Cornucopia?

2015-09-05 11:06

Ännu en svag börsvecka över

Börsveckan är nu över och det var ännu en svag vecka med fallande börser under dödskorsens tyngd. G20 säger sig dock se ljust på världsekonomin, men den reala ekonomin och börserna är inte samma sak.

TT rapporterar i en bra sammansatt överblickande artikel att Financial Times och AFP nämner det pågående G20-mötet, som tydligen aktivt väljer att inte över huvud taget nämna situationen i Kina. Nämner man den inte finns den inte. 
"Enligt källorna omnämns inte avmattningen i Kina, vars devalveringar i augusti utlöste börsras både på hemmaplan och andra aktiemarknader, specifikt i utkastet. Inte heller omnämns risken för destabiliserande effekter av de räntehöjningar som väntas i USA, skriver tidningen. Även AFP rapporterar, med hänvisning till anonyma källor, att Kina troligen inte kommer att nämnas i den slutliga kommunikén från mötet."
Samtidigt ligger börserna som sig bör före den reala ekonomin. Även om G20 får rätt i att tillväxten i världsekonomin fortsätter i god takt något år till, så är det börsernas aktörers uppgift att förutspå utvecklingen längre fram, och då kanske man kliver av i god tid och lämnar över stafettpinnen åt någon annan. Generellt är detta småspararna som av marknadens aktörer ständigt uppmanas sitta still i den sk bankbåten. Där heter det istället köpläge. Någon måste trots allt köpa för att andra ska kunna ta sina vinster från de senaste årens centralbanksstimulerade börsuppgångar.
Veckochart OMXS30
Det är ovan rätt tydligt att uppgången under första delen av 2015 var den sista maniska fasen på de senaste årens uppgång. Nu återstår bara att det ska bli en skuldra på andra sidan huvudet.

Samtidigt är som alltid frågan vad alteranativplaceringen ska vara. Men noll ränta är bättre än 10-20-30% i förluster.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

12 kommentarer:

 1. Den finns redan där. Inte en perfekt H&S men nacklinjen lutar uppåt/framåt. Vänster skuldra ligger visserligen för lågt men målkursen hamnar kring 1300 vilket också ligger kring fib50 och kanalmotstånd mätt från 2011(log). Gårdagens stängning för DOW bekräftade att det blir en större nedgång jmf med min första målkurs som ligger vid 1382(fib 38).

  SvaraRadera
 2. Världen håller på och faller samman och ingen gör något som kan göra någon skillnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja eftersom människan alltid gör om samma fel gång på gång och aldrig lär sig. Och hur ska de det!

   Man ska ju leva i nuet, eller hur.

   Radera
  2. Världen har aldrig mått bättre än idag.
   Färre fattiga och färre som svälter.
   Media observerar där det är krig och elände och vårt fokus blir då där av naturliga orsaker.
   De länder som faller samman har dock stora problem . Problem som drabbar deras innevånare hårt.

   Radera
  3. Det heter inte "Världen håller på och faller samman"
   På svenska ska det vara "världen håller på att falla samman"
   Så där - Nu har jag gjort något som gör skillnad

   Radera
  4. Det heter inte "Världen håller på och faller samman"
   På svenska ska det vara "världen håller på att falla samman"
   Så där - Nu har jag gjort något som gör skillnad

   Radera
  5. Liknelsen skulle kunna se ut som när vår-isarna spricker, dvs ni vet hur det ser ut när ni går på tunn is och ni hör och ser hur sprickorna sprider sig. Isen håller.....ännu......men ta det försiktigt. Rätt som det är!

   Historiskt sett vet vi att uttrycket "vi har aldrig haft det som bra som nu" förebådar en (större) förändring. Jag menar inte att vi står inför en ny stor depression för det. Bara att världen som helhet står inför prövningar och att många kommer att drabbas hårt. Även i lilla Sverige.

   Radera
  6. Markus: Du förutsätter att Kuckeliku ville skriva "världen håller på att falla samman", men Kuckeliku kanske specifikt menar att världen dels håller på (det är ju sant) och att världen faller samman (låter mindre sant).

   Radera
 3. Visst finns det en del tänkbara lösningar, men vi skulle behöva dem nu, inte om tio år. Jag finner en viss lättnad i att jag inte kommer dö ung och att jag inte skaffat några barn som kommer behöva uppleva det annalkande helvetet. Vi borde tagit Romklubbens rapport om "Tillväxtens gränser" på lite större allvar. Jag tog den på stort allvar, men vad hjälper det när resten av världen inte gör det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är världen på allvar?
   Jag trodde den var ett stort skämt
   Det blev mycket lättare att förstå den när jag började utgå ifrån att den var ett stort skämt

   Radera
  2. Vem är det som skämtar?

   Radera
  3. Världen är i så fall ett dåligt skämt. Mer som bra satir tycker jag.

   Radera