Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2015-09-23 12:23

1 470% i straffavgift när Transportstyrelsen gör fel

"14 § Om trängselskatt inte betalas inom den tid som anges i 12 §, 15 § andra stycket eller 15 a § andra stycket, ska en särskild avgift (tilläggsavgift) påföras den skattskyldige med 500 kronor. Tilläggsavgift får påföras en skattskyldig högst en gång per bil och kalendermånad."
Fick en trevlig överraskning i posten, med möjlighet att betala extra skatt. Detta i form av Transportstyrelsens påföring av 1 470% tilläggsavgift när Transportstyrelsen misslyckats med sin egen automatiska betalningshantering.

Jag har autogiro för trängselskatt, men autogirofunktionen misslyckades på ett okänt sätt och ingen alternativ avisering skedde. Sagt och gjort fick jag en tilläggsavgift på 1 470%, dvs 500:- SEK, på min trängselskatt om 34:- SEK. En fantastisk möjlighet att betala extra skatt, med bonusmöjligheter att strunta i detta och därmed få betala ännu mer!

Pengar fanns på autogirokontot. Transportstyrelsen hävdar att de skickat ut aviseringen, för om den skulle misslyckats så hade det skickats ut en avisering med papperspost. Vilket de inte gjort. QED! Transportstyrelsens Ulrika hävdar därmed att Transportstyrelsen inte gjort något fel, vilket omöjliggör följande lagparagraf (enligt Transportsstyrelsen):
"14 a § Om trängselskatt eller tilläggsavgift som har beslutats enligt 2 § andra stycket har blivit uppenbart oriktig på grund av misstag vid den automatiserade behandlingen, ska Transportstyrelsen rätta beslutet. Lag (2008:1381)."
Eftersom de hävdar att de skickat ut en avisering så har de inte gjort något uppenbart oriktigt, utan jag får skylla mig själv för att något gått fel längs vägen.

Dessutom hittar jag inget i Trängselskattelagen om att de skattskyldiga faktiskt ska underrättas om att de ska betala trängselskatt. Inget alls. Så Transportstyrelsen har ju rent juridiskt inte gjort något fel som inte skickat ut någon avi. Det är bara skattskyldigheten som ska fastställas med automatisk databehandling, framgår inte att några avier ska skickas ut.

Slutsatsen är att man inte kan lita på Transportstyrelsens automatiserade behandling av trängselskatten, utan manuellt måste kontrollera varje månad att pengar dras korrekt. Går det fel får man helt enkelt betala 500:- kronor.

Beslutet att straffavgiften när Transportstyrelsen gör fel ska vara 500:- SEK per gång och fordon togs av alliansregeringen, men har ännu inte höjts till 1 000:- SEK av den nya regeringen.

Nu kan man förstås överklaga, och få ut lite skatteåterbäring i form av att dränera tjänstemannatid. Dock har jag inte något kit "Den lille rättshaveristen", som finns att köpa i hobbyaffärer (komplett med foliehatt, porton, kuvert, vitt pulver att placera i kuvert, dålig whiskey och spray för dålig andedräkt (inte mot)), så jag tror inte att jag orkar överklaga. Gissningsvis är samtliga berörda statliga skattepengdiare lika trevliga och tillmötesgående som Ulrika på Transportstyrelsen, så det är nog kört.

Ulrika på Transportstyrelsens kundtjänst sade iaf att hon trivs jättemycket med sitt jobb.

Man har skatt på tobak för att man inte ska röka, skatt på sprit för att man inte ska supa, skatt på bensin, diesel och el för att man inte ska bruka dessa, skatt på arbete för att man inte ska arbeta och skatt på att åka till Muteborg för att man inte ska åka till Muteborg. Så jag följer helt enkelt uppmaningen och undviker skitstaden Muteborg. Nästa trängselskatteavi är på 9:- SEK och sedan är den personliga ambitionen en nollvision om noll kronor, inte bara per månad, utan per år. Kungsbackas affärer får mina pengar istället.

39 kommentarer:

 1. Har precis drabbats av samma sak. En broavgift på 9 kronor, som dessutom är betald, renderade en avgift på 300:- -> 3333%. Sedan blir det väl inte 14700% utan 1470% :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tekniskt sett är Ryanairs straffavgifter väldigt väldigt låga i jämförelse......

   Radera
 2. ulf
  Två förseningsavgifter tre dagar sen
  Infrastrukturavgift a 9 kr a 300 kr
  Trängselavgift a 27 kr a 5000 kr

  SvaraRadera
 3. ulf
  Två förseningsavgifter tre dagar sen
  Infrastrukturavgift a 9 kr a 300 kr
  Trängselavgift a 27 kr a 5000 kr

  SvaraRadera
 4. Angående det juridiska: Har en gång i tiden lärt mig att det är avsändaren som är strikt ansvarig och hela bevisbördan vilar på vederbörande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, nu är dock i te skattskyldigheten beroende på att man mottagit kraven.

   När man är skattskyldig är man helt enkelt skyldig att betala skatten.

   Det taskiga i sammanhanget är ju att ägaren av fordonet i te behöver vara informerad om att bilen varit ute och kört i göteborg (är man det så vet man ju att man är skattskyldig).

   Radera
  2. Jag har pengar på mitt skattekonto de kan dra.

   Radera
  3. Trängselskatten skall väl betalas till transportstyrelsen?

   Radera
  4. Lars J: Dessutom när det gäller ansvaret att få fram kravet så kan man t.ex. lösa det genom att skicka kronofogden för att delge gäldenären - detta sker på gäldenärens bekostnad. Rent generellt utgår man från att gäldenären har kännedom om skulden ändå ifall den är befogad så häldenären har möjlighet att undvika sådana här kostnader.

   Radera
 5. Undrar hur mycket de går plus när de skickar ut brev som kostar både porto, papper och kuvert för att driva in en straffskatt om 10 kr.

  Trängselavgifter verkar mest vara till för att sysselsätta de som inte får plats på Samhall med pappersslöjd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är inte bara Conu som åkt på straffavgiften...

   Radera
  2. HeHe. Nej mitt autogiro fungerar.
   Betraktar bara de månatliga räkningarna som kommer in till företaget och undrar hur staten kan få ekonomi i det.

   Radera
 6. Du är fortfarande välkommen på helger, då är det ingen trängselskatt!

  SvaraRadera
 7. Trängselskatten i Göteborg var en del i orsakerna varför jag flyttade från Muteborgsområdet. Har hittills lyckats hålla mig från att besöka staden med bil när det är trängselskatt. Ingen avgift/skatt för mig och det var 3 år sedan jag flyttade.

  SvaraRadera
 8. Naturligtvis skall du överklaga!
  Gillar inte folk som ger upp!
  Skall bli kul att följa ärendet.
  Det sägs för övrigt att broavgiften för förbifarten vid Motala - 5 kronor- inte går med vinst över huvud taget...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornu> Klart du ska överklaga! Det kommer bli en följetong värd att läsa om, drar många bloggbesök det! Slår genast på popcornen.

   Radera
 9. Är uppriktigt förvånad att Lars inte har koll på varenda krona på sina konton och genast upptäckte detta misstag själv. Fast det kanske han gjorde? Om autogirot dras den sista i månaden så finns det kanske ingen tidsmarginal att begära in fakturauppgifterna för att hinna betala om något går snett?

  SvaraRadera
 10. Fick en sån present från trafikverket-då eftersom jag inte betalt fordonsskatt. Jag hävdade att de inte aviserat-de hävdade att jag missat brevet. Jag lät dem provsända lite brev för att kolla deras rutiner ;-).
  Skatteverket var också på bettet efter en glömd momsredovisning som inte behövdes-det kom vi överens om-men straffavgiften slapp jag ej.
  Det går säkert till nån behövande-Fredrik Reinfeldt eller nån annan försörjd.

  SvaraRadera
 11. Anonyma källor säger att både trängselskatt (Sthlm, Gbg) och broavgifter (Motala, Sundsvall) går back på att skicka ut avier och bara går runt på sina höga strafffavgifter. Rent statistiskt missar x procent av medborgarna att betala avgifterna och det räcker tydligen. Att fakturera en broavgift på 5 eller 9 kr går knappt runt, överskottet lär bli tämligen lågt.

  SvaraRadera
 12. Min postavi kom till en annan adress (annan person). Jag ringde Transportstyrelsen och bad dem skicka en ny, vilket de åtog sig att göra. Men det kom ingen. Vid mitt nästa telefonsamtal rekommenderade Transportstyrelsen mig att byta brevbärare. Så i alla lägen är problemet uppenbarligen mitt eget.

  SvaraRadera
 13. Detta verkar vara en ny affärsidé. Dels tar man ut ohemula "straffavgifter", "tilläggsavgifter", "administrationsavgifter" eller vad de behagar kalla det. Och dels sätter man en ohyggligt kort tidsgräns för när fakturan eller räkningen ska vara betald.

  Det är inte bara statliga och kommunala myndigheter som ägnar sig åt detta oskick utan även privata företag. Denna vidrighet borde snarast kriminaliseras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Privata företag kan vi välja bort om de missbrukar faktureringen med straffavgifter.

   CSN är också irriterande snabba!

   Radera
 14. Minns ni hur det var när trängselskatten först infördes i Stockholm? Då skulle man gå till pressbyrån och kolla om man hade någon skatt att betala. Inte tal om någon avi där. Dessutom registrerades finska nummerplåtar som svenska. Happy joy.

  SvaraRadera
 15. Tragisk utveckling som pågår.

  SvaraRadera
 16. Ytterligare en glad överraskning: Åkte över Sundsvallsbron i somras, kostade 9 kr. Eftersom jag har autogiro kopplat till trängselavgiften missade jag att inbetalningsavin gällde infrastrukturskatt och inte trängselavgift. Kuvert mm ser väldigt lika ut. Nåja, bara 300 kr i påminnelseavgift. Det finns en kompetens hos Transportstyrelsen som är alldeles för avancerad för att vi bara ska behålla den hemma i Sverige. Den borde exporteras över hela världen. Den nya svenska serviceandan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fordonsägare som missar att betala broavgift på Sundsvallsbron tvingas att betala miljoner i förseningsavgifter i år.Första månaden kostade slarvet nästan 780 000 kronor.
   Samtidigt handlar det om stora pengar som Transportstyrelsen får in på obetalda broavgifter. Under första månaden i Sundsvall debiterades bilister på totalt 1 926 443 kronor för broavgifter. Beloppet för förseningsavgifter uppgår till totalt 779 400 kronor för samma period.
   Om trenden håller i sig i Sundsvall så landar siffrorna på drygt 8,5 miljoner kronor i förseningsavgifter första året. http://www.st.nu/medelpad/sundsvall/broslarvet-kostar-bilisterna-miljoner

   Radera
 17. Fick påminnelse-faktura på bilskatt idag, de påstår sig ha skickat tidigare, men jag har inte fått någon.
  Blev bara 100:- i avgift. Känns som en ny taktik..

  Hur många gånger får en TV-licens-jägare komma och fråga om man har TV?
  Tills man tröttnar på honom och betalar?

  SvaraRadera
 18. Med överklagande kommer du inte komma någonstans. Du kan däremot kontakta din bank, de kommer ersätta dig om autogirot krånglat.

  SvaraRadera
 19. Det här är ju en vedertagen modell för privata bolag, men känns rätt risigt när det sker i statlig regi. Jag vill minnas att en schablon för att skicka en avi är ca 150kr... så då borde belopp under det samlas till en faktura när beloppet överstigits... om man inte bara vill tjäna pengar på att någon missar betala 9kr...

  SvaraRadera
 20. "Det finns bara två saker man kan lita på här i livet: skatterna och döden. Tyvärr kommer de i fel ordning." - Benjamin Franklin

  SvaraRadera
 21. Det där motsvarar en effektiv ränta på 6,659,527,101,955,761,504,256.00% om man räknar på 21 dagars "låneperiod".
  Läsvärt: https://xn--smslnonline-08a.se/effektiv-ranta-pa-49-kvadriljarder-procent-okej-for-staten.php visar att transportstyrelsens påminnelseavgift på 500 kronor för en räkning på 15 kronor motsvarar en effektiv ränta på 49 kvadriljarder procent. Finns även intressanta hänvisningar till uträkningarna och de stämmer.

  SvaraRadera
 22. Jag med familj var och berikade med Göteborg ekonomiskt i somras. Övernattning på hotell, middag på restaurang och besök på Liseberg. Som jag förstod på Transportstyrelsen hemsida ska jag förvänta mig ett brev med hur mycket jag ska betala i trängselavgift, stämmer detta? Har nämligen hört att man ska själv se till att betala rätt summa.

  Men står så här på deras hemsida:
  "Transportstyrelsen skickar ut en avi till dig som fordonsägare i slutet av varje månad"

  Så bara och vänta?
  Jag körde en vanlig veckodag, men kommer inte ihåg exakt vid vilken tidpunkt. Verkar som det är olika avgifter vid olika tidpunkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan ju tydligen logga in på Transportstyrelsen med Bank id, smidigt. Det gjorde jag; japp fanns en skuld men inte förfallen. Fast jag har inte fått någon avi. Men betalt och klart. Tur du tog upp det på denna sidan :) Men kanske säkrast och ta Tivoli i Köpenhamn nästa gång :)

   Radera
 23. Enligt ICD-10 (något gammal men..) , så är dessa typiska drag för den paranoida personlighetsstörningen; -extrem känslighet för misslyckanden och avvikanden; -oförmåga att förlåta förolämpningar; -misstänksamhet och en tendens till misstolkningar; -grundlösa misstankar och ivrigt försvar av egna rättigheter; -ogrundad svartsjuka; -överdriven föreställning om sin egen betydelse och roll; -upptagenhet av "konspirationsförklaringar". Stämmer fyra av dessa in på dig får jag säga grattis, du behöver nämligen inte köpa "Den lille rättshaveristen" (det är ändå zionisterna som tillverkar den), för du har antagligen en PARANOID PERSONLIGHETSSTÖRNING! För stöd kan du vända dig till din lokala vänförening, tex någon av miljöpartiets lokaler. För mer info, gå in på vaken.se! Och du... glöm inte att DOM styr oss!

  SvaraRadera
 24. Äh, bara 47 kvadriljarder procent effektiv ränta ju. https://smslånonline.se/effektiv-ranta-pa-49-kvadriljarder-procent-okej-for-staten.php

  SvaraRadera