Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2015-08-26 07:02

Windows 10 avlyssnar allt du gör och laddar upp till Microsoft

Microsofts senaste version av sitt sk operativsystem Windows avlyssnar allt du gör och laddar upp till Microsofts servrar. Det inkluderar vartenda tangentbordstryck och allt som sägs in i en påslagen mikrofon.

"All text typed on the keyboard is stored in temporary files, and sent (once per 30 mins) to:
oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
pre.footprintpredict.com
reports.wes.df.telemetry.microsoft.com"
Det innebär att allt du skriver på tangentbordet laddas upp, inklusive lösenord, kreditkortsnummer, innehåll i krypterade mail, upphovsrättsskyddat material som innehåller i den roman du skriver på, sjukjournaler, polisutredningar, försvarshemligheter, det du skriver i en chatt med din respektive osv.
Det räcker inte att Internetförbindelsen
är nere, då Microsoft alltså lagrar allt
du skriver på tangentbordet och laddar upp senare.

Alla telefonnummer som skrivs in laddas upp till separata servrar och vid sökningar på datorn laddas alla indexerade filnamn upp till Microsoft.

Även om man har avvaktiverat röststyrningen så laddas omedelbart allting som sägs in i en aktiverad mikrofon upp till ett antal servrar. Om datorn varit inaktiv i 15 minuter börjar stora mängder data laddas upp till servrar. Det spekuleras i att det kan vara mikrofonen som spelar in.

Dessutom är IP-nummer till de servrar som Microsoft använder vid uppladdningarna hårdkodade i operativsystemet och går alltså inte att blocka via HOSTS eller DNS. Om man istället spärrar sajterna i brandväggen ger Windows 10 hela tiden felmeddelanden.

En annan konsekvens, som inte nämns i artikeln, är att den som använder sk "mobilt bredband" kommer få se den månatliga överföringskapaciteten kontinuerligt ätas upp av att Microsoft spionerar på dig och laddar upp stora mängder data.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

70 kommentarer:

 1. Nu förstår jag bättre varför ett popup-fönster med jämna mellanrum börjat dyka upp med info om en gratisversion av Windows 10.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glad att jag bara provade installera på en dator jag inte använder för att se hur det kändes, och att det inte gick att göra de nödvändiga inställningarna som jag vill göra och att win10 då hamnade i soporna istället.

   Radera
 2. NSAtc.com ... Tror uppgradering får vänta

  SvaraRadera
  Svar
  1. ägs av MarkMonitor ett antipiratorganisation

   Radera
 3. Om Windows 10 blir tillräckligt populärt kommer Microsoft snart ha en om inte lika stor, så i alla fall bredare informationsbank än Google (då de inte bara snappar upp sökord utan allt du gör på datorn och betydligt lättare kan koppla informationen till en verklig person). Man kan ju undra hur de motiverar det?

  SvaraRadera
 4. Men om du inte har något att dölja.... just kidding

  Det finns bättre alternativ:

  http://www.ubuntu.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ser hustru acceptans faktorn ut på Ubuntu nu för tiden?

   Radera
  2. Jag tycker att sätta sig på tvären faktorn har minskat. Visst vart det lite protester, men det blir det ju alltid vid förändringar.

   Radera
  3. Välj en annan distrubition än Ubuntu, innnan nya Unity 8 kommer så trackars alla dina sökningar.
   http://arstechnica.com/information-technology/2012/12/richard-stallman-calls-ubuntu-spyware-because-it-tracks-searches/

   Radera
  4. www.linuxmint.com har garanterat högre WAF.

   Radera
  5. Provade Linux Mint på en av mina datorer, blev så nöjd att jag nu kört in det på flera. Kan välja att boota upp med Linux eller Windows.

   Radera
  6. Linux Mint med Cinnamon desktop är så snyggt och användarvänligt som något kan bli.

   Radera
  7. Okej jag skall testa mint.
   Relativt sedan Windows 8 kom har WAF faktorn stigit till linux fördel.

   Radera
  8. Brukar det inte vara hustrun som tjatar om Ubuntu?
   Har också hört att snart är kvinnorna i majoritet blande dem som bidrar till linux.

   Radera
  9. Tycks vara ett trendskifte på gång inom open source. Kvinnorna har tagit över utveckling och underhåll av de centrala och tunga bitarna, medan männen tvingas dokumentera, testa och flytta pixlar. Transorna ligger i mellanskiktet. Man kan även se detta på konferenserna. Äntligen!

   Radera
  10. Jag har provat installera Linux några gånger men aldrig blivit vän med det, ingen lust att lära mig leva i en uppochnervänd värld liksom, så vilken version liknar ett Windows mest?

   Eller för all del ett Android funkar ju också om det finns till min PC

   Radera
  11. Enda problemet jag har haft med WAF-faktorn är att jag lyckats trasha installationen på laptopen och därför i te har tillgång till en fungerande dator. Innan dess har det inte nämnts att det var ett annat OS.

   Idag kan man göra det mesta på linux, lika användarvänligt.

   Radera
  12. Kör win 8.1 och Mint (Cinnamon) i dual boot. Lite struligare att få det att funka med EFI-baserde moderkort, men funkra..

   Radera
 5. Tur att man fegade ur och väntade på uppdateringen. Dags att bita ihop och installera Ubuntu. Försökte i helgen men kunde inte lägga till USB att boota från. Nytt försök i helgen kanske. Tror appar och mjukvara som ber om att samla in onödig information kommer få problem i framtiden. Efter datorn skall jag rota min samsunglur så jag kan kontrollera den bättre. Börjar tröttna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid boot så trycker man på esc så att man kommer in i bios och där väljer man boot from device, usb så bootar den upp Ubuntu. Fast det kanske inte är det som är problemet. Har installerat Ubuntu både på sticka och extern disk och själva installationen är typ en knapptryckning sen sköter den resten själv. Så jag förstår inte riktigt vad som kan gå fel.

   Radera
 6. Typisk knee jerk reaction när det gäller Microsoft.

  Vid installation så blir Windows 10 med några enkla knapptryck en tiondel så pratsam som t ex en Android-lur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fundera också på varför det för inte så länge sedan var omöjligt att skapa ett konto i App Storen för Apple-produkter utan ett kreditkort (nu är det bara undangömt).

   Samma sak med Google Play.

   Varför krävs sånt om man bara ska ladda hem gratisappar?

   Radera
  2. I Google Play så finns en diskret "hoppa över" - knapp och man kommer förbi registrering av kredituppgifter.

   Radera
 7. Hur påverkar detta företag och myndigheter?
  Och hur går det om man fortsätter att använda Windows 7?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart kan inga myndigheter eller företag mer avancerade än konditorier i världen använda Windows 10. Tänk dig själv, nu kommer kriminella enkelt att kunna kapa allas lösenord. Microsoft försökte utveckla operativsystem i 25 år innan de äntligen lyckades med Windows 7. Men det var tydligen bara en engångstur.

   Radera
  2. Men för i h***e. Läs på lite Kapitalist och sluta gissa/ljug. Företag använder Enterprise-versionen där det går att ställa in ställa in exakt vad Windows 10 får skicka/inte skicka . Anledningen är att företag har finns en central brandvägg som ofta inte tycker om att det går en massa konstig trafik på olika portar.

   Radera
  3. Kapitalist: så det är ingen fara för ett konditori som får bankkontakterna hijackade? Lite svinn får man kanske räkna med som konditor - är det så du tänker?

   Radera
 8. Läste det på typ första träffen på googling (får man den träffen på Bing?) men där var det några enkla knapptryckningar så stängde man av all avlyssning. Men man har väl accepterat hela principen i och med installationen och tanken sägs väl vara att man ska ha en backup på allt och tillgängligt från valfri dator så att säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sjystaste skulle väl vara om avlyssning var en opt-in funktion. Så att man istället fick söka fram på Bing vilken knapp man behöver trycka på om man vill bli avlyssnad.

   Radera
  2. Vore fint.

   https://twitter.com/GabeAul/status/622081865944576001

   http://www.windows10update.com/2015/07/windows-10-rtm-build-10240-still-collects-data-from-pcs/

   Syftet verkar vara att MS stänger av avlyssningen snart. Eller inte...

   Radera
  3. Det är ju väldigt trovärdigt: "Vi har placerat en handgranat i din dator, men vi looovar att inte spränga den."

   Radera
 9. Hur långt tid tar det innan MS släpper en "update" till windows 7 som gör samma sak?...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppdatera aldrig ditt operativsystem!

   Radera
 10. Som sagt, i grundinställningen är detta tyvärr påslaget men kan enkelt slås av.
  Ni som bara är upprörda över MS, ta reda på hur det är i Android/iOS sedan länge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk är väl upprörda just för att samma livegenhetsskit som alltid funnits på smartfåns nu även kommer till skrivbordet.

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. http://www.linuxmint.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, håller med dig.
   Jag har stoppat in Mint Linux på min stationära. Det som inte funkar är att spela blu ray filmer och "printa" på min 3år gamla skrivare

   Radera
  2. Blu-Ray borde du kunna lösa med VLC.
   Och jag har för mig att det ska finnas något generellt HP program som fixar "gamla" skrivare.

   Radera
  3. Min antika skrivare och ljudkort funkar klockrent från Ubuntu, medan skrivaren bara fungerar från vissa program (som inte kommer från MS) i Windows, och ljudet försvann helt efter en "viktig" uppdatering av windows. Windows är skit. Enda anledningen att använda windows är förmodligen om man är hardcore FPS-spelare.

   Radera
  4. Hjälper kanske inte för skrivare man redan har men har man Linux och ska köpa ny skrivare så kan man kolla in listan på vad som ska fungera.
   http://www.openprinting.org/printers/
   De klassar dem från Perfectly, Mostly, Partially och Paperweight.

   Radera
 13. Artikelförfattaren skriver ju själv att det är foliehattsvarning på källan till alla påståenden. Varför föra vidare denna typ av information innan den verifierats av en trovärdig källa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggen lever väl på klick? Till hans försvar så kanske en eller annan får upp ögonen för att de kanske vill stänga av vissa features i Windows 10.

   Radera
 14. Som många redan påpekat så går det lätt att stänga av redan under konfigureringsfasen, annars även efteråt. Då är både google och apple 7 svåra år värre. Där har man ofta inga möjligheter att stänga av och fortsätta använda tjänsten.

  SvaraRadera
 15. Av denna anledning har det föreslagits att Windows 10 ska förbjudas i Ryssland. http://www.theregister.co.uk/2015/08/24/win_russia_privacy_controversy/

  SvaraRadera
 16. Det är sådant här som får en och förlora förtroendet för ett företag.. hur de kan alls tro att sådant är ok för användare.

  Finns ingen anledning för microsoft o samla in någon information alls.. Annat än om de är evilcorp.. vilket de iof är.. men ändå..

  Kommer dock köra med win10 ett tag till, har slagit av allt jag kunnat, men iomed att man är en gamer så kommer jag inte undan att köra någon form av windows..

  SvaraRadera
 17. Alla som hört eller läst om Moxie Marlinspikes wildcard SSL-cert förstår att detta innebär att alla hackers har julafton.

  SvaraRadera
 18. Förr gick väl att stänga av telemetrin?

  Är man konspirativ av sig kan man nu förstå varför win 7 inte säljs längre och varför win 8 var en snabbt ihopkokad skitprodukt som bara konstruerats för meningslösa skitappar som t.ex ingår(Windows Store). Och nu får man NSA-10 gratis istället.

  Är inte Win 10 förberedd för att kunna lämna ut data via wifi utan att datorn är igång?

  SvaraRadera
 19. Håller på att gå över till Mac. Min antika Vistaburk används väldigt sällan nu, och när den dör blir det inget mer windows för min del. Inte bara för det där med avlyssning utan för att windows är en bloat som är gjord för alla möjliga användningsområden, och blir därmed en äckligt fet kompromiss vilket visar sig som en otrolig användarovänlighet och veritabel resursslukare. Kort sagt ett stort frustrerande irritationsmoment, speciellt när man har något annat att jämföra med. Det få bli Mac och Ubuntu i fortsättningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och om man absolut måste ha windows för något speciellt bör man betrakta det som ett virus och köra den i en sandlåda, typ vitrual box eller så så att den inte infekterar hela datorn.

   Radera
  2. Parallells desktop fungerar alldeles utmärkt.

   Radera
  3. Mac eller Ubuntu är inget alternativ om målet är att inte bli övervakad.

   Radera
  4. Om du menar att "Internet" övervakar en vilken apparat man än använder så... ja :)

   Radera
 20. Varning för WINDOWS 10!! Jag var dum nog att installera WIN10 fran WIN7. Vilket nerköp. Nätverkskortet slutade fungera - var mycket besvärligt att fixa en driver som fungerade. Sen var mitt grafikkort instabilt (gtx660) med WIN10-krashade med jämna mellanrum. Det var dessutom segt att switcha fran ett spel till desktopen - flera sekunder - vet ej varför. Lyckligtvis var det möjligt att downgrade tillbaka till WIN7 - det bästa operativsystem som finns! :-)

  SvaraRadera
 21. Blir windows i nästa speldator också, men jag ska se till att skaffa en liuxburk för skriv och surf.

  Vore kanske ide för blizzard och någon mer stor speldrake att slå sig ihop om en linuxdistro för speländamål?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju typ redan, det heter Steam OS :)

   Radera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 23. Frågan är dock om Apple är speciellt mycket bättre. Är det någon som vet hur mycket data OS X skickar i bakgrunden?

  SvaraRadera
 24. Det kunde man ju räkna ut med lilltån när de har börjat Windows gratis

  SvaraRadera
 25. Finns det någon källa på dessa påståenden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen som har högre klass än de bloggägaren vanligtvis avfärdar som konspirationsnötter.

   Radera
  2. Finns en så kallad länk i inlägget ovan. Man klickar på länken så kommer man till källan.

   Radera
  3. Och där refererar man till "Some Czech guy".
   Sen säger ja inte att informationen är felaktig, jag gillar ju konspirationer.

   Radera
 26. Lite källkritik. Windows 10 skickar data till olika tjänster, vilket står i användaravtalet. Att så mycket data som står i blogginlägget skulle skickas så ofta som det gör är jag extremt tveksam till. Per 16 augusti hade 75 miljoner datorer redan Windows 10 som OS. Källa -> http://fortune.com/2015/08/26/windows-10-installs/.

  Jag är inte så bra på att räkna i serverhaller och bandbredd men om 75 miljoner datorer skickar upp till flera GB data per dator samtidigt till Microsofts servrar skulle de behöva otroliga serverhallar och det skulle kosta otroligt mycket att hålla igång det. Min åsikt/slutsats är att jag är väldigt tveksam till att omfattningen enligt artikeln stämmer. Med det sagt, jag tejpar alltid för kameror på datorn osv osv.

  SvaraRadera
 27. Blocka MS via HOSTS

  # [Block MS]
  127.0.0.1 dns.msftncsi.com
  127.0.0.1 ipv6.msftncsi.com
  127.0.0.1 win10.ipv6.microsoft.com
  127.0.0.1 ipv6.msftncsi.com.edgesuite.net
  127.0.0.1 a978.i6g1.akamai.net
  127.0.0.1 win10.ipv6.microsoft.com.nsatc.net
  127.0.0.1 en-us.appex-rf.msn.com
  127.0.0.1 v10.vortex-win.data.microsoft.com
  127.0.0.1 client.wns.windows.com
  127.0.0.1 wildcard.appex-rf.msn.com.edgesuite.net
  127.0.0.1 v10.vortex-win.data.metron.life.com.nsatc.net
  127.0.0.1 wns.notify.windows.com.akadns.net
  127.0.0.1 americas2.notify.windows.com.akadns.net
  127.0.0.1 travel.tile.appex.bing.com
  127.0.0.1 any.edge.bing.com
  127.0.0.1 fe3.delivery.mp.microsoft.com
  127.0.0.1 fe3.delivery.dsp.mp.microsoft.com.nsatc.net
  127.0.0.1 ssw.live.com
  127.0.0.1 ssw.live.com.nsatc.net
  127.0.0.1 login.live.com.nsatc.net
  127.0.0.1 directory.services.live.com
  127.0.0.1 directory.services.live.com.akadns.net
  127.0.0.1 bl3302.storage.live.com
  127.0.0.1 skyapi.live.net
  127.0.0.1 bl3302geo.storage.dkyprod.akadns.net
  127.0.0.1 skyapi.skyprod.akadns.net
  127.0.0.1 skydrive.wns.windows.com
  127.0.0.1 register.mesh.com
  127.0.0.1 BN1WNS2011508.wns.windows.com
  127.0.0.1 settings-win.data.microsoft.com
  127.0.0.1 settings.data.glbdns2.microsoft.com
  127.0.0.1 OneSettings-bn2.metron.live.com.nsatc.net
  127.0.0.1 watson.telemetry.microsoft.com
  127.0.0.1 watson.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
  # [End Block MS]

  Tips: Redirect till 0.0.0.0 är bättre (snabbare) än till 127.0.0.1

  Dock så går följande inte att blocka via HOSTS:

  www.msdn.com
  msdn.com
  www.msn.com
  msn.com
  go.microsoft.com
  msdn.microsoft.com
  office.microsoft.com
  microsoftupdate.microsoft.com
  wustats.microsoft.com
  support.microsoft.com
  www.microsoft.com
  microsoft.com
  update.microsoft.com
  download.microsoft.com
  microsoftupdate.com
  windowsupdate.com
  windowsupdate.microsoft.com

  För att dessa är hårdkodade i DLL:
  %WINDIR%\system32\dnsapi.dll

  SvaraRadera
 28. Det finns mycket som tyder på att detta är propaganda. Lite källkritik vore på sin plats. Rent tekniskt är det osannolikt. Jag spelar in flera gb ljud)(musiker) och det skulle inte fungera. Dessutom har jag kontrollerat loggar. Arbetar med it-säk Hittat: 'The source article isn't very trustworthy. The website is quite obviously an "alternative news" (read: "we post edgy bullshit to stroke our insane ideologies and to get lots of clicks") website, and an anonymous one on top of that.

  A quick look through the website using Google Translate should be enough to alert more perceptive readers to this fact, considering the quality of their other articles. For more evidence, you can check their Czech Wikipedia page: https://cs.wikipedia.org/wiki/Aeronet.cz although again you'll have to use Google translate for this.

  Since they seem to like pro-Russian propaganda, I suppose their motivation for posting this particular article is that Microsoft is an US company and everything from the US is evil.

  I'm not saying there are no privacy or security issues with Windows 10 telemetry, but you should take this article with a grain of salt. Or perhaps more like a pound.'

  Därmed inte sagt att ms samlar en del info. Mycket av det kan stängas av: http://www.slate.com/articles/technology/bitwise/2015/08/windows_10_privacy_problems_here_s_how_bad_they_are_and_how_to_plug_them.html

  SvaraRadera
 29. cornucopia.cornubot.se säger:

  "Denna webplats använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Data från ditt bruk av webplatsen kan samlas in, lagras och delas på webplatsen och delas med Google. Om du inte accepterar detta stäng fönstret, gå till en annan webplats och återvänd aldrig hit igen. Läs mer"

  *låter inte dörren träffa mig på väg ut* :-)

  SvaraRadera
 30. Under inställningar och sekretess i Windows 10ś kontrollpanel går detta att stänga av. Det står i klartext att de spelar in vad du skriver på tangentbordet. Om det sedan verkligen gör det låter jag vara osagt men det finns ganska mycket att stänga av. Får lägga in en wireshark och se vad den spottar ut för något. Sedan är ju editering av hosts filen riktigt bra idé.

  SvaraRadera
 31. Detta om WINDOWS 10 ÄR PRECIS LIKA OTREVLIGT ATT ENS FÖRESTÄLLA SIG SOM ATT LÄSA OM ALLT MER SOFISTIKERADE TEKNIKER ATT STATEN I LÖNNDOM SPIONERAR
  PÅ MEDBORGARNA. ANVÄND LINUX SÅ KAN DU
  SJÄLV BYGGS DITT SYSTEM OCH TRYGGA DIN
  SÄKERHET SÅ GOTT OCH BRA SOM MÖJLIGT!
  DET DU I N T E VILL ATT NÅGON ANNAN SKALL FÅ VETSKAP OM ELLER HÖRA! LÄGG DET A L D R I G PÅ DATA OCH INTE HELLER PÅ PAPPER! HÅLL DET BARA I
  D I T T HUVUD!

  SvaraRadera
 32. Detta om WINDOWS 10 ÄR PRECIS LIKA OTREVLIGT ATT ENS FÖRESTÄLLA SIG SOM ATT LÄSA OM ALLT MER SOFISTIKERADE TEKNIKER ATT STATEN I LÖNNDOM SPIONERAR
  PÅ MEDBORGARNA. ANVÄND LINUX SÅ KAN DU
  SJÄLV BYGGS DITT SYSTEM OCH TRYGGA DIN
  SÄKERHET SÅ GOTT OCH BRA SOM MÖJLIGT!
  DET DU I N T E VILL ATT NÅGON ANNAN SKALL FÅ VETSKAP OM ELLER HÖRA! LÄGG DET A L D R I G PÅ DATA OCH INTE HELLER PÅ PAPPER! HÅLL DET BARA I
  D I T T HUVUD!

  SvaraRadera