Cornucopia?

2015-08-23 13:06

VRR samlar in 155 000:- på 29 timmar

Det svenska civilsamhället visar återigen sin styrka genom att VRR - Veteranstöd Rapid Reaction - fredag till lördag samlade in 155 000:- SEK på 29 timmar åt en veteran som via en lång rad olyckliga händelser hamnat i en akut situation. Det visar också hur lätt det kan vara att gå från Svenssonlivets dröm till att stå inför att kastas ut på gatan och med det få barnen tagna av socialen och hur sköra trådar våra offentliga sociala skyddsnät är byggda av. Ödet är ingalunda ovanligt och inte begränsat till försvarets veteraner, som åtminstone har ett frivilligt civilsamhälle med extra skyddsnät.

Fallet med VRR 120 handlar om hur en man med sambo, barn, jobb och fin (och dyr) lägenhet med tillhörande skulder på kort tid kan förlora allt. Nära och oväntat dödsfall i familjen med medföljande påverkan på välmåendet, sambon lämnar mannen ensam med barnen för en ny kärlek hon vänstrat med och låter VRR 120 sitta kvar med lägenheten och de alldeles för stora lånen. Det tar alldeles för lång tid att få lägenheten såld och VRR 120 bränner ut sig på att jobba övertid för att ha råd med bostaden till den säljs, med sjukskrivningar och ännu lägre inkomster som följd. Till slut blir han av med jobbet och a-kassan vägrar betala ut ersättning.
Fina lägenheter, som inte har något
med VRR 120 att göra.

Till slut blir lägenheten såld, men skulderna och frånvaron av inkomst gör att han inte ens kan betala hyran eller elräkningarna. 

Slutligen vänder han sig desperat till VRR och blottlägger hela sin ekonomiska situation. VRR går omedelbart in och använder sina beredskapsreserver för att betala hyran och elräkningarna, så mannen och barnen inte vräks och strömmen inte bryts. 

Men de totala skulderna är på 155 000:- SEK, en summa som VRR lyckas få ihop i sitt kontaktnät på 29 timmar. 

VRR har här hanterat allt direkt mot inkasso och kronofogden, utan mellanhänder, för trovärdighetens skull.

VRR 120:s problem är förstås inte över, men de ekonomiska är för stunden lösta och kanske kan han och de två barnen få en viss ro och börja bygga upp ett drägligt liv igen.

Kom ihåg att oavsett vem du är så kan det ekonomiska fallet gå fort och slå obönhörligt. Separationer, bostadsskulder, sjukskrivningar och arbetslöshet är inte ovanligt. Och sitter du kvar med en för stor bostad du inte kan sälja kan du glömma hjälp från kommunens socialkontor. Det ovanliga är räddningen.

Så ha lite respekt för samhällets olycksbarn - det kan gå fort, kanske månader eller något år från toppen till botten. Skulder är väldigt ofta problemet, och med betalningsanmärkningar är idag stora delar av samhället stängt, inklusive möjligheten att få en ny, billigare och mindre bostad. 

Så kom ihåg att du måste kunna hantera ditt hushålls skuldsättning även vid kombinationer av separation, dödsfall, sjukskrivning och arbetslöshet. Ta inte dubbla och fulla inkomster för givet.

Risken är också att när den svenska ekonomiska smällen och kraschen i den svenska bostadsbubblan kommer, så blir ovanstående inte ett ovanligt öde att drabbas av, då t ex arbetslöshet kommer följa i kraschens spår och ekonomisk stress även kan leda till sjukskrivningar eller spruckna förhållanden. Men helt utan skyddsnät för de flesta.

Ni hittar VRR på deras hemsida och framför allt på Facebook-gruppen eller officiella sidan med mindre aktivitet. VRR 120 den etthundratjugonde personen man hjälper i år, dvs nästan fyra personer i veckan. Du kan bidra direkt och riktat till specifika fall, eller genom en generell inbetalning skjuta till pengar till föreningens akuta ekonomiska krisreserv, som kom till bruk ovan. Föreningen är ideell och funktionärerna tar inte ut någon ersättning för sitt arbete.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

20 kommentarer:

 1. Från att aldrig ha hört talas om VRR så läste jag inlägget på FB och sen kändes det väldigt lätt att Swisha iväg en hundring. Mycket bra initiativ! Och faktiskt kan Swish bli en liten revolution för välgörenhet i Sverige. Det är ju så lätt och omedelbart

  SvaraRadera
 2. Det finns många fall, inte lika sympati-framkallande som veteraner, där systemet upplevs som starkt orättfärdigt. Personer med ett track-record som netto-betalare till välfärden med både sju-och åtta-siffriga belopp genom åren som lämnas helt i sticket och faller handlöst genom skyddsnäten när olyckliga händelser gör att tillvaron rämnar. Helt utelämnade till överhetens godtycke. Socialismen i ett nötskal. Bestulna på sina möjligheter att göra något åt sin situation och hjälpa sig själva för att någon annan behöver hjälpen "bättre". Grattis Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet flera sådana fall, men det finns en gräns för när och vad man ska skriva om då det handlar om personlig integritet. Finns även kända, eller åtminstone "kända" personer med liknande öden. I fallet VRR120 så har man gått ut med det anonymiserat och det går därmed att uppmärksamma som exempel.

   Radera
 3. Sabaton här med!
  http://www.vrr.nu/vrr-vill-tacka/

  Kanske gaget från Krim gick till en svensk veteran?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, saker är inte svart-vita.

   Radera
 4. Detalj. Det är 120e fallet, i år. Numreringen är årsvis.

  SvaraRadera
 5. Känns lika lätt varje gång swisha iväg en liten slant vid deras insamlingar. Många bäckar små blir en stor å...i detta fallet en grymt stor flod....

  SvaraRadera
 6. Skulle aldrig ge ett öre till en organisation som VRR. Det finns många mer ömkande fall än f.d legoknektar som överbelånat sig eller "veteraner" som måste dra ner på ätandet av proteinpulver. I äldre tider skulle socialtjänsten fixat en hyreslägenhet åt den här killen och hans barn men det etablissemang som han krigade för har sett till att avskaffa sådant om man råkar vara svensk. Vår veteran fattar ingenting för han har aldrig tänkt en enda orginell tanke i hela sitt liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är vad du heter.

   Radera
  2. Jasså. Det ska man höra från en som kallar sig för (h)jon.

   Radera
 7. Tack för tipset! Swishade en femhundring

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle du ge en femhundring till en svensk psyksjuk hemlös? Det tror jag inte.

   Radera
 8. Blir inte förvånad att kvinnan lämnar sambon och barnen så fort det blir lite kris i familjen. Typiskt kvinnor.

  SvaraRadera
 9. Det märkliga i det kommunala och statliga "kontotänket" är att det finns ingen möjlighet för "samhället" att hjälpa till med dessa 155000 kr, men de kan utan att blinka, placera barnen i ett boende som kostar mer än den summan på en månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer att tänka på Groucho Marx gamla citat - där i synnerhet de sista två fjärdedelarna beskriver exakt det du beskriver Nicklas; "politics is the art of looking for trouble, finding it everywhere, diagnosing it incorrectly and applying the wrong remedies."

   Radera
  2. Niklas, Saken är inte så enkel som det ser ut i det enskilda fallet. Fundera vilka incitament du skapar om samhället börjar betala av folks skulder så lättvindigt.

   Radera
 10. Detta är anledningen till att jag är skeptisk mot statliga skyddsnät, dom finns där ända till dagen du behöver dom !
  Frivilligorganiosationer kan se till människan medans myndigheter bara ser till regler !

  SvaraRadera