Cornucopia?

2015-09-18 11:32

Mäklarsamfundet: Bostadspriserna kommer fortsätta stiga 20% om året tills vidare

Josefine Uppling från Mäklarsamfundet meddelar till EFN att hon inte ser några tecken på att bostadsprisökningarna ska avmattas. Det är alltså +20% om året som gäller för lägenheter på tillväxtorter som storstäder och universitetsorter som gäller för lång tid framöver.

Enda som skulle kunna ändra detta enligt Josefine Uppling vore om det inte bara byggs nya bostäder, utan att även befintliga bostäder frigörs till marknaden och inlåsningseffekterna försvinner. Dessa punkter vet vi att regeringen inte planerat att åtgärda under innevarande mandatperiod.

Josefine1. vill inte heller att man talar om bostadsbubbla, utan 20% om året är alltså att betrakta som hållbart om man sa tro Mäklarsamfundet. 
Så länge man inte är ung, så länge man inte blir arbetslös eller långtidssjuksriven,  så länge vi inte får lågkonjunktur och så länge inte befintliga bostäder frigörs, dvs bubblan spricker och alla vill sälja på en gång, och diverse andra undantag som aldrig kan inträffa, så länge finns det inget att oroa sig över. 

Så nu vet ni det. Ingen bostadsbubbla. Upp, UPP, UPP!

Tillägg: Med 20% prisökning om året kommer en bostadsrätt som idag kostar 4.5 miljoner kronor att år 2045 kosta över en miljard kronor. Bara så ni vet. Kööööööp!

1. För att få bra ränkning i jämställdhetsräknare ska förstås kvinnor benämnas med förnamn, medan män endast ska benämnas med efternamn så de inte kan identifieras efter kön vid automatiserad textanalys.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

20 kommentarer:

 1. Vad bra, då tjänar jag ju mer per månad på att bara äga min lägenhet än vad jag tjänar på att jobba. Redan första året slår värdeökningen ju årslönen med ca 40.000:- Om jag säljer om 10 år kan jag gå i pension vid 55 redan.. prima..
  Låter nästan så att det skulle kunna vara för bra för att vara sant..nästan..

  SvaraRadera
 2. EFN AB är ett dotterbolag till Svenska Handelsbanken. Handelsbanken är väl den mest sansande av våra storbanker (min åsikt). Märkligt att Svenska Handelsbanken via ett dotterbolag sprider information som bidrar till att bubblan blåses upp än värre och att än fler, via personliga konkurser, kommer få gå ifrån sina bostadsrätter när luften pyser ur bubblan.

  SvaraRadera
 3. Det var i sista stund - jag tänkte mig köpa brasilianska obligationer (bara +15% per år)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börspodden marknadsförde ju Nordeas brasilianska real-sparprodukter (valutan BRL alltså) hårt för några månader sedan, missade du det "tåget :D

   Radera
 4. "nu har ju hushållen börjat samla i ladorna" påstår hon. Ha Ha Ha, den var bra.
  Nä, men just det ja. Ladorna fyller ju sej själva med ständigt ökande 'värden'. Så fiffigt..

  SvaraRadera
 5. Riksbankens shitcoin kommer tappa i värde i takt med att slumpmässig bankman ökar pengamängden slumpmässigt, så att det behövs mer enheter för att köpa ett hus. Jag tvivlar på att bostadspriserna kommer stiga mot Bitcoins. Tror snarare att det kommer vara motsatt utveckling. År 2045 kan en normalvilla kosta 1 B, om inte mindre.

  SvaraRadera
 6. Det var en hel del dravel blandat med rätt klara poänger. Kul att höra att ens generation är sårbarast - inte.

  SvaraRadera
 7. Frigjorda villor lämpliga för familjebildning stavas progressiv fastighetsskatt.

  SvaraRadera
 8. #inteenbubbla
  #annorlundanu

  SvaraRadera
 9. Perfekt, kommer alltså kunna pensionera mig som miljardär!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genom att sälja och flytta till en hyresrätt som kostar 3 miljoner i månaden?

   Radera
  2. Genom att sälja och flytta till ett land där det är varmt och billigt att bo...

   Radera
  3. Genom att sälja femman jag inte längre behöver och köpa en tvåa för hälften så mycket.

   Radera
  4. Vi kommer ju naturligtvis ha nollinflation i 30 år också. Det är ju uppenbart.

   Radera
 10. Hade vi haft den utveckligen hela tiden hade den där lägenheten kostat 14 000 år 1985.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill påstå att vi inte är i samma utgångsläge idag som 1985 så jämförelsen känns irrelevant. Vi har idag helt andra faktorer som påverkar.:

   Radera
 11. Oavsett vad vad man trycker om bubbla eller inte inger von inte intrycket av att tillhöra Sveriges intelligensreserv ...
  Hon har rätt i sak att priserna sannolikt fortsätter uppåt i storstäder där folk uppenbarligen vill bo så länge utbudet är närmast noll, men med tanke på omvärldsläget kan det ske tvära kast.. Åker räntan upp kommer priserna att sjunka även i Stockholms innerstad..

  SvaraRadera
 12. Lite roligt att hon nämner och alltså är medveten om att räntorna faktiskt kan ligga på 10% inom en framtid men ändå tror(säger) hon att priserna bara styrs av tillgång och efterfrågan istället för kundernas betalningsförmåga.

  Men vem bryr sig om vad en sån som hon säger egentligen? Hon talar ju bara i egen sak.

  SvaraRadera
 13. Hej på er!
  Nu är det väl inte riktigt så som bloggposten beskriver det som jag sa det, jag sa att "man ska vara försiktig med att tala i termer av bubblor", och som ni kanske förstår är det svårt till omöjligt att få med ett fullständigt resonemang med alla perspektiv på några minuter i ett inslag på webb-tv. (Oavsett om man tillhör begåvningsreserven eller inte). Det jag kommenterade var främst SCBs senaste statistik - den talar klarspråk - priserna har ökat markant det senaste året och väldigt lite tyder på avmattning i närtid. Kul att bostadsmarknaden skapar debatt - trist att nivån blir på personangreppsnivå. /Josefine Uppling, Mäklarsamfundet

  SvaraRadera