Cornucopia?

2015-09-30 15:51

Kriminalvården erbjuder fängelser till asylsökande

Kriminalvården ställer nu de fd anstalterna Kirseberg (Malmö) och Smälteryd (Sätila) åt MSB:s samordning av tillfälliga boenden åt de akuta asylströmmarna. Det handlar om att anläggningar som tidigare hanterade 150 respektive 64 fångar ska beredas för 500 respektive 300 asylsökande. Man har även hypotetiskt öppnat för att evakuera aktiva fängelser för att inhysa asylsökande längre fram.

Enligt kriminalvårdens presschef D. Karlsson1. är det myndighetens sakkunniga anställda som räknat ut hur man får in  500 asylsökande i en anläggning som tog 150 interner eller 300 asylsökande där man hade 64 fångar. Exakt hur kan han förstås inte svara på, men en normal cell för en person var 8 - 10 m2, och med Migrationsverkets nya krav på under 3 m2, ner till 2 m2 per person kan man förstås få in 3 - 5x så många asylsökande som interner.

Det är inte heller enligt Karlsson Kriminalvårdens ansvar hur detta ska gå till, utan detta erbjudande har lämnats till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som nu agerar samordnande för den akuta kris som föreligger. I vems regi de fd fängelserna ska drivas kan inte Kriminalvården svara på, utan det är enligt Karlsson andra myndigheters ansvar.

Värt att notera att när Smälteryd hade 64 fångar fanns ett antal baracker, som rivits sedan dess.

Ingen kan hävda att asylsökande behandlas med silkesvantar. Tvärt om bereds de mindre ytor än lagkraven för att hålla hund och mindre ytor är kriminalvårdens interner.

Man öppnar också för att evakuera aktiva fängelser på fångar, för att kunna få in fler asylsökande i Kriminalvårdens anläggningar. 
"I ett andra steg är Kriminalvården beredd att se över möjligheten att evakuera anstalter för att vid behov frigöra ytterligare platser. I dagsläget finns inget sådant beslut."
D. Karlsson nämner att man ständigt har ca 15% tomma platser och alltså kan evakuera vissa anläggningar och föra samman internerna på andra platser, men några sådana beslut finns inte fattade idag. Även om det inte nödvändigtvis innebär att fångarna släpps loss, kommer frånvaron av 15% lediga platser innebära att nya dömda inte kan interneras utan rimligtvis får gå fria i väntan på att någon annan släpps fri. I teorin kan man förstås också vara liberalare med att bevilja internerna långvariga obevakade permissioner.

Kriminalvården har 4 351 platser på aktiva anstalter, varav 3 705 är belagda. Det finns alltså en möjlighet att bereda 646 gånger 3-5 platser (pga de lägre ytkraven för asylsökande), säg upp till drygt 3 000 platser, till om man kan optimera en evakuering av anstalter. Det kan dock hända att interner då måste flyttas från anstalter med låg säkerhet till anstalter med tyngre kriminella, då motsatsen är osannolik.

Myndigheterna har just slutfört en nionde upphandling av tillfälliga platser för asylsökande, som med mellan 10 000 och 12 000 bäddar ska klara 3 - 4 veckors asylströmmar. Kraven ska ha sänkts till ca 3 m2 per asylsökande och en dusch och toalett per 15 personer. Kravet för två asylsökande låg alltså på 6 m2, medan kravet på två hundar enligt djurskyddsreglerna ligger på 7.5 m2. Annars väntar djurförbud och åtal för djurplågeri. Eventuellt ska siffrorna nu sänkts till 2 m2 per asylsökande.

I andra nyheter lyssnade jag förra måndagen på en centerpartistisk kommunalpolitiker (som skulle till Stockholm och demonstrera för jordbruken), som högt och tydligt på bussen berättade att även det snart fd naturbruksgymnasiet Strömma, också i Sätila, sannolikt kommer bli förläggning för asylsökande. Strömmaskolan läggs nu ner, då inga ungdomar längre vill bli naturbrukare (bönder).

Enligt kommunpolitikerns monolog på bussen ska det handla om att Göteborgs kommun vill flytta sina egna asylplaceringar dit, då det inte finns lokaler kvar i Göteborg. Strömmaskolan är i betydligt bättre skick och avsevärt större än Smälterydanstalten, som stått och förfallit i 4.5 år.
Smälterydanstalten med plats för 300 personer.
Enligt uppgift handlar dessa asylplatser som tillfälliga lösningar och boenden, men som bekant finns det inte heller någon annanstans att skicka de asylsökande, utan tillfälliga lösningar kan med stor sannolikhet bli permanenta.

Huruvida min egen hemby Sätila har infrastruktur (vatten, avlopp, kollektivtrafik, vårdcentral, folktandvård, psykologer, tolkar, skolsalar, lärare, mobiltelefonitäckning etc) för att öka från 1 100 invånare till 1 400 på kort tid lämnas som en övning till i händelse av att Smälteryderbjudandet aktiveras. Vi vet hur det har fungerat på andra småorter som fått denna förmån att öppna sina hjärtan. Lägger man till Strömmaskolan längre fram blir det en mycket intressant studie i logistik och samhällsplanering. För att matcha 300 nya invånare läggs även direktbussarna in till Göteborg ner i december.

Man bör vara tydlig med att myndigheterna just nu barskrapar Sverige på alla upptänkeliga lediga lokaler. Det handlar uteslutande om landsbygden, då det i de större tätorterna inte finns lediga lokaler. Kursgårdar, hemvärnsgårdar, scoutstugor mm - bara det finns toaletter och el, samt möjlighet att placera bäddar. Enligt uppgift talas det även om barackerna på militära övningsfält. Var militären ska öva lämnas också som en övning åt beslutsfattarna. Det råder dock enligt mediauppgifter brist på madrasser.

1. Av sk rättviseskäl skrivs inte några mansnamn ut, så inte automatiska rättviseräknare slår i taket på att män bereds utrymme i media.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

49 kommentarer:

 1. Kraven har sänkts i andra avseenden också, enligt insiders. Det är rätt bra snurr nu och Migrationsverket tar i princip allting dom får. Skulle jag gissa så kommer de potentiella objekt som räknas upp att tas i bruk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag har hört att bara man någon form av akademisk utbildning.
   Att man tidigare har varit svåranställd verkar inte ha någon betydelse längre.
   Hm, det låter som en typisk människa från gapvänstern.

   Radera
 2. Att använda Smälteryd känns bra. Anläggningar som bara står och väntar på att förfalla gör ingen glad. Nedläggningen av buss 330 däremot är ren och skär tragik.

  /Monica

  SvaraRadera
 3. Lägger dom ner bussen? Tappade man ju sugen på att flytta ut...
  Hade funkat fint med pendling till Mölnlycke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, pendling till Mölnlycke påverkas inte. Bussen ska bara gå till Landvetter, där du ändå hade behövt byta för att komma till Mölnlycke.

   Radera
 4. Amf4 har ju en mängd kaserner på Känsö. Perfekta! Lungt och trivsamt samt nära till stan. Skulle gissa på att 1000-1500 pers lätt hade fått plats där med de nya kraven.

  SvaraRadera
 5. Kan man inte helt enkelt ge alla fångar amnesti så frigörs stora ytor. Slopa skolplikten och skicka hem alla skolbarn så frigörs ännu större ytor. Lika bra att tömma alla sjukhus på sjuka så får migranterna både husrum och bra vård.

  Att vara humanitär stormakt är ett stort och viktigt uppdrag oavsett vilka konsekvenser det får.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om grundskolan inför undervisning eftermiddag-kväll för hälften av eleverna så kan kommunerna använda alla sina sådana lokalerna dubbelt så effekt. Bara varannan skola behövs och resten kan användas till flyktingmottagning.

   Radera
  2. Undervisning? Varför skulle vi bry oss om undervisa barnen?
   Har du missat vad som är det Viktigaste i vårt land?

   Radera
  3. "Undervisning" är såklart nyorwellianska för "förvaring" medan alla utbildare lärare (och övriga också) omplaceras till SFI.

   En normal svensk årskurs är 75000-100000 elever. Nu i vinter skall dubbelt eller trippelt så många nyanlända in på SFI. Fridolin borde på journalistfrågor om detta VARJE dag...

   Radera
  4. Ah du menar så, javisst självklart, hålla igång kassaflödet till kontraproduktiva eller meningslösa aktiviteter.

   Radera
  5. När det nu är köaröagt att det är förvaring det är frågan om så borde man ju ta höjd för konsekvensen av detta då förvaringsbehovet är just då föräldrarna jobbar, dvs det blir inte så praktiskt att låta barnen gå i skola i tvåskift.

   ...såvida man inte fixar så att föräldrarna gör det. Kanske finns det ytterligare ytor på vissa arbetsplatser ifall man inför skiftarbete;)

   Radera
 6. Jag noterar att man tydligen ännu inte vågar ge sig på de nybyggda kommunala konferenshallarna (som egentligen är innebandyhallar) som ändå går med miljonförlust varje år. Kan det vara för att man tänker att det trots allt är bättre att arbetslösa unga män i småkommuner går omkring beväpnade med innebandyklubba än att de går med i SD? Hygienutrymmen finns redan. Stora cafeterior finns redan. När skall innebandyklubbarna öppna sina hjärtan? (Det går att spela i mindre gamla mindre hallar om bara viljan finns).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går säkert att nöja sig med att spela beachvolley istället, även på senhöst/vinter om det är i ett gott syfte

   Radera
 7. "Huruvida min egen hemby Sätila har infrastruktur (vatten, avlopp, kollektivtrafik, vårdcentral, folktandvård, psykologer, tolkar, skolsalar, lärare, mobiltelefonitäckning etc) för att öka från 1 100 invånare till 1 400 på kort tid"

  Har du inte lyssnat på Ledaren? Han säger ju att det kommer krävas ansträngningar, uppoffringar och umbäranden innan allt blir jättebra igen. Han har ju varit mycket tydlig på den punkten. Dom har sagt detta i över 20 års tid så ingen kan väl ha missat budskapet. Lika tydligt är att kritiserar man utvecklingen så är man rökt.

  Man får tänka tyst men aldrig aldrig säga högt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Innan allt blir bra igen" haha, en skön beskrivning på det som komma skall.

   Undrar vad våra ledare tror kommer att hända?
   Att allting bara ordnar sig till det bästa möjliga helt plötslig?
   Jag ska på allvar börja förbereda mig nu, detta håller inte länge till.

   Vill man veta hur det kommer att se ut här snart, så är det bara till att ratta in valfri utländsk kanal som visar läget i hemländerna. Gap, skrik våld, kravaller och ingen kvar som kan hindra ännu fler från att komma till Sverige, kul, Grattis Sverige!

   Radera
  2. Kallle7 jag beklagar att du lever i en sådan skräckversion av samhället. Ett förslag är att du börjar betrakta dig själv som din ledare. Allt blir bättre om du försöker leva med tanken att kriser alltid är möjligheter. Förberedelser för svarta svanar i allmänhet är bra.

   Det finns länder med mycket fler flyktingar än Sverige. Ta det lugnt - ta en toy sa en reklam i min barndom.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. @Lars
   "Har du inte lyssnat på Ledaren? Han säger ju att det kommer krävas ansträngningar, uppoffringar och umbäranden innan allt blir jättebra igen."

   Nordkorea eller Sverige? Äsch, förresten..glöm det.

   Nano. Ja, Sverige haf knappt några flyktingar, det är några få % av migranterna så du har helt rätt. Väldigt få flyktingar.

   Radera
  4. @Nano
   Utan att bråka med dig, vilka länder menar du då har haft lika högt mottagande som vi / invånare?
   Där man inte samlat flyktingarna i gigantiska bevakade läger då.

   Snällt av dig att försöka lugna mig, men vad tror du egentligen kommer att hända då?

   Radera
  5. @Kallle7
   Turkiet drygt 2 miljoner flyktingar från Syrien tex. Det är en hel del som flyr vidare till EU. Libanon har ännu svårare med drygt 1 miljon syriska flyktingar med en befolkning på 4,6 miljoner.

   Menar du att de som kommer från bombade städer i Syrien inte är flyktingar?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Nano

   Erbjuds de PUT och tillgång till välfärd på toppnivå i Turkiet eller Libanon? Nej, de fastnar i misär i tältläger. Nu är ju både välfärden och boendemiljöerna i Sverige i raskt takt på väg mot den i Turkiet.

   Radera
  7. @Nano
   Kollar på bilder på "refugees in Lebanon" och "refugees in Turkey" ser ut som tältläger.
   Om bara UNHCR får tillräckligt med pengar för att försörja de där lägren så slipper även de som inte har 100000:- att betala smugglarna, att lida

   Många som kommer och påstår sig vara från Syrien, kommer från andra länder, kanske dessutom Syrier på riktigt, men har lämnat ett annars tryggt land för att komma hit och bli försörjda.

   Finns dessutom undersökningar som visar att ca 80% av alla flyktingar som kommer in i EU inte kommer från Syrien--> http://www.dailymail.co.uk mm

   "Many of those who have opted to risk their lives to come to Europe have done so for economic reasons.'"

   Men de som flyr från bombade städer är nog de flesta flyktingar, resten är antagligen förövarna, dvs terrorister.

   Radera
  8. @Någon som "brukar" ha fel på nätet. Du har rätt här. Det blir de initiativrika som flyr vidare. En del av de som tar sig till Sverige kommer att starta nya framgångsrika företag precis som tidigare flyktingar.

   @Kallle7 Skulle du vara nöjd att bo i ett stort tältläger med försörjning från UNHCR? Syrien är definitivt inte tryggt någonstans. Kan nog vara så att bara drygt en femtedel av flyktingarna till Europa var från Syrien vid mätningen. Förmodligen är andelen större idag för de har ökat från Turkiet.

   En anekdot - Under tiden jag behövde hemtjänst kom ofta en mycket religiös man från Eritrea. Han berättade en del om förtrycket där. Nu gör han stor nytta här hos andra än mig. En annan man kom från Bangladesh och jobbade dubbelt har nu skaffat radhus och startat eget med några anställda. Bara några få av alla som kom från hemtjänsten var födda i Sverige.

   Vi har terrorister här, men lugn de är få. Det är större risk att du hamnar på sjukhus genom att du faller och även fler dör av fall än i trafikolyckor och detta gäller för alla länder som inte befinner sig i krig.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 8. Rättviseräknaren borde reagera på "... räknat ut hur *man* får in 500 asylsökande i en anläggning..."

  SvaraRadera
 9. Trevliga nyheter! Förhoppningsvis flyttar araberna snart in i både fängelset och naturbruksgymnasiet.Ju fler desto bättre. En hel del ensamkommande vuxenbarn kommer säkert också beredas plats som elever i Sätilaskolan. Fängelset ligger mycket naturskönt nere vid ån och erbjuder fina möjligheter till rekreation för araberna. Ägaren av Tempo kan nyanställa, både kassapersonal och väktare, och även krogen kan med halalanpassning av menyn anställa nytt, åtminstone en ordningsvakt. Jag ser fram emot många givande blogginlägg i framtiden om hur mycket bättre Sätila blir av denna händelseutveckling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske dessutom blir billigare droger och fler prostituerade att välja mellan, precis som i storstäderna.

   Radera
 10. Med tanke på att det dyker upp 1000 pers om dagen är det näst intill meningslöst. Man skjuter bara problemet framför sig dagar eller timmar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kommer snart inte att kunna hjälp någon, inte ens oss själva och verkligen inte någon i nåt annat land.
   Och då har vi egentligen inte hjälpt någon alls, vi har bara lurat dem till att flytta hit, för att sedan låta även denna båten sjunka.

   Helt i onödan, trots alla varningar, trots alla fakta.

   Vi kan inte ta emot hela jävla världen, det måste ni ju för fan FATTA

   Radera
  2. 2000 om dagen TVÅ tusen. Ettusen är bara de som söker asyl. Varför klarar inte ens de som är intresserade av ämnet att fatta detta?

   Radera
  3. @ Kapitalist

   Varifrån får du siffran 2000 om dagen?

   Radera
 11. Evig invandring i ett ändligt land?

  SvaraRadera
 12. Nu är det guldläge att stänga Skene lasarett, denna eviga följetång. Stäng och gör om till flyktingförläggning.

  SvaraRadera
 13. Har man möjlighet att som privatperson ta emot en flykting och göra det för "billiga"... låt säga, 40 000 kr istället för 50.000-70.000 kr vissa företag tar. Måste man registrera en firma? Finns det hinder även om man gör det?

  för 40.000 kr i månaden har jag inte problem att köpa in en till säng och laga lite extra matlådor när jag ändå lagar mat... Billigare utgifter för Migrationsverket dessutom, win-win ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja funderar också på detta, har en garderob som jag mätt till 3.7 kvadratmeter (väldigt högt i tak också!). Kan gärna hjälpa till för dessa summor.

   Radera
  2. @Tim
   De har ju inte specat nåt om höjden, så du kan säkert göra 2 våningar därinne..

   Radera
  3. @Mikael
   För den summan så skulle jag kunna ta på mig att de jag tar hand om (ett par stycken /månad) vaknar upp oskadda strax utanför EU´s gräns..

   Radera
 14. Det handlar inte uteslutande om landsbygden. Enligt en bekant på migrationsverket undersöker de nu möjligheten att arrendera det gamla Tullinge flygfält i Botkyrka för att där uppföra modulhus åt flyktingarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrade just vart det skulle hamna, men att det blir söderort var ju en lågoddsare.

   Radera
 15. Köp kyskhetsbälten till fåren fort som f.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl bra om de river av sig på fåren istället för att [infoga din egen fortsättning här...]

   Radera
 16. Nån har tänkt till. I förebyggande syfte "fängslas" presumtiva upprorsmakare. Matkriget och protesterna mot det omänskliga Sverige hålls så att säga innanför murarna utanför tullarna. På så sätt kan bilden om Sverige som asylparadis upprätthållas.

  SvaraRadera
 17. Sätila? Äntligen! Nu ser jag fram emot frekventa blogginlägg om den icke-ökande kriminaliteten i närområdet... Alla eventuella tendenser till motsatsen kommer vara Putins och/eller SD:s fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När fåren börjar försvinna är det vargens fel.

   Radera
  2. Det dröjer nog innan vi får en partiell systemkollaps i Sätila som vi nu ser i Filipstad, med 10% asylsökare i staden.

   Radera
 18. Nej nej, nej, för hund gäller typ 20kvm +50% per hund +fritidsaktiviteter=rastning.

  Att ligga 2 pers på typ 6kvm i vandrarhem i ett dygn o supa går nog bra, men 4mån -> papperslös . . . njaeee.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns jag inte fel så har kriminal-grejset haft 9-tusen bäddar, men sen fotbojan har nu 'beläggningen' minskat till runt 5-tusen.
   Kanske dags att dom stiger fram o får bättre beläggning o då lönsamhet, MV slantar ju bra.

   Radera
  2. 2007 =4500 platser är nog att 9-tusen som passerar

   Radera
 19. Hahaha, tänk om man vore flykting och kom gående in mot taggråden och stålstängsel som omgärdar en anstalt. Rent instinktivt skulle jag åtminstone söka efter skyltar som säger...ARBETE GER FRIHET: Makabert att sätta folk i anstalter - även om de är olåsta.

  SvaraRadera
 20. Nej men!
  Ska man klumpa ihop interner mer än vad det är idag. De lär väl vilja ha den där 15% fria platser så det slutar väl med färre sitter i fängelset.
  Alla dessa villkorliga frigivningar, jag trodde man hade enorm brist på plats (kanske pengar istället?) så man inte hade folk i fängelse tiden ut. Ser inte det som bra om vi tömmer ut fängelserna på fångar för att ha dem som mottagning.

  SvaraRadera