespråka är att inte någon utomstående blandar sig och vad som händer då har jag ingen aning om, men för "folket" som bor där tror jag som jag skrev innan att det ändå är bättre med "mindre skit". Alltså att Assad är den som tillslut står som "segrare".

   Radera
  5. Vid det här laget är jag övertygad om att det inte går att tvinga in en sann demokrati i ett land. Jag tror att är inte folket redo för ansvaret och det tankesättet det innebär så blir det som vi sett nu efter den arabiska våren - ständiga oroligheter och inbördeskrig.

   Jag skulle nog hålla med om att lugn under en stark diktator är bättre än inbördeskrig i en "demokrati". Men det kräver ju att folket åtminstone har vissa friheter så att "rätt" sorts tankar och idéer kan frodas, precis det gjorde för oss.

   Radera
 9. Lite fakta för de som fortfarande kan tänka sig se verkligheten som den ser ut:

  https://www.youtube.com/watch?v=r8YtF76s-yM

  https://wikileaks.org/plusd/cables/06DAMASCUS5399_a.html

  http://www.reuters.com/article/2013/12/07/us-raytheon-saudi-missiles-idUSBRE9B50SF20131207

  http://www.liveleak.com/browse?q=tow

  Finns massor av fina källor till vad som händer, från västerländska medier.. Om man bara orkar söka och kan läsa mellan raderna.

  SvaraRadera
 10. Kan ju påminna om att det bara var nån dag sedan Putin stod i generalförsamlingen och yrade om hur hemska IS är och att de skulle bilda en allians för att bekämpa dem. Och så går han och bombar några civila istället. Hur kan nån ta den vanelögnaren på allvar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Putin agerar i den frågan som vilken politiker som helst. Dvs säga det som låter bra i TV och sen göra som hen vill. Givetvis skiter Putin högaktningsfullt i om rebellerna tillhör IS, Al-Qaida, är moderata eller whatever. Alla motståndare till Assad som utgör mål värda att angripa får räkna med att råka ut för ryska angrepp.

   Luftoperationernas upplägg under 2:a Tjetjenienkriget som ryssarna var rätt nöjda med planerades i grova drag enligt följande: The initial Russian air campaign against Chechnya had three objectives: to prevent further attacks by Chechen rebels, destroy the rebel support structure, and to isolate the rebels
   economically. To meet the first objective of preventing further rebel attacks, Russian combat
   aircraft attacked several rebel bases, destroyed seven bridges, and mined or destroyed over twenty
   kilometers of roads and paths used by the rebels. The second objective, closely related to the
   first, required Russian jets to attack the rebel’s material base.
   (Russian Airpower in the Second Chechen War, Maj R Evans 2001) Det är inte helt osannolikt att man nu utgår från en liknande plan och följaktligen först angriper de rebeller som utgör det största hotet med kapacitet till "further rebel attacks". TOW-robotar är farliga på riktigt varför inledande angrepp mot grupperingar med denna kapacitet är i linje med ovanstående.

   Fortsätter vi parallellen till 2:a Tjetjenienkriget förnekades då också initialt att markförband skulle sättas in i någon större skala. Sen flög några höghus i Moskva med omnejd i luften och markförbanden sattes in illa kvickt med stort stöd från den ryska allmänheten även om det var högst oklart vem som låg bakom sprängdåden. Vi får se om Putin hittar på något lika busigt denna gång..

   Radera
  2. Så det du säger är att vi kommer få stora beställningar på Bill framöver med lite luddiga slutanvändare?

   Radera
  3. Efterfrågan finns säkerligen redan nu men vi är ju så goda människor att vi aldrig skulle komma på tanken att profitera på andras olycka. Sen är det ju det där med risken att själv hamna i den mottagande änden..

   Radera
 11. Hur många tusen civila har mördats av Saudiarabiens flyganfall mot Jemen? Varför vägrar du skriva om någonting som är relevant angående civila dödsoffer i dagens krig? För att du tycker att det vore rasistiskt???
  Fegis!

  SvaraRadera
 12. Cornu! Får inte första länken att fungera.:(

  SvaraRadera
 13. GÄÄÄÄÄSSP....zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

  SvaraRadera
 14. Jaish al-islam (al-Nusra anhängare) attackerade ryssarna den 18:de så man kan anta att det är ett svar på denna attack.

  SvaraRadera
 15. Putin har väl knappast gjort sig känd för att hålla sitt ord, varför skulle han göra det denna gång?

  SvaraRadera
 16. Anmärkningsvärt att helt plötsligt är kommentarerna skrivna av användarkonton som aldrig tidigare skådats.

  SvaraRadera
 17. Källan som The Telegraph använder,Syrian Observatory for Human Rights, är också väldigt tveksam och har tidigare fått mycket kritik för sin partiskhet
  https://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Observatory_for_Human_Rights
  Och när det gäller ryska satelliter tycks dessa ha understött det Syriska flygvapnet med ganska korrekt information.
  http://nyheteridag.se/syriskt-flyg-utplanade-is-lager-utanfor-raqqa-fick-hjalp-av-ryska-satteliter/

  SvaraRadera
 18. Cornu, läste du detta i en "Ding Ding Värld"?
  Kontrollera dina källor!!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 19. "Anmärkningsvärt att helt plötsligt är kommentarerna skrivna av användarkonton som aldrig tidigare skådats."

  Ja, det är väl så om man pendlar i det paranoida gränslandet. Eller så är det så att bloggens författare börjar spåra ur helt i sin verklighetsuppfattning. Man kan på fullt allvar börja fundera om det inte är så att författaren själv är finansierad av större intressen, något som han ofta beskyller sina läsare för att vara..

  De flesta som läser den här bloggen gör det för att mainstream media är missvisande, man behöver alternativa nyhetskällor. Men nu är det ju samma extrema propaganda som sprids via denna blog som pumpas ut av saudiarabiens propaganda apparat.

  Detta är första gången på länge som putinregimen gjort något riktigt vettig, och istället för rosor så får han ris? Vart är logiken?

  Vi får se om Syrien blir värre än Libyen. Putin stödjer sidan som föredrar lag och ordning framför sharialagar och skägg. Sverige med NATO och gulfstaterna däremot bombade bort en sekulär ledare i Afrikas mest välmående land för att bereda plats för primaterna (läs: islamister).

  Om Assadregimen består, eller om det kommer en med modernt anpassad demokratisk regim så har Putin lyckats. Om det stannar i samma stadie som Irak och Libyen så har det misslyckats. Men då har Saudiarabien och USA lyckats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undantagstillstånd 50 år i sträck = lag och ordning. Jojo.

   Radera
  2. Ja, det är bättre med stat än icke. Även under hårt förtryck. Som lord vetinari: folk tror att de vill ha förändring men vad de egentligen kräver är att morgondagen är likadan som idag.
   Kan ryssarna skapa en icke-failed state genom att random bomba? Det tror inte jag. Däremot kanske de kan trissa opp oljepriset o få folk att glömma Ukraina - bra för dem!
   De enda som kan skapa en stat med el o vatten - varje dag - i det skithål som är Syrien är IS. (O kurderna på sitt håll.) Men då blir morgondagen inte lika som idag o det vill inte världens politiker.
   95% av Syrienarna skiter i sharia o Assad. De vill ha el o vatten. (O drömmer om äganderätt - men det är bara en dröm.)

   Radera
 20. "Moderata rebeller" = terrorister som vet hur man ska säga för att väcka sympatier hos västmedia. Jfr. den arabiska våren och *host* kampen för "demokrati" *harkel* och "mänskliga rättigheter" *host*. Samtidigt håller jag med dig om att Putin inte är någon att lita på.

  SvaraRadera
 21. "Anmärkningsvärt att helt plötsligt är kommentarerna skrivna av användarkonton som aldrig tidigare skådats."

  Ja, det är väl så om man pendlar i det paranoida gränslandet. Eller så är det så att bloggens författare börjar spåra ur helt i sin verklighetsuppfattning. Man kan på fullt allvar börja fundera om det inte är så att författaren själv är finansierad av större intressen, något som han ofta beskyller sina läsare för att vara..

  De flesta som läser den här bloggen gör det för att mainstream media är missvisande, man behöver alternativa nyhetskällor. Men nu är det ju samma extrema propaganda som sprids via denna blog som pumpas ut av saudiarabiens propaganda apparat.

  Detta är första gången på länge som putinregimen gjort något riktigt vettig, och istället för rosor så får han ris? Vart är logiken?

  Vi får se om Syrien blir värre än Libyen. Putin stödjer sidan som föredrar lag och ordning framför sharialagar och skägg. Sverige med NATO och gulfstaterna däremot bombade bort en sekulär ledare i Afrikas mest välmående land för att bereda plats för primaterna (läs: islamister).

  Om Assadregimen består, eller om det kommer en med modernt anpassad demokratisk regim så har Putin lyckats. Om det stannar i samma stadie som Irak och Libyen så har det misslyckats. Men då har Saudiarabien och USA lyckats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de flesta demonstrationer som anordnats t ex i Stockholm har ju varit pro-Assad, men det rapporterades aldrig i vanlig media. De syrianer jag känner är för Assad, han är ju inte perfekt men det var lugnt och stabilt i Syrien innan och dit vill de hellre igen än det totala kaos som nu orsakas. Logiskt egentligen.

   Radera
  2. I mitt ideella engagemang i en global opartisk hjälporganisation har jag också kontakt med syrier. Jag tycker mig nog ha fog för att påstå att många är kraftigt kritiska till Assad. Demokratin har milt sagt haltat lite...

   Radera
  3. Demokrati är helt jävla värdelöst om det leder till att Islamister tar makten. Muslimska brödraskapet vann fria val i Egypten för inte så länge sedan. Världen verkade inte har några problem med att diktatorn Al-sisi tog makten och spärrade in alla bröderna i fängelse...

   Radera
 22. I den del av Syrien som behärskas av Assad/Allawiterna finns fortfarande den etniska mångfald som fanns innan kriget började...många sunni-muslimer bor i västra Syrien. Flyktingarna kommer således från de områden som är dominerad av sunni-extremister...Assad är hård mot de hårda och snäll mot de mjuka :-)

  SvaraRadera
 23. I love the smell of napalm in the morning!
  Gott att islamistpacket (och Washington) till slut får sig en ordentlig käftsmäll! Hoppas att Kerry står redo att ta emot den där bak, när de kommer tillbaka för en omgång till.

  SvaraRadera
 24. Det blir ingen fred så länge de arga araberna inte kan lägga sin morgonkabel i lugn och ro. Låt nu vår statsminister skapa världsfred och dela ut toaletter på vår bekostnad. Be till Allah att aldrig toapappret tar slut då det kan braka loss igen.

  SvaraRadera
 25. Detta med "moderata syriska rebeller" är falskt. Bland de miliser som strider mot Assad (och kanske lika mycket mot varandra) drivs snart sagt samtliga av islamism. Vissa är möjligen rena gangsterorganisationer utan teologiska intressen, men utan att de förtjänar större respekt än IS, al Nusra-fronten eller andra. Några sekulära grupperingar inom Fria Syriska Armén finns knappast längre. Så Putin kan, tycker jag, fullt sanningsenligt hävda att ryska plan bombar terrorister som mycket väl skulle kunna angripa Europa.

  SvaraRadera
 26. Bara det faktum att det nu skrivs att Assad strider mot 1000 rebellgrupper, det finns tydligen grafik på detta också, får en att fundera ett steg till. Ponera att några starka grupperingar lyckas få bort Assad. Vad händer sedan?
  Jag antar att amerikanerna sin vana trogen inte har en susning, inte någon plan. Det brukar ju vara så. Möjligen kommer det kanske hållas ett 'Mission Accomplished' speech av Obama, frenetiskt smakande på orden han får ur sig. Det borde de kunna klara av att planera.

  SvaraRadera
 27. Lars är köpt och BD är nyttig idiot. Uppenbarligen.

  SvaraRadera
 28. Cornus rasistiska hat mot ryssar är patetiskt. Och varför domineras hans blog av porrreklam för "date philipine women"? Tjänar han mer pengar så? Han skriver ju bara sånt som han tjänar pengar på. Idag dikterar PK-staten att det är olagligt att använda ord som börjar på Z. Imorgon dikterar samma PK-stat att man måste gasa ihjäl alla judar. Cornu vill inget själv, han bara lyder order för att tjäna pengar. Likt en råtta alltid hittar nåt att gnaga på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reklamen baseras på din surfhistorik...

   Radera
  2. Haha! "Ägd", som ungdomarna säger. Det är bara att le och vinka mot kameran. :-D

   Radera
  3. Inte första gången Kapitalist går på den minan. Han har gjort det innan - två gånger tror jag. Klagat på att det är massa "porr-reklam" och fått förklaringen att annonserna baseras på surfhistorik. Alla gånger har det skett sent på kvällen/natten.

   Min gissning är att Kapitalist sitter och super hemma och berusningen gör att han glömmer bort vad han skriver.

   Radera
 29. Förslag till åtgärd: Byt plats på Löfven och Assad.

  SvaraRadera
 30. Herregud vad indokrinerare även sd:s gräsrötter är. Trodde det mest var något som koncentrerade sig i toppen av partiet bland yrkes-idioterna.

  SvaraRadera
 31. Alla som läser svenska medier ( och tittar på SVT ) har väl märkt att tex Israel enbart bombar barn och kvinnor, och ev någon välling-fabrik el förskola. Det verkar även gälla Ryssland.....

  SvaraRadera
 32. Värst vad många experter det finns, och alla verkar ha rätt.
  Vad gör ni här? Och varför spy galla här när ni kan besluta om mellanösterns framtid.
  Varför är ni inte på plats i styrande organ, inkl EU och FN, och bestämmer hur Assad med flera ska göra - så att det blir så bra, så bra, för alla.

  SvaraRadera