Cornucopia?

2015-09-12 08:50

Brasilien får betalt för att skaffa Saab JAS 39 Gripen E/F

Saab har fått igenom Sveriges kanske största enskilda exportorder någonsin, försäljningen av 36 JAS 39 Gripen E/F för 39.3 miljarder kronor (GSEK). Men i själva verket är det svenska staten som betalar för hela kalaset via ett lån som Svensk Exportkredit ger, och inte mindre än 21 gånger om.

Den så kallade BRIC-ekonomin Brasilien befinner sig i själva verket på den ekonomiska galgbacken. Landet är i en allvarlig och djup recession, och det forna tillväxtmonstret får se sin BNP falla med över 3.5% i år. Underskottet i den statliga budgeten förväntas bli 8 - 9% av BNP, i jämförelse med ett planerat överskott på 1.1% rapporterar ansedda The Economist. Av forna epitetet BRIC-länderna återstår möjligen IC, efter att både Brasilien och Ryssland alltså befinner sig i recession och har massiva statliga underskott.

Brasiliens kreditvärdighet är nu bara ett steg över skräpstatus (eng junk) efter att Moodys nedgraderat Brasilianska staten. Just nu har den brasilianska 10-åriga statsobligationen en ränta på 15.27% enligt Trading Economics.

I det här läget köper man alltså 36 toppmoderna Gripenplan, en för landets flygvapen helt nödvändig modernisering. Och det är en helt fantastisk affär för Brasiliens del. Inte bara blir det en fråga om motköp och att kompetens kommer överföras till landet tillsammans med viss produktion av flygplanen. Dessutom lånar Svensk Exportkredit (SEK) ut beloppet till Brasilien till 2.19% i ränta i 25 år.

Räknar man på ränteskillnaden mot 10-årig upplåning (för att inte tala om 25-årig) är det alltså 15.27%-2.19%=13.08% om året. På 25 år (oräknat amorteringarna) ger detta Brasilien 1.1308^25=21.6 gånger vad Gripenköpet kostar.

Viggen, inte JAS, då jag inte
har några bra foton på JAS och
högteknologiföretaget Saabs mediaportal ger
just nu Http/1.1 Service Unavailable.
Kunde varit värre, kunde varit
Credit Unavailable, som i Brasiliens fall.
I praktiken är Brasiliens köp av Gripen alltså en vinstaffär för den forna tigerekonomin, där enbart ränteskillnaden mot korrekta marknadsräntor betalar köpet 21 gånger. Dessa 21 gånger står alltså svenska staten för.

För att få 2.19% i 25-årsränta bör motparten sakna ekonomiska problem helt och man bör även ha panter man kan kräva in. 

För Saabs del innebär detta alltså att svenska staten via Svensk Exportkredit lånar upp pengarna och betalar Saab. Man får se det som en ren intern svensk transaktion. Och en extrem dyr sådan jämfört med att ge Brasilien korrekta marknadsräntor.
Skärmdump, dock ej från Saab.

Relaterat så har S&P sänkt kreditvärdigheten på det statliga oljebolaget Petrobras till skräpstatus. Ni vet det där oljebolaget, vars relativt enorma fynd av djuphavsolja hyllats som bevis för att peak oil inte existerar. Totalt har nu 30 statliga brasilianska företag fått sin kreditvärdighet slaktad.

Men Gripenköpet betalar svenska staten alltså för. Tjugoen gånger om, jämfört med en korrekt brasiliansk marknadsränta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

34 kommentarer:

 1. Att en majoritet av Sveriges ingenjörer lever på statsbidrag är väl ingen nyhet..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittar du ordet nyhet ovan?

   Radera
  2. Nej, men nu när jag tänker efter så skulle det nog kunna vara en nyhet för många. Jag börjar om.

   "Att en majoritet av Sveriges ingenjörer lever på statsbidrag är en intressant nyhet!"

   Radera
  3. Den Svenska regeringen har vi fått som straff för våra synder. Det är bara det att den enda synden jag kan komma på är att Svenska folket blivit så jävla hjärntvättade av våra politiker. Vi borde genomskåda deras avsikter långt tidigare. Vi får stå med notan och alla försämringar. inte konstigt att folk röstar i desperation på SD. Blödiga feminister som förutom att dränera statskassan ser till att vi förmodligen snart har upplopp och kaos att vänta. Man kan fråga sig om Löven menar allvar med att tillåta något som kan utveckla sig till en smygande invasion av något som VÄLDIGT många Svenskar ser ut att vara emot. Är detta demokrati, man kan undra om Säpo tycker detta är demokrati, hur tänker då de göra om nu SD blir större än övriga partier tillsammans, blir säpo utan jobb då, man kan undra.

   Radera
 2. AJSH 37 Viggen, fotad på Aeroseum.. Den har man några rutor på.. Vad sägs om denna..
  http://plasticwarfare.se/wp-content/uploads/2014/11/DSC9996.jpg

  Att Brasilien lånar till hela inköpet visste jag ju, de omförhandlade ju räntan precis innan finansieringsavtalet skrevs på häromveckan. Men det var ju intressant att se vilka villkor de hade. Kanske ska ta lägenhetslånet på samma "bank"..
  MEN egentligen skulle det bli mer intressant om det fanns lite jämförelser. Hur ser andra affärer ut, som t.ex leasingavtalet med Tjeckien, eller ännu bättre, liknande affärer med konkurrenterna inblandade, som Frankrikes försäljning av Rafale till Egypten och andra fall där mindre bemedlade länder köper dyra krigsmaskiner. Jag antar att t.ex Norge kommer betala sina F-35 kontant, kosta vad det kosta vill. Men hur kommer Korea betala för sina, Israel? Italien?
  Antar att det blir svårt att ta reda på något konkret eftersom siffrorna brukar vara sekretessbelagda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vad sägs om denna.. http://plasticwarfare.se/wp-content/uploads/2014/11/DSC9996.jpg"

   Är det månne en så kallad flamhållare?

   Radera
  2. Måtte de bara hinna bli levererade och alla "partners" bränna sina broar och fastna i F-35.
   F-35 är det bästa som har hänt världen på 20 år, en riktig fredsfågel är det. Hurra för F-35!!

   Radera
 3. För den som inte är insatt i nationalekonomi i allmänhet eller militära upphandlingar i synnerhet så ser det nästan ut som om Brasilien får de här planen i present. Då hade vi lika gärna kunnat bygga dem till oss själva. Vi behöver dem. *suck*

  SvaraRadera
 4. Fast det SEK lär väl inte låna ut i Real, som jag gissar att den brasilianska obligationer är utställda i, det lär väl vara USD, el ganska osannolikt svenska kronor. Jämför med svensk 30-årig ränta så är det 33% riskpremie för Brasilien (om man nu kan tänka så) http://se.investing.com/rates-bonds/sweden-30-year-bond-yield

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ber om ursäkt för svenskan, läste inte igenom innan jag postade.

   Radera
 5. Staten lånar till nollränta just nu.
  Staten lär väl inte tolerera att alla SAABs anställda slipper skatt-ej heller att bolagets vinster inte beskattas.

  Sen är det väl få som lånar till 15% rta? SMS lån undantagna.
  Gör om gör rätt!

  SvaraRadera
 6. Det väsentliga är väl för bövelen att lilla Sverige bräckte gigantiska Frankrike!
  Inget ont om några av de inblandade länderna!
  Kanske rent utav har funnits några anständiga individer där också under tidernas gång...

  SvaraRadera
 7. Inte helt ointressant i sammanhanget är också hur mycket priset per flygplan kan pressas ner på grund av den större volymen, och att delar av dem byggs i Brasilien, samt hur mycket pengar som sedan går åt andra hållt i Royalties då Staten äger en del av de immateriella rättigheterna till Gripen, eller gjorde i alla fall. Det kanske har ändrats? Men om det är så, så kommer det ju förhoppninsvis ticka in mer pengar framöver, eftersom Brasilien egentligen behöver fler än 36 Gripen. Några 21 x pengarna lär väl inte tjänas förstås. Men det vetesjuttom om man kan jämföra affärer av detta viset med vanliga lån. Villkoren stater emellan brukar ju vara annorlunda. Som sagt skulle jag vilja se exempel på andra mellanstatliga affärer (kanske borde googla lite själv istället förstås - för göra det sen). Vad betalar Grekland för ränta på sina lån förresten?

  SvaraRadera
 8. Det här ligger väl helt i linje med Sveriges utökade godhetspolicy? Känns riktigt bra att öppna sitt hjärta och skänka stridsflygplan till Brasilien. Jag får ett rejält präktigt godhetsstånd!

  Vad sägs om att låna upp några miljarder och bara skänka bort till höger och vänster? Jag har under tjugo år fått många brev från Nigeria, så de skulle kunna behöva en hel del.

  Aaaah, godhetsorgasmen är nära!

  SvaraRadera
 9. Är det inte vad Svensk Exportkredit gör - agerar kudde mot länder som inte kan låna anständigt på marknaden?

  De skall se till så det blir fler affärer genom att ta risken. Vi har ett antal miljarder som brunnit inne i Nordkorea bl.a. för att Olof Palme var kåt på att samarbeta med kommunistdiktaturer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller varför inte den svenska godhetssuccén i kommunistiska Nordvietnam: Bai Bang! Eller som man skulle uttryckt det idag: Epic Fail.

   Radera
  2. Jo det stämmer. P3 dokumentär berör detta på ett mycket upplysande sätt . Med finns några extremt tragikomiska intervjuer med ett antal inblandade som slår knut på sig för att undvika att tala om hur hela DPRK fullständigt flippade ut i skiftet sjuttio/åttiotal; http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/72851?programid=2519

   Radera
 10. Ah. Åh. Jag tyckte väl att det lät för bra att vara sant.

  -Någon som vet om någonting kommer att göras i fabriken i Linköping eller skall det också skeppas söderut? Vi har i dagens läge absolut inte råd med att förlora mer verkstadsgolv...

  SvaraRadera
 11. Resonemanget bakom det här generösa budet är väl att Gripen varit svårsåld tidigare. Blir det bara fler länder som har planet ska det bli lättare att sälja det framöver. Avdelning "utan att krångla till det med långa utläggningar"

  SvaraRadera
 12. Lånet från SEK till Brasilien är väl inte i utgivet i Brasilianska real?

  Blir ju väldigt fel att jämföra med brasilianska statsobligationer då. Äpplen och päron...

  Vad har Brasilien för upplåningsränta om dom lånar USD/SEK på den fria marknaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng, det är helt avgörande för räntan vilken valuta som affären gjorts upp i.

   Radera
 13. Vill minnas hur jag en gång läste i tidningen om att Sverige skulle utveckla ett nytt stridsflygplan: JAS
  En miljöpartist uttalade sig och sa att det skulle bli dyrt . Så dyrt att Sverige skulle vara tvungen att ta till hårda besparingar. Värnplikten skulle avskaffas. Flottan krympas till ingenting. Det skulle ändå inte räcka till för att betala projektet : JAS

  Den gången hade en miljöpartist 100% rätt

  SvaraRadera
 14. Jepp, det som händer är att SEK tar på sig risken att Brasilien inte har möjlighet att betala, mot en väldigt låg ersättning. Fast det är väl så här det brukar gå till i stora militära exportordrar, på ett eller annat sätt.

  Om Brasilien inte defaultar så är det givetvis ändå en vinst både för Saab och för SEK, då SEK lånar upp billigare än så. Men risken är inte marknadsmässigt prissatt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan är ju inte direkt lån med 2.19% ränta de första som Brasilien kommer ställa in betalningarna på...

   Radera
 15. Vem betalar Brasilien? SEK ser till att låna upp pengarna som lånas ut till Brasilien till en lägre ränta än vad Brasilien betalar till SEK. Det man eventuellt kan ifrågasätta är om kreditrisken återspeglas i räntesatsen från SEK men det är inte vad inlägget handlar om.

  SvaraRadera
 16. Har Brasilien beställt LINK 16 för datakommunikationen, och därmed blivit beroende av kryptonycklar från Pentagon?

  Annars är det trevligt att beställningen blir av. Sorgligt bara att svenska UD förstörde Gripenaffären med Schweiz genom sin inblandning i den schweiziska folkomröstningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast eftersom det inte var länge sen som de skaffade Link-BR2.

   Radera
 17. Tycker det är jättebra. Svenska staten ska göra allt för att stödja svensk industri. Mer sådant!
  Skulle inte förvåna om staten dessutom kommer ha gått kraftigt i vinst när sluträkningen kan göras.

  SvaraRadera
 18. Är väl som Martin Armstrong säger, ingen stat betalar för något. Man lånar bara mer pengar

  SvaraRadera
 19. Cornu borde även skriva om privatiseringen av bilprovningen där köparen fick lån av staten för att köpa upp stationer.

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 21. Brasilien har väl numera en socialistisk regim? Så att deras ekonomi kraschat är inte direkt oväntat. När ska folk lära sig?

  SvaraRadera
 22. Det var ju intressanta påståenden. Fast jag bryr mig inte så mycket, jag är bara glad över att Gripen kan få ett nytt hem. Jag betraktar redan sverige som en failed state eftersom jag tror att en sådan framtid är garanterad. Gripen är ett eko från den tid när sverige var världens kanske mest lyckade nationalstat. Så det känns bra att plattformen kommer överleva någon annanstans. Dessutom, ju förr staten dräneras på sina resurser, desto förr blir det tydligt att det verligen har gått åt helvete. Och det är ett värde i sig, det är frustrerande att se hur det här eländet flyter vidare på retorik och krediter och USA-rövslickande allena.
  /m2

  SvaraRadera
 23. Nu kommer ju planen säljas ett i sänder och amorteringarna kommer väl också börja betalas in direkt. Så om inte inbetalningarna kommer in som de ska är det ju bara sluta leverera.

  SvaraRadera