Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2015-08-13 14:58

Våldsdebatten - minskar eller ökar våldet på gator och i hem?

Det har med anledning av de tragiska händelserna i Västerås blossat upp en debatt om våldet har ökat eller minskat. Debatten är välkommen, även om olika politiska inriktningar som vanligt försöker nyttja en tragedi för sin egen skull,  och läget är absolut inte svart-vitt eller enkelt.

Man kan konstatera att antalet mord har minskat, och där har vi säkert en kombination av orsaker att tacka för detta. Dit räknas absolut allt bättre och mer erfaren akut- och intensvisjukvård, samt räddningstjänst. Antagligen spelar även allerstädes närvaro av mobiltelefoner in. Idag kan man larma polis och ambulans i princip omedelbart, vilket kan stoppa allvarlig misshandel innan den blir dödlig, eller spara livsavgörande minuter innan brottsoffret hamnar på akuten. Betydligt fler väktare  och ordningsvakter på kommunalt eller företags uppdrag påverkar säkerligen och höjer tryggheten avsevärt i t ex kollektivtrafiken. Andra faktorer kan vara ökat innesittande, där t ex dataspel kan utgöra en mycket viktig funktion i att hålla unga testosteronstinna män borta från gator, torg och krogar. 

Ovanstående kan jag inte visa med siffror, men debatten kring våldsamma dataspel ska nog ses från flera olika vinklar och kan mycket väl bidra till minskat våld i samhället.

Sjukvården omfattas av sekretess även om statistik existerar. Naturligtvis finns det även mörkertal åt alla håll.

Dock kan det absolut vara så att akutsjukvården kan få in allt fler och allt allvarligare misshandelsfall - fall som förr inte hade åkt till akuten utan till bårhuset. Det kan vara så att grovt våld har ökat, även om våldet totalt sett minskat.

Om vi accepterar att fler överlever, så är då nästa fråga om drabbade av misshandel ökat eller minskat. Anmälningsbenägenheten har absolut ökat, där är BRÅ:s statistik solklar. Men hur står det till med de som inte bara blivit kränkta av ett krokben eller en örfil, utan faktiskt behövt sjukvård (ja, man kan behöva sjukvård efter ett krokben också)?
Svenskarnas trygghet 2008 - 2013
enligt SCB:s statistikdatabas

Den ibland kontroversielle men oftast väl påläste Tino Sanandaji har hänvisat till SCB och att våld ökat 1980 - 2007. Inget att ifrågasätta. Men sedan hände uppenbarligen något, för under alliansen 2008 - 2013 föll samtliga negativa trygghetsindikatorer enligt SCB (utom våld och hot i bostaden). Se bifogad graf.

Antalet personer som behövt söka vård för misshandel föll från 0.9% 2008 - 2009 till 0.6% 2012 - 2013. Så den kortsiktiga trenden, under alliansens politik och de samhällsförändringar som pågick 2008 - 2013, var minskat våld från misshandel. Tryggheten har också ökat då färre avstår från att gå ut på grund av rädsla för våld eller hot.

Därmed är inte sagt att detta inte ändrat sig sedan 2013 eller att det bara är ett hack i en lång stigande trend. Men det är den statistik jag hittar hos SCB. Man bör fråga sig varför Sanandaji inte hittat denna statistik? Jag lutar mig mot generositetsprincipen, dvs tolkar välvilligt. Statistiken är inte googlingsbar, då den måste sökas i en databas, och vid tidsbrist kan den alltså vara svårt att hitta. Jag ser fram emot att Sanandaji kompletterar sina uppgifter, för han är förstås objektiv och utan en agenda.

Så utanför bostaden föll iaf våldet 2008 - 2013. I bostaden förblev den dessvärre konstant, även om bostaden fortfarande är tryggare än gatan, utom för de som är drabbade av våld i hemmet och lever i ett helvete (0.9% av männen och 1.7% av kvinnorna 2012 - 2013). Vad som hänt sedan dess kan jag inte uttala mig om, och det finns ingen anledning att ifrågasätta upplevelserna hos drabbade, blåljusmyndigheterna eller akut- och intensivvårdspersonalen. Men det är inte hela bilden. Hela bilden kommer vi antagligen aldrig att få.

Man kan också gräva sig ner i statistiken, så är det säkerligen så att vissa grupper i samhället ser en motsatt utveckling och ökad utsatthet för våld och minskad trygghet. Det lämnas som en övning åt andra eller ett senare blogginlägg. T ex har våld mot kvinnor i hemmet ökat från 1.6% 2008 - 2009 till 1.7% 2012 - 2013, medan betydligt fler män än kvinnor utsätts för våld och hot, samt behöver söka sjukvård för våld, dvs våldet i samhället drabbar oftare män än kvinnor. Ovanstående inlägg handlar dock om hela Sverige och alla svenskar, inte lokala situationer eller hur utsatta grupper har drabbats.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

111 kommentarer:

 1. Jag tror vi kan tacka internet även där. Nuförtiden kan man ju mobba och håna defekta människor via internet (Hej Kapitalist!) så man behöver liksom inte gå ut på stan och leta upp dem för att ge dem vad de förtjänar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, sociala medier kan faktiskt vara en väl fungerande ventil för frustration och kanske i sig minskar våldet i samhället, även om också ord kan skada.

   Radera
  2. Fantastiskt, debatten om näthatet har därmed gått full circle! Samhället blev tryggare because näthat.

   Radera
  3. @Bend Over Varför har du aldrig någonting att säga i sak, utan uteslutande ägnar dig åt personangrepp? Kan det bero på att du har fel?

   Radera
 2. Du tror inte att det hänger ihop med att alkoholkonsumtionen har sjunkit. Slåss gör man väl mest på fyllan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen aning. Jag varken super eller slåss, så jag kan inte svara på det.

   Har inte heller koll på om alkoholkonsumtionen minskat. Ändrats vet jag att den har, mer vardagskonsumtion och mindre festande som exempel. Kanske är även väktare och polis noggrannare med att ta hand om överförfriskade?

   Radera
  2. Och nu pratar vi om alkoholkonsumtionen i Sverige. Systembolaget är inte en komplett mätare på konsumtionen i Sverige, då det kommer in rätt mycket över gränsen, speciellt söderöver.

   Radera
  3. Jag varken super eller slåss heller. Det jag har för mig att jag läste, var att speciellt unga väljer andra droger som facebook och dataspel framför alkohol. Kanske stämmer.
   Tullverket kanske har statistik på import & smuggling.

   Radera
  4. Visst, muslimer super. Eller inte.

   Radera
  5. Men de kanske spelar dataspel. Tvivlar på att man kan få reda på vilken etnicitet som står för minskningen. Om det är någon minskning d.v.s.

   Radera
  6. alag: man KAN supa utan att slåss;) Nu när man får ta in obegränsade mängder alkohol för eget bruk finns inte riktigt underlaget för att göra en bedömning av alkoholimporten.

   Radera
  7. Kan kan man väl, antar jag :). Alkohol kan vara en mycket destruktiv drog. Rätt tokigt att det blev folkdrogen om man tänker efter.

   Från IQs hemsida:

   I 70 procent av fallen med misshandel på allmän plats var gärningspersonen berusad. Bland dem som blev misshandlade var andelen som var berusade ännu något högre.

   Ofta är det ungdomar som råkar illa ut. 70 procent av pojkarna som hamnar på akuten i samband med våld är berusade, av flickorna är så gott som alla onyktra.

   Men mycket våld äger också rum i skymundan i hemmen, i nära relationer. Jämfört med våld i offentlig miljö förekommer alkohol något mindre ofta vid våld i nära relationer – i cirka hälften av fallen finns alkohol med i bilden här.
   ---

   Så om unga dricker mindre så borde vi se en vikande våldstrend.

   Radera
 3. SCB anger att större förändringar i datainsamlingen från 2008 och framåt kan påverka jämförelser över tid väsentligt, kanske därför den nyare statistiken inte är med ?

  SvaraRadera
 4. En vän (50+) till mig blev överfallen av tre främlingar mitt på avenyn i Göteborg. Det var en tisdagkväll för två år sedan. Näsan avslagen. Ingen polisanmälan pga "inget att vinna, mycket att förlora". Mitt barns cykel blev stulen igår kväll. Vet ej om jag skall anmäla - skall kolla försäkringen, värde m.m.
  Vi vet alla att den svenska polisen är fullständigt inkompetent att förhindra och beivra vardagsbrottslighet. Det är min övertygelse att oerhört många brott undgår polisanmälan. Speciellt om kriminella främlingar i ens närområde är förhövare vid våldsbrott. Man riskerar för mycket.
  Jag tror ett samhälle kan falla samman även om det bara är en känsla av laglöshet som infunnit sig. Ett samhälle är en känsla om gemensamma värderingar och gemensam trygghet, vad gäller nation, person, egendom och ekonomi.
  Att denna känsla är i förändring är helt klart för mig som är 50+ och har bott både i storstan och i mer lantlig miljö.
  Vad som är hönan och vad som är ägget kan man ju fråga sig. Att massinvandringen stark påverkat viss brottslighet är helt klart men vad är som gjort att ett etniskt homogent folk som var stolt över sin etnicitet ganska plötsligt låter politikerna och vänstermedia vända allt 180 grader och aktivt genomför en politik som innebär att svenskarn blir en minoritet i sitt eget land? Är det frivilligt? Av svenskarna fått säga sin mening om sin egen utrotning? Trot det kommer bli mycket mer politiskt våld i framtiden. Just nu har våldsvänstern carte blanche för sina aktiviteter men när svenskarnas rädsla släpper blir den nog annat ljud i skällan. Trot det finns mycket att lära från 1920-talets Tyskland där den odemokratiska våldsvänstern härjade fritt. Reaktionen blev kraftfull när den väl kom.
  Det är därför av högsta vikt att straffa uppvigling till brott. Exempelvis borde Lars Orly ställts inför skranket efter att ha uppviglat de kommunistiska horderna till antidemokratiskt våld. Istället tystades hans uttalande ner av de svensk medias kulturmarxistiska journalister. Finns hur mycket att skriva som helst men jag kan konstatera att min känsla varit korrekt i 35 år om än att det varit svårt att förutsäga tidpunkten. Ex.vis trodde jag att dagens läge skulle inträffa redan under 90-talet. Händer inget oförutsätt kommer Sd snart att vara största parti vilket förhoppningsvis kommer ge svenskarna råg i ryggen att försvara sitt folk och sin kultur. Det blir mycket spännande och jag önskar att jag vore 30 år yngre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nåt sånt. Statistik i all ära, men känslan jag också har är att anmälningsbenägenheten har minskat drastiskt.
   En annan aspekt av statistik är ju att man inte beaktar "hur" ett brott skedde. Förut slog man ihjäl någon med en påk eller liknande, idag skjuter man hejvilt utan märkbar tanke på konsekvenserna för omgivningen eller lobbar man handgrantater lite varstans.

   Radera
  2. @RB Inleder med en anekdot för att kommentera statistik, inte mycket länge måste man läsa sedan @ankdammsboende med lite konspirationsteorier

   Tack för skrattet

   Radera
  3. "Känslan jag har"...

   Eller så tittar man på BRÅs undersökningar som mäter just anmälningsbenägenheten, och visar att anmälningsbenägenheten faktiskt ökat, medan faktiska misshandelsfall minskat.

   Radera
  4. Joakim

   Kan mycket väl vara så men om vi inte vet mörkertalet hur drar vi säkra slutsatser?

   Det finns ju några områden som av vissa kategoriseras "no-go zoner". Tveksamt om man anmäler allting där då förtroendet och respekten för myndighetsutövningen är tämligen begränsad?

   Hur mycket i detta aktuella exempel anmäls egentligen:
   http://www.svd.se/polis-skulle-radda-liv-mottes-av-stenar
   Bara på den utryckningen blev det ett antal brott. Jag kan nog tänka mig att även vissa poliser resignerar och inte anmäler allting.

   Radera
  5. @ankdammsboende:

   Det är snarare så att anmälningsbenägenheten har ökat nu för tiden jämfört med förr, vilket vi ju ser på antalet ökade anmälningar. Däremot visar statistik om faktiskt mördade och misshandlade att det är färre brott (det är svårt och riskabelt att gömma mördade lik...).

   Citat BRÅ: "Såväl Brås statistik över konstaterade fall av dödligt våld som Socialstyrelsens dödsorsaksstatistik visar en tydlig minskning av antalet fall av dödligt våld sedan 90-talets början.
   År 2014 var antalet detsamma som föregående års notering (87 personer) men högre än året dessförinnan som var den lägsta noteringen någonsin (68 personer). Dödligt våld är ovanligt och antalet fall per år kan variera ganska mycket utan att det innebär ett trendbrott. Dödligt våld med skjutvapen har ökat något sedan mitten av 00-talet. Nivån i dag är dock lägre än den var i slutet av 90-talet.Utvecklingen av dödligt våld i våra grannländer motsvarar den i Sverige."

   Radera
  6. Våldet har säkerligen minskat - men det är våldet som svenskar utför som minskat. Våldet utfört av utlänningar har ökat enormt under de senaste 40 åren. Vi svenskar borde särskilja de brott som begås mot svenskar av människor som kulturmarxisterna tvingat på oss. Då kan vi börja snacka.

   Radera
  7. +1 RB. Med hänvisning till tystnadsplikt kan jag inte sprätta alla förnekare på näsan.

   Radera
  8. Jag inser också att våldet kommer att fortsätta eskalera, vi har bara sett början. Staten kommer inte reagera på något verkningsfullt sätt, bara mer prat om att det är viktigt att börja prata om det här, och stödtelefonnummer för terrorister. Hundratals poliser redan nu upp sig varje år. Den privata säkerhetsbranschen som har flera gånger större resurser än statens rättsväsende lockar poliser med höga löner, möjlighet till egna initiativ och trevlig arbetsmiljö. Om 7 år tippar jag att vi har 25% färre poliser än idag, vi har redan bara en fjärdedel så många som t.ex. Singapore. Om 7 år, när SD får egen riksdagsmajoritet, så kommer kommunisterna och islamisterna att starta totalt krig mot samhället med en brutal terrorkampanj á la Irak. De kommer att storma sjukhus och förskolor och mörda alla de kommer åt där och hitta på annat fruktansvärt för det fruktansvärdas egen skull. P.g.a. de många och långa elavbrotten efter sabotage kommer livsmedelsbutiker generellt att upphöra med försäljning av kyl- och frysvaror. En drakonisk polisstat införs där poliser bara uppträder i stora grupper och sällan lämnar sina pansarfordon, därför att så många av dem dödas av mineringar och bakhåll och mord på deras familjer i sina hem. Se dagens Syrien m.fl. utvandringsländer. Jag tror islamisterna segrar, sen mördar de även kommunisterna och vi går in i tusen år av medeltida tyranni precis som ALLA andra muslimska länder i MENA.

   Radera
 5. Funderade på detta häromdagen. Tyvärr finns ju inga tillförlitliga våldsindex. Tittar man som tidningarna bara på antal mordfall ser ju allt bra ut. Men nedgången sammanfaller väl med mobiltelefonins utbredning vilket gör det till ett dåligt våldsindex. Tittar man istället på antalet inrapporterade våldtäkter/100 000 invånare så har de sedan 1990 ca sjufaldigats. Men här har ju mörkertalet minskat i gengäld.

  Ambulanspersonal anser i alla fall att våldet har tilltagit markant sedan 1990. Referns,
  http://www.svd.se/vald-ett-allt-storre-problem
  http://www.svd.se/vald-ett-allt-storre-problem

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför lyssna på ambulanspersonal när vi har politiker och vetsigpåare som tror sig veta bättre än de som har kontakt med verkligheten.

   Radera
 6. I sammanhanget är följande artikel mycket intressant. http://staffanlandin.se/?page_id=1504
  Enligt den stöder inte sjukvårdsstatistik att våldsbrottsligheten skulle ökat, utan antyder tvärtom att den har minskat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt är direkt taget från UNT-rapporten. Det har aldrig varit snack om att mängden mord/dråp minskar eller ej utan debatten har handlat om resterande våldsbrott. UNT-rapporten frågar 12 000 människor om de blivit utsatta.

   Förstår inte hur man kan anse att detta är ett mer relevant mått än faktiska antalet lagförda människor för respektive brott.

   Radera
  2. Eurostat kan man använda sig av, ibland normaliserar de bort en del dumheter. tex att sverige räknar samma brott flera gånger (http://www.dn.se/nyheter/sverige/uppblasta-siffror-over-uppklarade-brott/)

   http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Crime_statistics

   Radera
  3. Det är svenskars våldsbrottslighet som minskat. Främlingars våldsbrottslighet har ökat.

   Radera
  4. Kan du visa det med statistik? Annars raderar jag ditt inlägg som påhittat.

   Radera
  5. @Cornucopia 22:19
   RB har rätt!

   Antalet personer som fanns i svenska fängelser 2003 respektive 2013:

   Total Persons Held in Prisons
   SE____ 6755___ 5723

   Foreign Citizen Held in Prison
   SE____ 1458___ 1853

   Ratio Foreign/Total
   SE_____ 21,6 %___ 32,4 %

   https://data.unodc.org/?lf=1&lng=en#state:35

   Radera
  6. gruelse, det där stöttar inte RB:s påståenden.

   Radera
 7. När det gäller sjukvårdsdata så är den offentlig på aggregerad nivå. Jag kan inte se att det inte skulle kunna gå att få ut information om hur många som hamnat på sjukhuset med sådan skador. Vet att man lämnat ut specialbeställda uppgifter till bla forskningsprojekt och jag tror även journalister, så om de får en specifik fråga tror jag de kan ta ut den typ av statistik till dig (Nu pratar jag om VGR som jag har lite insikt i).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns lite siffror att få om vissa typer av skador på en lokal/regional nivå.
   http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2015/07/58-personer-skottskadade-i-Goteborg-under-18-manader/

   Radera
 8. Det finns en teori I varför kriminaliteten och antalet minskat drastiskt I USA. Den går ut på att Supreme Court I USA tillät abort (1973) . Det innebar att unga/ensamstående mödrar I utsatta områden inte födde de söner som annars skulle blivit kriminella på 90-talet och framåt. (se Frekonomics) Tja kanske det.

  Men som någon skrev,förtroendet för polisen är I botten och det känns inte direkt meningsfullt för de gör ändå inget.
  Det rapporteras att Polisen är handlingsförlamad därför att de gjort en stor omorganisation. På fö4retaget jag arbetar har det varit manga stora omorga sitaioner och det finns inte på kartan att kunna saga något sådant. Im det varså skulle vi vara bortsopade för länge sedan I konkurrensen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Runt 80% av de som sitter i fängelser har växt upp med en ensamstående moder så det du skriver stämmer bra. Sen har vi andra effekter i samhället idag som påverkar negativt - exempelvis att egenansvar är något som ingen vill kännas vid och att allt är statens ansvar. Hade folk tagit ansvar för sina förehavanden och visat tendens till ryggrad så hade Sverige inte varit universums mesigaste och vekaste plats.

   Radera
 9. Kan man dra slutsatsen att ökningen av anmälningsbenägenheten även gäller brott som krävde vård? Eller kan det vara olika typer av brott inblandat?

  SvaraRadera
 10. Anmälda fullbordat mord, dråp samt misshandel med dödlig utgång: 2005 238st och 2014 317st en ökning med 79.

  Anmälda misshandel inklusive grov med ej dödlig utgång : 2005 72645st och 2014 83324st en ökning med
  10679.

  Anmälda brott mot liv och hälsa: 2005 76376st och 2014 89476 en ökning med 13100.

  Anmälda brott mot person :2005 187675st och 2014 260374st en ökning med 72699.

  https://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/statistik/anmalda-brott.html - Anmälda brott de senaste 10 åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anmälda brott ja, det är inte samma sak som utföra, eftersom tendensen att anmäla har ökat.

   Eftersom du hänvisar till BRÅ, kanske du ska läsa den senaste rapporten om utvecklingen för vissa brott mot person.

   Där står nämligen: "I ljuset av att den självdeklarerade utsattheten för misshandel visar en sjunkande trend sedan
   mitten av 00-talet och antalet våldsskadade i slutenvård följer samma mönster, kan ökningen
   av anmälningar under samma tid rimligtvis inte tolkas som en faktisk ökning av våldsbrottsligheten
   i landet. Förklaringar är bland annat en minskad tolerans för våldsbrott och ett förändrat
   anmälningsbeteende hos allmänheten, i arbetslivet, skolan och hos polisen."

   Radera
  2. Jag har läst den men undrar om du verkligen gjort det.

   Och den sjunkande trenden BRÅ hänvisar är inte speciellt brant. Att anmälningarna har ökat är fakta, likaså att att de vilka vårdas inom den slutna vården minskat.

   Radera
  3. Nej, det är sant. Fakta är som sagt en sjunkande eller stillastående trend på faktiskt utförda brott och på upplevd trygghet. Det verkar också som om det finns förklaringar till den ökade andelen anmälda brott.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. BRÅ precis som FN är politiserat och man kan inte lita på deras slutsatser längre. Jag har flertalet gånger läst deras rapporter och när man någon månad senare återkommer till dessa så är information borttagen eller text förändrad och då har det inte varit en ny version av det ursprungliga dokumentet vilket borde vara brukligt när man uppdaterar originaldokumentet. Censuren är total. Som sagt, det går inte att lita på några myndigheter längre förutom SCB.

   Radera
  6. Det låter ju inte så bra. Kan du inte ge några exempel på rapporter som försvunnit? Det går att begära ut dessa som offentliga handlingar.

   Radera
  7. Begära ut den modifierade rapporten som offentlig handling? Vad ska det tjäna till om originalet inte finns kvar?

   Radera
  8. Nej, jag tänker då på originalet. Även "arbetsdokument" borde vara sparade hos BRÅ. Om du kan säga "datumet X/Y 2015 fanns denna rapport på URL: xyz, jag vill ha detta dokument" så ska du få det.

   Radera
 11. Men alla kriminologer som uttalar sig i massmedia säger ju att brottsanmälningsstatistiken saknar koppling till verkliga brott. Det är bra "benägenheten att anmäla brott som förändras. Och när Sverige har jättelåg uppklaringsandel och en av världens minsta poliskårer per invånare, som dessutom mest bara sysslar med pappersadministration och biltvätt och "förebyggande" kontakt med grova brottslingar, så lär anmälningsbenägenheten falla. Jag vet inte riktigt var du bor med dina får, Cornu, men om du sitter där och inte förstår att inbördeskriget eskalerar i ghettona, då är du verkligen naiv.

  En halv miljon araber "söker asyl" i Tyskland i år. Merkel har dragit åt strypsnaran, så vart kommer den halvan miljoner människor att åka istället? Använd din fantasi. Svenska staten kommer inte alls att reagera på något sätt överhuvudtaget förrän SD får egen riksdagsmajoritet om 7 år (och den reaktionen lär skapa andra svåra samhällsproblem). Jag vet att det är så, jättekonstigt att andra inte vet det uppenbara.

  SvaraRadera
 12. Socialstyrelsen presenterar data över bland annat "Antal personer som vårdats i sluten vård till följd av övergrepp
  av annan person per 100 000 invånare och år 2001-2013", vilket visar en tydligt sjunkande trend.

  http://www.socialstyrelsen.se/SiteCollectionDocuments/statistik-vald-overgreppp-av-annan-person-2013.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, statens reaktion på det eskalerande inbördeskriget minskar, det stämmer ju. Men Moderaterna presenterar på DN idag en lösning. Genom att låta de som får sitt första jobb behålla fem kronor och femtio öre mer om dagen, så ska alla dessa arbetslösa våldskriminella få jobb och vi kommer alla att leva lyckliga ihop.

   Radera
 13. Oavsett om våldsbrotten ökar eller minskar så kan ju olika grupper vara över eller underrepresenterade.
  Det kunde ju minskat mer....

  SvaraRadera
 14. Längst ner på sidan http://bra.se/bra/brott-och-statistik/statistik/anmalda-brott.html finns excel-tabeller över anmälda brott.
  Fullbordade mord, dråp, misshandel med dödlig utgång. (antal)
  1950 66
  1955 59
  1960 73
  1965 201
  1970 100

  1975 122
  1976 128
  1977 131
  1978 124
  1979 170

  1980 135
  1981 146
  1982 125
  1983 121
  1984 116

  1985 126
  1986 147
  1987 134
  1988 146
  1989 150

  1990 121
  1991 141
  1992 174
  1993 173
  1994 159

  1995 179
  1996 199
  1997 157
  1998 185
  1999 188

  2000 175
  2001 167
  2002 219
  2003 189
  2004 209

  2005 238
  2006 240
  2007 258
  2008 209
  2009 230
  2010 329
  2011 229
  2012 236
  2013 288
  2014 317

  När BRÅ räknar per 100,000 har antalet ökat från ca 1 år 1950 till ca 3 de senaste 10 åren. Dödsfall är den bästa av statistikvariabler, eftersom det är enkelt att konstatera om någon lever eller är död. Enligt BRÅ, så ökar dock anmälningsbenägenheten för dessa brott - och de justerar sin serie (från år 2002), vilket är den som används för att visa hur bra allting egentligen är. Själv är jag inte helt övertygad om att man på 1950-talet underdrev antalet mord, för att torrt konstatera självmord, som ju faktiskt var stigmatiserat på den tiden.

  Om man får trender eller inte, beror ofta på var man börjar. Dock brukar man kräva 20-30 år för att kunna uttala sig om det finns trender eller inte. (Detta är ju känt tvisteämne inom klimatforskning, där det har varit svårt att belägga de senaste 30 årens klimatförändringar just pga statistiska formalia.)

  Men i det här fallet, även om vi tänker oss en högre anmälningsbenägenhet idag, så verkar onekligen 200-300 (perioden 2002-2014) vara större än 120-170 (1980-2000).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men i det här fallet, även om vi tänker oss en högre anmälningsbenägenhet idag, så verkar onekligen 200-300 PER ÅR (perioden 2002-2014) vara större än 120-170 PER ÅR (1980-2000).

   Radera
  2. Så kontentan av det hela är att det inte sker fler mord idag än 1970 för att anmälningsbenägenheten för mordfall ökat?

   Radera
  3. Fast det där är ju anmälda fall. Kolla på konstaterade fall istället:
   2002 98
   2003 81
   2004 102
   2005 83
   2006 91
   2007 111
   2008 82
   2009 93
   2010 91
   2011 81
   2012 68
   2013 87
   2014 87

   Diskrepansen mellan anmälda fall och konstaterade fall är stor

   Radera
  4. @Greenious: Jag antar att du är ironisk? Naturligtvis har antalet mord ökat dramatiskt. I princip en fördubbling sedan 80-talet.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. @Jonas Lundqvist: Finns det någon anledning till att anmälningsbenägenheten har ökat? Självmord är kanske mer stigmatiserande idag än på 80-talet? Psykofarmakan, Prozac, fungerar inte utan folk dör som flugor i självmord? Eller, så är det så att i takt med att samhället blir mer ojämlikt så minskar våldet? Tvärt emot vad "Jämlikhetsanden" hävdar.
   Sweetheart, jag tror inte på BRÅs fixade siffror.

   Radera
  7. @Jonas, det tycks mig som polisen verkar ägna stor tid åt att utreda brott som inte begåtts.

   @Naturligtvis var jag ironisk. Känns lite som Monty Python sketchen om den döda papegojan...

   Att anmälningsbenägenheten ökat vet jag inte om jag riktigt tror på, vet flera, däribland mig själv, som struntat i att anmäla alltifrån inbrott till skadegörelse och misshandel eftersom man inte upplever det som "värt besväret".
   För egen del kan jag redovisa att för de 4 senaste tillgreppsbrotten jag råkat ut för har jag anmält 2, och enda nyttan det haft är försäkringen, 2 övriga fall handlade om i sammanhanget småpengar, 2-4000 och jag bedömde att efter självrisk och bök med polisen att det inte var värt besväret. 1 fall av skadegörelse anmäldes men lades prompt ned av polisen ("uppslag saknas") trots att gärningsmännen var kända. Fick själv stämma dem civilt i domstol för ersättning, egentligen inte värt besväret för 10000:- men jag gjorde det för principen. En smitare som jag anmälde efter att han skrapat hela sidan på min bil kom såvitt jag vet undan utan efterräkning, dock tog, i vanlig ordning, försäkringsbolaget smällen. osv osv

   Jag upplever det iaf som otryggheten ökat, och att anmälningsbenägenheten minskat, och vore det inte för försäkringsändamål, så skulle anmälningsbenägenheten minska ännu mer.

   Radera
  8. @Lotta BRÅ har gjort en detaljerad genomgång av anledningen till att fler fall anmäls än att de inträffat, se http://www.bra.se/download/18.779f51ff14b839896441d7e/1427874983113/2015_D%C3%B6dligt_v%C3%A5ld_2014.pdf
   Det handlar om dubbelregistreringar, fall som skett utomlands, olyckor, återöppnande av gamla fall (cold cases) med mera. Just när det gäller dödligt våld så är det ju ganska enkelt att konstatera om det finns en död, mördad person eller inte. Och om du inte tror på BRÅ så kan du ju titta i socialstyrelsens dödsorsaksregister istället. http://www.socialstyrelsen.se/SiteCollectionDocuments/statistik-vald-overgreppp-av-annan-person-2013.pdf Eller tror du att "PK-maffian" gömmer en massa lik som egentligen är mördade?

   PS. Antalet självmord har också sjunkit drastiskt sen 80-talet.

   Radera
  9. @Jonas: Ja soc var bra! Jag antar att det är den statistiken som BRÅ använder för sina konstaterade dödsfall. Där kan man se att antalet döda pga övergrepp är detsamma under hela perioden 1970-2014, med en liten puckel kring slutet av 80-talet.
   Men trots detta så kan samhället vara mer våldsamt, eftersom läkarna (till skillnad från polisen) har blivit bättre med åren.

   Radera
 15. Om man är intresserad av lite längre tidsserier över dödligt våld i Sverige (1750-2010) så kan man läsa detta paper, http://euc.sagepub.com/content/11/2/169.full.pdf+html

  SvaraRadera
 16. SD:s valarbetare jobbar outtröttligt på dag och natt. Det är främsta anlednigen till framgången. Valarbetarna kommer göra SD till största parti 2018 och ge egen majoritet 2022.

  SvaraRadera
 17. Vad hände egentligen 1965, den siffran "slogs" inte förrän 2004?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta, skall vara 2002, inte 2004.

   Radera
  2. Det kan vara fel i statistiken. (Exvis att personen som har gjort databasen har knappat in 201 istället för 102. Lätt hänt!)

   Radera
 18. När polisen hittar en döing så blir det ofta en anmälan om dödligt våld. Förundersökningarna som följer konstaterar ofta att det inte var något brott som låg bakom dödsfallet utan självmord eller olycksfall. detta gör Lotta Troubles siffror helt meningslösa. Går bara att använda om man vill bevisa något som inte finns. utöver det så är den fallande brottsligheten en internationell trend som inte på något sätt är begränsad till Sverige. Med andra ord antalet svenska poliser och deras kompetens har inget med detta att göra. Vi i västvärlden har helt enkelt blivit fredligare och mer civiliserade - kanske beroende på invandringen:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lustiga är annars att ju nyare data man använder, desto mindre "brus" i materialet brukar man ha. Utom just för BRÅs mordstatistik då... Du menar att idag så är 2/3 av statistiken brus, medan på 80-talet så var man mycket mer noggrann (strunt samma att folk tog livet av sig i mycket högre utsträckning) med att korrekt rapportera mord? På 80-talet var polisen mycket bättre på att se om någon hade tagit livet av sig eller om de hade blivit mördade? Ja, det är ju faktiskt en möjlighet att polisens undersökningsförmåga har försämrats. I takt med PISA-resultaten antar jag.

   Radera
  2. Finns nog en korrelation mellan invandring och fredlighet men som vanligt blandar folk ihop orsak och verkan när det gäller statistik. Ju fredligare och "humanistiska" vi har blivit i Sverige desto mindre brott begås av den inhemska befolkningen. Samtidigt ömmar man för alla dessa mindre bemedlade olycksbarn i kreverade länder som man vill hjälpa genom att omfamna dem i Sverige, dvs invandring.

   Denna process är dock nu tydligt på väg att omvändas. I takt med att invandringen blivit allt mer orimligt stor i förhållande till integrationsförmåga så har utanförskapsområdena brett ut sig och därtill relaterad kriminalitet. Samtidigt har den "snälle" svensken allt mer börjat inse att saker och ting börjar gå tok med Sverige (naturligtvis inte bara invandring, dessvärre även mycket annat). Samtidigt kommer de riktigt "goda" människorna stå upp för sin version av godhet vilket vi fick en liten försmak av på östermalmstorgs t-banestation. Jag gissar på en konfliktfylld framtid i Sverige med ökat våld.

   Radera
 19. Alliansen och statistik...hehehe

  SvaraRadera
 20. Cornu,

  Tittar man på mord- och dråpförsök per 100 000 invånare i BRÅs databas så har dessa gått från 2-3 under 70-talet, till 5 på 80-talet, till 8-9 på senare tid. De har alltså fyrdubblats över några decennier. Just denna kategori av brott är knappast påverkad av ökad anmälningsbenägenhet, vilket gör den ytterst intressant att följa.

  Det finns en tendens hos media att skönmåla en uppenbarligen negativ trend. Att som DN gjorde häromdagen påstå att Sverige blivit tryggare för att dödligt våld minskat (via utvecklad akutsjukvård) bör betraktas som en ren lögn. Det är som att påstå att "strunta i att mordförsöken skenat och att det nuförtiden skjuts och sprängs på öppen gata, du kommer överleva så länge som du andas när du kommer in på akuten". För DN kanske detta är betryggande, men knappast för svensken i allmänhet.

  Det är inget mindre än en skandal att "tredje statsmakten" härigenom medvetet undviker att ställa ansvariga politiker och myndighetsföreträdare till svars för utvecklingen. Man får själv fundera över varför.

  När det gäller det minskade dödliga våldet så är detta mycket riktigt kopplat till utvecklingen av akutsjukvården på området, dvs inte för att mord- och dråpförsöken minskat. Kan rekommendera denna artikel författad av en kriminolog som uppenbarligen tar sitt jobb på allvar inte har någon annan agenda.

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article10607431.ab

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här verkar det handla om att definitionen av mord- och dråpförsök ändrats under åren:

   "Viktigt är att definitionen av vad som juridiskt bedöms som försök till mord eller dråp systematiskt utvidgats sedan 1980-talet (se Granath 2007). Det har inneburit att handlingar som tidigare i domstolarna rubricerades som grov misshandel under 1990- och 00-talet allt oftare kommit att rubriceras som mord- eller dråpförsök. Den ökning av mord- och dråpförsök som figur 2 ger vid handen behöver därför inte spegla någon faktisk ökning av försök till dödligt våld. I stället kan det i första hand handla om mer stränga rättsliga reaktioner på grova våldsbrott. Det kan förklara varför domarna för försöksbrotten ökar, medan det fullbordade dödliga våldet däremot minskat något. "

   Radera
  2. "behöver därför inte", "kan det" och "det kan" istället för orsak/förklaring till på grund av.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Då kan vi alltså konstatera att mord- och dråpförsök alltså fördubblades från 70-talet till 80-talet, dvs innan man "utvidgade definitionen".

   Att döma av alla övriga brasklappar och osäkra bortförklaringar i citatet så verkar det vara ytterligare ett försök att skönmåla en negativ trend. Man får nog anta att BRÅ till stora delar ingår i samma etablissemang som DN (som trumpetar att Sverige är tryggare än det någonsin varit) och därmed gärna slår knut på sig själva att hitta bortförklaringar.

   Radera
  5. Och där kom den! "Statistiken visar inte det jag vill (utom för antalet anmälda brott) så det är lögner från etablissemanget"

   Radera
  6. Samtidigt som de accepterar statistik från annat håll utan att blinka, så länge det stöder deras åsikter. Fascinerande. T ex accepterar de en opinionsundersökning där SD får 22+ procent, där man frågat 1000 personer, men de accepterar inte en trygghetesundersökning där man frågat 12000 personer, då de upplever minskat våld och ökad trygghet.

   Radera
  7. @Joakim Persson och Cornu

   Läs igen vad jag skriver, statistiken visade en dubblering fram till 80-talet, vilket jag konstaterar. Sedan ytterligare en dubblering till idag. Detta accepterar inte BRÅ, vilket förklarar bort det med förändringar i definitioner. Jag däremot konstaterar att det finns en tendens hos DN (senast) att just göra detta och påstå att Sverige är rekordtryggt. Mao jag har fullt ut accepterat statistiken. Gör ni det?

   PS ni får gärna kommentera kriminologen Mårten Landahls kommentar kring våldsutvecklingen:

   http://www.aftonbladet.se/debatt/article10607431.ab

   Radera
  8. Kommentera ett tio år gammalt debattinlägg?

   Jag är egentligen mest intresserad av vad trenden är, och om vi har fler brott i Sverige idag än förr. Det verkar som om vad gäller brott mot person så har det stått ganska stilla, enligt de mätningar som gjorts. Man behöver lägga ihop bilden av anmälda brott, utförda brott, inlåsta personer, vårdfall och undersökningar om upplevd trygghet och utsatthet för brott.

   Jag trodde att brotten hade ökat, men det visar ju sig att för dessa kategorier har antalet faktiskt utförda brott och antalet utsatta människor stått stilla eller minskat svagt under den senaste tiden.

   Radera
  9. @Joakim

   Missade du att det var precis det jag och artikeln var inriktad på, dvs "om vi har fler brott i Sverige idag än förr". Det är sällan fruktbart att titta på så korta perioder som några år om man vill fastställa trender, vilket de flesta samhällsvetare känner till.

   Men du kanske är 90-talist och bara lever här och nu?

   Hur var det nu, "statistiken visar inte det jag vill…"

   Radera
  10. Du smickrar mig, jag är äldre än så.

   Nå, vi har en större och grövre brottslighet idag än på 80-talet, men enligt utsatthetsstatistiken är det ingen större skillnad från mitten av 90-talet. Det jag ser i olika flöden är påståenden som verkar hinta att det är värre nu än någonsin, men det saknar alltså stöd i statistiken och är väl därför som vi inte har "fler brott än förr". Något oprecist kanske. Jag tycker det verkar som om vi har ungefär samma nivå eller svagt mindre idag som under 90-talet, kanske något mindre för vissa brott och något mer för andra.

   Jag tänkte att läget var värre. Jag har också sett antalet anmälda brott öka. Men det verkar inte vara så.

   Radera
 21. Hur var det nu med siffrorna för våldtäckt?
  Tycks mig ha sett att det har blivit en "liten" ökning där...

  SvaraRadera
 22. Som jag noterade i en annan tråd och som också påpekats här har Frekvensen allvarliga våldsbrott har minskat i hela västvärlden, så det är inte unikt för Sverige förutsatt att Sarneckis uttalanden stämmer. Att dem av Pers siffror verkar Sarneckis tala i nattmössan. Hur det än må vara med det kan man ju i så fall undra varför Sverige i så fall inte följer den trenden. Eftersom det spekuleras lite hej vilt i den här tråden om ev orsaker så rekommenderar jag följande långa artikel som går igenom 16 föreslagna orsaker med korta för emot slutsats sammanfattningar. Artikel har fokus på den amerikabska debatten, men de flesta argumentet är gångbara även för svensk del.
  http://www.vox.com/2015/2/13/8032231/crime-drop

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jävla iPhone stavningshjälp "...att **döma** av Pers..." Ska det vara

   Radera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, det är därför "inte vågat gå ut" fallit från 14.2% till 10.7% enligt grafen ovan. För att fler inte vågar gå ut. Right.

   Radera
  2. Rasistisk kommentar raderad.

   Radera
  3. "Det välplacerade sticket kom plötsligt, snett bakifrån. Det svartnade för ögonen, och Clas-Göran kände lungorna fyllas med blod. Det sista han tänkte var: hoppas det var en svensk som höll i kniven!"

   Radera
  4. Nähä, den var inte "rasistisk" det är väl ändå inte rasistiskt att sanningsenligt beskriva verkligheten, även om den då råkar involverar människor födda i ett annat specificerat land?

   Om jag skrivit att "Antalet person mördade av Danskar har garanterat ökat" så hade du inte reagerat?

   Aha SCB.. jag litar inte särskilt mycket på dem..Känns lite som Aftonbladet och Jerzy, med samma agenda av att dölja och vinkla..hur såg deras frågor ut och varför har de valt just exakt den tidsserien, hur många tillfrågades och hur gjordes urvalet av de tillfrågade, tex vissa boende på Kungsholmen..eller "alla journalister på Södermalm"?
   Eller är det alla invånarna i HELA Sverige som fått de frågorna?
   Antagligen 1000 st uppringda i Lappland eller nåt

   Rätt svar i vissa frågor kan man ju få därifrån, men långt ifrån på alla

   Statistik från faktiska händelser känns mer rättvisande, dock faller ju förtroendet drastiskt sedan de medvetet slutat samla in statistik som ställer det mångkulturella experimentet i dålig dager.

   Egentligen är mycket statistik ointressant om den inte jämför med hur vi hade det innan landet blev fördärvat, tex när det handlar om /kriminalstatistik 1975-2015där 1975 representerar "ofördärvat" tillstånd

   Radera
  5. I så fall borde nedanstående bloggare ha en väntande rättegång, bara för att han beskriver verkligheten?

   http://petterssonsblogg.se/2015/08/13/ung-kvinna-mordad-i-vargarda-invandrare-fran-afrika-eftersoks/

   Radera
  6. Angående om utlänningar eller svenskar begår brott. Man kan dra vissa slutsatser av att titta på Interpols lista över efterlysta i Sverige:
   http://www.interpol.int/notice/search/wanted. Enligt min egen bedömning är cirka 7 av 44 på listan svenskar.

   Se även http://www.swedensmostwanted.se för en lite mer lättläst överblick. Jag kan inte garantera att Interpols och Swedens most wanteds listor matchar exakt, men de stämmer tämligen bra överens.

   Radera
 24. Debatten ovan är ett typexempel på hur man får folk att tänka fel. Ovan debatteras om den totala brottsligheten ökat när det är främlingarnas brottslighet som är intressant. Den hade vi kunnat vara utan om vi inte påtvingats massinvandringen. Min gissning är att svenskars brottslighet minskat kraftigt och att främlingar begår mängder av brott. Men eftersom man missleder om vilka som är främlingar i statistiken för att vi inte skall skylla massinvandringen får vi inte en debatt om verkligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just så, statistiken säger ju inget detta alls, men många vill utläsa väldigt mycket ändå.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 25. https://affes.wordpress.com/2010/04/10/misshandel-inkl-grov-1950-2009/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Affes blogg har mig veterligen aldrig bevisats vara felaktig trots idoga försök av flera.

   Radera
 26. Sveriges bäste bloggare:

  http://fnordspotting.blogspot.se/2015/08/den-raa-brottsligheten-har-flyttat-fram.html

  Eller hur många handgranater kastades i Malmö sommaren 1997?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För tio år sedan släppte Brottsförebyggande rådet (Brå) rapporten "Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet". Denna visar att utrikes födda är kraftigt överrepresenterade i bland annat vålds- och sexualbrott (tabell 11, sid 41).

   Om man kombinerar överrepresentationen i tabell 11 med utrikes föddas andel av befolkningen idag (cirka 17 %) finner man att utrikes födda (om Brås siffror fortfarande stämmer) står för cirka 53 % av brotten inom kategorin "Våldtäkt/försök till våldtäkt". För kategorierna "Dödligt våld och försök till mord och dråp" och "Misshandel, grov misshandel" hamnar motsvarande siffror på 43 % respektive 37 %.

   Det går att ha synpunkter på vad Brå mäter (misstanke snarare än fällande domar) och det är inte säkert att överrepresentationen 2015 ser likadan ut som 2005 (det finns såvitt jag vet ingen nyare information tillgänglig i ämnet). Siffrorna ovan bör därför tas med en väldigt stor nypa salt. Detta väl sagt är procentsatserna man erhåller ur Brås data påtagligt höga. Det är måhända också därför frågan om huruvida brottsligheten ökar eller inte blivit så politiskt laddad.

   Radera
 27. Nåja. Man ser väl inte den rosa elefanten förrän den stampar en rätt mellan ögonen....När kriget äntligen kommer kan något bättre sakta börja byggas upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahh.. Svensken kommer låta dig stampas ned med ett leende på läpparna.. Bara syltryggar och naiva Svenskar i detta landet numer. Så dröm på..

   Radera
  2. Tufft för sd-svansen att svälja tydliga fakta. Antalet som dör i dödligt våld minskar trots ökad befolkning och massinvandring. Tydligen jobbigt när verkligheten inte stämmer med den politiska övertygelsen. Den minskade mordfrekvensen gäller västvärlden, usa,england, tyskland, danmark osv. att då försöka bortförklara siffrorna genom att mlsstänkligöra olika svenska krimmonologer och scb blir lite löjligt.

   Radera
  3. Räknas bara döda? Ljuger Affes statistik blogg om de kraftigt ökade antalet misshandelsfallen ? Bevisa att den sammanslagna statistiken är fel....

   Radera
  4. Trötter: Skilj på anmälda brott och faktiskt utförda brott.

   Se BRÅs rapport, sidor 11-14:

   "Brås bedömning: En svag minskning av misshandeln de senaste åren
   Mellan två och fyra procent av befolkningen drabbas årligen av misshandel enligt olika självdeklarationsstudier. Såväl de studierna som slutenvårdsdata visar att misshandeln har minskat något de senaste åren. En jämförelse med Danmark, Finland och Norge visar på en liknande utveckling i dessa länder."

   Radera
  5. @ Trötter: Vad uppfattade du att jag skrev egentligen? @ admin: endast en naiv idiot förlitar sig på statistik snarare än att uppleva verkligheten. Statistik är som en folkomröstning, man samlar in svar men gör ändå vad man vill med dem.

   Radera
  6. Fast det går inte att visa något om man bara hänvisar till sin egen personliga upplevelse av verkligheten. Verkligheten är objektivt vad den är, och en hel del fenomen kan beskrivas bra med statistik. Ett bra exempel är just de minskade vårdfallen.

   Argumenten mot de senaste inläggen som visar sjunkande våld verkar vara:

   1: Antal anmälda brott har ökat! (Ojdå, då fungerar visst statistik att använda)
   2a: SCB/BRÅ/socialstyrelsen/polisen/media är manipulerade och döljer sanningen för svenska folket. Konspiration!
   2b: Man kan inte lita på statistik, det går att luras med statistik. Lita inte på statistik!
   3: Statistik i all ära, men vill man ha riktig statistik måste man fråga någon annan än allmänheten (trots att det är allmänheten som utsätts för brott). Då jävlar ska ni se på andra resultat!
   4: OK, statistiken säger väl en sak, men det är MIN personliga upplevelse som beskriver Sanningen.
   5: OK, våldet kanske har minskat då, men det hade minskat ÄNNU MER om vi inte hade haft de jävla invandrarna här.
   6. OK, våldet kanske har minskat, men det är för att folk är så rädda att de stannar hemma.
   7. Kom hit så ska du se att våldet inte har minskat!
   8. Du vill bara vara dum mot SD. Du får betalt för att vara dum mot SD.
   9. Media, SCB, BRÅ, polisen och socialstyrelsen vill bara vara dumma mot SD.

   Radera
  7. @Joakim Persson: Jag skiter i statistiken oavsett om den visar på mer eller på mindre våld. Jag litar mer på det jag ser och vad kollegor och kamrater i "utsatta" yrken ser.

   Radera
 28. Intressant i sammanhanget att inte klumpa ihop all invandring. Invandrare från vissa områden har högre andel brottslighet. Hänger antagligen ihop med stat och ordning under uppväxten, utbildning etc.

  http://www.svd.se/brottslighet-bland-invandrare-borde-oroa-alla-partier

  SvaraRadera
 29. Anledningen till att våldet minskat är att BRÅ och Polisen trixar med sina siffor. De har utökat begreppen så att allvarligare brott hamnar inom de lägre brottskategorierna. Brott som ej kan styrkas redovisar man som uppklarade brott och nedlagda undersökningar som ej begångna brott. Allt detta för att statistiken ska se fin ut och att vi ska inbilla oss att polisen gör något i Sverige och att samhället blivit tryggare. Om en person misshandlar tio olika personer under en kväll så räknas detta som en misshandel i statistiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där stämmer inte, utan det verkar vara tvärtom. Det du pratar om handlar ju om anmälda brott, medan de utförda brotten står stilla eller minskar svagt.

   BRÅ:

   "I ljuset av att den självdeklarerade utsattheten för misshandel visar en sjunkande trend sedan mitten av 00-talet och antalet våldsskadade i slutenvård följer samma mönster, kan ökningen av anmälningar under samma tid rimligtvis inte tolkas som en faktisk ökning av våldsbrottsligheten i landet. Förklaringar är bland annat en minskad tolerans för våldsbrott och ett förändrat anmälningsbeteende hos allmänheten, i arbetslivet, skolan och hos polisen. Straffskärpningar för våldsbrott inklusive införandet av en ny straffregel för synnerligen grov misshandel är två exempel på ett ökat politiskt fokus på våldsbrott"

   Radera
  2. Hur tillämpas den regeln? Har du koll på det?

   Radera
  3. Nej, inte alls, men polis och åklagare kan säkert upplysa oss om saken. Säkert finns det mycket matnyttigt på polisens hemsida till exempel, kanske tittar på det när tid finnes.

   Radera