Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2015-09-21 09:19

LO vill låna pengar till statlig välfärdskonsumtion

Idag presenterar finansminister Magdalena Ander(s)son statsbudgeten. I SVT Gomorron Sverige satt LO:s Ola Pettersson och säger att staten borde låna pengar för att konsumera välfärdstjänster. LO vill alltså se en återgång till DDR-Sveriges ohållbara lånefinansierade välfärd.

Fram till 90-talskrisen tog Sverige välfärden på kortet med hopp om att någon annan skulle betala. Folkhemsfundamentalister, som drömmer om fornstora 70-talet och 80-talet, glömmer ofta att man alltså levde över sina tillgångar. Detta fick betalas under den sk 90-talskrisen.

Nu vill alltså LO att staten, dvs regeringen som till större delen är Socialdemokraterna, där LO sitter i det verkställande utskottet, ska låna pengar till välfärdskonsumtion. Inte att man ska låna pengar till investeringar i utbyggd infrastruktur, utan ren välfärdskonsumtion, dvs löpande utgifter för välfärden. Detta sades av LO:s chefsekonom Ola Pettersson i SVT Gomorron Sverige i morse.

Drömmer om DDR-Sveriges
lånefinansierade välfärd
Som alla med minsta kunskap kring ekonomi, om man nu inte är chefsekonom på LO, vet så innebär att man lånar till konsumtion att de totala utgifterna ökar för samma konsumtion. Inte bara ska man betala för själva konsumtionen, som dessutom blir större än man egentligen har råd med, dessutom ska man betala ränta på denna konsumtion

Nu får vi se när LO:s vilja går igenom. Inte i årets budget, men det kommer garanterat.

Vi får väl se om vi får en 20-talskris framöver. Det får vi nog ändå, men det handlar om hur allvarlig man vill att den ska vara. LO vill tydligen att den ska vara ännu värre än den redan kommer bli.

Tillägg: Extra patetiskt är att Magdalena Andersson ska "debattera" med Moderaternas ekonomipolitiske talesman i SVT ikväll. Det patetiska är ju att Moderaterna via Decemberöverenskommelsen passivt stöder budgeten, men ska låtsas debattera den i TV för att upprätthålla en fejkad profil av opposition.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Hur skall annars asylmottagandet finansieras?
  Och välfärden generellt...

  Vad man än har för ideal eller ambitioner går det inte att komma ifrån att alla dessa stackars människor skall kläs, födas, sova/värma sig någonstans efter att de passerat en mottagningsenhet i obygden.

  Som det ser ut ni i Sverige och med den förda politiken skapas det inte jobb direkt för dessa nyanlända.

  Obs , det är endast systemfelet som är intressant. Det pratas bla om att det behöver byggas 450000 bostäder, Kaplan pratar om 250000.

  Ja, 20 talet lär bli... Tufft. Efterdyningar av en bostadskrasch? Kostnader för sociala försäkringar? Energibrist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste finnas en "guldlocksjämvikt" som vi passerat (?), d.v.s. när flyktingströmmarna är precis så stora att de kan sväljas av samhället utan skatteökningar ("självfinansierade" eller finansieras genom avveckling av samhällsnytta vi egentligen inte märker, t.ex. försvaret) och sätta hård press på bostadspriserna, via efterfrågan, uppåt.

   Frågan är om vi inte passerat gränsen nu, nu skall skatterna upp för gamla synder, dels försvaret, dels flyktingströmmarna och dels kostnaderna samhället får ta pga. obalansen på antal lediga jobb kontra arbetslöshet bil stora pga av bostadsbrist (bristfälliga "matchningen", någon förklaring måste man ju ha till denna).

   Radera
  2. En förklaring till den bristfälliga matchningen är att många chefer helst anställer personer som liknar de som redan finns och tror att det är viktigaste kompetensen att tillföra mer av samma. En liknande förklaring är att bara anställa nyutbildade och helt avstå från de som har lång erfarenhet. Givetvis är det också så att det saknas personer med validerad kunskap eller bra nog talad svenska.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Gjorde inte anspråk på denna sanna anledningen till dålig matchning om det inte framgick tillräckligt tydligt, det var lite ironi.

   Radera
 2. Cornu är inte torr bakom öronen och förstår inte att folkemsfundamentalisterna med glädje minns eller romantiserar tiden före 70-talet. Alltså tiden då Sverige ännu inte inlett sin Golgatavandring mot undergången kulturmarxistisk massinvandring.
  Ett etniskt homogent, germanskt Sverige som just då var bland de absolut rikast länderna i världen. Starkt försvar med ett av världens starkaste flygvapen. Med 68-vänstern raserades allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns även 1967 och vet därmed att vi ekonomiskt har det bättre idag. Visst kommer säkert en kraftig nedgång pga förmodligen bostadsbubblan eller något annat. Försvaret är det däremot sämre med.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Visst har vi det bättre idag-men vi står inför försämringar-det gjorde vi inte 1967!

   Radera
  3. Nja Oppti säkert kommer nedgångar i konjunkturen även framåt. 1967 hade vi haft en enastående tillväxt för exporten till ett krigshärjat Europa från vår intakta industri sedan länge. 1967 ungefär var industrin i Europa uppbyggd igen och våra företagsägare fortsatte satsa på mer av samma dvs stål papper och malm. Mer energi måste vi ha skrek storföretagen. En gigantisk utbyggnad skedde för gamla storföretags räkning med kraftiga subventioner.

   Idag står vi där med tex större export av oljeprodukter än vare sig stål och malmer eller papper når upp till. Vad vi skulle satsat mer på är alltid lätt efteråt att ange.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Skriver du om Norge?
   Oljeprodukter?
   Du menar att förädling av olja ger mer än stål, papper och malm-det är en engångseffekt i så fall.

   Radera
  5. Oppti svar på dina frågor. Nej inte Norges export av oljeprodukter utan Sveriges är så stor och det var inte summan av stål papper och malm utan var för sig jag menade med eller. Gäller både 2014 och första halvåret i år. Längre bak har jag inte kollat.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. @ RB
   Exakt, precis. Det fanns en tid då skattekvoten låg UNDER OECD-snitt. Detta tog slut iom det sena 60-talets groteska höjningar. Jag brukar halvt på skämt sätta förfallets start redan till 1955 då de fria avskrivningarna togs bort. Men det var Palme/Strängs expansion av offantliga sektorn som skapade sjukan.

   @Nano
   Att du drar "intakta industri"-kortet är bara tröttsamt, tillväxttalen (single digits) tidigt 60-tal var knappast enastående med tex dagens Kina-mått. Det som gav välstånd var den långsiktiga tillväxten 1870-1970. Bara Sverige och Japan presterade starkt dessa 100 år kontinuerligt, alla andra var frånåkta. Nu är det Sverige som är mediokert och frånåkt..

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Kul att du visar min gamla arbetsplats !
  Jobbade där under jord några veckor som metallarbetare under studietiden.
  Där utklassar jag herr Löven....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow underjordiskt arbete i LO. En skeppare som har gjort karriär som s....

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 5. Investeringar, investeringar och investeringar. Sen "vi är tvingade att investera"
  Det kallar jag för underhåll!
  Underhållning är det i alla fall.

  LO är verkligen off när det gäller högre studier. Hörde ett förslag där högskolestudier skulle sponsras och ses som berättigande till understöd. Grattis alla dem som i så fall skulle få det andra tvingas betala och skuldsätta sig för.

  SvaraRadera
 6. Är inte hela samhället en illusion. Skattetrycket kan hållas högt tack vare att människor lånar till konsumtion.
  Det är väl så när gemene man upptäcker att det är 2000 kr kvar på kontot när alla räkningar är betalda och 25 dagar till nästa lön, då är det lätt att utnyttja låneutrymmet på bostaden. Nu ska dessutom staten låna till "konsumtion". Lär bli dubbelkrasch när låneutrymmet är utnyttjat till max för privatpersoner och då försvinner skatteunderlaget också.

  SvaraRadera
 7. Alla som vet det minsta om ekonomi...
  Nåja, alla som vet det minsta om ekonomidebatten, den mellan ekonomer vet att det finns två starka sidor som träter med varandra om detta. Ej indelade i höger och vänster. Någon som minns Reagan exempelvis? Eller Busch x 2?

  SvaraRadera
 8. Så LO har gott sällskap i Reagan, Bush Bildt MF. Och mot sig historiska figurer som Sträng, Clinton och Persson.

  SvaraRadera
 9. Det som är mest skrattretande i hela situationen är att den nuvarande regeringen och budgeten blev inte framröstade av någon, utan det var många både sossar och moderater som röstade på ett annat parti. Många gick alltså till höger om alliansen för att lufta sitt missnöje med den förda politiken. Eftersom alliansens ledning numera har otur vid viktiga beslut så gav de sedan bort makten till social-miljö-kommunist alliansen. Och nu godkänner man alltså deras budget och följande vanstyre som går ut på att göra av med någon annans pengar fort som attan. Och Magdalena fortsätter att prata om att hon är framröstad. Snacka om att leva med fel verklighetsuppfattning. Och snacka om att landet svängt in på helt fel väg.

  SvaraRadera
 10. Rätt i sak Cornu. Men sker inte ALL konsumtion, privat eller offentlig, men lånade pengar, sålänge man har lån man hade kunnat amortera med samma belopp?

  SvaraRadera