Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2015-08-14 08:00

Våldsdebatten: Storstäderna är tryggast med minst risk för våld

Även om våldet i våra storstäder ofta hamnar i nyheterna, så är i själva verket just våra storstäder och deras förortskommuner de tryggaste platserna att bo i landet. SCB:s och BRÅ:s statistik visar tydligt att det är större risk att utsättas för våld om man bor i en mellanstor stad eller dess förorter än i våra tre storstäder.

Av Sveriges befolkning bodde 3 314 358 personer, eller drygt en tredjedel, i de 41 kommuner som utgör  kommungrupperna SKL1 och SKL2, dvs de tre storstadskommunerna och deras 38 förortskommuner år 2013. Det faller sig naturligt att en stor del av rapporteringen om kriminalitet kommer just från dessa storstadsområden, åtminstone en tredjedel. Närvaron av media kan också öka rapporteringen därifrån, vilket kan leda till en medial överrepresentation av dessa orter.

SCB redovisar BRÅ:s undersökning kring tryggheten i landet, där man frågat 12 000 personer (i kontrast mot de dryga tusen som tillfrågas vid opinionsundersökningar som t ex ger (sd) 22+% i opinionen och inte ifrågasätts av vissa element som skriker högt om våldet i landet - antingen accepterar man all statistik, eller ingen - man kan inte plocka de russin som stämmer med de egna åsikterna), utifrån kommungrupper.
Geografiska skillnader i utsatthet för våld 2013.

Gruppen 31 st större städer (SKL03) med 50 000 - 200 000 invånare, dessas 22 st förortskommuner (SKL04) och sk 51 st pendlingskommuner (SKL05) med vid tillfället 3 911 225 invånare visar sig vara de kommungrupper som är farligast att bo i. Här skickades 2012-2013 hela 0.7% av befolkningen till sjukhus för vård pga våld. I kontrast skickades 0.5% av boende i storstädernas SKL1 och SKL2 till sjukhus för vård pga våld.

I övriga kommuner, som innefattar landsorts- och glesbygdskommuner i olika former (SKL06 - SKL10) skickades 0.6% av befolkningen till vård pga våld, vilket också är snittet för landet.

Statistiken visar alltså att risken för att behöva sjukvård på grund av våld är lägst i våra storstäder. Här finns också betydligt mer poliser, polisstationer, utredare mm än på mindre orter, samt piketens insatsstyrkor, tingsrätterna mm. Därtill mer tjänstemannajobb och högre löner. 

Dock är storstäderna sämre än SKL06-SKL10 när det gäller våld i allmänhet, men då utan att man behöver söka vård. Mellanstora städer är dock betydligt värre även där med 3.7% av befolkningen drabbade av våld 2012 - 2013, mot 3.1% för storstäderna och deras förortskommuner.

Dock styrs ju mångas verklighetsuppfattning av en medial bild om den farliga storstaden. Men man ska komma ihåg att det bor väldigt många där och risker handlar just om odds, risk i förhållande till befolkning. Media rapporterar absoluta tal, dvs faktiska fall av våld, och inte i förhållande till befolkningsstorleken. Samtidigt finns det garanterat mer eller mindre farliga platser även i storstan, men storstaden är alltså inte så farlig som en del vill få oss att tro.

Tyvärr erbjuds inte data per kommun, eller ens per län, så man kan inte peka ut specifika problemområden utifrån denna statistik. Det går ändå att konstatera att den mediala bevakningen inte nödvändigtvis ger en korrekt faktisk bild av risken med att bo i en storstad. Frågan är inte så svartvit som en del vill utmåla den.

Vill du veta vilken kommungrupp du bor i så finns definitionerna hos SKL speciellt denna PDF där du kan fritextsöka på din kommun. Själv bor jag i "övriga kommuner", undergruppen "kommuner i tätbefolkad region", som inte passar in i något annan klassificering.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Risken att råka ut för våld är störst i storstäderna + 33% av befolkningen befinner sig i dessa storstäder = Mycket utav våldet (i absoluta tal) sker i storstäderna. Det är väl klart det står mest om detta i tidningarna.

  Ska tidningarna placera Knäckebrohults kommun på löpet bara för att det råkade ske hela två misshandlar på en vecka mot 0.2 som det borde vara statistiskt sett? ;)

  SvaraRadera
 2. Grova våldsbrott minskar i västvärlden sedan 1990-talet. En viktig orsak tros vara utfasning av bly i bensin. Att exponeras för bly under fosterstadie/barndom tros orsaka sänkt IQ och antisocialt beteende i vuxen ålder. En annan tänkbar förklaring dom identifierats i USA är legalisering av aborter från 1973 och framåt. Färre oönskade barn=minskad kriminalitet 25år senare.
  http://www.bbc.com/news/magazine-27067615

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Legalized_abortion_and_crime_effect

   Radera
 3. När det handlar om dödligt våld ska man väl vara mest rädd för sin familj. Det värsta som händer en vanlig oskyldig människa är väl en smäll på snoken eller ett rån (våldtäkt för kvinna är dock värre). Omotiverade våldsbrott mot okända handlar uteslutande om psykfall och gemene man bör inte vara rädd för motiverade våldsbrott.

  SvaraRadera
 4. Cornu, nu hänger jag inte med Är det resultatet av gallupen (12000 pers) som du använder som underlag till din tabell över begångna brott eller brottsstatistik?. Din text är rätt oklar. Dessutom! Vilken enhet använder du? Procent av befolkningen i nämnda kategori, eller? Och kunde du inte ha delat upp tabellen på alla 10 kommungrupper?
  Ang Sentio, som du raljerar över, så prickade de SDs valresultat bäst. Så det finns anledning att ta dem på allvar, oavsett personlig politisk uppfattning, i stället för att sticka huvudet i sanden och få ett barnsligt verbalt spel.
  Själv brukar jag titta på Poll of Polls hos Dagens Samhälle. De viktar resultaten från flera institut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt det du frågar om står i blogginlägget. SCB klumpar ihop kommungrupperna enligt ovan och redovisar dem inte separat. Det står också procent, vilket alltså förstås är procent av hela befolkningen.

   För att vara en besserwisser verkar du inte speciellt läskunnig.

   Radera
  2. Inte du heller. Det står tydligt och klart upplevd trygghet...inte faktiskt trygghet (uppmätt) vilket du verkar ha förväxlat. Klart att läsarna blir förvirrade. Varför skrev du ens detta inlägg? Vill du ansluta till övriga medias propaganda? Har Putin semester?

   Radera
  3. Min poäng är att du inleder med detta påstående: "SCB redovisar BRÅ:s undersökning kring tryggheten i landet, där man frågat 12 000 personer ... utifrån kommungrupper."
   Sedan går du över till att tala om boende och befolkning! Hur vill du ha det? Avser dina siffror 12000 intervjuade eller alla folkbokförda i angivna geografiska områden?

   Radera
 5. Ännu färre brott ske antagligen i och i anslutning till Rosengård, Tensta, Vårby, Bergsjön, Hjällbo mfl, mfl.
  De missledande uppgifter som cornu tillsammans med ledande kulturmarxister i media försöker få anständiga människor att tro är ämnat att blanda ihop etniska svenskar och främlingar i brottsstatistiken. Där får man god hjälp av staten som inte delar upp befolkningen i etniska svenskar och icke etniska svenskar utan istället använder begrepp som var man är född eller var ens föräldrar är födda.
  Som tur är har många svenskar börjat lyfta på ögonlocken vilket ger ett allt större skimmer av löje över cornus och kulturmarxistisk medias antisvenska propaganda. Senast idag skitade Birger Schlaug ner sig genom att skriva att han i programmet Godmorgon Sverige antagligen får frågor om IKEA-morden; "två bland ungefädr 430 000 mord."
  Hur lågt kan man sjunka? Förhoppninsvis är det bara ett misstag av Schlaug när han relativiserar främlingens mord på två etniska svenskar. Han lever antagligen omgiven av bara globalister och kulturmarister och kan inte sätta sig in i en anständig etnisk svensks känslor. Man kan undra vad mordoffrens släktingar och vänner känner? Äh, spelar väl ingen roll att Carola och Emil mördades, det mördas ju över 1000 människor varje dag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbigt för dig när statistiken inte stöder dina höga skrik.

   Radera
  2. Ungefär som du och KPI. Alltid är det fel och du kommer dragandes med nått anekdotisk litet exempel.
   Och både RB och du har självklart rätt.
   Samhället är bra mycket råare idag och brotten grövre och fler.
   Sanningen är också att priserna går upp och värdet på pengar sjunker i en helt annan takt än KPI lurar oss att tro.

   Radera
 6. Kära Cornu, risken för att råka ut för våld är störst på Möllevångstorget i Malmö. Det har rapporterats ett flertal ggr i media. Det är Sveriges absolut farligaste plats att befinna sig på. Dvs i avseendet störst risk att utsättas för våld.
  "SCB redovisar BRÅ:s undersökning kring tryggheten i landet, där man frågat 12 000 personer...utifrån kommungrupper" så vi pratar upplevd trygghet inte faktiskt uppmätt trygghet? Brå saknar all form av trovärdighet i dessa frågor. Man vet också sen länge att folk inte svarar ärligt på kritiska frågor om den egna bostadsorten.
  Varför över huvud taget skriva om saker du inte kan och inte är intresserad av? Den upplevda tryggheten enligt Brå....hahahaha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte lätt när statistiken säger mot känslorna.

   Möllan var lika "farligt" 2005 när jag bodde i Malmö. Det är det som är poängen med dessa inlägg, det verkar inte som om brottsligheten är särskilt mycket värre idag än för tio år sedan, snarare tvärtom om man tittar på till exempel antalet skadade på sjukhusen.

   Radera
  2. Trygghet är en känsla. Säkerhet är verkligheten :)

   Radera
 7. Den allmänna uppfattningen verkar alltid ha varit att våld och brott ökar, fast det är tvärt om. Och det har sannolikt att göra med människans enorma, men defekta förmåga att generalisera utifrån enskilda händelser och dra slutsatser som stämmer med förutfattade åsikter, även sådana händelser som inte ens sker i Sverige påverkar det defekta maskineriet. Det hänger förstås ihop med hur lättillgänglig information är från hela världen och medias förkärlek att rapportera alla händelser som vi kan associera med och förfasa oss över. Sådant som vi inte associerar med har ofta väldigt lågt nyhetsvärde, sådant som har långt kulturellt avstånd. Således rapporteras numera händelser i USA precis som att de vore svenskar som drabbats, medan långtbortiafrika händer det tydligen inte så mycket annat än ebola och sånt som potentiellt kan hota oss. Hela folkmord kan ske, och har skett, utan att media höjer så värst på ögonbrynen.

  Så därför bör man alltid vara misstänksam mot uppgifter från personer som hävdar att det ena eller det andra blivit vanligare eller mindre valnligt, utan att backa upp det med faktisk statistik.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Det är ju fullständigt poänglöst att, som du Cornu gör, diskutera brott i en storstad från ett så övergripande perspektiv och sedan dra slutsatsen att det är mer eller mindre tryggt att bo där. Det är bara en person som inte har erfarenhet från livet i en storstad som kan vara så imbecill.

  Att husera på Värmdö är inte direkt samma sak delar av innerstan när det gäller våld.

  SvaraRadera
 10. Statistisk årsbok 2014:

  Under 2012 anmäldes 255 000 brott mot person (3–7 kap brottsbalken), vilket är 3 procent fler än år 2011. Det motsvarar 18 procent av samtliga anmälda brott. Under den senaste tioårsperioden har de anmälda brotten mot person ökat med 54 procentenheter. Anmälda brott om misshandel, olaga hot eller ofredande står tillsammans för tre fjärdedelar av de anmälda brotten mot person.

  ...

  Ta och titta på uppklarningsprocenten så förstår du säkert varför folk anmäler andra brott mindre.

  Det är nämligen meningslöst att anmäla brott i Sverige eftersom ingen blir lagförd för något längre.

  Corny kanske vill jobba på DN?

  SvaraRadera
 11. Jag tror att risken för att bli utsatt för våld blir större ju längre bort från andra människor man befinner sig.

  SvaraRadera
 12. Kaosstatens slumplagar gör det lagligt att föra in skarpa handgranater till Sverige. Den ena handen vet inte vad den andra gör. Jag vet att staten inte kommer att reagera på något sätt alls mot det eskalerande inbördeskriget. Den KAN inte, den är allt för stor och kaotisk och befolkad av inkompetenta likgiltig parasitpersonal.

  Dagens nyhet, undrar vilken morgondagens blir:
  http://www.svd.se/fritt-fram-ta-in-handgranater-i-sverige/om/granatattackerna-i-malmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. SD har varit lagstiftare i snart 5 år. Varför har inte de föreslagit någon lagändring? För att inte heller de har någon som helst j-kla koll, ifall någon nu var korkad nog att tro det. De kommer inte heller att lyckas göra något verkningsfullt alls mot det eskalerande inbördeskriget när de tar makten med egen majoritet 2018. De kommer att åka på så mycket stryk och deras fortsatta klanterier kommer inte att hjälpa dem ett dugg.

   Radera
  3. Handgranater, bombsprängningar och skjutningar är nog vanligare i storstäderna, annars blir jag mycket förvånad.

   Radera
  4. Öh, SD får egen majoritet 2022, inte redan 2018.

   Radera
  5. Öh, det här landet har slutat fungera på riktigt år 2022 även om SD får egen majoritet

   Radera