Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2015-09-04 15:54

Bulgarien största leverantören av ammunition till IS - rysk ammunition från 2013 hos IS

Medan media precis verkar upptäckt att det pågår en flyktingkatastrof sedan den i vänstermedia så hyllade underbara arabiska våren 2011, så har inbördeskriget i Syrien pågått i fyra år. Och det sker tack vare att det levereras in stora mängder ammunition i området. Största leverantören av nytillverkad ammunition är EU-landet Bulgarien, som vill bygga en mur mot flyktingar, som försöker ta sig över gränsen mot Turkiet.

Organisationen Conflict Armament Research (CAR) har i fältstudier analyserat tomhylsor och patroner som IS lämnat efter sig när de körts bort av kurdernas Peshmerga. Det handlar om 1 730 identifierade hylsor och patroner, komplett med GPS-koordinater på var de hittats. Allt finns att läsa i en fältrapport från CAR (PDF).

Största källorna till IS ammunition är Ryssland och Sovjetunionen, som står för 28% av den identifierade ammunitionen. Det finns identifierad rysk ammunition tillverkad 2013, och det ska ha tagit sju månader för den att nå IS, då rapporten gjordes 2014. CAR skriver:
"IS forces in Syria use Russian-manufactured ammunition produced as recently as 2013. The age of this ammunition suggests a short chain of custody—as little as seven months from manufacture in Russia to capture from IS forces in Syria"
En del av den nyare ryska ammunitionen kommer från ryska WOLF, som marknadsförs av ett amerikanskt bolag och är ett ryskt-amerikanskt samarbetsprojekt. Oavsett är det tydligt att rysktillverkad ammunition snabbt hittar till Syrien, och exporten sker knappast utan ryska myndigheters kännedom eller godkännande och visar att landet underblåser inbördeskriget aktivt.

Näst mest ammunition kommer från Kina med 26% av ammunitionen. På tredje plats hittar man USA med 19% följt av Rysslands allierade Serbien med 8%.

Ovanstående är dock främst äldre ammunition tillverkad före 2010, undantaget den ryska ammunitionen från 2013. När det gäller nyare ammunition är den avgjort största leverantören EU-landet Bulgarien.

Det finns ingen nyare amerikansk ammunition levererad, utan den amerikanska ska komma från perioden innan 2010, och har antagligen erövrats eller stulits från irakiska armén, eller följt med desertörer över till IS.
Fördelningen av ammunition hos IS tillverkad 2010 - 2014.
En förutsättning för att man ska kunna föra ett inbördeskrig i än så länge fyra år, är att man får ett kontinuerligt tillflöde av ammunition.

Som man ser ovan kommer den nyare ammunitionen, som inte kan misstänkas ingå i gamla lager, från Bulgarien (EU), Kina, Turkiet, Serbien, Tjeckien (EU), Iran, Ryssland och Sudan. Att Turkiet stöder IS, både genom att välvilligt agera transitland åt jihadturisterna och genom att aktivt bomba kurdiska krigare som slåss mot IS visste vi redan. Uppenbarligen skickar man även ammunition till IS.

Utan ammunition kommer inbördeskriget att stoppa upp och åtminstone EU-länderna Bulgarien och Tjeckien har alltså en del i den sedan 2011 pågående flyktingkatastrofen. Därtill hittar man Ryssland och Kina i listan av leverantörer av nytillverkad ammunition, två länder som blockerar alla FN-resolutioner angående Syrien via sina veton i FN:s säkerhetsråd.

Det senare är också en förklaring till den totala katastrofen i Syrien. Med två starka partners i FN:s säkerhetsråd kan inte det internationella samfundet agera, om de inte likt i Irak bjuds in av drabbade parter.

En lämplig första åtgärd kan ju vara att skicka EU:s Syrienflyktingar till Bulgarien och Tjeckien, som trots allt levererar ammunitionen.

CAR:s rapport, inklusive fotobevis och GPS-koordinater på beslagen, hittar ni alltså här.

Det kan också finnas preferenser hos IS stridande mördare, slavdrivare och våldtäktsmän att använda nyare ammunition, som rimligtvis ger färre eldavbrott än äldre. Faktisk fördelning av patroner kan därmed vara missvisande. På samma sätt är 1 730 patroner och hylsor ett bra stickprov, men fördelningen av ammunition kan se annorlunda ut på andra platser. Likväl är detta den bästa informationen som finns att tillgå och den som ifrågasätter dessa uppgifter får belägga sin kritik genom att samla in egna stickprov från IS. Det är bara att sätta sig på nästa flygplan och gå ut och samla ammunition.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. 1. "vänstermedia" kunde knappast ha förutsett de biverkningar som den arabiska våren medförde.

  2. Det kan lika gärna vara beslagtagen ammunition ifrån den syriska armén som IS använder. Man måste dock komma ihåg att KSA och andra länder i gulfen har försett "rebeller" med div. pansarbrytande vapen. Så möjligheten att de även har kunnat förse " rebellerna" med ammunition är ganska stor

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Vänstermedia är inte så intelligenta, pålästa och bildade menar du?

   2. Absolut. Vilket i så fall visar att Ryssland aktivt stöder fortsatt krig genom export av ammunition.

   Radera
  2. Hmm, om Gulfstater köper ammunition av Ryssland och sedan skickar den till sin favoritgrupp i Syrien, som omedelbart blir av med den till IS, så är det inte samma sak som att "Ryssland aktivt stöder fortsatt krig genom export av ammunition".

   Radera
  3. Att Ryssland skickar ammunition och vapen till syriska armén är kanske inte märkligare än att väst skickar det till irakiska armén, FSA och kurderna.

   Radera
  4. Att vapen och ammunitionssäljare vill hålla igång en konflikt genom att förse bägge sidorna är inte så konstigt. Det handlar trots allt om stora vinster. Och för Putins del, att skapa oreda hos konkurrerande fossilförsäljare finns nog också med som en potentiell faktor, och dessutom har ju EU nu fullt upp med att ägna sig åt flyktingar. Så att ge EU tunnelseende passar nog även det in i Putlers agenda.

   Radera
  5. Varför skulle vänstermedia - inkl alla bombliberaler, inte att förglömma! - INTE ha förutsett att den arabiska våren skulle leda till EXAKT det här?

   De enda som var emot den arabiska våren var väl Jeremy Corbyn, Marinne Le Pen, Vladimir Putin och Gert Wilder? (Och troligtvis Henry Kissinger - och Jonas Sjöstedt.) Labour, Tory - och svenska socialdemokrater - och Guy Verhofstadt höll på att kissa på sig av upphetsning inför att bomba Libyen.

   Radera
  6. @ Lotta

   Det fanns nog många i svensk media som förutsåg men som inte har velat, eller inte fått, spekulera om det. Påbjuden tystnad uppifrån rådde ju då t.o.m mer än i dag om allt som skulle kunna gynna SD. Båda sidor hade nog dessutom förhoppningar om att efterspelet skulle gå lika "städat till" som när folket i Ungern, Tjeckoslovaken, Polen, Bulgarien, Östtyskland och Rumänien gjorde revolution och kastade av sig kommunismen under några få heta veckor i slutet 1989.

   Men viktigare (dock med risk för att låta lite grann som "Kapitalist"): Svensk vänstermedia OCH högermedia har alltid varit fullt upptagna med att mata oss i forket med memet att demokrati = allmänna val i betydelsen allmän valdag en gång var xxx år. Demokrati är ju i verkligheten det tillstånd som råder övriga 1459 dagar (Sverige som exempel).

   Genom att upprätthålla memet att diktatur har ett bäst-före-datum som alltid går ut exakt vid midnatt när ett land håller sitt första allmänna val kan de (båda sidor) upprätthålla sin egen kognitiva dissonans avseende att Sverige endast exporterar till demokratier - vare sig det nu gäller varor, tjänster, vapen eller SIDA-hjälparbetare - alla är lika goda kålsupare när det gäller att rättfärdiga vad just de skickar över gränserna.

   Inte för att det behöver vara fel i sig, jag bara noterar vad vilken intelligent människa som helst förr eller senare inte kan undgå att se.

   Radera
  7. Revolutionen i Rumänien gick väl allt annat än städat till?

   Radera
  8. @ Ante

   Läs igen - jag använder ordet "efterspelet" tidigare i samma mening. Inga kontrarevolutioner på 25 år i hela gamla warzawapakten. Ansökan om medlemskap i EU från samliga länder. Dito NATO. Grovt sett samma politiska situation i dag i respektive land som i resten av EU, alltså med ett patriotisk parti topp tre.

   Radera
  9. @Peter: Jag kan rekommendera Peter Oborne: "The Western powers always assert that they support democracy. But the truth is different. The West only likes democracy when democracy produces the right result. When it produces the wrong result the West dislikes democracy very much indeed." http://www.middleeasteye.net/columns/corbyn-troublemaker-1532484034
   Oborne var chefsredaktör på Daily Telegraph innan han sa upp sig i februari pga att han ansåg att DT var korrumperad av HSBC.

   Radera
 2. Intressanta uppgifter och bra skrivet. Och visst borde EU agera i denna fråga. Men jag vill (petig som jag är) ändå påpeka ett formfel. Du skriver "får vederlägga sin kritik" vilket betyder motsatsen till vad du vill få fram. Rätt ska vara "får belägga sin kritik".

  SvaraRadera
 3. Bättre idag Lars, idag kommer inga klagomål.
  Men det är ju såklart värt att nämna vilken sida det är som hela tiden får tillskott av nyutbildade soldater.
  Kriget var på väg att avgöras i Assads fördel när Saudi och USA hyrde in tiotusentals nya legosoldater i konflikten förra året.
  Det är också vart att notera att de nu gigantiska flyktingströmmarna som kommer snarare har ett sammanhang med att den syriska staten fått dra sig tillbaka och konsolidera ännu skarpare i de folkrika regionerna.

  Jag uppfattar det som att folket i stort sett gett upp nu. SAA är i ett tragiskt skick efter det långa kriget, när motståndarna hela tiden får nya leveranser av vapen och pengar och tusentals nya rekryter så kan det egentligen bara gå åt ett håll. Man har tvingats att tvångsmönstra nytt manskap vilket fått många av regimens tidigare supporters att även dem fly.

  SvaraRadera
 4. Skit i patronerna - det finns väl inte en enda krigsherre eller dito organisation i världshistorien som har misslyckats med att få tag i moderna kulor och gevär!

  Var kommer alla dessa båtar som rymmer hundratals människor från?

  Kan ju inte finnas allt för många större okända varv längs den turkiska och den libyska kusten och inte alltför många oregistrerade större båtar som har gått "off the grid" och inte sysslar med vad de nu sysslade med förut.

  Enkel lösning på medelhavsflyktingvågen = erbjud direkt europeiskt medborgarskap till alla större båtägare på södra sidan av medelhavet om de kör över skutan TOMME och sänker den själva innan de simmar iland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte Grekland känd för sin varvsindustri? Den enda som finns kvar utom Sydkoreas.

   Radera
  2. @ Lotta

   Tror det. Tror dock inte att den grekiska regeringen låter dem sälja till vare sig libyska, egyptiska eller turkiska köpare just.

   Radera
 5. Den som läser rapporten, som är länkad i inlägget, inser att storskurkarna är USA, Ryssland, Iran och Kina. Ammunitionen som kommer från Bulgarien (Arsenal), Tjeckien (Sellier-Bellot) och Serbien (Prvi) är av NATO-standard, dvs 7,62 eller 5,56 och har följaktligen med all sannolikhet passerat USA som sedan distribuerat den till sina "allierade" i regionen. Vilket de förövrigt även gjort med rysktillverkad ammunition via Kalifornien. Att beskylla EU länder för att exportera ammunition till IS är bara löjligt.

  Prvis 5.56 M855 (en fd US Army standard) green tip är förövrigt bland många sportskyttar i USA ansedd som den bästa fabriksladdade 5.56 ammunitionen på marknaden och mycket vanligt förekommande i USA.

  SvaraRadera
 6. Här kommer en annan lösning på flyktingkrisen: Låt EU göra upp med Qatar om att ta emot alla vuxna flyktingar som arbetskraft. De har som bekant fått klartecken att arrangera fotbolls-VM 2018 och friidrotts-VM 2019. Det byggs utav bara helvete där nere. Kanske mer än någon annanstans i världen. De har inte egen arbetskraft så det räcker. De importerar miljontals arbetare från långt bort i Pakistan etc, som inte ens talar arabiska. Det är bara att göra upp med Qatar, tömma de europeiska flyktinglägren på arbetsföra, flyga ner dem till Qatar och se på hur de går direkt ut på arbetsmarknaden från dag 1.

  Men det kanske inte är fint nog för medelklassflyktingar från andra arabländer att bli arbetarklass i ett grannland när man kan leva på socialbidrag i Europa istället.

  SvaraRadera
 7. @ Cornu

  Vassego förresten - där fick du två separata uppslag till egna bloggposter på knappt två minuter. Nästan värt en signerad bok i posten - eller? ;-)

  SvaraRadera
 8. Har inte Assad och Ryssar bra relationer samt att Assad säkerligen fixat vapen därifrån?

  IS har i sin tur fått vapen av USA via Turkiet och med dess framgångar har de förmodligen snott vapen av Assad. Därav en hel del hylsor från ryssvapen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att Nato bombat sönder Libyen så tog man vapen därifrån och gav till IS så där är också en källa

   Radera
 9. Bulgarien verkar måna om sitt land och folk.

  Man ordnar med export, EU-bidrag från mongon i norr med för mycket pengar att spendera på en korrupt organisation, och slutligen skyddar man sina gränser från okontrollerad migration.

  Vore det faktiskt inte på tiden att svenska makthavare började tänka på vad som är bra för det svenska folket, de svenska medborgarna och ffa det utplundrade svenska skattebetalarkollektivet.

  SvaraRadera
 10. Det kanske inte är det mest intressanta i Syrienkonflikten var patronerna ursprungligen är framställda, utan vem som är slutleverantör av patronerna till IS, samt hur IS har kunnat få tillgång till dessa patroner för finkalibrig eld.

  Mot bakgrund av en gemensam presskonferens, med deltagande av den dåvarande amerikanska utrikesministern fru Clinton och hennes saudiarabiska kollega, där det basunerades ut det att det är en plikt för muslimer att beväpna den syriska oppositionen, kan man lätt få intrycket att det i själva verket är USA och Saudiarabien som har ett smutsigt finger med i det syriska kriget, och varit IS behjälplig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Saudi foreign minister says supporting Syrian opposition is a ‘duty’

   Saturday, 31 March 2012"

   "Saudi Foreign Minister Prince Saud al-Faisal on Saturday said it was a “duty” to arm the Syrian opposition and help them defend themselves against the daily bloody crackdown by forces loyal to President Bashar al-Assad.

   “The arming of the opposition is a duty, I think, because it cannot defend itself except with weapons,” Faisal said during a joint news conference with U.S. Secretary of State Hillary Clinton."

   http://english.alarabiya.net/articles/2012/03/31/204429.html

   Radera
  2. Dåvarande senator fru Clinton röstade för USA:s folkrättsvidriga invasion av Irak 2003. Denna invasion har resulterat i att al-Qaida har kunnat etablera sig i Irak, med en utökad terror mot civila till följd. Invasionen har också krattat manegen för IS starka ställning i regionen och tillgång till stora irakiska vapenförråd, där säkerligen finkalibrig ammunition har ingått.

   Så fru Clinton är en stark bidragande faktor till den kristendomsutrotning och fornminnesförstörelse, som vi nu tvingas bevittna i Arabvärlden.

   Radera
 11. En patron är billigare än en islamistisk bosättare (är det ett godkänt ord i din hemliga diskvalificeringslista över otillåtna ord här?). Kul att du försöker skylla EU:s vapenexportpolitik på Ryssland! Du är verkligen en amatörmässig psyops.

  SvaraRadera
 12. Pengar luktar inte och vapen är attraktiva. Det vållade viss indignation i Tyskland under första världskriget när det framkom att tyska ammuntionsfabrikatörer sålde till Ententen med Danmark som mellanhand. Men det var budbäraren, som råkade värst ut.

  SvaraRadera
 13. Det är så stora pengar relaterade till illegal vapenhandel att någon rejält rik fastighetsägare i mellanöstern som sympatiserar med IS kan ställa upp både 3 och 4 bolag som får målvakter som VDar, en advokat som fixar papperjobbet och sen kan illegalt transportarbete av ammo och vapen påbörjas under täckmantel att det är maskindelar och reservdelar till grävskopor och utrustning för arkeologiskt arbete. IS betalar med färska pengar från illegalt försåld olja. Vapnen har alltid funnit en väg så länge någon betalat priset.

  SvaraRadera