Cornucopia?

2015-09-07 09:09

Hur har din PPM-portfölj gått i år?

PPM-spelet är ett ganska rättvist sätt att jämföra med varandra hur man presterar med investeringar. Hur har din PPM-portfölj gått i år?

Eftersom alla har PPM, och dessutom är bundna till samma regelverk och exakt samma instrument, i fallet PPM de fonder som finns i utbudet, så är alla, såväl småsparare som storfräsare, jämspelta i PPM-spelet.

Eftersom börsen i stort sett är oförändrad i år ger det också möjligheter att PPM-portföljen har gått väldigt olika.

Dump från Pensionsmyndigheten.
Själv har jag sedan några år tillbaka tillämpat strategin att enbart ha en enda fond i PPM. Aktuellt innehav sedan i februari är Didner & Gerge Småbolagsfond (PPM-fond 140491). Sedan bytet har fonden gått +6% rapporterar PPM, och jämför jag sidan årligt värdebesked sidan kontohändelser och aktuellt värde på PPM-spelet har fondportföljen gått +6.8% sedan årsskiftet. Detta inkluderar en arvsvinst på 192:- SEK i maj, samt administrationskostnader på 120:- SEK, men i övrigt har inga insättningar skett sedan årsskiftet.

Funderar just nu om jag ska sälja eller behålla Didner & Gerge Småbolagfond. Får väl antagligen äta upp detta, men det sägs vara en aktivt förvaltad stockpicking-fond, och fonden har gått väsentligt bättre än t ex OMXS30 (iofs ett storbolagsindex). Istället för att som börsindex vara i nedåtgående trend sedan i slutet av april har fonden i stort sett gått horisontellt, även om den fallit runt 5% på de senaste veckornas börsoro. Dock kan knappast fonden klara sig om börsraset fortsätter. Innehavet är alltså under utvärdering för stunden. Stämmer dödskorset och vi får en långsiktig sättning på börsen hinner man fortfarande sälja av inom några dagar.

Vad har du själv för fonder i PPM och varför? Och hur har din PPM-portfölj gått sedan årsskiftet? 

Är du på jobbet kan du alltid gå in via Mobilt BankID eller kod och kontrollera. Länkarna ovan förutsätter att man är inloggad.

Slänger in en enkät där du kan ange hur ditt PPM-innehav utvecklats sedan årsskiftet.

Oavsett betraktar jag PPM som just ett spel. Sannolikheten att pensionssystemet överlever till jag erbjuds gå i statlig pension vid 75 års ålder år 2045 är förstås noll. Pensionssystemet är på inget sätt grundlagsskyddat, utan allt som krävs är att riksdagen tar ett beslut om att riva upp pensionsystemet och ersätta med något annat. Det har som bekant skett förr och det kommer ske igen. ATP levde t ex 1960 - 1994, dvs 34 år, innan man beslöt att riva upp det systemet. Just premiepensionen kan ju vara djupt orättvis (dvs osolidarisk - att man får olika pension beroende på hur man förvaltat är förstås i verkligheten rättvist, dvs man får vad man förtjänat), så det är fullt rimligt att man förr eller senare river upp det systemet och fördelar ut rättvist (=solidariskt). Ju bättre man förvaltar PPM, desto större risk blir det att man drabbas av en rättvis omfördelning.

Nej, jag planerar jobba till de får bända tangentbordet från mina kalla, likstela fingrar. Pension är bara en dröm för att hålla folk nöjda.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

19 kommentarer:

 1. AP7 SåFa. +2% 2015, men +16%/år sedan 2010. Ja, jag vet att det är en fond med hävstång. Det är relativt övriga investeringar väldigt lite pengar i PPM. 10 års arbete har renderat ~167k i PPM, det ligger mycket mer i tjänstepensionsfonderna.

  Absolut är det så att staten kan konfiskera pensionspengarna, men just PPM räknas snarare som ett individuellt sparande så tröskeln för att konfiskera denna bit är lite högre. På samma sätt kan ju staten också sätta tex 100% skatt på kapitalvinster och utdelningar, förmögenhetsskatter och så vidare, så just detta är inget jättebra argument mot pensionssystemet. Men helt klart ska man inte räkna med att överleva endast på allmän pension och tjänstepension.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +2% är fortfarande bättre än börsen. Dock med hävstång, men det fungerar som bekant åt bägge håll, så det är ändå bra.

   Radera
  2. Nej, det är faktiskt sämre än börsen konstigt nog. Vi har haft utdelningar, även om OMXS30 gått +/- 0.

   Jag tycker det är bättre att jämföra med tex OMXSGI, som faktiskt är upp omkring 7% i år (där återinvesterade utdelningar räknas in). Det jämför jag min egen riktiga portfölj med.

   Radera
  3. Det har du förstås helt rätt i.

   Radera
 2. Rubbet på Avanza zero sedan länge. Har inte loggat in på PPM i år.

  SvaraRadera
 3. 4 fonder - Skagen Tellus, Carnegie Global Healthcare, DNB India, SEB eur småbolag. Sämst för Carnegie -12, eur småbolag -8. Totalt + 3% 2015. Min sambos ppm som jag bevakar åt henne minst en gg i veckan. (Själv är jag ute ur det, har lämnat förvaltn till Pensionsmynd och får ut min behålln som pension nu.) Jag byter fonder rätt ofta. Det är dags nu igen...

  SvaraRadera
 4. Nästan on topic: Hur vet du att det är tangentbord som gäller om
  Trettio år?

  SvaraRadera
 5. Flyttade hälften till Spiltan Aktiefond Småland efter rekommendation på olika bloggar för något år sedan. 13,66% i år, 97,16% på 3 år (ett par dagar gamla siffror). Andra halvan har gått +3% i snitt i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...men som du säger, så kunde det ju i princip lika gärna vara monopolpengar då jag är ännu några år yngre än dig.

   Radera
 6. Varför har ap7-fonden hävstång? Svar: forskningen visar entydigt att bäst riskjusterad avkastning nås långsiktigt genom att ligga fullinvesterad i aktier och ha hävstång mot index. Sen kan ni diskutera ta och tajming och inbilla er bäst ni vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, och än så länge håller den teorin. Se Premiepension 2014, sidan 4. Premiepensionssystemet är ett utmärkt sätt att undersöka om egen förvaltning faktiskt slår passiv "hävstångsindexförvaltning". Det ser ut som om de flesta som har AP7 SåFa slår de som försöker med aktiv förvaltning.

   "[...] värdeutvecklingen i procent för alla pensionssparare med inträdesår 1995 – 2013 uppdelat på pensionssparare med förvaltning i AP7 Såfa (11,1), egen portfölj (6,4) och nya pensionssparare (1,9)"

   Radera
  2. Med tanke på det så är det anmärkningsvärt att det bara är AP7 som använder hävstång. Vet inte andra förvaltare om att hävstång ger bättre avkastning? Eller är det så att AP7 får köra med andra regler än alla andra?

   Radera
  3. AP-fonderns investeringshorisont räknas i decennier. Andra fonder behöver gå bra varje år för att inte tappa kunder.

   Radera
 7. Håller med dig Lars. Premiepensionen är djupt orättvis och det är förvånande att inte politikerna redan har gjort något åt denna orättvisa. Den som lyckas bra med placeringar mot den som det går dåligt för. Varför inte omfördela vart 5 år med någon typ Robin Hood fördelning. Rättvisa ska det vara!

  SvaraRadera
 8. +11%

  SEB Läkemedelsfond
  Didner & Gerge Aktiefond
  Skandia Time Global

  SvaraRadera
 9. +5%

  SPP Aktiefond Europa
  SPP Aktiefond Global
  Avanza Zero

  SvaraRadera
 10. Jag följde ditt tips om Didner & Gerge, meddela gärna hur du tänker när du byter eller behåller dem.

  SvaraRadera
 11. PP, inte PPM.

  Jag är -2 procent i år. Har kört AP7 Såfa och AP7 Balanserad, men har nu bytt till AP7 Försiktig.

  SvaraRadera
 12. 14% upp i år. Spiltan Räntefond Sverige sedan tidigt i somras. Handelsbanken Sverige Index Critera innan dess.

  SvaraRadera