Cornucopia?

2015-09-16 15:25

Fyrfaldigt häxeri på fredag och Feds räntebesked

Inte bara har vi amerikanska centralbanken Federal Reserves ("Fed") räntebesked denna veckan, utan på fredag inträffar också fyrfaldigt häxeri (eng quadruple witching) på options- och terminsmarknaderna. Fredagens börsutveckling kan alltså bli mycket intressant.

Om det fyrfaldiga häxeriet kan ni läsa här, och det handlar alltså om att termins- och optionskontrakt både för index och aktier alla löper ut samtidigt på fredag. Dessutom har vi alltså Feds räntebesked som ska tas på möten onsdag - torsdag.

Amerikanska S&P-500 innan amerikanska
börsernas öppning idag. Dagschart.
För första gången på mycket länge finns det en icke försumbar sannolikhet att Fed faktiskt höjer sin styrränta från den nollränta på 0.25% som gällt de senaste åren. Sannolikheten kan diskuteras, men om räntan höjs är det ett paradigmskifte som också kan spilla över på Sverige, svenska börsen och även svenska bolåntagare, då kraven på högre avkastning på marknadsräntorna därmed höjs över hela linjen internationellt och även i Sverige. 

Dock kom amerikansk KPI in lågt, vilket talar mot en räntehöjning.

Men framför allt är det som upplagt för en mycket intressant avslutning på börsveckan, tack vare det fyrfaldiga häxeriet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

8 kommentarer:

 1. Jag skulle tro att det är 0,25 procents chans att styrräntan höjs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vad du säger är att det finns en chans?

   Radera
 2. Ja med din matematik så riskerar vi få en höjning av nollränta på 0,25% till en nollränta på 0,5%? Detta till en sannolikhet som vi också kan kalla noll;)

  SvaraRadera
 3. Vill Janet Yellen ha eftermälet i hamn bör hon höja 0,25 men tydligt redovisa att ngn (ny)räntebana(höjningskurva) inte är aktuellt. En första normaliserings-höjning mao utan andra planer mer än att avvakta ytterligare data etc.

  SvaraRadera
 4. Ett situation att måste höja men inte kunna. Ett mycket svårt läge för Yellen. Tror inte på någon höjning. Fortsatt hjärt lungräddning på ett lik. Aldrig sett så många bubbelvarnare som nu, även nobelpristagare.

  SvaraRadera
 5. Verkar som om länken till häxeriet försvann.

  SvaraRadera
 6. Nej nej vänta börsnedgången kommer inte förrän Aftonbladet ropar köpläge.

  SvaraRadera