Cornucopia?

2015-09-10 09:47

Dansk oljeutvinning härdar ut

Den danska oljeexporten är prognosticerad att upphöra, netto, år 2015 - 2016. Än så länge håller dock det danska överskottet i oljeutvinning ut och den fallande trenden har stoppat upp på bottennivåer sedan förra sommaren.

Danmark lider av peak oil exports, och har även passerat nationell peak oil. Råoljeutvinningen faller, men inte oljekonsumtionen. Det är därför bara en tidsfråga till den danska oljeutvinningens exportnetto förvandlas till ett behov av nettoimport av olja. I praktiken kommer man förstås fortsätta exportera olja, men exporten måste kompenseras av import från andra håll, och man är då inte längre en nettoexportör.

Även om nedgången i dansk oljeproduktion har fortsatt sedan förra sommaren har nedgången planat ut och har det senaste året matchat en fallande konsumtion rätt väl. Än så länge har landet bara haft ett nettoimportbehov (oräknat lager) i juni 2014 och ser man på helårsmedel klarar man fortfarande av en stabil, men minimal, export.

Höstens och vinterns kommande utveckling kan dock bli avgörande, så får vi se om exportlandet Danmark blir ett importland senare i år eller nästa år.
Dansk oljeproduktion och -konsumtion 200501 - 201506. Mätt i terajoule. Mörk linje är 12-månaders nettoexportmedel.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

3 kommentarer:

  1. 1 terrajoule är cirka 163.5 fat oljeekvivalenter.. eller?

    SvaraRadera
  2. Missar du inte "the big picture" här. Grönland ligger ju bara i startgroparna och danskarna har stora intressen där, samt om jag fattat det rätt så har de (på dnaskars vis) ordnat så att Danmark har ett riktigt förmånligt avtal. Just sayin' :)

    SvaraRadera
  3. Sedär! Men kom ihåg att det bara är två år kvar till Aleklettska Dieselransoneringen (TM).

    SvaraRadera