Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2015-09-01 11:30

Kommande inlägg om Arméövning 2015

En kort blänkare om kommande blogginlägg om Arméövning 2015, då jag får en del önskemål och förfrågningar om detta.

Ingenjörer gör sig redo att leta minor
i en flaskhals mellan framryckande
 mekskyttekompani och fienden.
Patrull om tre ingenjörer har redan
utgått för att spana av situationen.
Det kommer inledningsvis komma blogginlägg om markstridsskolans STA, stridsträningsanläggning, som är ett helt centralt system i övningarna idag och används för allt från utvärdering till artillerield eller minstrid. Detta inkluderar godkänt foto på en STA-skärm. Förståelse för STA är nödvändigt för att förstå hur realistiska övningarna är idag, och hur mycket man kan få ut vid utvärdering ner till detaljanalys av enskilda fordonsdueller.

Blogginlägg om radiotrafiken, inklusive ljudupptagning från strid, får ni också, liksom lite stridsvagn. Det blir film på mekskyttekompanis framryckning. 

Minstrid blir det ett separat inlägg kring, även i kombination med mekskyttekompani där en pluton ingenjörer underställts och skickas fram som kanariefåglar vid misstänkta lättminerade flaskhalsar och hur STA används för minstriden. Ingenjörsregementets funktionspersonal kan vara en av Sveriges armés största tillgångar, med tanke på hur effektivt man stoppar framryckningar och kanaliserar in motståndare mot platser där avgörande kan fällas. 

120 mm granatkastare under omgruppering.
Artilleriets funktion och övning i sammanhanget får också ett inlägg, inklusive hur detta hanteras via STA, och att man rent av kan få blue-on-blue när man gör fel. Eller bara bränna av ammunition där det inte ens fanns något mål, som tvingar fram TOLO innan ytterligare artilleriinsatser kan göras.

Mm. När soldaten själv får välja.
3600 kcal per dygn åtminstone.
Slutligen kommer en recension av mjukmaten man numera får i fält att värma upp i påse.

Jag kommer dock lägga ut dessa inlägg över några dagar, för att inte trötta ut de som inte är intresserade av dessa ämnen.

Har ni några ytterligare önskemål och frågeställningar, så kan jag se vad mer som finns i det jag fick ta del av igår. Besökte även brigadstabens fältmässiga grupperingsplats, och samlingen inför ny bataljonsorder när röd sida gick till motangrepp i flanken och framryckningen fick brytas till försvar. Inte nödvändigtvis något att blogga om dock.
Mekskyttes framryckning stoppad. Oväntad minering längre fram och främsta stridsfordonet
utslaget av pansarvärnsrobot framför den försvarade mineringen.
Närmast en av den underställda ingenjörerplutonens bandvagn 410.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Vafalls, finns det Cornuläsare som inte är intresserade av Armeövning 2015? Jag tvivlar.

  Nulli secundus.

  SvaraRadera
 2. Låter som en mycket intressant och givande dag. Det hade varit otroligt intressant att ha fått följa med. Men tur att vi hade en reporter på plats i alla fall.

  anonymous - den här bloggen har en hel del konstiga läsare, så att det finns de som inte är intresserad av AÖ15 förvånar inte alls. Tur att vi är några vettiga människor i alla fall ;-)

  SvaraRadera
 3. Du såg inget som har med jägarförbanden att göra? Eller de kanske ligger och trycker ute till skogs någonstans vilket gör studiebesök logistiskt involverat.

  SvaraRadera
 4. Själv är jag delvis skolad med det gamla systemet BT-46. STA är vad jag förstår nån slags efterföljare. Vore intressant att höra om följande frågor:

  1. Kan man simulera inf vs pansar? Det gamla systemet hade alldeles för få pv-vapenutrustning. Alldeles för få utrustningar öht faktiskt.
  2. Håller grejerna? Hälften av grejerna användes inte för de var på rep.
  3. Hur mottagliga är de för fusk? En riktig klassiker var att tejpa över sensorerna på hjälmen med lite tejp, t ex. Eller bara knacka på bössan, så trodde den att man sköt automateld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 4. Skjuta ut en stridsvagn i fronten med ett p-skott.
   5. Plocka batterierna ur västen

   Radera
  2. Batteriurplockning är väl liiiite väl uppenbart?

   Däremot minns jag en av de få gånger kompaniet tilldelats två (2) pskott 86 med BT-utrustning. Stod och fingrade på dem när batc och batartc (tillika stf batc om jag inte minns fel) rullade förbi i sina vagnar mitt under övningen. Nog frestade det att plocka ut dem bara för att se vad som hände.

   Radera
  3. BT-handgranater, förresten, vore en produkt som nog skulle liva upp de flesta övningar. Fast de är väl svåra att återfinna i terrängen.

   Radera
  4. Om man har en liten GPS-krets inuti granaten skulle man ganska lätt kunna spåra den?

   Radera
  5. @BenDover Nejdå, bara att sätta i dem igen senare.

   Vår plutons bäste P-skottskytt lyckades på något märkligt vänster häva sig upp i uppluckat läge i sitt strf90 (ledningsvagn utan kanon). Ståendes där med ett p-skott sköt han ut en leopard när båda var i rörelse på skjutfältet under övning. Givetvis en enormt stor skopa tur att överhuvudtaget träffa men lik förbaskat stannade stridsvagnen på stället. Det fanns ingen distinktion i vad som skjutit mot dig utan alla träffar var antingen ingen effekt (ak-5, ak-4) eller utskjuten (p-skott).

   Mycket roligt hade vi åt den händelsen när det begav sig.

   Radera
  6. Det lär ha funnits ett sätt att kunna skjuta automateld med rb 56..
   Sen har ju ingen nämnt de där fyra träden..

   Radera
  7. Rb56 har jag aldrig testat men avfyrningsdelen funkade på vibrationer så i princip var det bara att knacka på den så sköt den infralaser. Det räckte t o m att hålla sin Ak5 hyfsat nära mynningsbromsen på en ksp 56, så gjorde luftstötarna från lösskjutningsanordningen på kulsprutan att det egna vapnet också sköt. Kanske nåt liknande för Rb56?

   Men de fyra träden får du berätta mer om.

   Radera
 5. Hur stort flyganfall skulle behövas för att bomba en svensk brigad till verkningslöshet? 100 flyguppdrag? 500? Ser du till något luftvärn under övningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vårt primära luftvärn heter ju Gripen, och de var ju beviserligen uppe och flög. Sedan brukar ju mekaniserade förband ha sällskap av Lvkv 9040, för skydd mot helikoptrar. Men det såg inte ut som att någon sådan fastnat på bild.

   Radera
  2. Har lvkv på bild. De var absolut med.

   Radera
  3. Man övade som sagt brigad. Även robotlv var med i övningen. Dock såg jag inte dessa vid markstriden.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. NATO flög 38000 företag mot Serbien 1999 men lyckades inte sätta ett enda militärförband ur spel.

   Radera
  6. Inlägg raderat. Invandring har inte med ämnet att göra, din lille rasist.

   Radera
  7. Bryter mot regeln "håll dig till ämnet".

   Radera
  8. Ämnet är att vi har ett "Försvar" som bara har förmåga att sättas in mot den egna ockuperade civilbefolkningen, inte mot en främmande stat som har en krigsmakt på riktigt. Försvaret har fokuserat under årtionden nu på att ockupera civilister i diverse u-länder, det är den enda kompetens, och vad jag vet, den enda utrustning de har för att klara av.

   Din store verklighetsförnekare.

   Radera