Cornucopia?

2015-09-05 16:41

Rättslösheten i Ryssland - domstol släpper mördare fri

I Ryssland seglar ännu en rättsskandal upp som visar på den totala rättslösheten i denna korrumperade ryska diktatur. En son till en rysk oligark misstänks mördat en 16-årig flicka, men får gå fri.

Den misstänkte är son till en lokal oligark i Novosibirsk, Igor Konkova, som även har kopplingar till Moskva och Kreml, och misstänks ha dödat sin ex-flickvän den 28:e augusti. Flickan hade försvarsskador på händerna och fyra knivhugg i halsen och hittats efter en födelsedagsfest för den misstänkte mördaren hos oligarken. Sonen ska lämnat fingeravtryck efter sig och även gripits av polis på i princip bar gärning.

Polisens egna utredare säger alltså att det är oligarkens son som begått mordet, och han har tidigare dödshotat den mördade flickan.

Domstolen beslöt att sätta den misstänkte mördaren i husarrest, vilket i praktiken innebär att han får vara fri trots övertygande bevisning mot honom.

Föräldrarna till den mördade flickan har nu tvingats vända sig till Internet för att åtminstone uppnå någon form av social rättvisa, med upprop på "ryska Facebook", VKontakte. Men den misstänkte mördaren får alltså gå fri, trots bevismaterial som fingeravtryck mm. Oligarken hävdar att flickan skulle ha begått självmord genom att hugga sig själv fyra gånger i halsen, trots försvarsskador på händerna.

Bland ryska media har endast Gazeta.ru vågat skriva om fallet.

Fallet är intressant när det finns diverse rysstroll och sverigedemokratiska väljare på Internets kommentarsfält, som tycker att det vore bättre att Ryssland, Kreml och Putin styrde över Sverige.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

45 kommentarer:

 1. 16 år.
  Husarrest.
  Son till en oligark.
  Ännu ej dömd.
  Det räcker för min slutsats!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här i Sverige häktar vi 15 åringar för bombdåd där ingen dött eller ens skadats. Ryssarna daltar alltså med sina kriminella, är det det du vill säga?

   Radera
 2. I Sverige hade mördaren fått samhällstjänst och hade han våldtagit henne hade han fått en klapp på axeln.
  https://www.flashback.org/t210123

  Mycket i Ryssland är skit och vidrigt, men kanske bättre ändå att rå om sitt eget hus först innan man klagar på andra?

  SvaraRadera
 3. I Sverige hade det väl varit något liknade om en 16-årig misstänkts för mord.
  Vänta och se om han blir dömd och i så fall vilket straff han får.
  Svensk polis och svenska straff är ju ett skämt.
  Men Cornu har ju en agenda när offrar tid och plats för att ta upp detta fall med misstänkt rättsröta.
  Gå ut med din agenda så får du respekt istället för att hålla på som en murvel.
  Det är ok att säga att du skiter om saker är sanna eller att du vrider och vänder på sanning och lögn för att du tycker att USA-globalismen är så fantastiskt att den inte behöver ifrågasättas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det finns ju liksom 100000000 andra exempel på hur ruttet rättssäkerheten fungerar i Ryssland.

   I Sverige hade han förmodligen suttit i häkte.

   Radera
  2. Då vore det lätt hitta ett som är mer uppseendeväckande!

   Radera
  3. Ja, Magnitskij t ex. Killen som var målvakt där, Viktor markelov, hade dessutom suttit 2, 5 år för dråp. I Sverige får man minst 6 år.

   Radera
  4. Ja det finns minsann grader i helvetet och Ryssland kan nog i det hänseendet tillhöra den nedre halvan. I de flesta länder med utbredd korruption, inkl USA, kommer brottslingar till högre potentater undan om föräldrarna har möjlighet. Så är det bara. I Ryssland är det däremot så uppenbart och tydligt pga av deras öppna korruption. I USA sker den "snyggare" men är likväl lika vidrigt. Man kan tänka sig att antalet fall är färre i USA än i Ryssland. Kanske sant men ute i mindre vildmarks county´s i USA har inte sällan local sheriff och borgmästaren "gemensamma intressen"(inte bara myter).

   Radera
  5. Svensk Polis dömer inte ut straffen RB.

   Radera
 4. @Cornu
  Vem har tipsat dig om den här historian?

  Om killen har fått husarrest, så betyder det väl inte att han får gå fri?

  Jag tycker det är amatörmässig psyops genom att så flagrant stava rysstroll och sverigedemokratiska väljare i blogginläggets sista mening. Bättre kan du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här bloggen är registrerad hos Myndigheten för Radio & TV, och åtnjuter grundlagsskyddat källskydd. Ett källskydd, som du i egenskap av SD-väljare och kremlin alltså vill att jag ska röja.

   Om du är anställd vid stat, landsting eller kommun begick du just en brottslig handling genom att fråga om källa.

   Radera
  2. Gruelse, han kan ju inte skriva att han får det från sina uppdragsgivare i Langley det skulle se illa ut.

   Sen att Ryssland inte direkt är Världens mest demokratiska land är ingen nyhet. Sånt här förekommer i många länder, t ex Thailand är väl ett praktexempel på korruption. Vill Cornu belysa korruptionsproblem så finns massor av bättre exempel. Den allt mer desperata ryssofobin börjar bli patetisk.

   Radera
  3. @Cornu 18:51
   Okej, jag respekterar källskyddet. Anledningen till att jag frågade var att inlägget gav mig ett konstigt intryck. Bl.a. att husarrest innebär att man får gå fri, och att SD-väljare vill regeras av Putin.

   Vi har också valhemlighet vilket jag håller styvt på. Om du försöker ta reda på hur jag röstar begår du en brottslig handling.

   Radera
  4. Kanske blir det lite konstigt att bara skriva ett inlägg som består av den sista meningen?

   För vem tror att Ryssland är ett rättssäkert land? Det är väl knappast 7-åringar som läser bloggen? Kan här för övrigt rekommendera filmen Leviatan som på ett utmärkt sätt skildrar tillståndet i Ryssland.

   Radera
  5. Endast i Ryssland kan man bli rånad på sitt eget företag, alltså att någon snor hela företaget. Så bra är rättssäkerheten i Ryssland.

   För att räknas som ett utvecklat land brukar man normalt anse att äganderätten garanteras av staten. Så är det icke i Ryssland. Där är staten tjuvens bästa vän.

   Man kan undra hur IKEA klarar sig utan att muta alla Putins lokala maffiabossar.

   Radera
  6. Maffiabossen Putin ler i mjugg...

   Radera
 5. Cornus blinda rysshat når nya höjder!
  Jag undrar vad som skiljer korruptionen i Ryssland så mycket mot resten av regimerna runt om i världen, så det är värt att ta upp det i vartannat blogginlägg?
  Mer relevant är väl i så fall att fokuera på de växande problemen i vårt eget land, som tex inskränkningar i yttrandefriheten, som bara blir värre och värre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som är intressant är att maffiabossen Putin nu har tagit tsarens ledarskap till en helt ny nivå av korruption. Det handlar alltså om statsstödd korruption, inte om lokal korruption. En helt ny era av korruption där alla spelar med i Puttes skinnflöjt för att undvika att bara försvinna. Det saknas således ett antal komponenter för att kunna betrakta Ryssland som en demokrati. Snarare närmar sig Ryssland Nordkorea med stormsteg.

   Radera
  2. Har han skrivit inlägg i protest mot piskandet av bloggare i Saudi, t ex? Eller skulle det "gynna SD"?

   Radera
  3. En kul notis från historien är att strax efter revolutionen i Ryssland så sände ryssland ut PR-gubbar för att värva kompetenta arbetare till det efterblivna Rysslands uppbyggande. Många illröda Kirunabor nappade på den uppviglade hysterin, men fick se sig lida i Karelen under svåra umbäranden. Och ändå hade de speciella fördelar som "experter". Något senare när Stalin spårade ur och alla blev angivare skeppades kirunasvenskarna till gulag i Sibirien. Några överlevde eller lyckades fly, men möttes med spe och hån när de kom hem till Kiruna och berättade om verkligheten, där man "visste" att Sovjet var edens lustgård. Så kan det bli.

   Radera
  4. Det största förtrycket mot befolkningen är skattetrycket, i särklass, (undantaget regelrätta utrensningar av befolkningen om sådana förekommer). Därmed är Ryssland mer humant än tex Sverige.
   Alltså kvarstår frågan: Varför denna sjukliga fokusering på Ryssland???? Har karln personligen blivit trakasserad av Putin?

   Radera
  5. Det finns väl egentligen bara ett trovärdigt svar på den frågan, som andra har antytt här tidigare. Han har ekonomisk fördel av det.

   Radera
  6. Fokuseringen på Ryssland beror förstås på att Ryssland håller på med en massa otrevligheter. Det går knappast att undvika Ryssland. Således kommenteras och observeras maffiaväldet i öster.

   Jag bara undrar, hur skulle det annars kunna vara? Om någon nyper dig i arslet, väljer du då att somna om, eller...

   Radera
  7. Och ni Putintroll. Jag tycker att det är dags att ni ber om ursäkt för alla kirunasvenskar som lurades över till Karelen och senare Gulag. En välutvecklad stat tar faktiskt ansvar för sina historiska misshaps.

   Radera
  8. Neo har kommit riktigt upp i varv i kväll. Misstänkt fall av tangentbordsfylla...;-) Skål på dig!

   Radera
  9. Bra argument där Pogust(Putins kuddbitare). Dock förminskar det inte vad jag sagt hittills, så om du vill fortsätta kommer du bara att förlora. Du vet verkligheten.

   Radera
  10. Pogust, du är bara en liten förströelse i mitt liv. Blott en liten obetydlig struntsak som jag sysselsätter mig med när jag inte har annat för mig. Du vet, ungefär som att träna en hund eller så. Till slut gör den alltid som man vill. Och jag avskyr verkligen hundar.

   Radera
  11. "Jag bara undrar, hur skulle det annars kunna vara? Om någon nyper dig i arslet, väljer du då att somna om, eller..."
   Är det frugan kan du vara säker på att jag inte somnar om, ride on baby!

   Radera
  12. Markus, man kan nästan tro att du är nygift, typ.

   Radera
  13. Och Markus, såklart den katolska ortodotska kyrkan spelar in i ekvationen, men det är väl inget du behöver bry dig om. Bara du är gift så är det ok att köra på. Gud är på din sida, ju.

   Radera
  14. Lite mys tackar jag aldrig nej till, oavsett hur länge jag har varit gift!

   Radera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  16. " .. men ... men LAND ??? DÅRÅ!!!!!!"

   Radera
 6. Varför är alla så korkade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lördag kväll och vi är packade!

   Radera
 7. Det är såna här inlägg som gör Cornu så rolig att läsa. Först totalt ointressant inlägg att nån korrupt boss i gudsförgäten rysk håla just utnyttjar sin makt. Sedan en absurt psykedelisk koppling gill SD (låt bli svamparna Cornu). Slutligen totalt flippade kommentarer sent (!) en lördagkväll (!). Ha ha ha ;-)

  SvaraRadera
 8. Ständigt detta SD-hat. Jag roade mig med att kolla upp hur många röster Sverigedemokraterna fick i riksdagsvalet 2014 i bloggarens eget område - Sätila. Svaret är: 17 procent. Det innebär, givet att utvecklingen varit liknande i Sätila som i resten av landet, att Sverigedemokraterna idag stöds av cirka 30 procent av Sätilaborna. Det måste vara fruktansvärt att leva bland så många rasister. Det måste tära på sinnet. Nu plötsligt fick jag större förståelse för den formliga flodvåg av SD-hatande inlägg vi sett på bloggen efter valet. Sätila - en ort av och för Sverigedemokrater!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan 3 gånger fler än i mina trakter...

   Radera
 9. Det är ju inte bara i Ryssland som de rika besitter speciella rättigheter,

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2593119/Revealed-Multimillionaire-du-Pont-family-heir-spared-jail-raping-three-year-old-daughter-judge-decided-not-fair-bars.html

  En ättling till du-Points dynastin slapp finkan (USA) efter att ha våldtagit sin tre åriga dotter.

  SvaraRadera
 10. Det är väl så att den åtalade mutade bättre än målsägande? Som jag förstått rysk rätt är det i första hand mutor och i andra hand lagen som avgör domen...

  SvaraRadera