Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2015-09-23 09:24

Bostadsminister Kaplan: Regeringen saknar bostadspolitik och tänker inte skaffa någon

Bostadsminister Kaplan meddelar i en intervju med Public Service/SVT att Sveriges regering saknar bostadspolitik och inte heller tänker skaffa någon dito anpassad till behovet. Redan utifrån tidigare prognoser tänker regeringen sig att det ska byggas 200 000 bostäder för lite fram till år 2020.

Boverkets prognos på bostadsbehovet fram till 2020 är 460 000 nya bostäder, men regeringen tänker bara låta det byggas 250 000, ett glapp på 210 000 bostäder. Behovet av 92 000 bostäder om året i fem år gällde innan den sk flyktingkatastrofen gjorde att Sverige nu tar emot ca 1 000 asylsökande om dagen, eller en årstakt på 365 000 om man inte gör något åt detta, eller om strömmarna ökar ytterligare.

Kaplan flosklar på i sedvanlig ordning. Ordet för dagen är senare. Byggandet kanske ska ske senare.
"Det är ett tydligt mål att kunna utveckla det senare. Ibland slår prognoser in, ibland inte. Vi tar höjd för att det behöver byggas mer senare."
Sedan har ju Kaplan som miljösocialist lite svårt på det där med jag, vi och dem. Han säger
"Målet byggs upp av årsvisa prognoser. I år kommer vi att bygga ungefär 50.000 bostäder."
Nej, det är inte regeringen ("vi") som bygger ungefär 50 000 bostäder. Det är marknadens aktörer, som projekterat dessa 50 000 bostäder under alliansens tid vid makten. Regeringen gör i själva verket ingenting.

En av ett antal nya bostäder,  Kaplan-style.
Eller nja, man erbjuder byggherrarna investeringsstöd på 5 miljarder kronor till redan existerande projekt, vilka byggbranschen tydligt sagt att man inte vill ha. För då måste man bygga lägenheter till hyresgäster man inte vill ha, dvs hyresgäster med dålig ekonomi. Som bekant kommer det aldrig mer byggas sådana lägenheter i någon större omfattning.

Vad räcker då 5 miljarder kronor till?

Regeringens "satsning" om 5 miljarder räcker till 2 225 lägenheter i storstadsområdena alterantivt 3 415 lägenheter där ingen vill bo och där det inte finns några jobb, baserat på 2013 års priser på nybyggda hyresrätter enligt SCB.

Så "satsningen" kan alltså betala 2 000 - 3 000 lägenheter, som redan projekterats sedan 5 - 10 år tillbaka. Eller som Kaplan säger, ett antal nya bostäder.
"Därför satsar vi 5,5 miljarder kronor i ett investeringspaket som kommer att innebära att vi får ett antal nya bostäder nästa år, framför allt den typ av bostäder som efterfrågas."
Inte en enda av det antal nya bostäder som dyker upp nästa år är ett resultat av regeringens politik, utan ett resultat av beslut som togs för 5 - 10 år sedan.

I verkligheten saknar alltså regeringen helt en relevant bostadspolitik, och tänker inte skaffa någon. När man nu avser att ta in 100 000-tals asylsökande om året, så måste det åtföljas av en snabb och handlingskraftig politik som omedelbart ordnar fram byggande av bostäder till dessa 100 000-tals asylsökande. 

För att inte tala om kompetenta SFI-lärare, grundskolelärare, gymnasielärare, sjuksköterskor, läkare, tandläkare, psykologer, poliser, skolor, gymnasier, vårdcentraler, sjukhus, folktandvård, vattenverk, avloppsverk, mobiltelefoni, vägar, polisstationer, tingsrätter, värmecentraler, kärnkraftverk mm som 100 000-tals personer kommer behöva om de ska bo i Sverige.

Och nej, det finns inte kvar tält nog i Försvarsmakten eller Totalförsvaret för att inhysa asylsökande i. De resurserna har som alla andra flexibla resurser i svenska samhället avvecklats, och några reserver för annat än normalläget har vi inte.

Vill ni se en studie i floskler och inkompetens, så har ni den nedan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

48 kommentarer:

 1. regeringen tänker bara låta det byggas 250 000

  Hur ska regeringen stoppa ytterligare byggnation? Med polis? Konfiskera marken? Eller är det så att bloggförfattaren raljerar lite?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Byggnation, menar du fler tältläger i stadsparkerna?

   Radera
 2. Reinfedlt skrev " Det sovande folket"

  Det känns som att det är läge att någon skriver uppföljaren "den sovande regeringen"

  SvaraRadera
 3. Ja, men vissa kommentatorer här på Cornucopia, har ju lovat att öppna sitt hem för flyktingar. Sedan när vederbörande startat en blogg som beskriver den lyckliga dagliga samvaron i kollektivet, så kommer svenskarna att slå upp sina dörrar. Det finns ju mängder med lediga rum som bara står och väntar på att barn skulle råka ha vägarna förbi och således bara används någon gång om året, på sin höjd. Inte att förglömma, alla lediga sommarstugor. Så det löser sig. Jag borde få stor del av äran eftersom jag var hjärnan bakom bloggidén. Kanske kan jag få någon slags medalj.

  Själva idén är även ett jättekliv för integrationen. Hittills har ju svensken visat ett relativt svagt intresse för invandrarna som ju mest förpassats till utanförskapsområden. Bostadsbrist och integration löses alltså i ett slag.

  SvaraRadera
 4. Varför ska det byggas fler bostäder om det inte råder någon bostadsbrist?

  Är ju ingen bostadsbrist någonstans i Sverige. Om det av någon anledning är svårt att få tag på bostad någonstans så betyder det ju inte att det är bostadsbrist - det betyder att det är för många människor där.

  SvaraRadera
 5. Ha, inte den vassaste knoven I lådan men LÖfven bestickslådan består väl mest av smörknivar.

  Löfven har ju tydligt sagt att han inte vill prata om volymer, undrar hur han tänkt att han skall styra ett land då. Hur planerar man skolan om man inte vill ta hänsyn till volymen av skolbarn etc.

  Men ha bara en bra floskel så går det väl bra. (Nu är det knviskarp konkurrens förstås, Batras floskelrepertoar är inte heller dålig)

  SvaraRadera
 6. Är det lönt att klicka?
  Jag klarar inte av arabiska, liksom...
  Du glömde att taga med veterinärer bland behövda yrken
  Vet inte varför den yrkesgruppen dök upp som synnerligen önskvärd
  När jag såg herrn i bilden.
  Du tog dock med ett annat yrke utan hetska invektivFörunderligt!
  Men glädjande, Lars.

  SvaraRadera
 7. De inser att de kommer sitta kvar så kort tid nu så att många saker blir inte relevanta längre. DÖ har passerat bäst före datum....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis..Det de behöver bara fundera på vad de ska göra när de blivit arbetslösa (vilket de snart blir), utstötta och i bästa fall åtalade för något grovt brott mot landets ursprungliga invånare.

   Radera
  2. Ledsen att göra dig besviken, Kalle7, men risken är stor att de inte blir åtalade. Många av dem blir nog av med jobbet men de kommer antagligen att lyfta riktigt feta pensioner resten av livet.

   Radera
 8. Läste en intervju med bostadsministern i Riksbyggens tidning nyligen. Vet inte om frågorna eller svaren var dummast. Utgångspunkten verkade vara "det är dyrt att bo i hyresrätt men billigt att bo i bostadsrätt, vad ska regeringen göra åt det?" Svaret verkade landa någonstans i att "ungdomar måste ges möjlighet att äga sitt boende". Att ungdomar är 1. beroende av stor flexibilitet 2. fattiga och 3. alldeles för oansvariga för att ta lån bortser man helt från. Alla ska bo i bostadsrätt! För vi älskar ju att äga...

  Någon som minns bakgrunden till USAs bostadskrasch nyligen? Var det inte nåt med att även fattiga och arbetslösa skulle ges möjlighet att äga sina hem?

  Nej, det verkar inte som om varken nuvarande eller förra regeringen är intresserade av att bedriva bostadspolitik. Allt ska vara som det alltid varit. Att verkligheten förändras och pengar rinner i väg till ogenomtänkta subventioner typ ränteavdrag i stället för att användas effektivt gör inget. Vi håller bara tummarna för att kraschen dröjer till nästa mandatperiod så att någon annan får ta ansvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att vi älskar att vara ägda (av banken)?

   Radera
  2. Jag har också märkt av att subprime verkar vara bortglömt sedan ett tag. Man märker det näran pratar med folk om bostadspriserna.
   Ett problem är dock att Sverige är inte ett land som har en tradition (eller är stort nog) för att börja om. Dels försvinner inte skulderna, dels är man mycket mer beroende av utlandet.

   Radera
  3. @Teheimar: men där finns ju faktiskt en lösning: ändra reglerna så att banken kan bli stående med nycklarna till en värdelös bostad. De kan ju alltid hyra ut den då. (Och de skulle vara noggrannare med vem som får lån.)

   Radera
  4. Jag tycker sjlv det hade varit en rätt OK idé som det ser ut nu. Dock vore nog bättre om de också fanns specifikt fastighetsbanker. Exempelvis.

   Radera
  5. @Lotta: att banken blir stående med en värdelös bostad fungerade ju sådär i USA när bubblan sprack. Bankerna är too big to fail så de behöver knappast bry sig och lånetorsken riskerar mindre (inte mer än kontantinsatsen). Dock så var zero down vanligt i USA. Med 15-20% kontant kanske risken banken respektive torsken tar är jämt fördelad.

   Radera
 9. Lite spekulativt:
  Om vi antar att skuldberget är största hotet mot Sverige idag:
  1. Man kan inte bygga fler än strax under behöver antal bostäder för då sjunker värderingen på existerande bostäder (brf). Så försöker man undvika att bubblan brister.
  2. En kronisk bostadsbrist skapar efterfrågan på bostäder men även större försvarsbeteende hos de redan med bostad.
  3. En kronisk bostadsbrist kan ge vid ökad driftkostnad/andra behov möjlighet för folk att tränga ihop sig (hyra ut ett rum etc som beslöts under förra regeringen). Inte skönt, men gör i teorin att istället för att en del har skulder medan andra åtnjuter en skuldfri hyresrätt så jobbar alla gemensamt på att betala skulderna.

  Cyniskt.

  SvaraRadera
 10. Vem vill bygga billiga bostäder för mindre bemedlade?
  Kommunen får då kostnader för de mindre bemedlade samt inte minst ett annat väljarunderlag.
  Byggherrarna får ansvar för boende med högt slitage.

  SvaraRadera
 11. Han måste nog åka till Turkiet på studieresa igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, varför inte? Turkarna verkar ju veta hur man bygger läger.

   Radera
 12. Nu ska ni inte vara så jäkla elaka mot Mehmet. Han har naturligtvis dryftat fårgan med framtidsministern, Kristina Persson. Hon som blev ihjälslagen på 1300-talet och även trälat som finsk torpargumma på 1800-talet. Hon har väl kollat i kristallkulan, fipplat med tarot-korten, kollat kaffesumpen och abborrfenorna eller på annat sätt skaffat facit om framtiden. Hepp hepp Mehmet!

  SvaraRadera
 13. Mehmet är inte inkompetent. Han är en lögnhals.

  SvaraRadera
 14. Ka(tastrof)plan, Åsa-Nisse och Frigolit. Hur lyckas man vaska fram tre sådana stolpskott?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kompetensbrist är ju omtalat i betydligt större partier än dagens (mp), kompetensbrist i ett parti torde ha visst samband med underlagets volym.

   Radera
 15. Lyssnade på Kaplan under stadsbyggnadsdagarna i år med förhoppningen om att han inför en stor samling av arkitekter, planhandläggare, exploatörer och politiker skulle kunna leverera något konkret förslag för hur vi kommer tillrätta med bostadsförsörjningen. Kontentan? Ingenting! Det var en timme lång floskelkavalkad där öppna dörrar slogs in och tyngdpunkten låg vid att proklamera att "gemenskap är viktigt". Jaha, ok? Hur fasen löser det några problem? Den här regeringen kommer likt förra regeringen skjuta på konkreta förslag genom att tillsätta utredning efter utredning och endast med kosmetika förändra lagstiftning och annat som fördröjer genomförande av projekt. Hade de åtminstone kunnat vara ärliga och sagt att de sitter i en rävsax med bostadsbubbla, för höga byggkostnader, för mycket byråkrati och extrem segregering där det inte finns någon silver bullet som lösning så hade jag kanske känt någon form av respekt för deras insats. Nu, nada. Till syvende och sist kommer detta lösa sig själv. Vi kommer få se spontanslum växa upp i vissa storstadsförorter. Eftersom detta kommer att dröja några år till så kommer den då rödgröna oppositionen ägna sig åt kritik av alliansen för att de inte tar tag i de sociala problemen som uppkommer som en följd av detta. Sen, ytterligare några år senare, kommer någon att kunna uppföra ett nytt, mycket bantat miljonprogram för trasproletariatet och kunna slå sig själva för bröstet för att de minsann gjorde något. En fars är vad det är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Personal-jesus

   Jag tycker mer det är en tragedi. Vad har de gjort med mitt fina Sverige...

   Radera
  2. Politiker är knappast experter efter ett halvt år som minister.
   Han lyssnar säkert in vad de som kan frågorna har för lösningar. Därefter gör han deras ord till politik.
   Det var kanske därför det ekade tomt!

   Radera
  3. @oppti: som man frågar får man svar :) Det finns massa kreativa sätt att förenkla/snabba upp plan- och bygglovsprocesser, t.ex. genom avkall på diverse särintressens behov som fått orimligt stort inflytande, t.ex. när det kommer till anpassning för tillgänglighet m.m. Man kan även ta bort möjligheten att överklaga in absurdum men det stora problemet ligger ju inte i ATT det går att överklaga, utan att många de facto gör det.

   Radera
  4. @din egen Personal-Jesus: Ok. Tråkigt att bostadsministern verkar vara en sådan. Men vad tycker arkitekt/stadsbyggnadscommunityt? Som delvis tillhörande till er kår typ så är jag intresserad.

   Radera
 16. Jag orkar inte lyssna, fick politikerfloskelallergi!

  SvaraRadera
 17. Intresserad och upprörd har jag i många år engagerat mig i den absurda politik som förs och hur Sverige förstörs i grund och botten. Sista tiden har jag märkt att jag orkar inte uppröras mer och börjar bli blasé. Det spelar ingen roll att och man mår bara dåligt om man bryr sig. Tyvärr blir det så att jag kommer att bry mig mer om mitt och mig själv. Bygger upp ekonomi och förutsättningar att köpa vård, trygghet och annat som kan tänkas behövas i framtiden.
  Tror att mängder med myndigheter och välfärd kommer att försämras eller gå under framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen mig. Känner även att samhällskontraktet är brutet och att min solidaritet med mina medborgare alltmer sinat. Det är ju dessa medborgare som med sin självgoda präktighet och tro på allmännyttans outsinlighet har fört in Sverige i de tider av kaos vars början vi har en föraning om.

   Radera
 18. Vem vill att det ska vara balans mellan utbud och efterfrågan?
  Dom vill ha en kronisk brist på bostäder, byggbolagen kan ta ut överpriser på nybyggen kommunen kan ta ut höga priser på mark, alla vill att det ska vara en brist på bostäder.
  Dom rev mängder med bostäder för ca 20 år sen så det skulle bli brist på bostäder, det kan cornu gräva i.


  Dom vill inte bygga.
  Våra pensionspengar som är placerade utomlands kan användas för att bygga hyresrätter, hyran är sen avkastningen på pensionspengarna.
  Det finns pengar men viljan att bygga saknas.

  Pengar saknas inte pengar tillverkar bankerna om någon vill bygga fastigheter, pengar tillverkas av luft.
  http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Webb-tv/Vad-ar-pengar
  Staten kan låna nästan gratis och bygga 300000 hyresrätter, viljan saknas.
  kommunala bostadsbolag kan bygga men dom vägrar för då kan hyrorna sjunka, det ska vara brist så hyrorna blir höga och pengar kan föras över till kommunen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå. De vill visst bygga, men bara i lägen där de garanterat får allt uthyrt med en hyra på 1850:-/m2/år (siffra tagen från Lindholmen Göteborg). Dessa nivåer kan du inte ta på en åker i en förort och tro att allt blir uthyrt.

   Ska vi ner mot en billig hyresrätt pratar vi om 1000:-/m2/år och de vill de så klart inte bygga. Inte heller vill de svämma över marknaden med hyresrätter i mindre attraktiva lägen (där det finns plats) eftersom även en modest hyra på 1400:-/m2/år ger stor risk att de står utan hyresgäster.

   Radera
 19. Varför ska det syriska folket flytta till Sverige?
  Ska det vara folktomt i Syrien?
  Lösningen måste vara att kriget ska ta slut och att alla kan flytta hem.
  "Sverige nu tar emot ca 1 000 asylsökande om dagen, eller en årstakt på 365 000 om man inte gör något åt detta"
  Tar alla andra länder emot lika många så är snart Syrien en öde plats på kartan, lika tätbefolkat som sydpolen.

  Vi måste hjälpa flyktingarna med mat och tak över huvudet men vi kan inte tömma ett helt land på sin befolkning.

  SvaraRadera
 20. Hur skulle 460 000 bostäder räcka åt de 2 500 000 ekonomiska migranter som kommer hit till år 2020 i nuvarande takt (1500 om dagen)? Om inte invandringstakten fördubblas igen. Och igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många tusen ensamma stackars anonyma arga unga krävande arabiska män tar din kommun emot i år? Har du hyrt ut några rum till dem i din bostad?

   Radera
 21. Vi kan inte göra ett skit åt bostadssituationen och det kommer inte finnas plats för fler lycksö...asylanter och de kommer att tröttna och ger sig av till något annat land. Politikerna kan efteråt dra floskeln att vi välkomnar alla men ingen vill stanna av någon konstig anledning. Win-win för både politiker och svenskar.

  SvaraRadera
 22. Det är väl bara låta marknadskrafterna sköta detta. Finns det en reell efterfrågan så kommer knappast bostadsbolagen avstå en god affär. Det går fortfarande också att köpa sig en tomt och bygga eget. Varför antas samtliga ha 0 i tillgångar?
  Mindre bemedlade har förstås inte råd med detta men behöver någonstans att bo, ingen vill låna ut dem, kommunen vill inte ha permanent försörjningsansvar, staten kan inte fullt ut finansiera bostäder osv. Knepigt läge!
  Om 10 miljoner flyr ett land, vad händer egentligen med de fysiska egendomarna? Måste finnas stora spökstäder, en dag tar alla hemskheter slut, vad händer då med t.ex. fastigheterna där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är marknaden som styr nu därför byggs det inte.
   Det ska vara en stor brist på bostäder hela tiden så dom kan ta överpriser för fastigheterna.
   Detta är marknadsekonomin du tror på
   http://www.va.se/nyheter/2015/09/23/finansmannen-tvingas-backa-efter-att-ha-hojt-ett-lakemedelspris-med-over-5-000-procent/
   "Över en natt höjdes priset på ett läkemedel för cancer- och aidssjuka med över 5 000 procent. Nu tvingas den 32-årige hedgefondchefen backa efter intensiv kritik"

   En riktig marknad där finns det konkurrens.

   Radera
 23. Hi hi! Det där var fantastiskt roligt! "Vi har identifierat det här området som ett av de viktigaste för att uppnå arbetslöshetsmålet". Wow!?! Jag har bara läst sånt i Terry Pratchett. Därför tror jag att Mehmet Kaplan inte är en människa utan en demon, sänd att terrorisera oss. Kan vi exportera honom till ISIS? "Gloomy, unimaginative, obsessive... he could invent a whole bureaucracy and taxation system that could turn the minds of the contintent to slag. Now they're just a bunch of second-rate axe-murderers." Å andra sidan, vad har ISIS gjort för att förtjäna honom? ISIS är trots allt bara second-best efter Saudi (som definitivt leder halshuggningsligan över ISIS, men nu även ska korsfästa folk: http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/09/22/teenager-sentenced-to-death-by-crucifixion-in-saudi-arabia_n_8177584.html) som vi ju trots allt upprätthåller viktiga handelsförbindelser med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att han säger att det är ett av de viktiga områden för att nå arbetlöshetsmålet och så säger han i princip: Med alliansens politik så byggs det 50000 bostäder per år, så om vi inte fuckar upp nuvarande system så får vi 250000 bostäder mellan 2016-2020. Det få bli vårt mål!

   Är det möjligtvis självinsikt. Försöker vi göra något blir det nog värre än det är..

   Radera
  2. Halshuggning och korsfästning, snart på en idrottsplats nära oss..

   Radera
 24. Pssst! Kaplan! Här har du lösningen! Miljövänlig är den också!

  http://qz.com/508960/a-new-enormous-3d-printer-whips-cheap-homes-out-of-mud/

  SvaraRadera
 25. Efterom.det aldrig.kommer byggas massvis med billiga hyresrätter be de väl lösningen vara att bygga dyra hyresrätter i storstäderna. Bygg betydligt högre hyreshus i centrala lägen i storstadsregionerna och ta ut en rimlig hyra. Detta borde ger följdeffekter i form av lediga billigare lägenheter i mindre attraktiva områden och så skapas en flyttkjedja och det blir billiga hr lediga. Br-ägare borde inte bli för ledsna då priset på de nya hr blir relativt högt. Stadsarkitekten kanske blir lite ledsen i ögat dock.

  SvaraRadera