Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2015-09-10 17:29

Arméövning 2015: "Värmepåsen med innehåll får ej förtäras."

Värnpliktens forna kokgrupper är idag ett minne blott och när den frejdige soldaten tarvar förplägnad i fält är det mat på påse som gäller. Åtminstone den vecka som svenska försvaret förväntas existera, medan man därefter kanske har slut på påsmat. Här följer en recension av detta moderna underverk.

Färdig 24-timmars påsmat må vara dyr, men samtidigt slipper man även dyr personal, utrustning, sämre operativ rörlighet och kan kraftigt reducera logistikbehovet. Påsmaten distribueras istället i enligt uppgift 1-3 dagars ransoner, vilket minimerar kompaniernas packgruppers körande. I princip är det bara dricks- och hygienvatten som löpande behöver distribueras. 

Uppgifterna om hur många dagars påsmat som finns i våra militära förråd, inklusive kryssningsrobotmålet Centrallagret i Arboga, går isär. Och varierar antagligen stort mellan olika förband. En del uppgifter pratar om två veckor, vilket kan inkludera en beredskapshöjning innan skrotet börjar fylla luften. Därefter ska antagligen marknadskrafterna leverera annan mat just-in-time till det nationella försvaret. Jag tänker McDonalds.

Nu pratar vi förstås arméstridskrafterna. Marinen har som bekant femstjärniga kök i sina gungande gymutrustade hotell, och flygvapnet bor på hotell enligt devisen: "Armén sover under stjärnorna, marinen navigerar efter stjärnorna, flygvapnet använder stjärnor för att välja hotell."

Påsmaten av idag är mjukmat, dvs man slipper bära med sig annat än dricksvatten. Leverantör är Fazer, som tillverkar maten i Thailand, dvs påfyllnad av förråden kräver fungerande globala logistikkedjor, vilket inte nödvändigtvis är samma som att uppfylla krigets krav.

Samtidigt får man ändå hyfsat med kalorier. En utdelad Fazer 24 hour meals - combat edition ger 3 600 kcal och bör alltså åtminstone duga till mekskytte, medan jägarsoldater även kanske får bränna lite fettreserver. Då ingår frukost, lunch och middag, samt massor med onyttiga snacks. Lunchen och middagen värmer upp sig själva genom att man tillsätter en mindre mängd vatten till en påse, vilket ger en kemisk värmereaktion som värmer upp påsen med mat.

Dock kan jag efter ett okulärt studiebesök i fält konstatera att manskapet kompletterar Fazers påsar med egen medhavd förplägnad, t ex enorma lådor med hallongrottor, påsar med Fazers Bilar, Singoalla, sk dammsugare mm.

Tillagningen är enkel och man kan i lugn och ro fortsätta kriga medan maten värmer sig själv. Den av mig testade Mexikansk särskriven tonfisk pasta var redan färdigtuggad och så kryddstark att alla smakupplevelser annat än kryddorna försvann. Föredömlig mat i ståvärnet helt enkelt. Jag har inget att anmärka på denna mat, även om det enligt mycket kvalificerade förstahandsuppgifter kunde bli "lite tråkigt i längden" under veckan med Arméövning 2015. Därav den egna medhavda förplägnaden.
Fazerpåse. Innehållet är föredömligt rött, så det hittas lätt om man tappar det i terrängen. 

Ett exempel på innehållet i en Fazerpåse från Thailand är
 • Frukost: Fruktkompott med rågflingor
 • Lunch: Mexikansk särskriven tonfisk pasta
 • Middag: Pasta Bolognese
Den särskrivna mexikanska tonfisk pastan erbjöd hela 663 kcal. Den kreative soldaten kan förstås byta middagen mot lunchen och kanske busa till det lite med särskriven tonfisk pasta till middag och Pasta Bolognese till lunch.

Utöver detta får man en lång rad snacks och fika i påsen.
 • Hård karamell, 3 st - shit just got real!
 • Jordnötssmör, 1 st
 • Nötcream (SIC!), 1 st
 • Havrekex, 1 st 
 • Beef jerky teriyaki (alltså torkat kryddat kött), 1 st
 • Saltade jordnötter, 1 st
 • Rostade särskrivna bindestrecksfria BBQ jordnötter, 1 st
 • Energibar 24h meals hallon, 1 st
 • Chokladbar, 1 st
 • Energidryck exotic, 1 st
 • Chokladdryck, 1 st
 • Tuggummi, 3 st - gäller att vara cool, plus att man kan laga motorer och utrustning med dem
 • Snabbkaffe, 3 st
Och så fick man tre stycken våtservetter också, så man inte blir smutsig i fält.
Allt som behövs för att tillaga lunchen.
Ha i vatten till översta strecket, placera påsen med mat i värmepåsen, på värmeduken. Tejpa igen.
Lyssna på fräsandet när den kemiska reaktionen sätter igång. Man måste sörja för god ventilation och får
inte använda maten ombord på flygplan. När påsen tystnat är det nog tryggt att äta.

Varningstexten uppfyller krigets krav på desperation och varnar för att en desperat hungrig soldat
inte ska försöka äta upp själva värmepåsen och dess innehåll (värmeplattan då alltså).
"Värmepåsen med innehåll får ej förtäras!"

Jupp, det är alltså en aluminiummesh fylld med natriumhydroxid som står för värmen. Detta
ger också spännande möjligheter till improviserade försåtsmineringar istället för varm mat, då natriumhydroxid
tillsammans med vatten bildar vätgas, sk knallgas, varpå skojiga saker kan hända. Speciellt om man använder
påsen nära öppen eld, eller t ex röker medan man lagar mat. Kan röja kockens position för fienden,
så rök inte och värm påsmat samtidigt.
Och glöm inte att släka branden med något annat än vatten.

Färdiglagad och redan färdigtuggad mat.

Riktigt gott. Fältmässigt genuskorrekt lila spork används för förtärandet av förplägnaden i detta exempel.
Min sammanfattning som gammal pansarattackpärmbärare är att denna lösning på förplägnaden är föredömlig ur många hänseenden. Å andra sidan slipper jag äta den. Och Fazer borde ta ett snack med sin copy.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Hellre tuggummi än de där hemska sockerkaksliknande grejerna som smakar brottarbralla som amerikanerna hade i sina MRE.

  SvaraRadera
 2. Ser ut som en färggrannare variant av frystorkat. När jag låg i Arvidsjaur för x antal år sen så tyckte jag det var rätt OK faktiskt (kryddat med konstant hunger givetvis). Förutom kalloppsen då. Ingen tyckte om den.

  SvaraRadera
 3. Kul sammanträffande. Fick precis ett gäng sådana påsar av min arbetsgivare (ej FM) inför en resa till malariaspenaten. Ingår en spork ala MRE eller hade bloggaren den med sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggarjäveln har naturligtvis med sig en spork!

   Radera
  2. På svenska heter det givetvis "shaffel".

   Radera
  3. Blir det inte "skaffel"?

   Radera
  4. Skaffel fås med soldatkök 10

   Radera
  5. Föplägnadsverktyg modell u ?

   Radera
 4. Jag hoppas det finns en plan B om det blir krig. Detta är en av anledningarna till att vi behöver höja vår självförsörjningsgrad. Lärdomarna från VK1 verkar vara helt bort blåsta. Eller förresten man behöver väl inte gå så långt tillbaka. Lärdomarna från VK2 är ju också borta.

  SvaraRadera
 5. När det gäller fältportioner var det definitivt inte bättre förr. Oxragu i rödvinssås någon?

  SvaraRadera
 6. Kan bara hålla med om att dagens mat är oändligt mycket bättre än de gröna påsar som serverades förr i tiden .
  Känns dock mycket amerikaniserad och kunde nog göras billigare och bättre med mer svenskt perspektiv.
  Men man skall inte klaga......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du inte varit med på den "gamla goda tiden". De gröna påsarna var rena gourmetmaten jämfört med de vita påsarna förpackade i prasslig plast där innehållet skulle kokas i minst 12 minuter för att över huvud taget vara ätbara utan allvarliga bieffekter..

   Radera
  2. Tänker du på norska rations från Drytech, anno 2002 sisådär? De var helt OK om man bara, som du säger, hade tid att koka dem. Och så innehöll de nåt märkligt maltsocker-godis men det var rätt OK.

   Radera
 7. Lapskojs! (Nu vart jag hungrig)

  Hemvärnet har kvar utspridda småskaliga kokgrupper, det gäller dock att få fatt i råvaror.
  När jag spekulerar över hur försvaret skulle kunna skalas upp brukar jag föreslå att hemvärnet kan utökas med logistikfunktioner för klädtvätt/sanering, färskvatten, mat, bränsle och annan bulklogistik som tillhandhålls de få kvalificerade förbanden när de passerar.

  SvaraRadera
 8. Nu när enveckasförsvaret äntligen övas, vilken ort är det som de övar att försvara denna vecka?

  SvaraRadera
 9. Låter spännande, jag får köpa in till söndagsmiddagen. http://www.happyyachting.com/24-hour-meal

  Existerar fortfarande 80-90-talets konserver som leverpastej, risotto och pyttipanna inom fm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fanns det? De enda guldburkar vi fick var död mans finger och ärtsoppa.

   Radera
  2. Risotto fanns, präriegryta, lapskojs, leverpastejen var en liten separat platt konserv.

   Hade man en mer komplett ranson gällde ju ett paket "Pansarkex" dvs mariekex, samt ett dassigt godis som hette "nickel" och som var hårda karameller med fruktsmak, sånt som min farmor brukade käka.

   Radera
 10. Under en ubåtsjakt sov vi i tält på stranden. Kallt ich blåsigt. Ingen toalett. Maten levererades sporadiskt. Utanför vår postering låg Belos förankrad. Discomusiken hördes över vattnet. Där satt flottisterna och spisade sin restaurangmat, sov i riktiga sängar och
  Så hade de extra betalt för att de sov på en båt.
  Logiskt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även fast flottan hade mindre dygnspenning på mat, har för mig att det var 200kr per person och dag, så blev det otroligt bra mat eftersom den inhandlades i vanliga butiker innan avfärd. Glass efter maten, med kolasås och strössel. Mmmmm.

   /Flottist

   Radera
  2. En polare låg på sjömätningsfartyg, de är rätt små, och han hävdade att de därför inte kunde ha skilda mässrum. Följden av det ska ha varit att alla fick äta officersmat vilket var snäppet bättre.

   Radera
 11. Den nya maten är riktigt bra, tillbehören håller också en bra kvalité. Förutom mjukkonserverna som prövas här finns också frystorkade rätter som passar bättre på vintern samt då det finns god tillgång till vatten och man inte vill bära med sig onödig vikt(vattnet i mjukkonserverna gör dessa tyngre än den frystorkade maten).

  Sedan stämmer det inte riktigt att det inte finns några kok längre. De flesta krigsförband har kokgrupper i sin organisation, däremot kan det vara så att de ej anställts än eller att dessa består av tidvis tjänstgörande personal.

  Och när vi ändå är inne på förplägnad: Kokkärl m/40 har ersatts av Soldatkök 09/Soldatkök 10 vilka är högteknologiska under jämfört med föregångaren! (Kvibergs överskott påstår sig/har påstått sig sälja dessa nya soldatkök från svenska försvaret, men det verkar vara en marknadsföringsgrej då det absolut inte är soldatkök 09 eller 10 som säljs).

  SvaraRadera
 12. Åh, Nöt-Crème! Har den någonsin av någon enda människa använts i bakverk av olika slag som de föreslog för länge sedan?

  Var det på den här bloggen jag fick länken till vad olika länder ger sina soldater som 24-timmars ransoner? Väst och Nord var ganska lika, vill jag minnas, rätt kompakt, ett par olika mål, uppvärmning och lite godis och servetter. Plastförpackat. Ryssland och Ukraina verkade stora och otympliga - halva paketet var en jäkla massa kex. Ingen Atkins-diet där ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. YouTube är fullt av folk som recenserar hela världens militärers ransoner, inklusive de svenska. Här är några.

   https://www.youtube.com/user/KiwiDudeMRE
   https://www.youtube.com/user/gundog4314
   https://www.youtube.com/user/gschultz9
   https://www.youtube.com/user/joebryer

   Radera
 13. Ouch, 335:- för en dagsranson mat. Inte konstigt att det är dyrt med krig.

  SvaraRadera
 14. Ska omedelbart ge mig in i branschen.

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Kostar säker bara en femma säg en tia men sedan så får FMV klorna i den...

  Jag saknAr krigschockladen och ätbart vapenfett men konserverna får mig att rysa som av nervgas. Det förrådet r gärna Ryssen plocka med en Topol M, konserverna behövde värmas och kryddas väl...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var hudkräm, inte vapenfett som gick att käka. Krigschokladen utgick redan på 90-talet till förmån för nån slags pressad musli-kaka i sex- eller åttapack.

   Radera
  2. I och för sig så bestod den så kallade "vitsmörjan" som användes till artilleripjäser till ungefär hälften av fårtalg, alltså fett från får. Det vapenfettet hade säkert gått att äta om det inte hade varit för att resten av det bestod av blyoxid. Blyet ger ju smörjning även vid högre temperaturer och kvarstannar väl även om fårfettet kokar bort eller dunstar.

   Radera
  3. Verkar inte vara ngt vidare att kriga idag. Så sent som 1994 hade Skaraborgsbrigadens brigadartilleri ett utomordentligt mässtält. Bataljonschefen valde med omsorg ut de som skulle krigsplaceras i koktrossen - bara folk från restaurangbranschen och helst från bättre krogar. Under övning fick dom största möjliga frihet att handla råvaror och kryddor och planera maten. Under större övningar spreds ryktet och allteftersom övningen fortsatte dök där upp fler och fler blågula, brigadledningspersonal och diverse utländska observatörer som bara av en händelse valt att inspektera artstaben just runt lunchtid. Maten serverades på riktigt porslin av professionella servitörer. Allt mycket civiliserat och "old school".

   Nulli secundus

   Radera
  4. Jag har för mig att en bekant född I slutet av 60-talet berättade att kexen ännu tidigare bestod av två typer av kex, havrekex (mindre uppskattade men utdelade I store mängd) och vetekex.

   Hursomhelst jag vi ska inte oroa oss over detta, vi ska äta fiendens ransoner, grillade over hans brinnande stridsfordon

   Radera
  5. Nej, det går inte. Inte ens civilbefolkningen på Balkan ville ha ryska rations. Det var bovete och ko-anus i plasttråg för hela slanten.

   Radera
  6. Det stämmer. Vetekexen var helt enkelt klassiska mariekex. Havrevarianten hade samma format men var lite grövre och gav lite mer tuggmotstånd. Helt ok.

   Och du har lelt rätt vad beträffar fiendens mat!

   Nulli secundus

   Radera
 17. Det gäller att inga soldater är nötallergiker då........

  SvaraRadera
 18. Men...men.. var är pansarkexen och leverpastejen? Hur kan de marchera långa sträckor utan dessa? *gråter lite nostalgitårar och tänker på Kvarn..*

  SvaraRadera
 19. Varför ger man inte soldaterna Soylent när de är ute i fält?

  SvaraRadera