Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2015-08-17 12:01

Våldsdebatten: Vilka är offren för våldet?

I våldsdebatten diskuteras det volymer och vissa grupperingar vill väldigt gärna peka ut grupper i samhället som gärningsmän. Men ingen verkar tala om offren och vilka dessa är enligt statistiken.

Återigen baserar sig datat i detta inlägg på BRÅ:s och SCB:s trygghetsenkät, med 12 000 respondenter och handlar om tidsintervallet 2012 - 2013.

Sammanfattningsvis är offren för våld unga män, och som konsekvens av detta lägre utbildade och studenter. Grovt vårdkrävande våld verkar oftare drabba personer med utländsk bakgrund. Bästa sättet att undvika att bli utsatt för våld är att bli äldre, och gärna bilda familj då sammanboende är mindre utsatta för våld än singlar.

Yngre, speciellt män, men även kvinnor, uppvisar som bekant riskbeteenden, i mycket drivet av reptilhjärnans jakt på fortplantning. Yngre har också sämre ekonomi och kan därmed inte ägna sig åt sk white flight i samma utsträckning, dvs kan inte i samma utsträckning välja var de ska bosätta sig.

I takt med att man blir äldre minskar risken att utsättas för våld. Inte bara har hormonerna lugnat ner sig, men allt färre är ensamstående och minskar därmed sitt riskbeteende. Därtill får allt fler med åldern bättre utbildning och bättre jobb, med högre inkomster och bättre möjligheter till white flight.

Jag anser (=åsikt) att utbildning, socioekonomiskt status och hushållstyp i själva verket är kopplat till ålder, som är den primära riskfaktorn för att utsättas för våld. Dessa relaterade grafer följer nedan.
Utsatthet för våld 2012 - 2013 utifrån ålder och kön. Siffrorna avser procent.
Som vi ser här är män mer utsatta för våld än kvinnor fram till 34-årsåldern. Därefter löper kvinnor större risk att utsättas för våld. Gissningsvis i mycket av sina (ex)män.
Utsatthet för våld 2012 - 2013 beroende på utbildningsnivå.
Ju högre utbildning, desto lägre utsatthet för våld. För att nå en eftergymnasial utbildning behöver man förstås vara äldre, så detta följer egentligen ålderskurvan ovan.
Utsatthet för våld 2012 - 2013 utifrån socioekonomiskt status

Studerande är alltså mest våldsutsatta, följt av arbetare. Studenter och arbetare ligger över medel, medan tjänstemän, lantbrukare och företagare ligger under medel. Minst utsatta är förstås de allra högst avlönade, dvs högre tjänstemän. Detta anser jag också är kopplat till ålder, även om man förstås kan vara tjänsteman och ung samtidigt. Men tjänstemän har generellt högre lön, och kan därmed effektivare ägna sig åt white flight och kanske kan använda sin socioekonomiska status för att hitta parningspartners istället för att spänna sina muskler på krogen?

Har själv blivit utsatt för våld en gång, när jag var 22 år och student, specifikt en gång på Kåren på Chalmers, där två vältränade modiga, blonda, blåögda män tyckte jag "ser ut som en tönt" och gav sig på mig oprovocerat. Vilket alltså är en anekdot som matchar största riskgruppen i ålder, kön, socioekonomiskt status och utbildningsnivå.

Saker som också kan vara relaterat till ålder är hushållstypen.
Utsatthet för våld 2012 - 2013 utifrån hushållstyp.
Här ser man att utsatthet för våld ökar om man har barn, som kan vara en källa till konfliktsituationer inom och utanför hushållet. Ensamstående med barn löper allra störst risk för att utsättas för våld, där min gissning är att det ofta handlar om expartners, oftast exmän som gärningsmän. Minst risk för att utsättas för våld är det om man är sammanboende utan barn, medan risken ökar när det finns barn i bilden. Det kan dock bero på att risken för att utsättas för våld ökar ju längre ett förhållande pågår, och har man barn har ofta förhållandet hållit på lite längre än innan man har barn.

Även om man dubblar siffrorna för sammanboende med eller utan barn, utifrån att det i ett förhållande bara skulle vara den ena parten som misshandlar den andra, så är risken lägre att bli utsatt för våld som sammanboende än som ensamstående.

Slutligen har vi svensk respektive utländsk bakgrund. Urvalet verkar lämnat en del att önska och skillnaderna är små. Man kan se att personer med utländsk bakgrund är något mindre utsatta för våld totalt, men mer utsatta för våld som kräver vård, dvs personer med utländsk bakgrund drabbas av grövre våld.
Utsatthet för våld 2013 för utländsk respektive svensk bakgrund.

Det finns dock en helt avgörande faktor för utsattheten för våld.

Grannlandet Östsverige (mest känt som Finland) har en flykting- och invandringspolitik, som hyllas som ett ideal i vissa kretsar. Men trots denna migrationspolitik var brott mot liv och hälsa ca 2.5x så högt i Finland som i Sverige. Förklaringen är enkel och den stavas alkoholkonsumtion vilket står att läsa om i en rapport som finns här. Här hittar ni även en gammal graf över hur alkoholkonsumtionen och våldet följs åt i Sverige.

Där syns tydligt att ökningen av våldet sedan 80-talet beror på ökad svensk alkoholkonsumtion och när den nu minskar är det inte heller så underligt att våldet minskat sedan 2008. Alkoholkonsumtionen och inte migrationspolitiken är drivande för våldet i samhället, vilket både visas av exemplet Finland såväl som utvecklingen från 1800-talets mitt och framåt. Ser fram emot att fokus ändras från migrationspolitik till alkoholpolitik, men då blir nog väljarna till specifika partier griniga.

Istället för att förespråka förändrad migrationspolitik bör alltså de som oroar sig över våldet i samhället förespråka en restriktivare och skärpt alkoholpolitik.

Och ja, ungdomar, män och den sk "arbetarklassen" super hårdare och är också de som oftare drabbas av våld.

Ska man peka ut någon grupp som ansvarig för våldet bör det vara de som dricker alkohol. Har du problem med att man pekar ut grupper, så är det ett val att dricka alkohol, och inget man ofrivilligt föds till, likt kön eller hudfärg. Är man alkoholberoende kan man välja att söka hjälp. Och att supa till på krogen eller hemmavid är absolut ett eget val.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Angående det ovan nämnda så är en faktor att ta med den att invandrarna har "trängt undan" de som förut kallades "värstingar" enligt mina egna observationer. Istället blir de dataspelare eller super hemma hos någon kompis och håller sig ganska lugna.

  Så om man skickar ut invandrarna ur Sverige så skulle många Svenskar få fylla rollen som "värsting" igen och statistiken skulle säkert se ungefär likadan ut som idag.

  Det positiva med invandringen (förstörda välfärdssystem, tilliten i samhället minskar osv...) överväger med råge det negativa som grovt våld, mord och våldtäkter samt den faktiska kostnaden av migrationen.

  Jag har fått stryk av invandrare en gång, och det var jag som började det hela (på fyllan som student) annars var de flesta konflikter med helt vanliga Svenskar på det glada 80/90 talet.

  Den stora skillnaden är väl att om Svenskar beter sig illa och leker gangsters så sätts det väldigt tydliga gränser ganska tidigt, medan ingen vågar ta i problematiken med invandrarna av rädsla för att bli kallad rasist.

  Vore intressant att se ett liknande inlägg om överfalls våldtäkter och hur det ser ut där, speciellt när det är 2 eller fler gärningsmän.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viktigaste tycker jag för att då fortsätta på din linje är ju att de "värstingar" som är födda i landet av svenskfödda föräldrar, är de som vi typ förtjänar att ta hand om och stå ut med, för de är ju trots allt en produkt av vårt eget samhälle. Skapar samhället dåligt fungerande individer så behöver samhället förändras.

   De andra "värstingarna" som blivit producerade i andra länder eller vuxit upp med dysfunktionella utlandsfödda föräldrar, är vi inte på något sätt skyldiga att ta hand om eller stå ut med, de är INTE vårt problem egentligen. Eller borde inte vara, om vi hade haft fungerande politiker! Om samhället släpper in dåligt fungerande individer så måste samhället förändras.

   Och om vi ska ta in människor från andra länder så ska det självklart vara någon slags kontroller på vem de faktiskt är, vad de gjort i sina hemländer, om de har några allvarliga smittsamma sjukdomar, osv,

   De första 18 åren efter ankomsten hit så borde man kunna skickas tillbaka om man är kriminell och straffet ger fängelse, direkt tillbaka till en fängelseplats i hemlandet, och om de utlandsfödda föräldrarna tappar kontrollen på sitt barn under 18 så att denna begår brott som ger fängelse på vuxenskalan, så borde de också skickas hem igen..

   Och alla som befinner sig inom landets gränser, svenskar som utlänningar, skulle funnits i en DNA databas
   Svenska pass skulle självklart inte gått att tappa bort hur många gånger som helst och skulle såklart varit kopplade till innehavarens DNA, som då lätt skulle kunna kontrolleras vid minsta misstanke om fel ID.

   Och nu blev det nog så mycket att inlägget raderas pga HMF kanske, eller nåt annat?

   Men det kvittar det var skönt att skriva av sig, tack! :)

   Radera
  2. Jo det är klart att i ett utopiskt samhälle så skulle man slippa liknande drägg från socialgrupp 3, men nu går det inte och då tycker jag faktiskt det är bra den självreglerande effekten invandrarna har på Svenskar som inte sköter sig. Motivationen att lyckas blir amplifierad och jag tycker detta är väldigt bra.

   Nu har vi fortfarande otroligt generösa bidragssystem som möjliggör ett dåligt leverne utan allt för hårda konsekvenser, om det nu en vacker dag blir så att man måste skära i bidrag och folk måste klara sig själva kommer du se att jag har rätt.

   Radera
  3. Att rättsystemet inte dömer infödda, alltså kulturfränder, lika som utlänningar är uppenbart.
   Utlänningar hanteras annorlunda.
   Men detta gäller över hela linjen, från demonstranter till djurskyddsfrågor och barnmisshandel...
   Det är kanske inte vad vi tror, men tyvärr funkar det så...
   Utom i fallet Assange...
   Som kanske har andra bevekelsegrunder.

   Radera
  4. Angående överfallsvåldtäkter: det finns statistik från norska polisen.
   Se https://www.politi.no/vedlegg/lokale_vedlegg/oslo/Vedlegg_103.pdf

   Mycket intressant läsning!

   Radera
 2. Man kan också analysera var och när våldet sker. Om man är en ung student kan man nog eliminera ganska mycket av över-risken genom att inte befinns sig onykter vid t ex Möllevångstorget i Malmö lördag kl 02.00. Motsvarande platser finns så klart i varje stad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornu hade en gång en bild från Stockholm där ha ifrågasatte var alla mäniskor var. Bilden var tagen i början på Vasagatan utanför Sheraton. Om han hade gått ca 150 meter rakt fram och kl varit 02:00 så hade han kommit till en av Sveriges platser med störst chans till en smäll på nosen.

   McDonalds mitt emot centralstationen.

   Radera
  2. Ja, precis. Skånepolisen hävdade ju t o m att de via statistikhantering kunde förutse en de flesta sådana "Hotspots" härförleden.

   Radera
  3. Ja, där var det folk om jag minns rätt.

   Radera
 3. Och samtidigt pratar massmedia och politiker endast om våldet mot kvinnor när det behagar prata om våldet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kan delvis hålla med där. Det finns väl flera skäl till det men både våldet och självmorden som drabbar unga män borde få mer utrymme i debatten.

   Radera
  2. För självmord är det ungefär 150% fler unga män än unga kvinnor. Men vilka pratas det om?

   Radera
  3. Jag värderar kvinnors rätt att slippa utsättas för våld, högre än mäns. Det är fullständigt oacceptabelt att misshandla människor som kan vara eller kan komma att bli gravida och föra mänskligheten vidare.

   I inledningen till 2001 A Space Odyssey beskriver Arthur C Clarke de tidiga människoaporna som harmlösa för att de saknar tänder och klor som rovdjuren de fruktar. Våra förfäder hade bara knutna nävar och kunde bara brottas rituellt utan mycket skadeeffekt. Numera har vi däremot artefakt som fungerar som tänder och klor. Den som vill kan bli ett rovdjur. Vilddjur, även dagens apor, är mycket mycket starkare än människor idag per enhet muskelmassa. Det kanske är hjärnan som suger musten ur oss.

   Radera
  4. Efter klimakteriet finns ingen sådan risk. Du tycker alltså det är mer OK att misshandla gamla kärringar än unga tjejer? Eller om nån kvinna råkat bli steril är det mer OK att sparka ner henne för trappan?

   Det var en högst märklig logik måste jag säga.

   Radera
  5. Angående självmord pratas det öht alldeles för lite om det jfrt med andra dödsorsaker helt oaktat könsgränser.

   Radera
  6. Självmord kommer av psykiska besvär, och det är ngt som de flesta inte har någon aning om hur de ska hantera (vare sig hos sig själva eller andra). Jag tycker själv att det är obehagligt och tungt med psykiskt belastade personer. Men det är ju så jäkla ynkligt av människor. Vi vågar inte ens tala om det i samhället. Men det hänger nog mycket ihop med en form av svaghetsförakt och behovet av berättelser (narrative) beskrivandes styrka på olika sätt, som är så vanligt.

   Radera
 4. En anledning att utöva våld är att det ger status. Bäst är då våld mot unga män. Det kan presenteras så här: Vi mötte några rasister/skinnheads/nazister/turkar/något annat/ men de åkte på stryk.

  Samma presentation blir inte möjlig pm man misshandlat en gammal tant. Det ger ingen status alls.

  SvaraRadera
 5. I första diagrammet, avses det procent per år eller procent i hela gruppen som någonsin utsatts för våldsbrott som kräver sjukvård? Om 2.2% av alla i åldern 16-24 år får så mycket stryk varje år att de behöver sjukvård, så är det mycket värre än vad t.o.m. jag trodde. Då har över 16% av den åldersgruppen råkat ut för det när de fyller 25, inklusive de som råkat illa ut mer än en gång. Vad är mörkertalet i kaosskolan? Polisanmälde du den misshandel du själv utsattes för, Cornu? Inleddes någon förundersökning?

  Jag tvivlar vidare på att kombinationsstatistiken brott och vård är tillförlitlig, om det inte finns etablerade rutiner för det som respekteras. När jag sökt vård har jag aldrig blivit tillfrågad huruvida jag tror att det är brott som ligger bakom eller inte.

  SvaraRadera
 6. Vad gäller finländare och alkohol, så finns det en genetisk predisposition i en stor del av den finska
  befolkningen (+50%) som gör dem mer aggressiva i samband med inmundigandet av alkohol.

  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1341100/The-violent-gene-Genetic-mutation-Finnish-men-makes-fight.html

  We are our genes.....
  /Statsmannen

  SvaraRadera
 7. Vilka våldsdåd var det Löfven tog upp?
  Mordet på Lisa Holm
  Morden i Uddevalla,
  Mordet i Upplands Väsby
  Granatattacker
  IS-rekrytering
  I samtliga fall där gärningsmän/misstänkta är gripna är de främlingar.
  Listan hade förstås kunnat göras mycket mycket längre och ändå hade etniska svenskar lyst med sin frånvaro som gärningsmän. Däremot som offer i bestialiska våldsdåd och våldtäkter är de etniska svenskarna oftare förekommande. Glöm inte Linköping där en kongoles slog ihäl en kvinna och ett barn med ett järnrör.
  Främlingar drabbas också av grovt våld och det är då oftast andra främlingar som är gärningsmän.
  Utan massinvandringen hade inte några av de uppräknade brotten med inblandade främlingar ägt rum. co.
  Cornu som verkar ha gått en kulturmarxistisk retorikkurs i Tel Aviv skyr ju inga medel i sin anstränging att få svenskarna att ovetande gå sin undergång till mötes. De etniska svenskarnas våldsbrottslighet är antagligen mycket låg med BRÅ och SCB gör allt för att man inte skall kunna sortera ut etniska svenskar - för vi finns ju inte enligt kulturmarxistisk retorik. Enlig Romson behöver en främling bara åka tunnelbana i Stockholm för att bli en svensk. Själv har jag åkt tunnelbana i flera kinesiska städer utan att bli kines men det är en annan historia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kulturmarxism i Tel Aviv?

   Radera
  2. Ja, det är ju judarna som ligger bakom alltihop du vet.

   Radera
  3. Håller helt med dig RB, utom just det där med Tel Aviv.
   För Judarna är väl ändå inte kulturmarxister?
   Och varför skulle de vilja vårt land illa?
   Sverige har ju programmerat sina ungdomar i årtionden att judarna är offer.

   Radera
 8. Hittade en extremt pedantisk bloggsida med sammanställd brottsstatistik från BRÅ (länk sist i inlägget). Trenden är konstant ökande. Särskilt grova brott. Brasklapp till Cornu: nä jag har inte tagit stickprover för att dubbelkolla data, men å andra sidan har jag inte heller verifierat dina påståenden Tror både du och Affe bemödar er om kvalitet.

  Men ett intressant problem föreligger: tolkningen av samma data divergerar och då kan man dra upp kastade handgranater i Malmö, som ger en bild som bättre stämmer överens med ständigt ökande brottslighet.

  Det mest intressanta är att jämföra med 1975 då Sverige bestod av arbetskraftsinvandring i liten skala och extremt etniskt homogen befolkning (Jag inkluderar då även knvivviftande östsvenskar i homogenitetsbegreppet... ;-)

  Länk till sammanställningen:
  https://affes.wordpress.com/2013/09/11/valdsbrott-i-svenska-kommuner-1975-2012/

  (Återgår nu till solandet i mitt extremt homogena svenska white flight bostadsområde.)

  SvaraRadera
 9. Skillnaden är att på 70-, 80- och 90-talet så bestod våldet i en knytnäve, en morakniv och möjligen en avsågad hagelbössa. Idag är det Glockar, Kalashnikovs och handgranater. Och spontana uthopp från balkonger.

  Svensken har blivit mer fantasifull efter 90-talet vad gäller våld. Men det beror kanske på att svensken har blivit
  mer kränkt än förr. Och mer mån om sin heder.

  /Statsmannen

  SvaraRadera
 10. Det förekom en hel del våld på 70-80-90-talen också. Även då hade folk bilden av att våldet blivit råare och att det "förr var knytnävar, men nu är det knivar och så sparkar man på folk som ligger".

  Jag drar mig också till minnes när Svartenbrandt 1979 sköt tre poliser i en polisbuss med AK4,

  Några axplock från den min placeringsort som polis bara under året 1988 - ett par,tre år innan jag placerades där som aspirant:

  http://www.gd.se/allmant/skotten-pa-lansstyrelsen

  http://www.gd.se/allmant/kpistmannen-nara-bli-mordare

  http://www.gd.se/gastrikland/gavle/nu-pa-tv-om-hur-maskeradligan-greps-i-gavle

  Den s k "Militärligan" som härjade i början av 90-talet sköt lite här och där, och är mig veterligen de enda som haft en Ksp 58 på taket vid sitt rån, samt skyddat sin reträttväg genom skogen med skarp Truppmina 12. De greps 1993.

  Det s k MC-kriget i början av 90-talet slutade med 11 mord och mängder av skadade. Bl a sköts ett pansarskott mot Hells Angels klubblokal.

  Själv gjorde jag andra delen på PHS 1994 och lyckades gå hem och lägga mig så att jag rumlade förbi Sturecompagniet strax före denna händelse (bodde några hundra meter därifrån): http://www.expressen.se/nyheter/dokument/natten-pa-stureplan-blev-en-mardrom/

  Eller varför inte våldsturnén och kidnappningen som slutade med gisslantagande i Hallsberg 1995: http://www.dn.se/arkiv/nyheter/manga-blev-gisslan-under-farden-kidnappningsdramat-borjade-i-goteborg-och

  ...så nog fanns det gott om exempel förr också. Skillnaden är väl att rättsväsendet någon gång under 90-talet började backa undan på olika sätt. Den som begick ett grovt brott på 70-80 och början av 90-talen åkte fast. Men det var medan övergrepp i rättssak fortfarande beivrades kraftfullt, allmänheten fortfarande hade förtroende, och "detektiven allmänheten" fortfarande vågade engagera sig istället för att på goda grunder och av ren självbevarelsedrift bete sig som de tre aporna; hör inget, ser inget, säger inget..

  SvaraRadera
 11. Hur skapas den statistiken? När det gäller brott, och dess utveckling, måste man ha robusta variabler. Döingar är bäst. Men när det gäller soc statistik över döda av våld måste man kompensera för läkarvetenskapens - och landstingsskattens- utveckling. Annars finns det ett lämpligt besparingsutrymme - nu när vi lever i den ökande trygghetens land.
  Även intressant att dessa resultat även innebär att vi kan lägga ner BRÅ, eftersom de samlar på värdelöst vetande som inte går att använda.

  SvaraRadera
 12. Hur ser våldskurvan ut om man jämför den med alkoholkonsumtionen?
  Har "våldet" gått ner lika mycket som alkoholkonsumtionen gjort? (Om den nu gjort det, mörkertalet måste vara enormt).

  SvaraRadera
 13. Hej Cornu. Det är rätt uppenbart att du står på etablissemangets sida vid det här laget; de flesta av dina läsare kanske inte har insett det än. Vem är offren för våldet?

  White on white, black on black, white on black, black on white. Om en person som inte är född i Sverige begår ett våldsbrott med minst ett offer så ska personen ifråga skickas ut ur landet per omgående. Om personen har "tappat" sina papper så ska möjligheten att hyra plats i annat land
  inte uteslutas för att avbelasta svenska skattebetalare.

  SvaraRadera