Cornucopia?

2015-09-23 15:53

De svenska hushållen blev 128 GSEK fattigare under andra kvartalet

De svenska hushållen blev 128 miljarder kronor fattigare under andra kvartalet 2015. Detta då man fortsatte att belåna sig medan de finansiella tillgångarna minskade i värde när börserna inte fortsatte upp för evigt. Detta trots att klubbmedlemskapen i bostadsrättsföreningar steg med 74 miljarder under kvartalet enligt SCB.

Hushållens skulder ökade med historiskt höga 65 779 MSEK under kvartalet, medan de finansiella tillgångarna rasade med 62 406 MSEK. Nettot blev ett minskat nettokapital om 128 185 MSEK, eller 128 miljarder kronor om man så vill.

Dessa siffror inkluderar värderingen av hushållens klubbmedlemskap i bostadsrättföreningar (populärt kallat bostadsrätter), dvs bostadsubblan. Dessas värdering steg med 73 875 MSEK under kvartalet.

Rensar man för bostadsbubblan så blev alltså svenska folket 202 160 MSEK fattigare under andra kvartalet. Detta trots att den nya konfiskatoriska socialistregeringens budget ännu inte börjat plundra hushållen på medel.

Nedgången i tillgångar, ej rensat för bostadsbubblan, är den första sedan andra kvartalet 2012, dvs på tre år. Börserna har fortsatt ner under tredje kvartalet, och man kan förmoda att den svenska skuldbubblan fortsätter pumpas upp, så med bara några få dagar kvar på tredje kvartalet kommer hushållens förmögenheter minska två kvartal på raken. Det har inte hänt sedan 2011.
Trots att dessa ökade i värde blev svenska folket fattigare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

8 kommentarer:

 1. Ännu ett bevis för att hus är en säker investering. Vi borde skapa fler sådana investeringar tillfällen för medborgarna.
  T.ex. inför enorma straffskatter på nya bilar för att strypa tillförseln av nya bilar och uppmuntra på andra sätt "investeringar" i begagnade bilar. T.ex kan man även erbjuda ränteavdrag för lån till bilar. På så sätt får vi upp ökar vi tillgångarna för existerande ägare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter vettigt tycker jag. För att uppnå maximal effekt borde man också införa rätt att överklaga till länsstyrelsen om grannen tänker skaffa bil. Giltiga skäl för överklagan skulle kunna vara att bilen har fel dimensioner eller att garageuppfarten misstänks vara habitat för vattensalamander.

   Radera
  2. Kan man även få betala skatt retroaktivt om det visar sig att biltillverkaren har varit lite väl kreativ när de redovisade utsläppsvärderna?

   Radera
 2. Betyder det att skattebasen krymper?
  Ja, ja, vi lever i intressanta tider, om det nu är en tröst.

  SvaraRadera
 3. Cornu; Alltid intressant med dina grafer. Men här vore det synnerligen lämpligt att visa siffrorna i ett historiskt perspektiv och varför inte jmf med andra länder.

  En av de läsvärda är Doug Short, som redovisar tidsserier från 1950 och som via enkel regression-analys visar de amerikanska bubblorna ifråga om hushållsförmögenheterna, 1974, 2000 och 2007. Med tanke på dollarns samtidiga försvagning över tiden(inflation) deflaterar han priserna med kpi samt kompletterar förmögenheten per capita. Intressant blir det. Läs:

  http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/Household-Net-Worth.php

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller Angry Bear: http://angrybearblog.com/2015/08/real-household-net-worth-look-out-below.html

   Kv3 OMX -12%? Vi får se. I nästa vecka bör nedgången fortsätta.

   Radera
 4. Vem lånar vi av? Det är ändå svenska kronor som lånas. Någon/något har motsvarande fordring på banken. Är det utländska intressen som äger fordringar i SEK på svenska banker, eller finns fordringsägarna inom landets gränser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är flera år sedan bobubblans finansiering kom från utlandet:euro inkl swaps långt till kort för att våra banker ska kunna ordna med rörlig 3 månaders ränta till kunderna. Helt rörlig ränta finns inte längre såvitt jag vet utan minimum 3-mån vilket beror på lägsta swap-period(dvs förfall). Rörlig ränta kunde förr ordnas via interbank-marknaden men sedan svenska kort pengar "tog slut" gäller måste man emittera certifikat o dylikt. Bolåneinstitutens låneportfölj i utländsk valuta varierar med Statshypotek redovisar 2014 15% i olika obligations-program. Men via sin moderbank lånar man stora belopp, t.ex euro. Dessa poster är inte specade i årsredovisningen såvitt jag vet. SHB bör redovisa beloppen. Totalt bör det i marknaden handla om ca 50%. Statshypotek har lånat ut ca 1 biljon till fastigheter.

   Radera