Cornucopia?

2015-09-27 11:01

I fablernas land: Statliga bolags kassavalv

Copyright (c) 2015 I fablernas land (TwitterFacebook). Återpublicerad med stöd av cc-licens.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

17 kommentarer:

 1. Hon upptäckte att ladorna inte var så tomma så nu tömmer hon dem för att säga att ladorna visst är tomma...

  SvaraRadera
 2. Det är bara början på kommande skattehöjnings-cykel. Folket i gemen förstår ännu inte vart vi är på väg men så småningom lär de vakna. Har förresten ännu inte sett vilken metod t.ex Akademiska Hus väljer för en uppskrivning av fastighetsvärden som möjliggör utdelning med samma belopp. Normalt sker uppskrivning som sagt mot bundet eget kapital(uppskrivningsfond eller fondemission). Pratar vi om s.k lager-fastigheter bör vinsten(uppskrivningsbeloppet) beskattas(marknadsvärderings-metoden). Uppskrivning av fastighetsvärden brukar generellt ske vid förluster och/eller fondemissioner.Fritt eget kapital(för t.ex utdelning) ska ej kunna netto-öka.

  OT: Till klimat-kramarna(hur mycket har det hittills kostat oss?);

  http://www.armstrongeconomics.com/archives/37504

  SvaraRadera
  Svar
  1. En "skattehöjningscykel"....
   Hur drabbar det då import/export?
   Blir det allvarliga problem för "köpladorna" som Cornu spånat om länge...?
   Stannar systemet och man tvingar fram verksamheten som i Nord-Korea...?
   Bara frågor.

   Radera
  2. Ja Thomas. Allt går i cykler och när det ser som bäst ut kan det bara bli sämre. Cyniskt? Nej, bara det historiska förloppet som upprepar sig. Skuldsituationen förstärker nedgången inkl. budgetunderskotten. Migrations-problematiken har redan visat att regeringen saknar kontroll och är utan plan. Efter Löfvén´s tal i FN är det lättare att förstå hans perspektiv. Han var själv ett adoptivbarn etc. Hans uppväxt innebär att han vägrar att se verkligheten och istället faller föga för irrationella beslut grundande på medkänsla. Han klarar inte att separera logik och känsla. Hjärna och hjärta. Det kommer att stå landet dyrt och jag tror att flyktingarna också blir förlorare som helhet.

   Skattehöjningar(inkomst-) i sig är tillväxtdämpande (på kort o intermediär sikt) även om de används för investeringar.

   Om bostadsbubblan pyser ut långsamt så bör Sverige klara sig relativt bra. Men det innebär inte att det blir sämre tider för de flesta.

   Blir det kallare klimat(se länk), vilket jag tror, kommer det bli tufft för flyktingarna. Läste på ledarsidorna.se att en gammal SOU har ett lagförslag från 1993 som föreslog tvångsrekvisition av anläggningar och bostäder vid s.k folkvandringar. Hur som helst så tror jag det kommer en folkstorm vad det lider. Vi saknar riktiga ledare numera.

   Radera
  3. rättelse ovan: näst sista st, sista meningen: Stryk den.

   Radera
  4. rttck
   Varför vill du döda mänskligheten?
   Se DN vad två nationalekonomer skrev.
   http://www.dn.se/debatt/lat-alla-invanare-i-sverige-fa-en-betydande-utbetalning/

   "Tryck mer pengar. Det finns lägen då det är skadligt att budgetera stramt, och vi är där nu. Penningpolitiken klarar bevisligen inte att på egen hand bekämpa lågkonjunkturen eller ens någorlunda uppnå inflationsmålet. Vi har ett förslag: administrera en utbetalning till alla invånare, skriver nationalekonomerna David Domeij och Tore Ellingsen.
   Tryck mer pengar. "

   När bara banker skapar pengar med kreditgivningen så går värden garanterat under, när pengar skapas så ökar skulderna, skulderna ökar tills skulderna inte kan betalas och då kommer en krasch.

   Vi kan inte tillverka alla pengar med bankernas kreditgivning det är matematiskt omöjlig.
   Skulderna ökar hela tiden och skulderna ökar även med räntan, skulderna blir större än alla pengar som vi har och krisen blir oundviklig.

   Att sluta trycka pengar går inte när vi har ett inflationsmål på 2% mängden pengar måste öka med minst 2% för att ersätta pengarna inflationen förstörde.

   Radera
  5. @Ekva:

   Kom igen nu och sluta hacka på mig. Jag har inte sagt varken bu eller bä om sedelpressen mer än jag inte litar på våra politiker. Sluta skriva samma sak i varje inlägg är du snäll.

   Steve Keen och Debt Jubilee har jag inget principiellt emot. Som skuldfri får jag tacka o bocka. MMT
   har även de vissa poäng. Det värstta med alla skuldsättning, förutom storleken, det är att låna utomlands och att låna för att aldrig betala tillbaka. That´s the problem. Och för låga räntor.

   Radera
  6. rttck varför försvarar du privatbankernas sedelpress?
   Dagens modell leder till vår undergång det är skrivet i sten.

   "Steve Keen och Debt Jubilee har jag inget principiellt emot."
   Förstår du inte att det antagligen kommer efter ww3, det får inte hända.
   Skuldavskrivningar kan sen undvikas med min lösning

   Jag har sagt hur det kan lösas på ett sätt som ingen kan mygla med, riksbanken tillverkar lika mycket pengar som inflationen förstörde och ger pengarna till staten.

   Jag förstår din rädsla för att politikerna får tag i sedelpressen men dagens sätt att skapa pengar genom kreditgivning leder garanterat till vår död, när vi skapar pengar så ökar vi våra skulder.

   Du måste inse att vi måste förändra dagens sätt att skapa pengar på eller så går vi under.
   Alt elände som du har har pratat om kan undvikas med mitt förslag eller med det i DN.

   Vi har haft dagens sätt att skapa pengar på i 100år och två världskrig har skapats ur depressioner.
   Efter krigen kom enorma skuldavskrivningar Debt Jubilee   "Det värstta med alla skuldsättning, förutom storleken, det är att låna utomlands och att låna för att aldrig betala tillbaka. That´s the problem"
   Med ett inflationsmål på 2% så måste mängden pengar öka med minst 2%, det gör att vi måste ta dom lånen du inte vill se, eller så måste min lösning användas.

   Jag hackar inte på dig som person jag kan inte fatta att du inte ser felen med dagens modell.
   Varken politiker eller banker kan mygla med min lösning, vad är du rädd för?

   Radera
  7. Rttck: att en uppskrivning skulle ge en skattepliktig vinst är inget problem för ägaren i detta fall (jag antar att akademiska hus är helägt statligt).

   Finns det egentligen något formellt som hindrar en uppskrivning av fastighetsvärdena?

   Radera
  8. Ekva: varför läser du inte det folk skriver? För jobbigt? Inte läskunnig? Eller ?

   Radera
  9. Varför förstår inte folk att det inte går att sluta öka våra lån och amortera för då ökar inte mängden pengar.
   http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Webb-tv/Vad-ar-pengar

   Med dagens inflationsmål på 2% så ökar priserna men ökar inte pengarna så försvinner 2% av vår köpkraft på ett år och industriproduktionen minskar med 2% arbetslösheten ökar med 2%

   Att inte öka pengarna och sen ha ett inflationsmål ökar arbetslösheten ungefär lika mycket som inflationen blev.
   Bara en haverist kan påstå att vi kan göra så.

   Slutar vi att öka lånen så måste riksbanken trycka pengar och ge till staten eller så måste inflationsmålet helt avskaffas.

   http://www.dn.se/debatt/lat-alla-invanare-i-sverige-fa-en-betydande-utbetalning/

   "Tryck mer pengar. Det finns lägen då det är skadligt att budgetera stramt, och vi är där nu. Penningpolitiken klarar bevisligen inte att på egen hand bekämpa lågkonjunkturen eller ens någorlunda uppnå inflationsmålet. Vi har ett förslag: administrera en utbetalning till alla invånare, skriver nationalekonomerna David Domeij och Tore Ellingsen.
   Tryck mer pengar. "


   Nationalekonomerna säger samma sak som jag nu, jag var bara flera år före.
   Fler har sagt det förut men jag länkar inte.
   http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/ge-4-000-kronor-till-alla-och-f%C3%A5-fart-p%C3%A5-ekonomin-3205307
   Alternativen är låna pengar av banken eller så kan ni få 4000kr gratis av staten.

   Radera
 3. Har karikatyristen skrivit dagens debattartikel i DN också, under pseudonym?

  "Vi föreslår att regeringen – allra helst i samförstånd med oppositionen – snarast möjligt gör betydande utbetalningar till alla invånare i Sverige."
  "Staten råder över svenska kronan och den kan låna i all evighet."
  Hmm, precis som alla stater gjort, det är därför det inte finns någon fattigdom i Afrika.

  "Om prisnivån så småningom stiger lika mycket som skulden, blir skuldkvoten oförändrad"
  Och vad händer då med köpkraften? Har det någon betydelse för relativpriserna och oinvesterinarnas fördelning mellan olika handlingsalternativ, huruvida pengar motsvarar verkligt skapade värden, eller bara betalas hur som helst, så att vad som helst kostar vad som helst från dag till dag helt slumpmässigt?

  Nationalekonomer ingen som helst kännedom om vad en ekonomi är för någonting. De är galna teologer som läser böcker som de själva har skrivit. Helt fel från antagande hela vägen till slutsats hela detta hån av vetenskapen. Och regeringen kommer säkert att ta till sig detta förslag när all verklig statlig egendom har plundrats bort innan nästa budget.

  http://www.dn.se/debatt/lat-alla-invanare-i-sverige-fa-en-betydande-utbetalning/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det ligger en hel del i ekonomernas förslag (men bara just nu). Vill samtidigt koppla det till en början på avskaffande av ränteavdrag. Möjligen ska vi som har mer än en fastighet undantas men det är nog för komplicerat. I möjligaste mån ska också infrastrukturprojekt påskyndas.

   Nu ska jag iväg och öka BNP genom att handla kläder.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Det har ju föreslagits att riksbanken ska ta initiativ till detta sk helikopterpengar. Skillnaden här verkar vara att staten ska stå för det hela och det ska finansieras med statsobligationer. Det är ett sätt att få saker att hålla ihop ett liten tag till. Effekten blir nog inte så fantastisk om bara sverige vräker ut pengar på detta sätt. En hel del av pengarna kommer rinna utomlands genom resor och importvaror.

   Radera
  3. Den där debattartikeln förtjänar att lyftas till ett eget inlägg. Den vore komiskt guld om det inte vore för det att de här finansiella terroristerna med 0 ekonomisk insikt, likt Anders Breivik, är villiga att förverkliga sina manifest.

   Radera
  4. Låter som Robert Mugabe från Zimbabwe har anlänt bland flyktingarna från Afrika och omedelbart fått jobb som nationalekonom i Stockholm...

   Radera
  5. Bankerna har tryckt pengar hela tiden våra banker är "Robert Mugabe från Zimbabwe"
   Men i krisen så minskade deras sedelpressning.
   http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Webb-tv/Vad-ar-pengar

   Varför kan inte folk fatta något?

   Christopher dom skriver bara av statsobligationen eller så kan räntan bli 1% och 1 % amortering per år.

   Radera