Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2015-09-30 13:14

Regeringen vill höja byggkostnaderna kraftigt

Regeringens Utstationerinskommitté har nu kommit fram till hur man ska stoppa utländsk arbetskraft inom bland annat byggsektorn i Sverige. Man vill helt enkelt göra det ännu dyrare att bygga bostäder i Sverige än vad det redan är.

Det handlar om att anpassa lagstiftningen så man kommer runt den sk Lex Laval-domen om att t ex byggarbetare från andra EU-länder inte behöver ha svenska kollektivavtal och svenska löner. Istället ska de fackliga maffiaorganisationerna beredas möjlighet att sätta byggarbetsplatser i blockad om inte alla får kollektivavtalsenliga löner.

Antaligen tänker man sig att högre byggpriser ger fler bostäder i Sverige

Socialisten Marie Granlund (s) presenterar den sk Utstationeringskommitténs förslag i en debattartikel hos Bonnier/DN. Fri lönesättning ska inte få existera i Sverige.

Bland annat skriver hon att följande ska genomföras:
"Fackliga organisationer ska alltid ha rätt att vidta stridsåtgärder för att uppnå en begränsad form av kollektivavtal med minimivillkor [...] Till skillnad från i dag ska det inte spela någon roll vilka villkor det utstationerande företaget säger sig tillämpa eftersom den så kallade bevisregeln upphävs. En företrädare för det utstationerande företaget med behörighet att förhandla om och teckna kollektivavtalet ska utses inom tio dagar på begäran av en facklig organisation." 
Tio dagar har man alltså på sig innan maffian slår till mot utländska arbetare i Sverige. Därefter ska maffian kunna begära dokumentation, på svenska, som bevisar att kollektivavtalet följs och dokumentationen ska levereras inom tre veckor.
Byggkranar över Stockholm.

Därtill ska de utländska arbetarna få kräva kollektivavtal utan att ens vara med i facket, genom att vända sig till svensk domstol.

Så glöm alla billiga polacker eller balter framöver. Antingen kommer denna stomme i den svenska byggproduktionen att försvinna helt, med stopp för en lång rad projekt, eller så kommer i princip samtliga byggprojekt fördyras och/eller försenas kraftigt. Inklusive alla statliga projekt som Förbifart Stockholm eller Västlänken, där en icke försumbar del har offererats med utländsk arbetskraft med utländska löner.

Hur exakt detta ska leda till mer byggande i ett Sverige som desperat behöver bostäder lämnas som en övning åt läsaren. Billigare bostäder blir det åtminstone inte. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Vad då göra med alla migranter som enligt PK-maffian skall ha låga löner?

  För det här blir nog en bra plattform för övriga fackförbund att kopiera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höj grundavdraget och momsen: Minska skatt på enkla arbeten.

   Kostnaden kan hållas låg för arbetsgivaren utan att skapa en större låglönesektor.

   Radera
  2. Byggnadsarbeten räknas som "enkla" jobb....
   På andra ställen än i Sverige.

   Radera
 2. Man ställer sig frågande ifall det finns någon uppe i Stockholm som faktiskt kan använda hjärnan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ena hjärnhalvan vet inte vad den andra gör.. (eller hur det nu är man säger)

   Radera
 3. "Löntagare ska inte behöva tävla om jobben med lägre löner och sämre arbetsvillkor."

  Men företagen ska behöva tävla om jobben med lägre priser och sämre kvalité?
  Först klagar folk på att dom får för lite betalt, sen klagar folk på att allt blir för dyrt.
  Sen klagar folk på att det inte finns några jobb, för att kunder inte längre har råd, då det är för dyrt.

  SvaraRadera
 4. Är det något som händer innanför pannbenet när man passerar tullarna i Stockholm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det händer när man skickas på SSU-läger. Innan hjärnan är färdigformad i 25-årsåldern.

   Radera
  2. Hjärnkapaciteten innanför tullarna i Stockholm är nog rätt normal i övrigt.

   Radera
  3. Blyhalten i luften i Stockholm är nog trots alla reningsåtgärder (som ju t.ex Wolksvagen inte brytt sig om) fortfarande den högsta i Sverige - så nej, hjärnkapaciteten är förmodligen lägre där än t.ex hos den genomsnittlige norrlänningen.

   Radera
  4. Sedan 20 år har det varit förbjudet med bly i bensin så det är nog bara när någon gammal lantis kommer till stan med uråldrig bensin det blir något bly i atmosfären från bilar. Även i Norrland bör det alltså vara lägre blyhalt i luften.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Jag tror blyhalten i luften kommer stiga väsentligt i framtiden.

   Radera
 5. Sifferanalfabeternas kamp för, eller rättare sagt, mot en bättre värld fortsätter. Är mycket skeptisk.

  SvaraRadera
 6. Ett förslag är inte automatiskt lika med svensk lag
  En svensk lag får ej strida mot EU rätten
  Inte riktigt i hamn än, med andra ord!

  SvaraRadera
 7. Planmonopol, kommunalt ägande av marken (där kommunen inte vill bygga) uppdrivna lönekostnader, negativ ränta, subventionerade räntekostnader, byggoligopol, "vitflykt" från bostadsområden pga... Hur fan skulle detta inte leda till bostadsbubbla?

  SvaraRadera
 8. Nu har du allt fel Cornu. Trodde du att billig arbetskraft påverkar priset på ex en bostad? Naturligtvis inte. Priset sätts efter hur mycket kunden vill/kan betala.
  Så här går det till: "stora bolaget" vinner ett anbud och tar 640kr/h för en snickare. Sedan anlitar Stora bolaget en underrntrenör som tar 395kr/h. Denna jobbar antingen för denna summa eller anlitar billig arbetskraft för 280kr/h (via bemanningsföretag som anlitar arbetaren för 110kr/h). Den sista länken i kedjan påverkar alltså inte byggpriset ett dugg.

  Kollektivavtal finns för att motverka socialism som finns i de flesta andra västländer där regeringen sätter lönerna med lagar om lägstalöner. Kollektivavtal, som alltså är ett AVTAL där både arbetsgivare och fack kommit överens är mycket bättre än socialistisk metod med politiskt satta löner som Cornu verkar förespråka.

  SvaraRadera
 9. För övrigt är din tro att det är lönen som sätter priset på en vara en Marxistisk teori, för övrigt motbevisad på alla sätt tänkbara. Marx trodde att värdet/priset på en vara var råvarorna+tiden för förädling=Värde

  SvaraRadera
 10. "Syftet är att värna den svenska modellen och principen att samma arbete på samma arbetsplats ska ersättas på samma vis, skriver Marie Granlund (S)."
  Principiellt riktigt.

  Vi ska bli dom nya nazisterna som hämtar billig arbetskraft i grannländerna och sätter dom i slavliknande arbete.

  Byggarbetarna ska arbeta för så låga löner att dom bara har råd med vatten och bröd, revbenen ska synas då får dom lagom med mat det kom man fram till i tyska arbetsläger.

  Är detta en del av politiken vi ska öppna våra hjärtan?
  Dom ska få slavlöner och jobba nästan gratis åt oss dom är hjärtligt välkomna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag importeras den mesta maten från ställen där man använder slavlöner...
   Så nog utnyttjar vi slavarbetskraft.
   Mycket andra saker, s,k, prylar kommer från ställen där lönerna är långt under överlevnadsgränsen i Sverige.
   Och bland bygg, och åkerier börjar detta också bli vanligt....
   Man blir alltså litet förvånad över den naivitet som präglar "svenska folket"......

   Radera
  2. Ser du inte det moraliska problemet?

   Radera
  3. Har du rätt Thomas? Vi importerade matvaror för 102 miljarder och exporterade för 59 miljarder 2014. Att vi importerar mer är tydligt men mesta maten?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. ekvationsteorin: Du ser inte det moraliska problemet att en massa balter och polacker blir arbetslösa för att du ska kunna sitta på dina höga hästar och basunera ut din moraliska överlägsenhet?

   Radera
 11. Hur kom du på idéen att billig oorganiserat arbetskraft från låglöneländer skulle förändra prislappen på det färdiga bygget ? Cornucopia ?

  Det är marknadspris på färdiga bostäder.

  SvaraRadera
 12. Underskatta inte bygglobbyismen ! Kolla bara vad det kostar att bygga väg, järnväg och flygplatser. För att inte tala om tak och fasadrenovering med de nya byggställningsbestämmerlserna. Världen är galen, ingen kommer att bygga och alla kommer att bjuda på de alltför få fastigheter som finns.

  SvaraRadera
 13. Inga problem i Tyskland med blåbärsplockarna o andra, där är avtalet upphöjt till lag, med undantag.
  I Sverige är S rädda för att OM det blir lag om lika lön, så tappar S-facket medlemsinkomster o makt

  SvaraRadera