Cornucopia?

2015-09-18 17:01

Fredagsmys: Hårdträning inför Bokmässan 2015

Dags för lite härligt fredagsmys. En del tränar (eller tränade) för #Beach2015. Så icke jag - jag tränar för Bokmässan 2015, årets prövning på alla plan.

Nästa vecka, torsdag till söndag är det årets bokmässa i Göteborg, där stora delar av den svenska bokbranschen samlas i exil från Stockholm och ... nätverkar i dagarna fyra. För egen del innebär det fyra dagar på stående och gående fot, knappt utan pauser att sitta ner alls, vilket kräver inte bara kondition, utan även muskler. Alltså känner åtminstone jag att jag behöver träna inför denna begivenhet.

Mina offentliga framträdanden hittar ni nedan, och jag hoppas att vi ses där! Till detta kommer ett antal arrangemang av privatare natur.

Torsdag 24:e september
16:00 - 16:20 Massolit Monterscen B08:22
17:20 - 17:40 Massolit Monterscen B08:22

Fredag 25:e september
10:20 - 10:40 Massolit Monterscen B08:22
14:20 - 14:40 Massolit Monterscen B08:22

Lördag 26:e september
11:00 - 11:20 Massolit Monterscen B08:22
12:00 - 12:45 Signering SF-bokhandeln A02:42
14:00 - 14:30 Signering Eksjö Bokhandel B03:31
17:40 - 18:00 Massolit Monterscen B08:22

Söndag 27:e september
10:00 - 10:20 Massolit Monterscen  B08:22
11:00 - 11:45 Öppet seminarium "Apocalypse Wow"
14:00 - 14:30 Storytel monter B08:21

Göteborg, Svenska Mässan, söndagen 27:e september 11:00 - 11:45
Apocalypse Wow!
Paneldiskussion om undergången i litteraturen tillsammans med Anders Fager, Caroline L Jensen samt Johanna Koljonen som moderator. Öppet seminarium för alla med entrébiljett. Detaljer här.
"Undergången och dess efterbörd, post-apokalypsen, upphör inte att fascinera. Världen som vi känner den rasar samman av epidemier, zombieattacker eller varför inte massiva terroristangrepp, och ut ur spillrorna kommer överlevarna stapplande och försöker bygga en ny värld. Vad är det som lockar oss med detta? Är det undergången, tjusningen att se vår trygga värld rasa samman, eller kanske den kittlande frågan ”Hur skulle jag klara mig?”. Ett samtal om varför vi vill se precis allt gå åt helvete mellan några av Sveriges ledande feel bad-författare: Anders Fager (Sagor från Zonen), Caroline L Jensen (Demonologi och Rovdjur) och Lars Wilderäng (Stjärnfall).
Moderator: Johanna Koljonen, journalist och författare."
Över till träningen inför dessa fyra dagar.

Inledningsvis en sjuminuters morgon-BRAK med appen Seven. Kort och bra allroundträning att värma upp med på morgonen. Är man otränad märker man snabbt effekt och kan rent av mäta vissa övningar, som t ex antalet armhävningar man hinner med på 30 sekunder (25 stycken är mitt rekord).

Därtill varannan dag löpning, där ambitionen är att vart tredje pass ska vara en sträcka om 8 - 10 km, medan de övriga varierar mellan fyra och sex kilometer. På grund av landskapet sker alla med ganska stora inslag av uppförsbackar. De dagar jag inte springer är det styrketräning som gäller med 30-day ab challenge och 30-day arm challenge på halvfart, dvs ett moment i vardera samma dag, men hoppande pausdagarna. Sedan börjar man om programmen från början igen, alternativt ligger där jag är nu vilket brukar vara en lagom nivå att underhålla träningen på, dvs 75-100-45-65 på magövningarna och 35-65-90-75 på armövningarna (kör bara 3 kg vikter på biceps och boxningen - det här är bokmässan och inget annat).

Känns som utmärkta övningar för att bygga uthållighet och inte muskler som är fina att titta på.

Annars gäller förstås som vanligt blue zones och vardagsrörelser som främsta vägen till ett långt och hälsosamt liv. Djurtillsyn och att hämta posten blir minst 1 km per dag, och upp till 2.5 km beroende på var djuren hålls. Sedan finns ordinarie gårdsarbete. Rulltrappor och hiss ska undvikas om det är möjligt.

Så förhoppningsvis orkar jag med fyra dagar på bokmässan i år och kommer ur det hela med en normal fyrtioårings kropp igen. När man väl passerat de 40 är inte kroppen särskilt förlåtande längre och man bör ställa sig in på att träna resten av det korta liv man har kvar, för den dag man slutar med det kommer man snabbt förvandlas till en fet gubbe med ölmage.

Stjärnfall biter sig kvar på nationella topplistor. Boken ligger nu på plats #7 på Litteraturmagazinets Boktoppen för september, i celebert sällskap där David Lagerkrantz Milleniumbok, E L James nya 50-nyanserbok, The GW, Guillou, Nesser och Marklund säljer bättre. Bakom listan står Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen. Frågan är om jag ska behöva uppföra mig som dessa giganter på Bokmässan, och inte synas till annat än vid officiella framträdanden. Förlaget har pratat något om ett entourage, men det tolkade jag som ett skämt. Det kanske det inte var?

Nåja, trevligt fredagsmys på er där i fredagsmyssoffan. Och titta förbi på Bokmässan, om inte annat för att säga hej!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

8 kommentarer:

 1. Men när ska du ge oss MÖP:ar ett riktigt fredagsmys, ditt scenario med en rysk invasion av baltstaterna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt mig rösta ner din önskan till fördel för journalisternas personliga propagandakanal, som alla rättrogna vet är verkligheten.

   Radera
  2. Nej,
   du har inte rösträtt i min önskevalkrets. Jag får 97% för mitt förslag med över 100% deltagande i vissa områden

   Radera
 2. Kör ända in i kaklet! (Din arbetsbeskrivning skulle passa bra in på någon som jobbar på ICA, H&M eller liknande. Minus drinkarna då...)

  SvaraRadera
 3. Längsta dagen: 11-18, puh, svettiga dagar du har. :) Har du sommarjobbat i hemtjänsten nånting?

  Men du har ju taggat inlägget korrekt så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är de tider som allmänheten berörs av. Mina arbetstider på mässan är längre än det publika.

   Radera
  2. Tycker nog att ansträngningen att vara tillgänglig två halvtimmar per dag inte skall underskattas. Introverta behöver faktiskt återhämtningstid för att fungera.

   Radera
  3. Asch, glömde att man man måste fejka social kompetens, vilket ju som alla vet är extremt påfrestande.

   Radera