Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2015-09-25 15:42

Fredagsmys: Statsbudgetens underskott finansieras med dränering av fler statliga bolag

Efter att SJ tvingas låna miljardbelopp för att dela ut pengar till svenska staten är det nu Akademiska hus. Genom en bokföringsmässig uppskrivning av värdet på det statliga bolagets fastigheter möjliggörs en utdelning på otroliga 6 500 MSEK kronor, som delvis finansieras med att Akademiska hus skuldsätter sig med minst 2 000 MSEK.

Svenska staten får i princip inte finansiera sig via underskott och skuldsättning. Men att statliga företag skuldsätter sig och sedan delar ut pengarna som utdelning till staten är en inkomst för staten, och statsskulden ökar därmed inte.

Värdet på Akademiska hus fastigheter skrivs nu upp, vilket bokförs som en intäkt i företaget, vilket höjer företagets möjlighet till utdelning. Bolaget plundras därmed på 6.5 miljarder kronor, vilket delvis sker via att man lånar pengar.

KTH. Ett akademiskt hus.
Akademiska hus hade 2014 en avsevärd kassa om drygt 4.5 miljarder, men en utdelning på 6.5 miljarder förutsätter minst  2 miljarder kronor i ökad skuldsättning. En skuldsättning som kostar ränta och amorteringar, som sedan Akademiska hus hyresgäster, dvs universitet och högskolor, får betala. Svenska staten tar alltså från utbildningsbudgeten för att finansiera övriga underskott och utgiftspost ställs mot utgiftspost.

Utdelningen är också en bokföringsmässig engångseffekt, och handlar inte om löpande intäkter från Akademiska hus verksamhet (som tas från statsbudgeten från första början). 

Nästa gång (år/statsbudget) kommer det alltså saknas 6.5 miljarder kronor som inte Akademiska hus kan dela ut, och som måste tas någon annanstans. Antagligen från just din plånbok. För minska statliga utgifter, mätta munnen efter matsäcken, är ju inte aktuellt med nuvarande regering.

Det handlar alltså om att bokföringstekniskt snygga till underskott och statsskulden och komma runt kraven på finansierade utgifter. Man hoppas antagligen klara av att göra så här med statliga bolag mandatperioden ut, så nästa regering får bomben och massiva underskott i knät när de statliga bolagen dränerats på kapital och fått skuldsätta sig för att finansiera socialisternas destruktiva ekonomiska politik.

Det var väl ett äkta fredagsmüs!
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

64 kommentarer:

 1. Vad hittar socialisterna på härnäst. Skall man värma upp Rosenbad genom att elda upp Kungliga bibliotekets böcker?

  Kortsiktighet verkar vara ledordet för regeringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, stämmer!
   Herr Löfven fick tipset av en expert!
   Tyskan Merkel, vilken kan sin historia från trettiotalets.
   Stolta anor.

   Radera
 2. Men sluta klaga nu... de måste ju finansiera den extremt lönsamma massinvandringen på något sätt. Eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte finansiera, investera heter det.

   Radera
  2. Ja investering i framtidens kebabtekniker får naturligt finansieras hur som helst. Självfallet kan vi lägga 250 miljarder på att hjälpa en promille av världens MENA-flyktingar... Annars är vi ju sämre människor och rasister..

   Radera
 3. Det är väl bara ett förskott på de enorma intäkter som kommer skapas av de 1000 nya pensionsräddare som just nu anländer till Sverige varje dag... kommunerna som måste tvingas ta emot dem vill bara slippa för att de helt enkelt inte vet hur de skulle hinna spendera alla intäkter! De kan ju inte bygga hur många arenor som helst...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktuella bristyrken
   Gymnasielärare i yrkesämnen
   Barnmorskor
   Distriktssköterskor
   Civilingenjörer, bygg och anläggning
   Förskollärare
   Lärare i grundskolans senare år
   Geriatriksjuksköterskor
   Biomedicinska analytiker
   Sjuksköterskor, psykiatrisk vård
   Tandsköterskor
   CNC-operatörer
   Lastbilsmekaniker
   Byggnadsplåtslagare
   Undersköterskor

   Efter att adekvat svenska är utlärd så krävs det ungefär 3 års högskoleutbildning i snitt, saknas behörighet så får man lägga på ytterligare 1-12 års utbildningsinsats mao det lär nog dröja rätt länge innan det blir "lönsamhet". Man kan lätt tänka sig att det kommer uppstå ett klassamhälle med extrema klyftor alt ett parallellsamhälle.

   Radera
  2. Det är bara till att inse att det här landet kommer att totalkrascha. Tack gode gud att man härstammar från östeuropeiskt land och med släkt kvar. Nej, jag kommer inte att landstiga för att befria Sverige från importerade krigsherrar.

   Radera
  3. Det är bara till att inse att det här landet kommer att totalkrascha. Tack gode gud att man härstammar från östeuropeiskt land och med släkt kvar. Nej, jag kommer inte att landstiga för att befria Sverige från importerade krigsherrar.

   Radera
  4. 1800-2000 kommer varje dag. 1000 söker asyl. Resten vill kanske bo här informellt tills vidare. Täby måste skärpa sig, 700 av 700000 på ett år duger inte.

   @Sjunkbomben Arbetsförmedlingens GD pratar om framtidsjobben som inte finns med i din lista:
   skrädderier, skomakerier, urmakerier och reparationer av cyklar". I själva verket kommer de 25% eller så av männen (0% av kvinnorna) som kommer att arbeta, att arbeta med enkla hushållssysslor som livsmedelsbutik, laga snabbmat, tvätta, städa, snagga hår. Och kanske i Akads cykelskola i Malmö.
   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6259767&playaudio=5458884

   Radera
  5. Urmakeri? Skrädderi? Ironi på hög nivå.

   Radera
 4. Svar
  1. Vad menar du? Vilken elefant? Jag ser ingen elefant?

   Radera
  2. Skulle det kunna vara den där stora saken som står mitt i rummet med en sorts slang som hänger ut från fejat?

   Radera
  3. Vaddå? Löfven har en relativt stor kran, men så stor är den väl inte? Så vilken elefant pratar du om?

   Radera
 5. Politikerna beter sig som en sekt där utopin krockat rejält med verkligheten eller så tror de SD vinner nästa val och hoppas, hmmm, kratta manegen (inte) för dem.

  SvaraRadera
 6. Blir någon förvånad om SD får 40% före årsskiftet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi förutsätter att politikerna är psykopater och inte har andra motiv än att plocka röster, hur förklaras då detta vansinne spelteoretiskt? Kollektivt rasar ju opinionssiffrorna för gammelpartierna?

   Radera
  2. Är det så illa att politikerna sitter i fångarna dilemma? Alla politiker skulle tjäna på om alla gick ut och gick ut med kostnadseffektiv flyktinghjälp (dvs hjälpa i närområdet). Var och en tjänar dock på att hyckla vidare (jag är inte rasist - öppna gränserna!) eftersom de får positiv spegling i gammelmedier. Således hamnar alltså alla politiker i den "sämsta rutan" när de maximerar egennyttan! Politikernas nyttomaximerande är således det som gör Jimmie till nästa statsminister.. Vad tror panelen?

   Radera
  3. @nationalekonomen Oh, det är ju uppenbart enligt incitamentsteori. Ingen enskild politiker vågar gå mot strömmen. Var och en har incitament att hacka ned på varje avvikare. Ingen har anledning att offra sig själv bara för partiets eller samhällets bästa. Den politiska adeln är en väl intrimmad liten sekt. Gorbatjov är ett avskräckande exempel på hur det kan gå för en ifall man försöker ändra kurs. Säkrast att låta autopiloten vara på och sjunga med i kören. Har ju ändå ingen egen åsikt om något, men bra inkomst.

   Radera
 7. Nu är ju jag långt ifrån någon ekonom men....Om nu staten börjar cacha in miljarder från SJ och sådana här affärer för att "ha råd" med annat så måste väl det finnas med i budgeten på något sätt? Om det är på det viset så måste ju detta varit planerat sedan länge (och även dokumenterat). Vän av ordning frågar sig då naturligtvis hur många fler såna här "intäkter" som finns planerade. Någon insatt får gärna förklara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas någon insatt kan visa på detta i budgeten nånstans. Ligger inte sånt på nätet? Ska man värma tacosen i micron senare och nu googla runt istället?

   Radera
  2. "Inkomster av statens verksamhet
   Inkomsttypen Inkomster av statens verksamhet
   består av utdelningar från statens aktieinnehav,
   affärsverkens och Riksbankens inlevererade
   överskott, ränteinkomster samt inkomster från
   offentligrättsliga avgifter. År 2014 beräknas
   inkomsterna av detta slag uppgå till
   42,7 miljarder kronor (se tabell 7.3)
   År 2015–2018 uppgår inkomster av statens
   verksamhet till mellan 33,6 och 36,4 miljarder
   kronor. Den lägre nivån beror dels på att det
   inlevererade överskottet från Riksbanken minskar
   från 6,8 miljarder kronor 2013 till 0 kronor
   2016 och framåt, dels på antaganden om minskade
   utdelningar från de statliga bolagen. För
   Riksbanken utgår det ovanligt höga justerade
   resultatet för 2008 från beräkningsunderlaget
   framöver, vilket minskar inkomsterna märkbart.
   Prognosen för inkomsterna från aktieutdelningar
   (exklusive aktieutdelningar från Svenska
   Spel AB och Systembolaget AB) uppgår till
   13 miljarder kronor 2014. "
   http://www.regeringen.se/contentassets/f479a257aa694bf097a3806bbdf6ff19/forslag-till-statens-budget-for-2015-finansplan-och-skattefragor-kapitel-1-7

   Så man tror att det kommer minska, totalt.

   Sen fattar jag inte excelbladet men det ser ju OK ut dessa rader åtminstone:

   2600 Försäljningsinkomster
   2624 Inkomster av uppbörd av felparkeringsavgifter 59 000
   2625 Utförsäljning av beredskapslager 0

   http://www.regeringen.se/globalassets/regeringen/dokument/finansdepartementet/tema-statens-budget/bp-for-2016/bilaga-1-specifikation-av-budgetens-utgifter-och-inkomster-2016.xlsx

   Radera
  3. Tack för din insats!! Nää, det där verkar inte helt klart. Blir nog att gräva ner sig öite i statsbudgeten i helgen. Btw, hoppas att tacos med tbh smakar bra! ;-)

   Radera
  4. Jag är ju ironisk hela tiden. Men tillbehöret är gott. :)

   Radera
  5. ja småpengar är det, dock är alla poster i princip viktiga. Japp av 1.300 miljarder kan vi räkna bort skatter o transfereringar till kommuner&landsting så återstår sisådär 900 Mdr varav ca 40% utgör moms. En skatt som bara konsumenterna betalar. Gissa varför regeringar driver allt till jordens kant i syfte att överhuvudtaget sitta kvar vid makten. Man beskyddar konsumenter och BLT´s i alla väder. Det kommer som vanligt att gå åt pipsvängen.

   Liten anekdot. När jag bodde i Tyskland under några år var affärsbiträden osv. väldigt angelägna om att folk skulle förstå att Tyskland måste konsumera mera. Sant iofs. De kan inte leva av export allena.

   Radera
  6. @Herr Muffins Glädjande att under inkomster fanns: "Utförsäljning av beredskapslager" och att detta inte längre uppgår till högre än exakt 0 kronor. Gissar att föregående regering hade ett betydligt högre tal. Ett konstigt lånande från SJ och Akademiska hus känns mindre relevant när jag tänker på denna tidigare utförsäljning ur landets beredskapslager.

   Fast en fasans tanke slår mig. Tänk om det inte finns något beredskapslager längre och det är orsaken till nollan. Får nog ta ett stort glas vin till för att komma vidare.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Du kanske tänker på regeringens infrastruktursatsningar på tågtrafiken?

   Radera
  8. Varför inte låta budgeten vara obalanserad? I praktiken är enda möjligheten att låna då det inte går att skära på utgiftsidan alt justera kronans värde.

   Radera
  9. @Nanotec Skål, eller touché! Jag tömmer boxen nu.

   Radera
  10. Regeringen får nog förvalta statliga bolag hur den vill, medan budgeten är en besvärlig process i Riksdagen.

   Radera
 8. Det är som jag skrev i ett inlägg; flytta växelmynten från höger byxficka till vänster och sen tillbaka och hoppas att pengarna växer varje gång

  SvaraRadera
 9. Är det ok att göra så enligt FAR?

  SvaraRadera
 10. Man har lärt sig av kommuner som går taskigt!

  De sedan länge ändrade redovisningsreglerna om marknadsvärdering gäller väl även icke-trading-portföljer(förvaltningsfastigheter)? Har inte hängt med här på länge men om en uppskrivning till marknadsvärde sker direkt mot eget kapital så bör man slippa inkomstskatt(så var reglerna förr då reavinst-reglerna gällde). Om de gamla reglerna ersatts av marknadsvärdering löpande bör uppskrivning innebära beskattning av vinsten oavsett när fastigheten(erna) säljs. En eventuell inkomstskatt gör förstås ingen skillnad för staten men om beskattning ska ske av sådan vinst vore det en stor ekonomisk fördel för staten gentemot andra icke-statliga fastighetsbolag etc.

  När det gäller uppskrivning av tillgångar direkt mot eget kapital gäller så vitt jag minns utdelningsförbud av uppskrivningsbeloppet. Är så också fallet idag(vilket det bör vara) så torde staten här bedriva osund konkurrens genom att bolagens skattekostnad per definition är en nollsumma för staten/ägaren. Som skattebetalare skulle jag lägga min envetna veto mot ett sådant förfarande. I synnerhet om pengarna skulle gå till t.ex bostäder etc för flyktingar här hemma och inte i Jordanien t.ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svar 18:45:

   Skrev: "Är så också fallet idag(vilket det bör vara)...."

   Borde stå : "Sker beskattning av uppskrivningsbeloppet(intäkt över resultaträkningen)..."

   Radera
 11. Riksbanken skall tillverka lika mycket pengar som inflationen förstörde och sen ge staten pengarna.
  Det ger staten en inkomst som skapar välstånd för alla.
  Varför ska privatbanker skapa alla pengarna, den som inte fattar att dom gör det ska se
  http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Webb-tv/Vad-ar-pengar

  Dagens modell är rena vansinnet, behöver staten låna så går staten till en privat bank och lånar men banken har inte pengarna banken tillverkar pengarna ur luft
  http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Webb-tv/Vad-ar-pengar
  Banken lånar ut luft till staten, hur kan folket gå med på detta?
  Bankerna skrattar åt folket, folket kan man lura vad som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En stat är en metod för ett fåtal människor att ta andras pengar. Dagens banksystemet fyller den funktionen alldeles utmärkt.

   Radera
  2. Om bankerna tar dina pengar så får du inget tillbaka.
   Får staten pengarna så får du sjukvård tåg som fungerar med mera.

   Radera
 12. Den största faran med detta beslut är att studenterna kommer få betala kalaset. Detta genom att universiteten kommer börja införa terminsavgifter av sina studenter. Detta är alltså ett steg i den riktningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får helt enkelt sätt vår tillit till de ekonomiskt starka studenterna att rädda det stolta Sverige.

   Radera
  2. Snarare får vita, heterosexuella cis studenter betala i framtiden.

   Radera
  3. Snarare får vita, heterosexuella cis studenter betala i framtiden.

   Radera
 13. Hmm. S V och MP har kritiserat alliansen hårt för att sälja ut statliga bolag för att få budgeten att gå runt, men nu plundrar de bolagen själva för att nå samma mål. Känns som att det egentligen är samma sak - ta ut pengar från existerande tillgångar.

  Överlag verkar MP och V väldigt angelägna om att sänka Vattenfall (Ej kräva skadestånd från Tyskland för kärnkraftstoppet, avveckla kolverksamheten i Tyskland istället för att sälja, se till att svensk kärnkraft läggs ner, mm). Med sådana förslag behövs nya företag att plundra i framtiden.

  SvaraRadera
 14. Såssarna har egna matte böcker. Där 1+1 blir 4.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Matteboken från mellanstadiet, "Hej Matematik" , eller "matterevolutionen som kom av sig", med mängdlära från 70-talets DDR-Sverige är fortfarande förhärskande i politikerkretsar ...

   Radera
  2. Ja när det inte blir bättre matte än så här i riksdagen så är det inte så roligt...

   https://www.youtube.com/watch?v=SqXrDu_C77w

   När han sedan följer upp med en sketch som inte ens killing-gänget hade kunna knäcka så är cirkeln är sluten.

   https://www.youtube.com/watch?v=hSxQJQ26Yew

   Radera
  3. Tack för exemplifieringen, men du verkar ha snöat in på invandring. Släpp det och gå vidare. Man behöver inte ha ett hatobjekt för att må bra. Min kommentar var mer av det generellt ironiska slaget. Skrattade själv lite i mjugg när jag skrev den. Men jag inser nu att inte alla har samma humor, eller ens förstår.

   Radera
  4. Jag är inte insnöad på det. Jag tyckte bara det var ett passande exempel på mattekunskaperna bland riksdagsmännen. Sen råka det vara ett talande exempel som innehåll invandring men exemplet är precis lika talande om det hade handlat om något annat.

   Poängen var alltså den usla förståelsen för matematik. Jag undrar om det inte är du som fastnat i frågan om invandring? Annars förstår jag inte varför du fastnade för ämnet snarare ån den bristande förståelsen för matematik.

   Radera
  5. Mmm, lite för mångbottnat för dig. Instämmer att du har rätt i sak med de begränsningar du anför för politiker och dig själv. Ber om ursäkt om det verkade som att jag trollade. Men det är inte lätt för mig heller att få till en vettig diskussion med såna som dig. Tips: Prova att se saker från olika perspektiv.

   Radera
  6. Jag kan givetvis inte påstå att jag vet vad du menar på ditt eget subtila sätt. Den här lilla fliken av cornus kommentarsfält började med 1+1=4 och jag är medveten om den kritik som hej matematik fick och till viss del på vilka grunder också. Men jag förstår inte din kommentar den ter sig något småaktig, min kommentar gick ut på dålig kunskap i matematik och var inte nödvändigtvis ens riktad mot dig utan kan lika gärna vara ett svar på unkonowns kommentar.

   Jag föstår inte varöfr du är tvungen att ta åt dig och propagera för hur mångbottnat det var och hur jag inte förstår. Lika lite som jag kan påstå att jag itne kan veta exakt vad du egentligen menar eller tycker är roligt lika lite vet du om vad jag menade eller vad du förstår av vad min egentliga mening var.

   Oavsett då ser du att du har en rätt klappa mig på huvudet och mena att jag inte förstår dig men du förstår mig precis för du vet att jag snöat in på invandring, att det r för mångbottnat för mig, att jag är begränsad att jag ska prova att se saker från olika perspektiv och att det inte går att ha en vettig diskussion med såna som mig. Alla dessa slutsatser drog du för att du vet vad jag menade samtidigt som du menar att jag förstår just ingenting...

   Du måste vara en mycket god människokännare som kan dra alla dessa slutsatser om mig utan att ens ha träffat mig och än mindre känner mig.

   Radera
  7. Du är nog bara lite efterbliven, inget att skämmas för.

   Radera
 15. Skönt att vi är i trygga, förståndiga händer.
  SD kommer inte ha en chans nästa val..

  SvaraRadera
 16. F.ö.; när katten är borta (på bokmässa) dansar råttorna på bordet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Cornu +2

   Radera
  2. Ja, men matte är kanske hemma med alla de andra katterna!

   Radera
 17. Det finns två poster som tillsammans orsaker en årlig kostnad för Sverige på ca 145 GSEK, nämligen EU-medlemskapet på drygt 40 GSEK och det negativa exportnettot gentemot EU på drygt 100 GSEK.

  Mitt råd till regeringen för att få bättre finanser är att säga upp klubbmedlemskapet i jordbrukskolchosen EU. Därmed kommer EU förlora rätten att tvinga på oss att köpa Kontinentaleuropas jordbruksöverskott, inklusive dess nötköttsmärkta läkemedelsberikade hästkött, varvid Sverige förmodligen får ett positivt exportnetto gentemot EU och en mer levande landsbygd.

  SvaraRadera
 18. Nog en lågoddsare att nästa budget får FortV (och övriga statliga fastighetsbolag med endast en kund) samma krav. Gissningsvis en hyreshöjning med mer än ev budgethöjning för respektive område är.

  SvaraRadera
 19. Regeringen kanske kommer att förstatliga alla kommunala bolag också, för att öka utdelningsutrymmet. De är ju redan i konflikt med kommunerna ändå angående det där med att lokaldemokratin avskaffas.

  SvaraRadera
 20. Rädslan att öppet höja skatterna för att fortsätta finansiera det man så varmt förespråkar är enhetlig hos bägge sidor, antagligen då man vet att det skulle ge 10 procentenheter till SD i ett enda svep.
  Men å andra sidan, sen när har våra politiker någonsin varit öppna och ärliga, dom tillhör ju intelligenseliten och vet bättre än folket.
  Svårt att förneka Åkessons placering av samtliga 7 övriga partier i en klump. (Almedalen)

  SvaraRadera
 21. Andra fulingar är ju slopad avdragsrätt för pensionssparande och förvaltningskostnader. Ej höjd brytpunkt för statlig skatt osv.

  SvaraRadera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 24. Finns ju kanske några andra kandidater att köra samma trick på?

  Specialfastigheter och Sveaskog borde ju vara lätta mål med hyfsat med tillgångar

  SvaraRadera