Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2015-08-15 11:07

Våldsdebatten: Tre enkla frågor till Tino Sanandaji

Tino Sanandaji har bemött varför han inte redovisar våldsutvecklingen från 2007 och framåt, men verkar ägna sig åt halmgubbeargumentation och hitta på att jag skrivit saker jag aldrig skrivit (vilket han iofs delar med upprörda kommentatorer ur den sk SD-svansen, så han är inte ensam). Så här följer tre enkla frågor till Tino Sandandaji.

1. Enligt SCB:s statistik utifrån BRÅ:s enkätundersökninger 2008 - 2013 har självrapporterad utsatthet för våld fallit under den perioden. Anser Tino Sanandaji att det stämmer att självrapporterad utsatthet för våld och hot har fallit under 2008 - 2013 och är 12 000 respondenter per studie tillräckligt för att en studie ska vara tillförlitlig?

2. Enligt Socialstyrelsens statistik över antal patienter vårdade för våld har antalet patienter utsatta för våld sjunkit under perioden 2007 - 2013. Anser Tino Sandandaji att det stämmer att antalet patienter vårdade för våld sjunkit under perioden 2007 - 2013?

3. Var har jag, Lars Wilderäng, skrivit något om att våldet skulle minskat sedan 1980? T

Det sista är för att reda ut följande citat av Sanandaji:
"Utöver Cornocopia finns flera som försöker motbevisar långsiktig ökning av våld genom att citera kortsiktiga trender."
Tillägg: Sanandaji har förtydligat att detta var en feltolkning från min sida och har reviderat meningen. Jag ber om ursäkt för att ha kallat hans debattreplik för halmgubbeargumentation. Se även separat blogginlägg.

SCB:s redovisning av BRÅ:s
enkätundersökningar från 2008 och framåt.
Detta är en sk halmgubbe från Sanandajis sida. Han hittar på att jag skrivit något och går till motangrepp mot detta. Men jag har vad jag vet inte skrivit något om att våldet skulle minskat långsiktigt. Jag har skrivit om den period under alliansens sk "massinvandring" 2007 - 2013, där både SCB/BRÅ och Socialstyrelsen kommer fram till samma sak, dvs att våldet minskat. En period som Sanandaji råkat utelämna tidigare, trots att den kan redovisas separat.

Möjligen är meningen ovan ett syftningsfel, och han menar att jag inte gjort det, men att det finns det flera andra som försöker motbevisa en långsiktig trend. Men meningen är inte helt klar. Om han inte avsåg att jag försöker motbevisa en långsiktig ökning av våld, så ber jag om ursäkt för halmgubbeanklagelsen.

Själv blandar jag inte metoder och frågeformuleringar, och därför har jag redovisat data från 2008 (eller 2007 när det gäller Socialstyrelsen, eftersom det var där Sanandaji slutade) och framåt. Den visar aktuell utveckling under den sk "massinvandringen" och det samhälle som gällde i Sverige åtminstone under alliansen.

Att våldet ökat sedan 1980 till 2007 är inget att ifrågasätta, vilket jag inte heller gjort - jag har skrivit om 2007 och framåt, dvs det Sverige vi lever i nu. Sverige är ett land under ständig förändring. 80-talets DDR-Sverige är nu avvecklat och den ökning av våldet som den nedmonteringen innebar är nu tagen och trender från den tiden är inte längre relevanta för dagens samhälle, men kan förstås intressera den som lever i det förgångna eller drömmer om gamla DDR-Sverige.

T ex ökade ju fortfarande våldet efter regeringen Ingvar Carlsson genom det sk luciabeslutet genomförde nuvarande Sverigedemokraternas invandringspolitik och stoppade allt utom sk kvotflyktinginvandring till Sverige.

Antal patienter utsatta för våld
i bland annat Malmö och Göteborg
enligt Socialstyrelsen.
Jag ser fram emot att Sanandaji svarar på de tre frågorna ovan.

Sedan finns det absolut mer som kan diskuteras. T ex kan grupperna som utsätts för våld ändrats, liksom var våldet sker och vad för slags våld som utförs. För en del blir det därför en ökning av våldet sedan 2007, men då ska man säga det och inte att det blivit värre "i Sverige" utan "det har blivit värre på Gotland" (vilket det har enligt Socialstyrelsen). Man kan också tänka sig att det grövsta våldet blivit vanligare, vilket belastar poliser, ambulanser, akutmottagningar och intensivvårdsavdelningar, samtidigt som våldet totalt minskat. Grovt våld hamnar i media, och ger därmed en bild av ökat våld, men frågan är hur det "milda våldet" utvecklats? Man kunde önska att "våld och hot" kunde delas upp i allvarlighetsgrad. T ex kan alla ha rätt här, om det visar sig att man talar om olika saker - totalt våld kontra grovt medialt våld.

Det kan finnas sätt att maska fram detta ur t ex Socialstyrelsens databas, genom att titta på vårddygnens utveckling per patient. Grövre våld bör innebära att antalet vårddygn för våldsutsatta patienter ökar, men man behöver även justera för att vården blir allt mer effektiv, då nya och förbättrade metoder hela tiden utvecklas. Det kan finnas metoder för att isolera ut effektiviseringarna också, t ex genom att jämföra utvecklingen av vårddygn för likartat trauma från olyckor, och jag kanske återkommer i detta ärende.

Det kan också vara så att våldet faktiskt ökat 2014 och 2015. Det har åtminstone inte jag tillgång till någon statistik för och har inte uttalat mig om. Jag vet att många har svårt att läsa vad som skrivs och fyller i med en massa saker som inte skrivs. Eftersom det inte finns någon statistik för 2014 och 2015 har jag inte heller sagt något om 2014 eller 2015. Även om ni tror det. Men det beror på att ni läser saker som inte skrivs och ägnar er åt att bygga halmgubbar ni kan slåss mot.

Sedan hoppas jag att Sanandaji slutar med sk halmgubbar. Det känns inte seriöst, men antagligen är det bara ett misstag eller missuppfattning från min sida och jag låter generositetsprincipen gälla även där. Och Sanandaji, jag blandar inte ihop SCB/BRÅ:s trygghetsundersökningar och Socialstyrelsens patientdata. Jag redovisar dem i helt separata blogginlägg, även om de bägge finns med som separata frågor och grafer i detta samlingsinlägg.

Här slutar min replik till Tino Sanandaji, som är en seriös, påläst och uppskattad debattör. Inget nedan detta handlar om honom, utan om personer som postat kommentarer på tidigare blogginlägg, 

Tillägg: I övrigt har bloggläsaren Joakim Persson förnämligt sammanfattat bloggkommentatorernas argumentation i debatten nedan:
"Argumenten mot de senaste inläggen som visar sjunkande våld verkar vara:

1: Antal anmälda brott har ökat! (Ojdå, då fungerar visst statistik att använda)
2a: SCB/BRÅ/socialstyrelsen/polisen/media är manipulerade och döljer sanningen för svenska folket. Konspiration!
2b: Man kan inte lita på statistik, det går att luras med statistik. Lita inte på statistik!
3: Statistik i all ära, men vill man ha riktig statistik måste man fråga någon annan än allmänheten (trots att det är allmänheten som utsätts för brott). Då jävlar ska ni se på andra resultat!
4: OK, statistiken säger väl en sak, men det är MIN personliga upplevelse som beskriver Sanningen.
5: OK, våldet kanske har minskat då, men det hade minskat ÄNNU MER om vi inte hade haft [struket] invandrarna här.
6. OK, våldet kanske har minskat, men det är för att folk är så rädda att de stannar hemma.
7. Kom hit så ska du se att våldet inte har minskat!
8. Du vill bara vara dum mot SD. Du får betalt för att vara dum mot SD.
9. Media, SCB, BRÅ, polisen och socialstyrelsen vill bara vara dumma mot SD."
Slutligen vill jag rekommendera en omfattande statistikanalys av Saffan Landin, som hittas på hans blogg. Mycket läsvärt. Även DN har skrivit en ledare om statistikskeptikerna, som jag gissar råkar vara precis samma människor som förnekar klimatförändringarna. Det finns ett begrepp här, ett stort hot mot Sverige som land, och det är antiintellektualism. Där fakta inte längre gäller, om den inte stöder den egna uppfattning.

Vill man hävda att statistiken är fel och att SCB/BRÅ har fel och att Socialstyrelsen har fel, så går det utmärkt att själv genomföra en enkätstudie med förslagsvis mer än SCB/BRÅ:s 12 000 respondenter, eller själv samla in samtliga patientfall i landet likt Socialstyrelsen gör. Sätt igång. Ska man punktera någons data måste man ha data med högre kvalitet själv. Svårare än så är det inte. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Jag är faktiskt glad över att se en "saklig" debatt om invandringsfrågor. Det har mestadels varit "öppna era hjärtan" debatter i vanlig media.
  En förfrågan till Lars: Kan du kolla om Tino har rätt i sin statistik angående kostnaderna för invandring? Nu pratar jag t ex om att (vad jag minns) att han påstår att inte ens 60% av invandrare har jobb efter 10 år mot svenskarnas 80% (i arbetsför ålder). Han rabblar massa siffror om man tar lite för givet att han inte ljuger. Min spontana känsla är att det stämmer iofs, då det låter väldigt rimligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror för övrigt även att det var Tino som gick ut och sågade Malmö stads ekonomi. Fick för mig att dom hade skatteintäkter på 10 miljarder och utgifter på 14. För att täcka hålet fick dom kommunalt utjämningsbidrag eller nåt dylikt. Vanlig media pekar ju på hur lönsamma dessa invandrardominerade kommunerna är.

   Radera
  2. Stämmer ja och nej. Tror det avser flyktingar, där stämmer det. Däremot har ju en mkt stor del av invandringen varit arbetskraftsinvandring. Men siffrorna är som jag kontrollerat dem korrekta, minns inte avgränsningarna bara.

   Radera
  3. Stämmer också om Malmö, men jag minns inte exakta siffror. Malmö får massiva tillskott t sin budget externt. Har nog själv nämnt det ngn gång.

   Radera
  4. Synd att allt och alla vinklar allt som går till sin egna agenda, man vet knappt vem man vågar lyssna på. Hur som så verkar Tino har många fler rätt än fel, man ska dock inte lita blint på allt som skrivs.

   Radera
  5. Man behöver ju ej ha fel för att man vinklar sitt argumenterande. Frågan är väl främst varför vissa tex vetenskapsförnekare argumenterar i tidningar, ledare och böcker istället för vetenskapliga skrifter (peer reviewed journals). Rätt ordning är först journal sedan tidningar. Det verkar ej ha skett när man tittar på Tino Sanandajis publikationer

   Gillar att Tino tar ut svängarna, men inser att han just tar ut svängarna. Nationalekonom = politisk ekonom.

   Alla komplexa system påverkas av en mängd variabler så att påvisa att invandring är den enskilda faktorn som påverkar ett land negativt kommer ej att ske.

   Radera
  6. Jepp, Malmö tar emot mer statsbidrag per invånare än genomsnittskommunen -- 13 913 kr/invånare under 2015.

   Mediankommunen i Sverige tar emot 9 628 kronor. Malmö tar alltså emot ungefär 50% mer än en typisk kommun (totalt 4,4 mdr till Malmö, att jämföra med tex 2,6 mdr till Göteborg eller -1,6 mdr från Stockholm). Det finns dock ett 40-tal kommuner som tar emot mer statsbidrag än Malmö per invånare, framför allt norrlandskommuner.

   I jämförelse med många andra ställen i landet så har Malmö en ganska låg sysselsättningsgrad (och stor svart sektor).

   Radera
  7. Statistiken för invandrare och andel i arbete särskiljer väll inte på om de är flyktingar eller kommit hit på arbetsvisa eller motsvarande.?

   Radera
  8. Malmö stad generar 12 Mdr i skatteinkomster men kostar 17 Mdr att driva per år. Malmö lyfter alltså 5 Mdr i kommunala utjämningsbidrag. Finansiellt sett så är Malmö mer dekis än Grekland.

   Radera
 2. Lars det skulle vara mindre komplicerat om det var mer tydligt när du provocerar medvetet och när du verkligen försöker hålla en intellektuellt hederlig diskussion.

  Nåväl. Ni gör det svårt för ett och framstår som en smula grälsjuka. Ett förenklat resonemang ger ofta upphov till skyttegravar och k*kmätning.

  Om man tar trettiotalet som exempel så var det i mycket större utsträckning vanligt att lösa konflikter med våld, extra mycket såklart på spritfester. Spola fram till femtiotalet så hade mängden sjunkit, på åttiotalet ännu mer osv. Detta pågår än i dag. Detta avser självskrivert den delen av dagens befolkning vars gener haft Sverige som huvudsaklig placering sedan hundratalet år eller mer. Allt talar för att den kurvan fortsätter peka nedåt då vi i allmänhet blir mer verbala, har stöd av pedagoger, kunskaper förs över från föräldrar till barn osv. Vi kan kalla detta för en civiliseringsprogression.

  På nittiotalet började invandringen öka signifikant. Denna del av befolkningen kan i antas ha samma utveckling så att den genomsnittliga trenden pekar åt rätt håll. Däremot är den genomsnittliga civiliseringsnivån markant lägre. Samtidigt ökar denna del av befolkningen snabbare än vad civiliseringsprocessen kan fortskrida för båda grupperna.

  På det viset är det två påverkansfaktorer som möts och det som är intressant är vad deras gemensamma resultat på samhällsutvecklingen kommer att utfalla i på sikt. Det är den bedömningen som bör ligga till grund för de ställningstaganden man vill göra.

  Mvh
  Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom igen, Vilderäng är underhållande både på papper och i blogg, det är så han försörjer sig. Provokationer säljer. Och det är underhållande, jag hoppas han fortsätter.

   Radera
  2. Ja du har rätt. Jag tar tillbaka. Provocera mera Lars.

   Radera
  3. Problemet med Lars är att han är så otroligt feg i sitt skrivande (överlag är det underhållande, därför jag läser, men det kan bli ganska tröttsamt). Det där om att han ibland provocerar och ibland är seriös (samt att han har 100 % fel) är bara ett sätt att faktiskt inte behöva ta ställning.

   Samma feghet (men ändå vilja att provocera) sågs så tydligt i inlägget om Tino där han hävdar att han tolkar Tino enligt sin "generositetsprincip" men som går ut på att anklaga honom för att just inte vara det.
   Radera
 3. Företagare slösar kanske bort sina pengar när de spenderar allt mer på lås, larm och väktare? Säkerhetsbranschen växer och frodas, vilket jag tycker är påtagligt med tanke på antalet väktare man ser på stan (men Cornu kanske inte bor i en stad?)

  Statistik är ett hav av möjliga urval och relationer. Det är alltid någonting som minskar. Och jag har inget bra svar på vad en bra representation av helheten vore. Kanske antalet patienter som vården bokför som utsatta för brott minskar. Men hur sker denna bokföring? Berättar patienten för sköterskan att det är brott som är orsaken? Rapporterar sköterskan det vidare?

  I Göteborg är historiken över skjutningarna, dödade, skottskadade enligt följande:
  2013: 51, 8, 31
  2014: 50, 4, 20
  2015: 26, 10, 32 (i årstakt efter första halvåret)

  Lustigt nog påstår regionpolischefen i GP att det är ett "positivt trendbrott" att första halvåret har gett rekord i antalet ihjälskjutna och skottskadade. Han fattar uppenbarligen inte ens sin egen grundläggande statistik som visar att de som skjuter har börjat skjuta för att döda istället för att skrämmas. Hur lättlurad är du?
  https://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2800414-polisen-antalet-skjutningar-har-minskat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om 26 är årstakt är det en halvering. Angående lättlurad och inte förstå statistik. Men du kanske skrev fel och menade halvårstakt?

   Radera
  2. Här saknas variabler om vem som blev påskjuten. Skurk på skurk eller skurk på civil. Min förutfattade mening är ju att det är skurk på skurk.

   Radera
  3. Jättekonstigt, förresten, att regionpolischefen i artikeln jag länkat till påstår att ett ökat antal inlåsta personer skulle vara en förklaring till "minskningen". Kriminologerna har uppenbarligen rätt när de hävdar att en brottsling begår minst lika många brott mot allmänheten inlåst i en cell, som när vederbörande går lös på gatan, att häktningar och fängelsestraff är irrelevanta för brottsbekämpningen. Det ökade antalet ihjälskjutningar av brottslingar är dock en trovärdigare förklaring till "minskningen" som inte förekommer. Orwell.

   Radera
  4. Färre (anmälda) skjutningar, men ökat antal ihjälskjutna.och skottskadade. Vilar inte ditt argument om den minskade brottsligheten mycket på just statistik om våldsbrottslighetens vårdstatistik? Men det är bara Göteborg, älgjägare i Träskmark kanske inte skjuter varandra lika mycket nu som förr. Av alla handgranater som terroristerna kastat i Malmö så har ingen vad jag vet dödats, mer än en hund i någons lägenhet som rusade fram för att sniffa på det som kastades in genom fönstret i vardagsrummet.

   Radera
 4. Något som saknas är VILKA som begår de olika brotten, det som redovisas är den sammanlagda numerären vilket inte visar om det skett ett skift i vilka grupper som busar.

  Det intryck som ges via massmedia är att mycket av den grövre brottsligheten mot person begås i områden med stor andel nya svenskar, särskilt skottlossningar verkar ha kommit på modet.

  Detta intryck av att utanförskapsområden är överrepresenterade kommer aldrig att kunna bli mycket mer än en gissning och just intryck, eftersom svenska myndigheter högst aktivt har valt att begränsa svensk offentlig statistik.

  Man har skapat så kallad agendasättande statistik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen är det brottslingarna som begår de olika brotten.

   Det är känd att brottsliga individer rekryteras ur socioekonomisk depriverade miljöer.

   Radera
  2. Naturligtvis är det brottslingar som begår brotten men det är ett konstaterande som till och med AKB kan göra.

   Frågeställningen gäller naturligtvis det faktum att svenska myndigheter närmast aktivt har begränsat statistik på ett sätt som gör det oerhört svårt att bemöta en sverigedemokrat som påstår att andelen invandrare i svenska fängelser är oproportionerligt stor. Funnes statistik tillgänglig som visar mer än medborgarskap för fängelsekunder så vore det lätt att bevisa att det inte är sant.

   Radera
 5. Nja. De brukar väl prata om vissa specifika grupper. Särskilt då mellanöstern och norra Afrika. Vilket du inte berör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "De" och "prata" är väl inga vedertagna statistiska begrepp?

   Radera
 6. Brottsfrekvens (polisanmälda brott per 100000 nivånare) enligt UNODC:

  Assault
  Land____ 2003____ 2013
  SE_____ 728,9____ 839,8____ högst i Europa
  Theft
  SE_____ 4351,4___ 4002,0___ högst i Europa
  Robbery
  SE_____ 95,9____ 87,4____ 7:e högst i Europa
  Burglary
  SE____ 1372,2___ 892,8___ 5:e högst i Europa
  Domestic burglary
  SE____ 543,6___ 424,8___ 4:e högst i Europa
  Theft of Private cars
  Land___ 2005___ 2013
  SE____ 349,8___ 115,1___ 3:e högst i Europa
  Motor vehicle theft
  Land___ 2003___ 2013
  SE____ 751,5___ 289,7___ 2:a högst i Europa
  Total Sexual violence
  SE____ 113,5____ 190,0___ Högst i Europa
  Rape
  SE____ 25,0____ 58,9____ Högst i Europa
  Sexual Offences Against Children
  Land____ 2005___ 2013
  SE_____ 173,2___ 420,4___ 2:a högst i Europa
  Homicide
  Land ___ 2003___ 2013
  SE_____ 1,1_____ 0,9(___orkar inte gå igenom länders värden)

  Man ska ha klart för sig i ovanstående sammanställning att Sveriges befolkning har ökat med 6,5 % mellan 2004 och 2013, varför man ska multiplicera den senare tidpunktens brottsfrekvensvärde med faktorn ca 1,06 för att jämföra antalet polisanmälningar med brottsfrekvensvärdet vid den tidigare tidpunkten:

  Massinvandringspolitiken har dock gett följande resultat på våra fängelser:

  Total Persons Held in Prisons
  SE____ 6755___ 5723

  Foreign Citizen Held in Prison
  SE____ 1458___ 1853

  Ratio Foreign/Total
  SE_____ 21,6 %___ 32,4 %

  https://data.unodc.org/?lf=1&lng=en#state:35

  För narkotikarelaterade brott ökade brottsfrekvensen med 78 % i Sverige mellan 2003 och 2008 , vilket 2008 var högst i EU (också enligt UNODC).

  Det kan tyckas av övermåttan optimistiska och/eller analytiskt klenbegåvade personer att Sverige fortfarande är en bullerbyidyll refererande till ovanstående sammanställning. Men då måste man ha klart för sig att den svenska rättsstaten knakar i fogarna. Parallellt med rättsvårdande myndigheter har grovt kriminella ligor tagit över rättsskipningen över stora befolkningsdelar. Ligorna har en återhållande effekt på att folk gör polisanmälningar för vissa brott. Folk vågar inte att vittna, med rädsla för repressalier från dessa ligor.

  Grovt kriminella ligor, till vilka jag också räknar flyktinggeschäftet, skrämmer också journalister och politiker till tystnad.

  När Miljöpartiet och Alliansen gjorde en uppgörelse omkring 2009 som gick ut på att illegala immigranter hade rätt till skattefinansierad sjuk- och tandvård mot att en avgift på 50 SEK, så är också dessa riksdagspartier fientligt inställda mot rättsstaten. Efter ett visst antal år ska de illegala immigranterna också få PUT, enligt uppgörelsen. För Sveriges väl får vi hoppas att dessa partier inte kommer in i riksdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan att ha kollat bakgrundskällan (kanske har någon gjort en korrigering för att försöka utjämna skillnader mellan länder), men bygger inte en rättvis jämförelse av polisanmälda brott i olika länder på att mörkertalet i andelen brott som inte anmäls är lika stort i alla länder? För att ta ett exempel: jag skulle misstänka (jag har ingen statistik) att det är troligare att någon som utsatts för våldtäkt anmäler detta om man bor i Sverige, än om man bor i ett land där sådana brott är mer tabubelagda. Liksom att våldtäkt är olika definierat i olika länder (kan man bli våldtagen av sin äkta hälft?). Eller att man underlåter att anmäla, om man tror att polisen ändå inte kan göra något åt det. Det är ju därför vi diskuterar sjukvårdssiffror i denna debatt om våld. Jag skulle ta dig mer på allvar om du också redovisade antaganden och felkällor.

   Radera
  2. Här är utländska medborgare definierade som 4% Norden, 4% EU och 11% övriga länder. I övriga länder ingår Ryssland som numero uno.

   https://www.kriminalvarden.se/forskning-och-statistik/statistik-och-fakta/kriminalvardens-klienter/#medborgarskap
   https://www.kriminalvarden.se/globalassets/publikationer/kartlaggningar-och-utvarderingar/klientkartlaggning_new.pdf

   Radera
  3. Phatcuru
   Sveriges kriminal"vårds"chef sitter i fängelse nu för mutbrott.

   Radera
  4. Länk till Dagens Nyheter om du är korkad nog att tro de mer än mig:
   http://www.dn.se/nyheter/sverige/kriminalvardschefen-doms-for-miljonmutor/

   Radera
  5. @PhD 15:20
   Ja, man får vara medveten om att brottsdefinitionerna är inte likadana i alla europeiska länder. Men när jag (och UNODC) jämför europeiska länder, så jämförs Sverige också med våra likartade nordiska grannländer som också är baserade på germansk rättstradition. Med lag ska land byggas!

   Framför allt kan man jämföra Sveriges brottsfrekvensutveckling över tid, för att minimera vissa felkällor. Brott som har bäring på den sociala oron i det svenska samhället, där gärningsmannen lämnar efter sig ett brottsoffer med oftast djupa sår i själen, uppvisar en mörk, negativ utveckling. Till "sociala oro"-brott räknar jag sexuellt våld, våldtäkt, sexuella övergrepp mot barn, misshandel och personrån. Med undantag för personrån så har brottsfrekvenserna ökat 2003-2013. Staffan Landin kan ta sig i brasan!

   Så frågan om våldtäkt, där du ger uttryck för, inte så mycket för sund skepsis som för en alltför överslätande och statistikförskönande attityd. Enligt BRÅ 2005:17 har utrikesfödda jämfört med inrikesfödda med två inrikesfödda föräldrar, en överrisk på 5,0 att bli polisanmälda för våldtäkt. Detta är en tickande bomb när Sverige bedriver massinvandringspolitik från främst Arabvärlden.

   Vi vet ju att unga tjejer är överrepresenterade som våldtäktsoffer. De vistas oftast i samma miljöer där även gärningsmännen vistas. Då den svenska rättsstaten håller på att rämna, medan de kriminella flyttar fram sina positioner, kommer sannolikt polisanmälningsbenägenheten för våldtäkt att minska.

   När du berör sjukvård som en källa för brottsstatistik, så vore det kanske ärligt av dig att nämna att en av de främst orsakerna till kvinnor/tjejers självskadebeteenden härrör från sexuella övergrepp, inklusive våldtäkter. Kvinnors självskadebeteenden ökar i Sverige. Självskadebeteendet (såväl som självmord) kan vara ett substitut för att man inte har vågat anmäla våldtäkten, på grund av att repressalier från gärningsmännen och hans kompisar. Självmorden bland unga, till skillnad från andra ålderklasser, uppvisar heller ingen positiv trend.

   Brottsdefinitionen för våldtäkt ändrades 2005. Det var dock inget som märktes i brottsfrekvensdiagrammet 2003-2013 (UNODC):

   2003 25,0 polisanmälda brott per 100000 invånare.
   2004 25,2
   2005 41,9
   2006 46,3
   2007 51,8
   2008 53,1
   2009 58,6
   2010 58,4
   2011 64,1
   2012 62,5
   2013 58,9

   Säg mig PhD, varför kan inte mörkertalet för våldtäkt snarare ha ökat på senare tid, och därmed ha haft en hämmande effekt på polisanmälningsstatistiken?

   Radera
 7. Apropå den officiella brottsstatistikens tillförlitlighet: Peter Hitchens reder ut begreppen (i en brittisk kontext).

  Se: http://hitchensblog.mailonsunday.co.uk/2013/01/should-we-trust-official-crime-figures.html

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Jätteskönt att nån pekat en grön laser mot den där verkningslösa och patetiska propagandahelikoptern som stört nattsömnen för hundratusentals Malms-bor de senaste dagarna. Nu vågar snuten sig inte upp i luften igen. Tänk om nån av terroristerna hade skjutit ned deras helikopter med en av de kalishnikovs som de gömt i barnens lekpark i Seved? Som tur är varnade lasern dem artigt. Nu är snuten livrädd på riktig och håller sig undan för att försöka rädda sina egna liv hemma i sitt bunkerkontor. Trevligt att det är tyst inatt.
  http://www.sydsvenskan.se/malmo/poliser-i-helikopter-utsatt-for-grovt-misshandelsforsok--beskots-med-laser/

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Hela debatten om våld blivit mer eller mindre vanligt känns lite fånig. Frågan de flesta egentligen vill ha svar på men går som katten kring het gröt är: "Orsakar invandrare fler och fler brott?"

  Samtidigt är det ett välkänt faktum att de som har störst sannolikhet att begå brott är de med lägst utbildning, sämst förutsättningar till jobb och utan ett socialt kontaktnät. Därmed är det självklart att invandrare som grupp är överrepresenterade när det gäller brott då många saknar utbildning, har dåliga språkkunskaper, inget kontaktnät osv. Slutsatsen blir därför att samhället måste se till att alla som kommer hit får relevant utbildning och förankring i samhället om vi vill få en minskning på den våldsvåg jag faktiskt tror att vi har idag i landets förorter.

  Att antalet begågna våldsbrott minskat är egentligen en ganska ointressant sidodiskussion. Att det ändå finns en viss nedåtgående trend kan antagligen bäst förklaras med att mängden fylla minskat och att de flesta brott begås under influens av alkohol och andra droger.

  SvaraRadera
 12. Staffan Landin inger inte respekt och när statistiken motsäger hans agenda avfärdar han den med sina och BRÅs spekulationer. Bara kopplingen till Rosling sänker trovärdigheten avsevärt.

  Det har varit mycket dribbel med statistik, men det är egentligen en bisak. Av mycket större betydelse är att diskussionen avslöjar mediernas förlorade heder, deras förlorade trovärdighet.

  När DN efter de brutala morden på en mor och hennes son skriver artikeln om att brottsligheten minskar, det här är inget att bli upprörd över, är det som om något "brister", som det heter, hos allmänheten. Jag minns inte, men kan svårligen tänka mig att DN skrev samma sak efter Utøya.

  (En annan sak är att det inte är så unikt som medierna och polisen försöker göra gällande. En direkt parallell skedde i Norge för ett år sedan när en asylsökande som skulle avvisas knivdödade tre personer på en buss.

  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/bussdrapene-i-aardal/skulle-paagripes-tre-dager-foer-bussdrapene/a/10149479/)

  Allmänheten vet att DN skriver detta just för att morden begåtts av en asylsökande. Om en etnisk svensk knivdödat en muslimsk mamma och hennes son hade sjuklöverns samtliga partiledare uppträtt i TV framför Ikea i Västerås.

  Nu tiger de och jag förstår dem, de har allt att förlora på att uttala sig. Skulle Löfven säga något som skulle kunna uppfattas som ett urskuldande skulle det leda till ytterligare avhopp från s till sd. Skulle han å andra sidan ens andas kritik mot invandringen skulle det bli ett ramaskri inom vänsteretablissemanget.

  Så när DN skriver att statistikskeptikerna vägrar ta till sig fakta, kan man bara säga: Skyll er själva, som man bäddar får man ligga. DN har på det mest skamlösa sätt gång efter gång ljugit i artiklar om migration. Läsarna har blivit "statistikskeptiker" helt enkelt för att de förlorat förtroendet för inte bara DN utan medierna överhuvudtaget.

  För ett par dagar sedan anmälde en kvinna i Karlstad att hon utsatts för en gruppvåldtäkt utomhus av fyra män. Polisen vill inte gå ut med ett signalement, säkert av helt godtagbara och utredningstekniska skäl, men det ledde ändå till storm av förfrågningar om varför och Nya Wermlandstidningen såg sig tvingad att skriva en artikel och hjälpa polisen förklara sig.

  Varför ifrågasattes polisen? Jo, man misstänkte att de teg eftersom de misstänkta gärningsmännen skulle vara invandrare.

  SvaraRadera
 13. Problemet är förstås att det statistiska underlaget är medvetet ofullständigt, eftersom ursprung inte redovisas. Om vi jämför med internationella trender har sannolikt brottsbenägenheten minskats hos ursprungsbefolkningen, vilket ger en nedåtgående tendens, Detta motverkas av en ökad kriminalitet för en växande andel invandrare, första och andra generationen. Att det är så är en välkänd, nästan banal sanning hos brottsforskare, det handlar om en kombination av socioekonomiska faktorer och utanförskap. Den som besökt ett svenskt fängelse eller Rådhuset vet att överrepresentationen av invandrare är monumental, vilket inte framgår av statistiken.
  Vanliga medborgare jämför sig gentemot vardagliga erfarenheter, inte gentemot förment vetenskapliga rapporter från statliga myndigheter. Om dissonansen blir för stor, oberoende av en tillfällig minskning de senaste åren, kommer de att djupt misstro myndigheter och traditionella medier, likt medborgarna i DDR som förutsatte att allt som kom från officiella kanaler var lögn. Eller rättare sagt, vi är redan där, folk misstror..

  SvaraRadera
 14. Det är misstron som gynnar SD, om folk förutsätter att media och myndigheter medvetet ljuger är vägen till det folkhemsfascistiska partiets maktövertagande utrullad med en glänsande röd matta målad av alla människor med "goda" föresatser.

  SvaraRadera
 15. Angående trender i andra länder kan jag rekommendera följande för läsning.
  http://edge.org/conversation/mc2011-history-violence-pinker
  http://www.economist.com/news/briefing/21582041-rich-world-seeing-less-and-less-crime-even-face-high-unemployment-and-economic
  http://www.theatlantic.com/features/archive/2015/02/the-many-causes-of-americas-decline-in-crime/385364/

  Där ser det också ut som att "sd svansen" är fel ute...

  SvaraRadera
 16. Typiskt. För fem månader sedan sa Jerzy Sarnecki "Det grova våldet har ökat under flera år".
  Att i dag hävda motsatsen är naturligtvis ett led i manipulationen av svenska folket.

  http://www.svd.se/det-grova-valdet-har-okat-under-flera-ar

  SvaraRadera
 17. Apropå våldsutvecklingen globalt skriver Niall Fergusson i Wall Street Journal:

  "According to the International Institute of Strategic Studies’ Armed Conflict Database, total fatalities due to armed conflict increased world-wide by a factor of roughly four between 2010 and 2014. The Middle East and North Africa accounted for more than 70% of the increase.

  According to the statistics on terrorism gathered by the National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism, the number of terrorist incidents world-wide quadrupled between 2006 and 2013, while the number of fatalities rose by 130%. In that period, the percentage of fatalities attributable to Muslim groups rose to 92% from 75%."

  SvaraRadera
 18. Cournucopia:

  DN:s ledare bemöter överhuvudtaget inte kritiken att fallet i dödligt våld beror på att fler våldsoffer räddas. Här är vad en riktig tidning rapporterar, Wall Street Journal "In Medical Triumph, Homicides Fall Despite Soaring Gun Violence:

  The number of U.S. homicides has been falling for two decades, but America has become no less violent. Crime experts who attribute the drop in killings to better policing or an aging population fail to square the image of a more tranquil nation with this statistic: The reported number of people treated for gunshot attacks from 2001 to 2011 has grown by nearly half.

  "Did everybody become a lousy shot all of a sudden? No," said Jim Pasco, executive director of the National Fraternal Order of Police, a union that represents about 330,000 officers. "The potential for a victim to survive a wound is greater than it was 15 years ago." In other words, more people in the U.S. are getting shot, but doctors have gotten better at patching them up. Improved medical care doesn't account for the entire decline in homicides but experts say it is a major factor.

  Emergency-room physicians who treat victims of gunshot and knife attacks say more people survive because of the spread of hospital trauma centers—which specialize in treating severe injuries—the increased use of helicopters to ferry patients, better training of first-responders and lessons gleaned from the battlefields of Iraq and Afghanistan.

  "Our experience is we are saving many more people we didn't save even 10 years ago," said C. William Schwab, director of the Firearm and Injury Center at the University of Pennsylvania and the professor of surgery at the Hospital of the University of Pennsylvania"

  http://www.wsj.com/articles/SB10001424127887324712504578131360684277812

  SvaraRadera