Cornucopia?

2015-09-10 07:53

Marknaden gäspade åt Church of S:t Jobs väckelsemöte

Igår kväll 19:00 svensk tid hade Church of S:t Jobs (NASDAQ:AAPL) höstens väckelsemöte. Den sk feta katt-effekten gjorde sig påmind och marknade gäspade åt de produkter som släpptes.

En fet katt måste släppa nya produkter hela tiden, hela tiden bättre än de föregående och bättre eller motsvarande konkurrenterna. Man måste springa för att stå still. Så fort man slutar uppfinna sig själva igen och igen så gör man en Nokia. Därför kan man förvänta sig att Church of S:t Jobs väckelsemöten inte har någon större kurspåverkan.

Dessutom finns det ett antal sajter på nätet som i princip enbart är inriktade på att samla ihop alla mer eller mindre kvalificerade rykten om kyrkan och analysera sönder produkterna. Baserat på hur analyserna inför väckelsemötet gick på dominanten MacRumors, så prickades nästa samtliga produkter in i förväg - en ännu större iPad, iPad Pro. En årliga uppgraderingen av befintliga iPhones, i detta fall kallade iPhone 6S och iPhone 6S Plus. Och en rejäl uppdatering av kyrkans TV-box, Apple TV, där man hade prickat detaljer som röststyrning, pekstyrd fjärrkontroll, en app-butik, inklusive spel och egentligen godtyckliga appar till enheten.
Dagschart Church of S:t Jobs.
NASDAQ Composite i lila.

Vad som inte hade läckt ut var att man släpper en penna till iPad Pro, inriktad till kreatörer som därmed kan rita direkt på skärmen med extrem precision. Därtill får iPad Pro ett tillval i form av ett skydd med riktigt tangentbord. Motsvarande produkter har funnits till tidigare iPads, men inte från kyrkan. Skillnaden är att iPad Pro är stor som, eller större än, en dator och därmed kan Church of S:t Jobs leverera ett fullstort tangentbord.

Marknaden gäspade. Church of S:t Jobs följde i princip teknikindexet NASDAQ Composites utveckling och stängde nedåt. Det är alltså inte ett underkännande av produktlanseringarna, utan visar bara på att feta katter måste hela tiden släppa nya produkter. Det är i själva verket en förutsättning för bolagets värdering och intjäning kvartal för kvartal.

Att Church of S:t Jobs numera skulle kunna komma med någon så innovativ produkt att man tar ett gigantiskt kliv kan nog anses som omöjligt. Även om man skulle släppa något helt nytt, så är man idag så stora att det skulle vara extremt osannolikt att en helt ny unik produkt skulle förvandla bolaget helt, likt iPhone eller iPad gjorde. Apple Watch är senaste exemplet på att inte ens nya produkter förändrar något väsentligt längre.

Jo, förresten, man lanserade nya varianter av Apple Watch också. Och världen gäspade...

Nu ska jag börja spara undan pengar till en ny Apple TV när den släpps i oktober, men något byte av min iPhone 5S blir det inte förrän man har en ny iPhone med fyrtums skärm och alla uppdaterade funktioner. Någon gräns på storleken på min telefon får det faktiskt vara. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

17 kommentarer:

 1. Äpple TVn såg riktigt trevlig ut. Det som fortfarande saknas som verkligen skulle göra den till en måste-ha produkt vore en streaming tjänst för Apples utbud av film och TV. Netflix i all ära men jag tror många skulle betala mycket mer i månadsavgift för att kunna se nya filmer när de släpps direkt hos Apple.

  Det är bara fråga om när film branchen ska inse att det inte längre går att ta betalt tre gånger för samma produkt (bio, DVD/bluray/TV)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tjänsten finns ju. Heter iTunes Store (Film). Klicka på "hyr film", swoosh, så börjar den spelas upp sekunder senare.

   Radera
  2. Marknaden må gäspa men de gör de åt ett företag med en kassakista på 203 milliarder dollar. iPhone iOS, iPAD kan man tycka vad man vill om men de är riktmärkena man jämför med. Apple har gjort en dålig digtalkamera och många dåliga datorer, den runda puckmusen som var urkass och mycket annat Newton Pippin som inte slagit. Nu är Apple telefonerna större än hela MS så de skapar sitt eget gravitationsfält som ger draghjälp men om deras musiktjänst är sämre än konkurenterna så kommer den inte att slå

   Radera
 2. Tyvärr får vi som gillar mindre telefoner vänta i ett bra tag till. Ingen tillverkare verkar intresserad av att släppa bra smartphones med små skärmar (under 4,5 tum). Men samtidigt så kommer det ta flera år innan iPhone 5s blir seg och gammal, så det finns ingen anledning att uppgradera mobilen på ett tag. Om man inte är tekniknörd...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. En annan fördel är att man slipper den f-b onödigt höga upplösningen på kamerorna på ännu nyare telefoner. Äter upp internminne, molnlagring och hårddisk. Genialiskt drag av Apple, för att mjölka pengar på allt större lagringsbehov. Och inte kan man ställa in lägre upplösning på tagna bilder heller (väl?).

   Radera
  2. Vill ni ha en mindre telefon? Jag köpte en Nokia på Classe för 399 kr. Den har över 20 dagars batteritid och borde lämpa sig väl i krig om de stänger ner elektriciteten några dagar. :-P Bilderna blir skitfula, så man tar inga. Den har även T9.

   Radera
  3. Vad tänker du använda telefonen till om elektriciteten är avstängd?

   Radera
  4. @cornu
   Då vill du inte ha en Sony xperia telefon med 20,7(!) megapixel kamera... Lyckligtvis går det att sänka upplösningen, men känns ändå ganska onödigt med så hög upplösning. Annars är Sony de enda som fortfarande tillverkar relativt små telefoner, så de kan ses som ett alternativ för folk som vill ha en mindre smartphone.

   Radera
  5. Jag kommer bara ha en iPhone. Så Sony är inte öht på radarn.

   Radera
  6. Vill man nu bara köra iPhone får man faktiskt skylla den lägre funktionen i livet på sig själv (till skillnad från dem som är födda med fysiska defekter snarare än defekt beslutsförmåga). Apple har legat efter ett bra tag vad gäller just smartphones - vill man ändå följa med dem där så var så god.

   Angående stora telefoner gör det dock att de är mindre meningslösa - 99% av mina emails eller foruminlägg eller cornu-kommentarer skrivs på telefonen. Återigen får dock Apple pisk av gamla slitna Note 3.

   Radera
  7. Finns annat än megapixels etc. T ex hur telefonen fungerar med all annan utrustning jag har, alla appar jag har, sömlös integration med datorn (via t ex Handshake) etc. Du kan ju stirra vidare på hårdvaruspecar, men smartphones är så löjligt kraftfulla idag att hårdvaruspecarna bara intersserar en HÖP - hårdvaruöverintresserad person.

   Radera
  8. Var det inte Bill Gates som sa: "Vem kommer någonsin behöva mer än 64 kbyte?"

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  9. 640kb, Nanotec.. och himem.sys sade att jo, typ alla som vill spela Doom...

   Som predikanten sade igår så är det ju nu PC-prestanda på handenheterna. Good enough för det mesta arbete som en normal människa företar sig med sin dator/surfplatta/telefon.

   Även om det var snudd på löjligt presenterat så är jag intresserad av iPad Pro med en Apple Pencil.. Dock fanns ju allt det där nya revolutionerande, som tryck- och lutningskänslig penna på den Wacom jag fick för över 20 år sedan. Dock kostar en Wacom Cintiq med 13" skärm och inbyggd dator nära 20.000 så här kanske Apple rent av kan vara ett billigare alternativ.

   Dock får det vänta. Då jag tillhör generationen som gör allt annat än ringer med min telefon, och den jag har börjar bli gammal och sliten så blir det uppgradering i höst. Synd bara att apple inte tar steget ut i sin kamerafunktion och möjliggör att man sparar bilderna i råformat så man kan pilla med dem i Lightroom sen.

   Radera
 3. Härligt att höra att fler vill ha små telefoner. Jag vägrar större telefon än 3,2", men så är jag generationen som använder den till att ringa med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet att det finns oerhört bra, billiga, pyttesmå telefoner att ringa med?

   Era 2.8-3.2 är extremt dumma produkter som inte är bra på något alls. Det var misslyckad tidig design innan någon riktigt visste vad man skulle göra av marknaden för fick-dator. Att det blivit trendigt att göra stora telefoner är alltså inte konstigt. Antagligen blir det även trendigt med små prylar med lite annorlunda funktion (idag klump-fula Apple watch, imorgon något smartare).

   Radera
 4. "Att göra en Nokia"....
  Kul.

  SvaraRadera
 5. Kit har tagit med dig som ett exempel här :) https://kit.se/2015/09/09/9832/ikvall-ar-det-applevaka-har-ar-karaktarerna-du-kommer-se-i-ditt-twitterflode/

  SvaraRadera