Cornucopia?

2015-09-16 12:13

Endast 100:- kronor i regelbundet sparande för att köpa villa i Stockholm

Disciplinerat regelbundet sparande behövs för att kunna ordna den handpenning om 15% man kan behöva för att köpa en genomsnittlig villa i Stockholm. Glädjande nog behövs det bara ett regelbundet sparande om 100:- kronor för att få ihop dessa 15% i kontantinsats.

Den genomsnittliga villan i Stockholms kommun kostar endast 5.1 MSEK. Det innebär att man för 15% i handpenning behöver 765 000:- SEK att lägga på bordet. Detta sparar man ihop med ett enkelt regelbundet sparande om 100:- kronor.

Det handlar alltså om 100:- kronor om dagen. I tjugoen år.

365*100*21=766 550.

Så var det med den saken. 

Sedan ska man inte glömma att Stockholms
stadshus ska ha 1.5% eller 76 500:- SEK
för sitt omfattande arbete med att registrera
ditt köp av villan för 5.1 MSEK.
Det är enkelt att spara ihop till en villa i Stockholm idag. Eller åtminstone till om 21 år. Om priserna på den där villan inte fortsätter stiga med 4 935:- SEK om dagen likt i augusti, vilket enbart det kräver 0.15*4935=740:- SEK om dagen i sparande till kontantinsatsen

Så alla ni som tänkt köpa en villa i Stockholm. Aktuella prisökningar kräver att ni sparar 22 940:- SEK i månaden, bara för kontantinsatsen, om ni nu redan hade sparat 100:- SEK om dagen de senaste tjugo åren...

Men vi har förstås inte någon bostadbubbla. Detta är en helt sund och hållbar utveckling.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

19 kommentarer:

 1. Detta gäller främst förstagångsköparna och deras föräldrar började spara 100 kr om dagen redan på BB. Inga problem med andra ord.

  SvaraRadera
 2. Perfekt! Det betyder att jag kan bli villaägare i Stockholm om en sisådär 20-25 år (kanske sparar 200 :- någon dag eller så...)

  SvaraRadera
 3. ja, men det gäller också att vara född rätt år :)

  Med lite data-statistik(SCB) borde man kunna räkna ut regressions-värdet(medelprisvärdet) beräknat efter fastighetsprisindex som ökat med inflationen + 2%(långsiktigt). Alla med lite kunnande om de fyra räknesätten borde då förstå att detta medelvärde ligger en bra bit ner. Vi vet också att medelvärde är just medelvärde och att priserna därför inte bara bör återgå till regressions-värdet utan också gå igenom densamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh! Det är nya tider nu. Om ett hus i framtiden kostar grizzilion kronor - så spelar det ingen roll om man tjänar trillioner på att vända hamburgare. What goes around, comes around, som Igor säger.

   Radera
  2. Si, si.....som dom säger, en ny ekonomi. Javisst är det en ny ekonomi....uhh

   Men det är den maniska slutfasen vi är inne i. Vad "triggern" blir går inte att säga men ner går det för det ser gravitationen till. 2016 kommer att bli ett år att minnas. På en mängd områden.

   Radera
 4. Om priserna stiger med 5000:- om dagen så kommer åtminstone den procentuella utvecklingen att minska. Det hade ju iallafall varit en ljusning :)

  SvaraRadera
 5. 3100 kronor i månaden i 21 år på en person.
  Har svårt att tänka mig att man köper en villa ensam utan man är ju i de allra flesta fall två.

  Man kan också tänka såhär:

  I dagsläget ligger barnbidraget på 1050 upp till 16års ålder och sen får man studiebidrag 10 månader om året om man läser på gymnasium.

  Det innebär att två personer får ihop 403200 kr gemensamt till 16 års ålder. Sen ytterligare 63000kr de kommande tre åren helt suventionerat av pappa staten.

  Då ligger vi 298800kr från insatsen på första villan som man får jobba ihop utan suvention.

  Eller om man lägger undan 600kr i månaden från sin födelse tills man är 21 och sen träffar en partner som gjort det samma så har man insatsen klar vid 21 års ålder förutsatt att man sparat alla barnbidrag och studiebidrag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "I dagsläget ligger barnbidraget på 1050 upp till 16års ålder och sen får man studiebidrag 10 månader om året om man läser på gymnasium."

   Med den logiken kan du väl räkna hela lönen som möjlig att stoppa undan också? Ungar kostar minst en tusenlapp i månaden i drift...

   Radera
  2. Absolut. Ungar kostar troligen mycket mer än så.
   Men om man bara ska spara till en sak så kan man lika gärna se barnbidraget som ett bidrag.
   De handlade ju om att spara 100kr om dagen.

   Radera
  3. Absolut. Ungar kostar troligen mycket mer än så.
   Men om man bara ska spara till en sak så kan man lika gärna se barnbidraget som ett bidrag.
   De handlade ju om att spara 100kr om dagen.

   Radera
 6. @Cornu Man kan ju tillägga att man ingalunda får en "normal villa" för 5.1 miljoner. Talar vi om en "normal villa" i "fi-mp-v"-dominerade Enskede talar vi snarare om 200kr/dag (eller 44000kr/mån vid nuv ökningsstakt)

  SvaraRadera
 7. Men hundra kronor om dagen är ju extremt lite egentligen, om man gör eget kaffe + lunchlåda motsvarar det ju skillnaden/ alternativt slutar snusa..

  SvaraRadera
 8. Det är synd om den som inte har gjort bostadskarriär. Eller har nån som gjort det.

  SvaraRadera
 9. Bostadskarriär känns väldigt svenskt på något sätt.. Karriär är ju ett tjockt ord, det är positivt laddat, som att man presterat något.. I Sverige är det fint att göra karriär som korkad... (t.ex. Genom bingolotto eller bostadsbubbla)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant Nationalekonomen. Många har nog också upptäckt just denna karriärmöjlighet med tanke på omfattande reklam för massor av olika spelbolag. Fördelarna är många och man kan fortsätta att snusa under tiden man jobbar på sin karriär.

   Radera
 10. Mer rimligt att den som är 20-25 år köper 1 rok för ca 1-1.5 mkr. ;-)

  Faktorerar man in en compoundad långsiktig börsavkastning på 10% över 20 år så krävs inte mycket per dag för att ungdomen ska få sin lägenhet. Ca 15 kr räcker om priset står still över tid.

  SvaraRadera
 11. @wst ..snarare 7% per år är realbörsavkastni ng historiskt sett. Men som sagt det borde inte vara särskilt svårt för föräldrar att skrapa ihop 150000 över 20 år... ungefär som att spela på postkodlotteriet givet historisk börsavkastning..

  SvaraRadera
 12. En intressant aspekt när det gäller bortförklaringar av bobubbla nu existens är följande: ja men det är inget problem att köpa sig en villa för 10 millar när man gjort just det - bostadskarriär - och så är cykeln sluten priserna måste alltså stiga i det oändliga för att alla framtida bostadskarriärister (bostadstorskar) skall ha råd... Har vi inte ett alldeles äkta Ponzibedrägeri (givet att varje generation konsumerar upp sin förmögenhet till slut)
  ..

  SvaraRadera